بهترین وکاملترین دستور پخت شیربرنج

شیربرنج به جهت دارا بودن شیر (منبع غنی از کلسیم ( است وسرشار از ویتامین های گروه ب و همچنین طعم دهنده های مقوی و آرام بخش اعصاب مانند هل و گلاب و کمی زنجبیل تازه که بعد پخت از غذا بیرون کشیده می شود.

شیربرنج در کشورهای مختلفی مثل خاورمیانه و آسیا ، شمال آفریقا ، اروپا ، شمال اروپا و انگلستان ، کانادا و ایالات متحده ، آمریکای لاتین و کارائیب و ... برای وعده های غذایی مختلف و در انواع متفاوتی مصرف می گردد. باما باشید تا طرز تهیه شیر برنج را به صورت حرفه ای بیاموزید :

از انواع شیر برنج می توان به شیر برنج قالبی ، شیربرنج با آرد برنج ، شیربرنج با خرما، شیر برنج افغانی، شیربرنج با خامه ، شیربرنج دزفولی و...اشاره کرد.

دستورپخت شیربرنج به شرح زیراست :

شیر برنج

شیر برنج

زمان پخت شیر برنج تقریبا 50 دقیقه می باشد .

نسبت دقیق مواد لازم درشیر برنج

برنج : یک پیمانه

گلاب : یک پیمانه

شکر: پیمانه

شیر: یک لیتر

هل : ساییده یک قاشق چ

خامه : دوسه قاشق غذاخوری

نمک : نصف قاشق چایخوری

شکررا می توانید طبق سلیقه خودتان کم یا زیاد کنید

طرز پخت شیر برنج :

طرز پخت شیر برنج

طرز پخت شیر برنج

برای اینکه عطر گلاب در شیر برنج غالب باشد برنج را از شب قبل با گلاب خیس کنید . برنج را با دو پیمانه آب و نصف قاشق چایخوری نمک روی حرارت بگذارید و برنج را بپزید تا کاملا له شود. می توانید از برنج نیم دانه هم استفاده کنید.

بعد از اینکه برنج کاملا پخت، اگر از برنج کامل استفاده کرده اید می توانید با پشت قاشق کمی برنج را له کنید.

بعد هم شیر را به همراه خامه اضافه کنید و حرارت را زیاد کنید تا به جوش آید . به یاد داشته باشید که شیر برنج سر نرود.

بعد از به جوش آمدن ، شکر و پودر هل را هم اضافه ومخلوط کنید تا کاملا حل شود . این مقدار شکر به اندازه شیرینی متوسط می باشد . پس شیرینی ، شیربرنج را هم تست کنید و اگر کم بود باز هم شکر اضافه کنید. گهگاهی هم بزنید تا سر نرود.

این روند را ادامه داده تا حدود یک ساعت و نیم وقتی شیر برنج کاملا جا افتاد و بافتی مثل شله زرد پیدا کند . توی این زمان مقداری از حجم شیر برنجتون هم به دلیل تبخیر شیر کم می شود. در ده دقیقه آخر هم گلاب را اضافه کنید، سپس وقتی شیر برنج بافتی مثل شله زرد پیدا کرد و کاملا جا افتاد از روی حرارت بردارید .

از نکات پخت شیر برنج : وقتی شیر برنج داغ است در ظرف مورد نظرتون بکشید، زیرا زمانی که خنک شود سطح روی آن یک لایه می بندد وبرای توی ظرف کشیدن ظاهر مناسبی نخواهد داشت.

طرز تهیه شیر برنج قالبی

طرز پخت شیر برنج قالبی

طرز پخت شیر برنج قالبی

مواد لازم شیر برنج'قالبی

گلاب : نصف لیوان

پودر ژلاتین : سه قاشق غذاخوری

خامه : دو سوم پیمانه

شکر : یک لیوان

برنج نیم دانه : دو لیوان

شیر : 8 لیوان

دستور پخت شیر برنج قالبی :

شیر برنج قالبی

نسبت های دقیق مواد در شیر برنج

ابتدا باید برنج را از شب قبل در کمی آب یا گلاب خیس کنید. در یک قابلمه مناسب، برنج را همراه با 3 لیوان آب روی حرارت متوسط قرار دهید تا برنج نرم شود. برنج تاجایی باید بجوشد که حدود نصف لیوان از آب باقی بماند . سپس شیر را به برنج اضافه کنید و صبر کنید تا برنج کاملا له شده و مغزپخت شود.پس از اینکه دانه های برنج کاملا باز شد،

شکر را با نصف لیوان آب جوش مخلوط کنید و به شیر برنج اضافه نمایید. شیر برنج را مرتب هم بزنید تا شکر در آن حل شود و برنج ته نگیرد حدود 10 دقیقه آخر پخت، گلاب را به شیر برنج اضافه کنید و همچنان آن را هم بزنید ، ده دقیقه بعد از اضافه کردن گلاب، حرارت را خاموش کنید و یک دم کنی تمیز روی قابلمه قرار دهید. در قابلمه را ببندید و 5 - 10 دقیقه صبر کنید تا شیر برنج جابیفتد.

بعد از اینکه شیر برنج آماده شد، حرارت را خاموش کنید و صبر کنید تا کمی سرد شود.

شیر برنج قالبی

شیر برنج قالبی

بعضی افراد برای تهیه شیر برنج قالبی، داخل شیر برنج مقداری پودر ژلاتین حل شده نیز می ریزند که این کار به انسجام بیشتر شیر برنج و راحت و تمیزتر برگشتن آن در ظرف سرو کمک زیادی می کند.

برای این کار، حدود 3 قاشق پودر ژلاتین را در یک ته استکان آب سرد ریخته و به روش بن ماری حل کنید به شیر برنج اضافه کنید. استفاده از پودر ژلاتین باعث می شود که شیرینی شیربرنج کم تر شود. پس مقدار شکر را ابتدا بچشید و در صورت نیاز کمی شکر اضافه کنید.

قالب های مورد نظر را کمی چرب کرده و شیر برنج را داخل قالب بریزید.

برای برگرداندن شیر برنج قالبی در ظرف مورد نظر، ابتدا با نوک کارد دور تا دور قالب را جدا کنید و آن را حدود ۵ ثانیه درون آب داغ گذاشته و پس از آن سریعا به داخل ظرف برگردانید و با خلال بادام و پسته یا مربا تزیین کنید.

طرز تهیه شیر برنج داخل فر

شیر برنج داخل فر

شیر برنج داخل فر

برای پخت شیر برنج در فر باید طبق دستور پخت شیر برنج که در مطلب فوق ذکر شد عمل کرده وشیربرنج آماده شده را در داخل پیاله های پیرکس و یا سفالی ریخته و داخل فربگذارید . داخل سینی فر آب ریخته و در دمای 200 درجه به مدت 15-20 دقیقه گذاشته تا روی آن طلایی شود. سپس از فر بیرون آورده و پس از این که سرد شد، سرو کنید .

طرز تهیه شیر برنج با خامه

شیر برنج با خامه

شیر برنج با خامه

شیر : 5 پیمانه

برنج نیم دانه : یک پیمانه

شکر : یک پیمانه

هل دم کرده :2 قاشق چای خوری

گلاب : یک دوم پیمانه

خامه‏ : یک دوم پیمانه

برای تهیه شیر برنج با برنج دانه بلند وخامه به این صورت عمل کنید :

برنج را از شب قبل با مقداری شیر و گلاب خیسانده و در یخچال قرار دهید روز بعد آن را درون قابلمه ریخته به همراه ۳ پیمانه آب با حرارت ملایم برنج را بپزید تا زمانی که نرم شده و آب آن تبخیر شود.

سپس شیر و شکر را افزوده بعد از به جوش آمدن حرارت را ملایم کرده مرتب هم بزنید تا جاییکه برنج کاملا مغزپخت شده و له شود

تقریبا 30 دقیقه تا یک ساعت زمان لازم است تا شیربرنج به غلظت مناسب رسیده و جا بیفتد در این فاصله باید مرتب به آن سر زده و هم بزنید.

بعد از آن گلاب و دمکرده هل را اضافه کرده و ده دقیقه بعد حرارت را خاموش کنید

بعد از این که کمی از حرارت افتاد خامه را افزوده و هم بزنید تا خامه کاملا باز شده و با شیربرنج مخلوط شود سپس در ظرف دلخواه تزیین کرده وسرو کنید .

طرز تهیه شیر برنج با آرد برنج

شیر برنج

شیر برنج

مواد لازم شیر برنج با آرد برنج (فرنی)

شیر: ۴ لیوان

شکر: ۸ قاشق غذاخوری

گلاب :۴ قاشق غذاخوری

آرد برنج : ۴ قاشق غذاخوری

ابتدا در قابلمه ای شیر را ریخته و شکر را به آن اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا کاملا در شیر حل شود و بعد گلاب را افزوده و هم بزنید و آرد برنج را آرام آرام به شیر اضافه کرده وهم بزنید تا در شیر گلوله نشود.

قابلمه را روی حرارت ملایم قرار داده و مداوم هم بزنید تا شیر بجوش آید سپس حرارت را کم تر کرده و همچنان هم بزنید تا ته نگیرد. درطول هم زدن متوجه خواهید شد که شیر در حال قوام گرفتن و غلیظ شدن است.

زمانی که کمی سفت شد و به غلظت مورد نظرتان رسید از روی حرارت بردارید و همچنان هم بزنید چون قابلمه داغ است و اگر به حال خود شیر برنج را رها کنید تا سرد شود حتما ته می گیرد. فرنی یا شیر برنج با آرد برنج آماده شده را در ظرف بکشید.

طرز تهیه شیر برنج افغانی

شیر برنج افغانی

شیر برنج افغانی

مواد لازم :

برنج : نیم کیلو
شیر تازه گاوی چربی دار: سه و نیم لیتر

شکر : 100 الی 110 گرم

پودر هل : نیم قاشق چای خوری یا عرق گلاب

قیماق : 2 تا 3 قاشق ( اختیاری)

پودر دارچین ، خلال پسته ، مربای زیاد شیرین نباشد ، میوه : به میزان دلخواه

برنج را شسته ویک شب بایک لیترشیر خیس نماید . فردای آن روز برنج را همراه شیر را در قابلمه ای مناسب ریخته و روی حرارت بگذارید آهسته آهسته شیر گرم شود . پس از آنکه شیر به جوش آمد حرارت را تا آخرین درجه ممکن کم نماید و بگذارید شیر برنج به آهستگی بپزد.

دو لیتر باقی مانده شیر را طی دو مرحله اضافه نمایید . مدت طبخ شیر برنج ۳۰ الی ۴۰ دقیقه است . هر چند دقیقه ته دیگ را هم بزنید .
همین که دانه های برنج له شدند . شکر و هل یا عرق گلاب را اضافه نمایید و شیر برنج را خوب هم بزنید تا شکر کاملا مخلوط گردد . برای چند دقیقه دیگر روی حرارت بسیار کم آخرین درجه بگذارید . شکر حل گردد . همچنان مراقب باشید شیر، شیر برنج زیاد تبخیر نگردد تا بعد از سرد شدن زیاد سفت نشود .

یعنی به اندازه غلیظ باشد تا ملاقه به راحتی داخل قابلمه دور بخورد . در این صورت شیر برنج ما آماده است . آن را در ظرف مد نظر کشیده بگذارید سرد گردد . روی شیرنج با پسته و بادام تزیین وسرو کنید .

طرز تهیه شیر برنج با خرما

شیر برنج داخل فر

شیر برنج

برای پخت شیر برنج با خرما باید طبق روال ذکر شده شیر برنج را پخته سپس زمان سرو با شیره خرما تزیین کرده وسرو کنید

طرز تهیه شیر برنج با عسل

مواد لازم :

پیمانه برنج : یک پیمانه

شیر : 4 پیمانه

آب : 2 پیمانه

عسل : یک دوم پیمانه

گلاب: 2 قاشق سوپ خوری ( اختیاری )

ابتدا برنج را برای چند ساعت خیس کرده و بعد آب آن را خالی کنید و مجددا 2 پیمانه آب در آن بریزید و روی شعله بگذارید . بعد از حدود 10 الی 15 دقیقه برنج نرم می شود.

اکنون 4 پیمانه شیر را داخل برنج ریخته وبگذارید که شیر و برنج خوب با هم بپزند و در این مدت گاهی مخلوط شیر و برنج را هم بزنید تا ته نگیرد.

بعد از حدود 30 الی 45 دقیقه مایع کاملا قوام آمده و برنج ها کاملا پخته و نرم شدند.

حالا عسل را اضافه کرده و اجازه دهید تا شیر برنج وعسل با هم کمی بپزند . بهتراست عسل را کم کم اضافه کرده وشیر برنج را تست کنید تا خیلی شیرین نشود یا حتی اگر تمایل دارید شیرین ترشود مقدارعسل را بیشتر کنید. درپایان گلاب را هم اضافه کرده و مخلوط کنید . شیر برنج ما کاملا آماده است داخل ظرف مناسب ریخته و با دارچین یا عسل تزیین کنید .

طرز تهیه شیر برنج با نمک

برنج نیم دانه ایرانی : یک پیمانه

آب : ۶ پیمانه

شیر :1 پیمانه

نمک : 4 قاشق چایخوری

زیره سبز و سیاه : به مقدار لازم

برنج را با مقداری آب یک تا دو ساعت بگذارید تا خیس بخورد.

بعد از این مدت برنج را با ۶پیمانه آب در قابلمه ای بریزید و روی شعله گذاشته و گهگاهی آنرا هم بزنید تا زمانی که برنج مغزپخت شود و کمی از آب باقی مانده باشد.

نمک را اضافه کرده و هم بزنید و بعدهم شیر و زیره را اضافه کرده و بگذارید تا آب شیربرنج کاملا بخار شود و غلیظ و یکدست شود. ودر پایان هم شیر برنج را در ظرف سرو بکشید وتزیین کنید .

طرز تهیه شیر برنج دزفولی

شیر برنج دزفولی

شیر برنج دزفولی

مواد لازم :

شیر :7 پیمانه

برنج عنبر بو:یک ونیم پیمانه

نمک : یک چهارم قاشق چایخوری

آب : 4 پیمانه

گلاب :3 قاشق غذاخوری

برنج را با آب سرد شسته و سپس در قابلمه ای مناسب بریزید. حدود ۴ پیمانه آب سرد به برنج اضافه کرده و قابلمه را با درب باز روی حرارت بالا قرار دهید.

وقتی آب برنج به جوش آمد، حرارت را کم کرده و روی حرارت متوسط رو به پایین تنظیم کنید. فرصت دهید برنج بجوشد و دانه های برنج کاملا باز شوند. جوشیدن باید تا حدی ادامه یابد که دانه های برنج کاملا نرم شده و کمی آبدار شوند، ولی مراقب باشید آب برنج بیش از حد تبخیر نشود و دانه های برنج خشک نشوند.

وقتی برنج به این مرحله از پخت رسید، حرارت را زیاد کرده و شیر را کم کم به آن اضافه کنید، به این صورت که ابتدا یک پیمانه شیر اضافه کرده و هم بزنید و پس از اینکه به جوش آمد پیمانه بعدی را اضافه کنید. به همین ترتیب همه شیر را به قابلمه اضافه کرده و شیر برنج را هم بزنید که ته نگیرد.

میزان گلاب در شیر برنج دزفولی سه قاشق است آن را اضافه کرده و حرارت را کم کنید. حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دیگر صبر کنید تا شیر برنج روی حرارت ملایم جوشیده و غلیظ شود.

پس از اینکه شیر برنج به غلظت مناسب رسید، حرارت را خاموش کرده و در ظرف مخصوص سرو بکشید . شیر برنج دزفولی را با شکر سفید یا قهوه ای، عسل، شیره، انواع مربا مخصوصا مربا گل، میوه تازه یا سس میوه سرومی کنند .

نکات پخت شیر برنج

نکات پخت شیر برنج

نکات مهم تهیه شیر برنج

1- درمرحله آخر و بعد از خاموش کردن شعله، 2/3 پیمانه خامه و مقداری وانیل نیز به شیر برنج اضافه کنید.

2- برای تهیه شیر برنج قالبی بدون پودر ژلاتین، باید شیر برنج را غلیظ تر از همیشه درست کنید و فرصت دهید آب آن کاملا بخار شود، سپس آن را داخل قالب ریخته با پشت قاشق فشار دهید و چند ساعتی داخل یخچال قرار دهید تا سفت شود و بتوانید آن را به صورت قالبی در ظرف سرو برگردانید

3- یک از نکات مهم پخت شیر برنج افغانی این است که شیر را در چندین مرحله اضافه کنید

4- یک نکته مهم برای درست کردن شیربرنج حتما از برنج مرغوب ایرانی استفاده کنید. اگر از برنج نیم دانه استفاده نمی کنید برای له شدن برنج به مقدار بیشتری آب نیاز دارید. اگر هم از برنج نیم دانه استفاده می کنید از نوع مرغوب استفاده کنید.

5- آب نینداختن شیر برنج باید تا زمانی که گرم است سرو کنید زیرا بعد از سرد شدن شیربرنج آب می اندازد. اگر هم شیربرنج را سرد دوست دارید اجازه دهید در دمای اتاق خنک شود و سپس در یخچال بگذارید تا خنک شود. به این ترتیب شیربرنج آب نمی اندازد.

6- برای اینکه شیر برنجتان عطر و طعم بی نظیری داشته باشد در مرحله آخر جا افتادن شیر برنج،به آن کمی گلاب اضافه کرده وبه میزان گلاب در شیر برنج توجه کافی داشته باشید .

تزیین شیر برنج

برای تزیین شیر برنج می توانید از غنچه های گل محمدی ویا پرک بادام وخلال پسته ، دارچین ، عسل ومربا استفاده کنید .

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید