خواص بادام که جزء آجیل های مقوی و پر کاربرد محسوب می شود، بسیار زیاد است و از گذشته ها این دانه مغذی و فرآورده های آن را برای پیشگیری و درمان بسیاری بیماری ها استفاده می کردند. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص بادام در شیردهی، تأثیر مصرف بادام بر شیر مادر را مطرح می کند؛

بادام چیست؟

بادام دانه های خوراکی است که بر روی درخت بادام رشد می کند. این درخت، دارای برگ های دراز و باریکی بوده و گلهایش پیش از روییدن برگ ها شکفته می شوند. قسمت های مورد استفاده درخت بادام عبارتند از: پوست بادام، برگ بادام، شکوفه بادام (چغاله) و مغز بادام.

میوه درخت بادام ابتدا دارای پوست سبز و نازک و پوشیده از کرک است که به آن چغاله بادام گفته می شود و پس از مدتی سفت و سخت شده و همان مغز بادام مورد مصرف است. مغز بادام بر دو نوع است: شیرین و تلخ که هر دو نوع آن از خواص دارویی و ارزش غذایی بالایی برخوردار هستند.

فواید مصرف بادام در شیردهی

مادر در دوران شیردهی نیاز بیشتری به انرژی، کالری، پروتئین، مواد معدنی و ویتامین ها دارد. بنابراین تغذیه صحیح و سالم در این دوران اهمیت زیادی دارد. مغزها ازجمله بادام که سرشار از املاح و مواد معدنی است برای مادران شیرده بسیار مفید می باشند.همچنین مصرف متعادل بادام در دوران شیردهی، موجب تولید شیر در مادران می شود.

بادام چیست

فواید بادام در شیردهی

خواص شیر بادام در شیردهی

افزایش تولید شیر مادر

مقدار قابل توجهی از اسیدهای چرب امگا 3 در بادام، می تواند هورمون های مادر را تحریک کند و کمیت و کیفیت شیر مادر را افزایش دهد. اگر شیر مادر برای تغذیه نوزادش کافی نیست و یا کم است، نوشیدن شیر بادام به طور مرتب می تواند باعث افزایش شیر مادر شود.

افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن مادر

شیربادام یک جایگزین خوشمزه برای شیر گاو است که ذخیره ای از ویتامین ها و مواد معدنی است. مصرف منظم شیربادام می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن مادر را بهبود بخشد و از ابتلا به بیماری ها و عفونت ها جلوگیری کند. این می تواند سرعت بهبودی مادر را پس از زایمان بهبود بخشد و سلامتی نوزاد را نیز حفظ کند. محافظت از استخوان ها

کلسیم و فسفر موجود در شیر بادام، به رشد و تشکیل استخوان های قوی و سالم تر در نوزاد، کمک می کند.

بهبود سلامتی چشم و پوست

برای یک مادر که باید مراقب تغذیه نوزاد خود بوده و تمامی موادغذایی مناسب برای رشد و نمو را به نوزاد بدهد؛ مصرف یک لیوان شیر بادام در شیردهی می تواند مفید باشد. شیر بادام یک منبع غنی از ویتامین A است که برای از بین بردن رادیکال های آزاد، جلوگیری از پیری و محافظت در برابر از بین رفتن سلول ها کمک می کند. ویتامین E موجود در شیربادام منجر به روشن شدن پوست می شود.سایر خواص بادام شامل موارد زیر است:

  • کاهش چربی شکم
  • رفع بیماری های قلبی
  • کاهش کلسترول
  • کاهش التهاب در افراد دیابتی
  • افزایش کیفیت رژیم غذایی
  • کنترل قند خون
  • متعادل کردن باکتری های بدن
  • پیشگیری از سرطان
  • کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان
  • بسیار مقوی باری گیاهخواران
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

مضرات مصرف بادام در شیردهی

  • بادام همچنین برای معده های ضعیف و سرد خوب نیست و اشخاصی كه معده ضعیف دارند، بهتر است بادام را با شكر مصرف کنند.
  • به علت سنگین بودن بادام درختی مصرف مداوم آن موجب بروز نفخ و مشکلات گوارشی می شود.
شرایط مصرف بادام در شیردهی

مضرات بادام در شیردهی

تانما علاوه بر خواص بادام و مضراتش در شیردهی، در زیر بر شرایط و روش های مصرف آن اشاره کرده است؛

شرایط مصرف بادام در شیردهی

خرید بادام

هنگام خرید بادام مراقب باشید بادام کهنه نخرید. بادام های کهنه درپوسته خود کوچک می شوند. برای اینکه بفهمید بادامی که میخرید تازه است یا کهنه، یک بادام را بردارید و در کنار گوش خود تکان دهید. اگر صدا داد یعنی مغز بادام کوچک شده و بادام کهنه است. برای بررسی سلامت بادام هم میتواند مغز بادام را شکسته و داخلش را ببینید. اگر کاملا سفید و یک دست بود بدان معناست که بادام تازه و با کیفیت است. اگر زرد رنگ بود یا خطوطی شبیه به لانه زنبور روی آن ایجاد شده بود، کیفیت مناسبی ندارد. بادام کهنه هیچ ضرری ندارد اما طعم و مزه آن مانند بادام تازه خوشایند نیست.

نگهداری بادام

  • آنتی اکسیدان های موجود در بادام در صورت مهیا بودن شرایط نگهداری تا مدت زمان بسیار طولانی می توانند حفظ شوند.
  • این دانه بعلت دارا بودن چربی زیاد ممکن است در معرض هوای آزاد فاسد شود.
  • بادام خام بسته بندی شده در شرایط خنک و تاریک تا دو سال می تواند نگهداری شود. همین شرایط برای بادام بوداده شده تا یکسال گزارش شده است.
  • در صورت نگهداری در یخچال یا فریزر زمان ماندگاری بادام بیشتر نیز خواهد شد.
  • پس از باز شدن هم توصیه می شود در ظروف محکم و درب بسته نگهداری شود و حداکثر تا سه ماه مصرف گردد.
  • اگر بادام در معرض بوی مواد غذایی دیگر قرار بگیرد می تواند بو آنها را جذب کرده و طعم نامطبوع بگیرد.
  • برای نگهداری بادام آن را از شرایط مرطوب دور نگهدارید.

میزان مصرف بادام در شیردهی

بادام دارای مواد مغذی بسیاری است، بنابراین غذای بسیار خوبی بوده، خواص و ارزش تغذیه ای بالایی دارد، با این وجود، به علت اینکه سنگین و ثقیل الهضم می باشد، نباید در خوردن آن افراط كرد و مقدار مصرف آن نباید در روز بیشتر از ده دانه باشد. در کل مصرف بادام در شیردهی چنانچه متعادل باشد عوارض خاصی ندارد اما برای اطمینان بیشتر با پزشک خود نیز مشورت کنید.

همچنین اگر می خواهید از شیرهای دیگر مانند شیر بادام در شیردهی خود استفاده کنید، قبل از آن با پزشک خود در این باره و میزان مصرف آن، مشورت کنید تا ندانسته در نوشیدن آن زیاده روی نکنید.

شرایط مصرف بادام در شیردهی

میزان مصرف بادام در شیردهی

روش مصرف بادام برای مادران شیرده

بهتر است بادام خام بخورید تا از چربی و نمک زیاد دور باشید زیرا برای بو دادن بادام معمولا از چربی های مضر استفاده می شود. همچنین بهتر است پوست نازک بادام را نکنید و بادام را با پوست نازک آن میل کنید زیرا این بخش از بادام سرشار از آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی بوده و خواص ضدویروسی و ضدالتهابی فوق العاده ای دارد.

طرز تهیه شیر بادام

  • بادام خام را در آب به مدت یک شب خیس کنید.
  • آب آن را خالی کنید و بادام ها را کاملاً شستشو دهید.
  • بادام ها را به همراه آب در مخلوط کن بریزید.
  • مدتی به هم بزنید تا یک ماده صاف و یکدست بدست آورید.
  • مخلوط را از صافی عبور دهید.
  • شیر بادام خانگی شما آماده است.
  • شما می توانید شیر بادام را در یخچال، تا سه روز نگه دارید.

از دیگر فرآورده های بادام می توان به موارد زیر اشاره کرد اما خانم های شیرده باید در خصوص روش مناسب مصرف بادام در شیردهی با پزشک مشورت کنند:

روغن بادام

برای بدست آوردن روغن بادام، مغز بادام را پس از تمیز کردن و خشک کردن خرد می کنند و بصورت خمیر در می آورند و سپس آنرا تحت فشار قرار داده و روغن آن را استخراج می کنند. این روغن را فشار اول می نامند. تفاله بادام را که از فشار اول باقیمانده تحت اثر حرارت و مواد شیمیایی قرار داده و روغن فشار دوم را بدست می آورند. بدلیل اینکه روغن بادام گران است معمولا تقلب کرده و آنرا با روغن های دیگر مانند روغن مغز هسته زردآلو و هلو مخلوط کرده و بنام روغن بادام می فروشند.
همانطور که گفته شد اگر روغن بادام تلخ یا مغز زردآلو و یا هلو تحت اثر آب قرار گیرند اسید سیانیدریک و آلدئید بنزوئیک تولید می شود که سمی است بنابراین برای گرفتن روغن از این هسته ها نباید از آب استفاده کرد.

اسانس بادام تلخ

این اسانس مایعی زلال و بیرنگ است که در اثر کهنه شدن به رنگ زرد کمرنگ در می آید. بوی آن قوی، طعمش سوزاننده و تلخ و بسیار سمی است. اسانس بادام تلخ بسهولت با اکسیژن هوا ترکیب و اکسید می شود. بنابراین باید همیشه محتوی آن کاملا پر و در بسته بوده و در جای تاریک و سرد نگهداری شود.

شکوفه و گل بادام

گل و شکوفه درخت بادام دارای بوی مطبوع و طعم تلخ می باشد.

پوست میوه بادام

بصورت جوشانده مصرف می شود. طرز تهیه آن به این صورت است که 50 گرم پوست بادام شیرین را در یک لیتر آب ریخته و مدت چند دقیقه آنرا می جوشانند سپس آنرا صاف کرده و مصرف می کنند.

برگ درخت بادام

برای تهیه جوشانده برگ درخت بادام 50 گرم برگ درخت را در یک لیتر آب می جوشانند و سپس صاف می کنند.

مغز بادام

معمولا بصورت خشک شده و خام و یا بوداده مصرف می شود.

موارد منع مصرف بادام در شیردهی

روش مصرف بادام در شیردهی

موارد منع مصرف بادام در شیردهی

  • مصرف بادام به صورت نارس موجب بروز انواع بیماری از جمله مشکل هضم می شود. طبق نظر طب سنتی مصرف بادام نارس برای مادران شیرده توصیه نمی شود.
  • افرادی که آلرژی دارند، بادام را با احتیاط مصرف کنند زیرا مصرف این مغزها احتمال آلرژی را در این افراد افزایش می دهد.
  • افرادی که نسبت به آجیل حساسیت دارند از خوردن" شیر بادام" اجتناب کنند.
  • مصرف بادام درختی بو داده به اندازه بادام خام مفید نبوده و چندان توصیه نمی شود.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید