دستور العمل بی نظیر برای تهیه نان شیرمال خوشمزه

نان شیرمال نوعی نان شبیه به نان فطیر است که در بسیاری از شهرهای کشور عزیزمان ایران با روشهای متفاوت پخت می شود و فارغ از مواد استفاده شده در پخت آن اغلب مدور و با قطر کمتر از ۴۰ سانتیمتر و به رنگ قهوه ای تیره است. تفاوت اصلی نان شیر مال با نان فطیراین است که بجای آب از شیر در تهیه خمیر آن استفاده می شود .

ازهمین روی به آن نانی گفته می شود که با شیر مالش داده شده باشد. برای تنوع بخشیدن به سفرهای شما عزیزان قصد داریم طرز تهیه انواع نان شیرمال را با هم مرور کنیم امید است مفید واقع شود :

طرز تهیه نان شیر مال ساده

نان شیرمال ساده

نان شیرمال ساده

مواد لازم نان شیرمال :

آرد سفید: 3 پیمانه

شکر : نصف پیمانه

آب گرم : 6 قاشق غذا خوری

روغن مایع :2 قاشق غذا خوری

کره :۱ قاشق غذا خوری

شیر ولرم : نصف پیمانه

تخم مرغ :یک عدد

مایه خمیر :یک قاشق غذاخوری سرخالی

نمک : کمی

دستور پخت نان شیرمال به شرح زیر است :

ابتدا مایه خمیر را با آب گرم و ۱ قاشق شکر مخلوط کرده کنار بگذارید تا عمل بیاید.آرد و نمک را مخلوط کرده و الک کنید.تخم مرغ را در ظرفی شکسته و زرده و سفیده را کاملا مخلوط کنید نصف تخم مرغ برای داخل خمیر و نصف آن برای رومال نان شیرمال استفاده می شود.

در ظرف بزرگی شکر و شیر ولرم، کره ذوب شده، روغن مایع و نصف تخم مرغ را مخلوط کرده و خمیر مایه به عمل آمده را افزوده و هم بزنید. سپس آرد را کم کم اضافه کرده تا جایی که خمیر نرم و لطیفی که به دست نچسبد به دست بیاید و بعد به مدت ۱۰ دقیقه ورز دهید . روی خمیر را پوشانده در جای گرم به مدت یک ساعت و نیم استراحت دهید.

وقتی حجم خمیر دو برابر شد کمی ورز داده به خمیر شکل دهید و در سینی فر روی کاغذ روغنی قرار داده و دوباره روی خمیر را بپوشانید و به مدت نیم ساعت استراحت دهید.وقتی حجم خمیر تغییر کرد باقی مانده تخم مرغ را روی خمیر بمالید و کنجد بریزید.

از قبل فر را با دمای ۱۸۰ درجه گرم کنید و همزمان با روشن کردن فربه یاد داشته باشید یک ظرف آب جوش کف فر قرار دهید بعد از گرم شدن فر خمیر را به مدت ۲۰_۱۵ دقیقه در طبقه وسط بپزید و چند دقیقه هم گریل را روشن کرده تا روی نان هم طلایی و خوش رنگ شود.

دستور پخت نان شیرمال کره ای

نان شیرمال کره ای

نان شیرمال کره ای

مواد لازم نان شیر مال کره ای :

شکر : 90 گرم

آرد : نیم کیلو

شیر : یک لیوان

کره : 50 گرم

خمیر مایه : یک قاشق مربا خوری

نمک : یک پنس

تخم مرغ : یک عدد

کره برای رومال : 30 گرم

پودر قند :به میزان لازم

ابتدا خمیرمایه و شیر ولرم و یک ق غ شکر را باهم مخلوط کنید و روی ظرف را بپوشانید ۱۵ دقیقه صبرکنید تا عمل بیاید . تخم مرغ و کره نرم شده و شکر و نمک را باهم مخلوط کنید و بعد به آن خمیر مایه به عمل آمده را اضافه کنید و هم بزنید.

سپس به آن کم کم آرد اضافه کنید به اندازه ای آرد اضافه کنید که خمیر به دست نچسبد و به مدت ۱۰ دقیقه ورزدهید تا خمیر لطیفی بدست آید و بعد روی خمیر را بپوشانید و بگذارید یک ساعت استراحت کند تا حجمش دوبرابرشود.

بعد ازگذشت یک ساعت خمیر را ورز دهید تا پف خمیر بخوابد ، سطح کار را آردپاشی کنید و با وردنه خمیررا باز کنید و روی خمیر ۳۰ گرم کره نرم شده بزنید و به شکل دلخواه خمیر را حالت دهید .

سپس داخل قالبی که کف آن را با کاغذ روغنی پوشانده اید قراردهید و دوباره روی خمیر را پوشانده و فرصت دهید 30 دقیقه دیگر استراحت کند.

بعد از سپری شدن زمان ذکر شده داخل فری که از قبل گرم شده به مدت ۲۵ دقیقه حرارت دهید .در آخر وقتی نان خنک شد روی آن را پودر قند الک کنید.

دستور پخت نان شیرمال کرمدار

نان شیرمال

نان شیرمال

مواد لازم :

آرد سفید : نیم کیلو

تخم مرغ : یک عدد

نمک : یک قاشق چایخوری

روغن: نصف پیمانه

شکر : نصف پیمانه

آب ولرم : نصف پیمانه

مایه خمیر: یک ونیم قاشق غذا خوری

مواد لازم برای کرم وسط شیرمال

آرد سفید : ۲ قاشق غذاخوری

شیر : ۱ لیوان

کره : ۲ قاشق غذاخوری

تخم مرغ : یک عدد

شکر : نصف لیوان

وانیل : یک چهارم قاشق چایخوری

نشاسته ذرت ۲ قاشق غذاخوری

مواد لازم برای رومال

زرده تخم مرغ : یک عدد

شیر : یک قاشق غذاخوری

خمیر مایه را به همراه یک قاشق چایخوری از شکر در نصف پیمانه آب ولرم بریزید و مخلوط کرده روی آن را بپوشانید تا زمانی که به عمل آید . تقریبا 5 تا 10 دقیقه وقت لازم است .

شیر ولرم و شکر و تخم مرغ و نمک را با هم مخلوط کنید در حدی که شکر کمی درون مایع حل شود حدود یک دقیقه با قاشق یا همزن دستی هم بزنید . لازم نیست که دانه های شکر کاملا از بین برود . بعد “نصفی” از روغن را اضافه کرده و مخلوط کنید .

خمیرمایه عمل آمده را به مواد اضافه کرده در این مرحله نیازی به هم زدن نیست و شروع کنید آرد را اضافه کردن و مرتب هم بزنید . آرد را باید کم کم اضافه کرده وقتی آرد را به اندازه ای اضافه کردید که خمیر خودش را گرفت و کمی سفت شد، آن را به سطح صافی که آردپاشی شده منتقل کرده و شروع به ورز دادن کنید .

اگرخمیر به دست چسبید، مقداری از روغن باقیمانده را به آن اضافه کنید. یکی از نکات پخت نان شیرمال :( نان هایی که در آنها روغن استفاده می شود بهتراست که نصف روغن در مواد مخلوط شود و نصف دیگر آن موقع ورز دادن کم کم به خمیر اضافه کنید. )

به یاد داشته باشید نباید زیاد آرد اضافه کنید . بعد از ورز دادن باید خمیر صاف و یکدست و خیلی سبک و نرم و لطیفی داشته باشید. ظرفی را که گنجایش دو تا سه برابر خمیر را داشته باشد آرد پاشی کرده و خمیر را درآن گذاشته و به مدت یک ساعت به خمیر استراحت دهید تا حجم آن دو برابر شود .

حال به سراغ درست کردن کرم وسط نان شیرمال بروید .

برای تهیه کرم وانیلی تمام مواد بجز کره و وانیل را با هم مخلوط کرده روی حرارت متوسط گذاشته دائم هم بزنید تا به غلظتی بیشتر از فرنی برسد کره و وانیل را اضافه کنید مخلوط کرده بعد از روی حرارت بردارید تا سرد شود.

بعد از استراحت خمیر به هر شکلی که دوست دارید حالت دهید ووسط آن را کمی از کرم که درست کرده اید بریزید و توی سینی فربچینید وروی آن را با مخلوط شیر و زرده تخم مرغ رومال کنید روی خمیر را کنجد یا سیاه دانه بپاشید و حدود ۲۰ تا ۲۵ دقیقه مجدد استراحت دهید فر را حدود ۱۵ دقیقه گرم کنید خمیر نان را بعد از طی این مدت در فر قراردهید حدود ۲۵ دقیقه زمان لازم است تا نان بپزید و ۱۰ دقیقه دیگر هم گریل را روشن کنید تا روی نان طلایی رنگ شود .

نان شیرمال گیسو

نان شیرمال گیسو

نان شیرمال گیسو

برای تهیه نان شیرمال گیسو باید طبق دستور العمل نان شیر مال ساده عمل کرده سپس خمیر را به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید . هر قسمت را به چهار قسمت تقسیم کرده و آن را بصورت رول درآورید . سررول ها را به یکدیگر وصل کرده آن را مانند گیس ببافید . فررا گرم کنید روی خمیررا بپوشانید روی آن را با برس تخم مرغ و آب رو مال بزنید و کنجد بپاشید.در فر به مدت 35 دقیقه آن را بپزید .

دستورپخت نان شیرمال ترکی

نان شیرمال ترکی

نان شیرمال ترکی

مواد لازم :

آرد : 6 فنجان

روغن : دو سوم فنجان

زرده تخم مرغ : دو عدد

شیر : یک فنجان

شکر : دو سوم فنجان

خمیر مایه تازه : یک قاشق سوپ خوری

نمک : یک قاشق چای خوری

آب ولرم : به مقدار لازم

زنجبیل :یک قاشق چای خوری(سلیقه ای )

کنجد : یک سوم فنجان

کره و شیر : به میزان لازم

خمیرمایه و یک قاشق مرباخوری از شکر را در شیر گرم حل کرده و بگذارید تا کاملاً پف کند.

سپس آرد را در ظرف بزرگی ریخته، روغن، شکر ، نمک ، زرده تخم مرغ و در صورت تمایل زنجبیل را هم افزوده و شیر و آب را به تدریج به آن اضافه کرده و مخلوط را خوب به هم زنید، که خمیر به دست آمده نرم باشد.

۵ یا ۶ دقیقه خمیر را خوب ورز داده و آن را به ۴ یا ۶ قسمت مساوی تقسیم و گلوله، گلوله کنید. روی خمیر را بپوشانید و ۳ ساعت بماند تا جا بیفتد.

سپس سینی فر را کمی چرب کرده و با وردنه هر یک از گلوله ها را به قطر یک و نیم سانتی متر پهن و به شکل بیضی درآورید.

آن را در سینی فر قرار داده و با قالب گرد روی خمیر را نقش دهید. کنجد و زرده تخم مرغ را با یک قاشق مرباخوری مخلوط کرده و روی خمیر بمالید خمیر را ۲۰ دقیقه استراحت مجدد دهید . برای پوک شدن نان سینی را در وسط فر با حرارت ۱۸۰ درجه به مدت ۱۵ دقیقه گذاشته، تا نان پخته و طلایی شود.

بعد سینی را از فر خارج کرده، نان را بگذارید کمی سرد شود، سپس روی آن کمی شیر بریزید و کره بمالید، که نان براق و نرم شود.

طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه

نان شیرمال

نان شیرمال

مواد لازم :

و آرد سفید : 1/2 لیوان

شکر : 5 قاشق غذاخوری

روغن مایع : نصف لیوان

ماست شیرین : نصف لیوان

بکینگ پودر : دو قاشق مربا خوری

وانیل : نوک قاشق چایخوری

تخم مرغ : یک عدد

مواد لازم برای رومال

زرده تخم مرغ : یک عدد

پودر قند یاعسل : یک قاشق غذاخوری

زعفران دم کرده به میزان لازم

بکینگ پودر را در ماست دو، سه دقیقه مهلت دهید

اکنون در یک ظرف مناسب روغن مایع و تخم مرغ کامل و کره آب شده و شکر و وانیل را خوب مخلوط کنید تا یکدست شود .

ماست و بکینگ پودر را که حسابی کف کرده به مواد اضافه کنید خوب هم بزنید و سپس آرد را که بهتره الک کنید کم کم به مواد اضافه کرده تا خمیر نرم ولطیفی بدست آید به یاد داشته باشید که : یکی از نکات پخت نان شیرمال این است که هرگز آرد زیادی نریزید چون خمیر سنگین می شود و کیفیت نان شیرمان خیلی پایین می آید اگر دیدید با این مقدار آرد مواد هنوز چسبنده بود کمی دستتان را چرب کنید و با احتیاط آرد اضافه کنید چون حتما" باید خمیر لطیف و نرم باشد

حالا فر را روشن کرده تا ۱۵ دقیقه درب ظرف خمیر را بگذارید منتظمانید تا تا خمیر کمی استراحت کند تا فر گرم شود بعد از ۱۵ دقیقه به اندازه یک نارنگی بردارید و گرد کنید و با فاصله در سینی یا قالب بچینید چون نان ها پف می کند اگر فاصله ندهید بهم می چسبند.

برای رومال از هر مغزی که دوست دارید می توانید روی نان ها بپاشید زرده تخم مرغ + پودر قند یا عسل+ زعفران دم کرده را خوب مخلوط کنید روی خمیرها رومال کنید حرارت فر را ۱۷۰ درجه تنظیم کنید ۳۰ دقیقه کافی است تا خوب پخته شود بعد برای برشته شدن روی نان شیرمال اگر دوست داشتید ۵ دقیقه هم گریل کنید.

برای پخت نان شیرمال در ماهیتابه باید خمیر نان را مانند خمیر نان شیرمال ساده که در مطلب فوق ذکر کردیم آماده کنید سپس مقداری از خمیر را بردارید و با وردنه، روی سفره سیلیکونی به قطر چند میلی متر بازکنید و به هر شکلی که دوست دارید برش بزنید

بعد داخل ماهیتابه ای که با روغن زیاد خوب داغ شده با حرارت ملایم سرخ کنید . بعد از سرخ شدن حتما روی دستمال روغن گیرگذاشته تا روغن اضافی آن گرفته شود.

طرز تهیه نان شیرمال پنبه ای

نان شیرمال پنبه ای

نان شیرمال پنبه ای

مواد لازم :

کره یا روغن : ۵٠گرم
پودر خمیر مایه : یک قاشق غذا خوری
شیر : یک پیمانه
تخم مرغ : ٢ عدد
آرد : سه تا چهار پیمانه
شکر: ٧ قاشق غذاخوری
نمک : نصف قاشق چایخوری

شیر ولرم را با با خمیر مایه و یک ق غ شکر کمی مخلوط کرده و روی آن را بپوشانید تا به عمل آید .

تخم مرغ ها، باقی مانده ی شکر، کره نرم شده و نصف قاشق چایخوری نمک و کمی آرد الک شده را به همراه شیر با همزن دستی کمی مخلوط کنید. آرد را که سه بار الک کرده اید تا سه لیوان با خیال راحت کم کم به مواد اضافه کرده و مواد را با قاشق سپس با دست ورز دهید.

لیوان چهارم را کم کم اضافه کنید تا جایی که خمیر به دست نچسبد، باید خمیر حاصل یک خمیر نرم وشل باشد، اگر چسبنده بود دستتان را چرب کنید و خمیر را ورز دهید .ظرف مورد نظر راچرب کرده و خمیر را در آن قرار داده و روی آن را با سلفون بپوشانید و به مدت یک و نیم ساعت در جای گرم استراحت دهید . پف خمیر را با ورز دادن بگیرید

در قالب مورد نظر کاغذ روغنی قرار داده ،خمیر را به اندازه های یکسان تقسیم کرده و با فاصله در قالب قراردهید . روی آن رابپوشانید وبه مدت نیم ساعت استراحت دهید. بعد روی آن را رومال کرده (یک ق زعفران دم کرده+زرده ی تخم مرغ،یک ق روغن مایع در صورت تمایل یک ق عسل)و کنجد بپاشید .

فر را با درجه ی ١٨٠گرم کرده ،داخل فر کاسه ای آب قرار دهید و قالب را در طبقه وسط فر به مدت پانزده تا بیست دقیقه قرار دهید،سپس گریل کنید.

نان شیر مال با ماست :

نان شیرمال با ماست

نان شیرمال با ماست

مواد لازم :

تخم مرغ : ۲ عدد

شکر : یک چهارم لیوان

ماست : ۱ لیوان

جوش شیرین : یک چهارم قاشق مرباخوری

بکینگ پودر : ۲ قاشق مرباخوری

آرد : به حدی که خمیر به دست نچسبد

وانیل : کمی

روغن : سه چهارم لیوان

شکر را همراه با تخم مرغ و وانیل با همزن بزنید تا مخلوط شوند.روغن را اضافه کرده دوباره هم بزنید . ماست و بکینگ پودر و جوش شیرین را اضافه کرده آرد را کم کم بریزید و با دست مخلوط کرده تا خمیر درست شود. این خمیر را در ظرفی قرار داده و روی آن را نایلون کشیده و تا زمانی که حجم خمیر دو برابر شود منتظر بمانید .

از خمیر گلوله ای برداشته روی میز آرد پاشیده و به شکل بیضی پهن کنید .با وردنه به ضخامت نیم سانت در سینی چرب شده قرار داده روی آن را زرده تخم مرغ همراه با کمی زعفران بمالید کنجد پاشیده و در فر با حرارت ۳۵۰ درجه به مدت نیم ساعت قرار دهید تا سطح نان طلایی شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید