اثرات روانی کرونا ویروس در کنار عوارض جسمانی آن حائز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد و عدم توجه و درمان آثار روانی ناشی از کرونا مثل ترس، اضطراب، افسردگی و غیره می تواند پس از پایان پاندمی کرونا، جوامع را دچار مشکلات عدیده ای کند. تانما در این مطلب ضمن بیان اثرات روانی کرونا، نکاتی را در خصوص علائم اضطراب و افسردگی ناشی از کرونا بیان می کند؛

تأثیر کرونا بر روان

الف)استرس و اضطراب ناشی از کرونا

شیوع بیماری کورونا ویروس 2019 (COVID-19) ممکن است برای افراد استرس زا باشد. ترس و نگرانی در مورد یک بیماری می تواند بسیار زیاد باشد و باعث ایجاد احساسات شدید در بزرگسالان و کودکان شود. افرادی که ممکن است شدیدتر نسبت به استرس یک بحران واکنش نشان دهند، عبارتند از:

  • افراد مسن و افراد مبتلا به بیماری های مزمن که در معرض خطر بیشتری در اثر بیماری COVID-19 قرار دارند
  • کودکان و نوجوانان
  • افرادی که بخاطر مسئولیت شان نسبت به COVID-19 به دیگران کمک می کنند، مانند پزشکان و سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی یا امدادگران.
  • افرادی که به دلیل وضعیت خاص از جهت سلامت روانی، مواد مخدر مصرف می کنند.

علائم اضطراب ناشی از کرونا

  • ترس و نگرانی برای سلامتی خودتان و عزیزان تان
  • تغییر در الگوی خواب یا تغذیه
  • مشکل در خوابیدن یا تمرکز کردن
  • وخیم تر شدن مشکلات سلامتی مزمن
  • افزایش مصرف الکل، دخانیات یا سایر مواد مخدر
اثرات روانی کرونا

علائم افسردگی ناشی از کرونا

ب)افسردگی ناشی از کرونا

فاصله گذاری اجتماعی باعث شده، مردم بیش از آنچه که در توان شان باشد، مجبور به دور ماندن از افراد دیگر باشند و تمام اینها دست به دست هم داده اند و تعداد بیشتری از افراد یک جامعه را گرفتار افسردگی کرده است. البته بیماری های روحی و روانی را نمی توان به راحتی شناسایی کرد، اما افسردگی علائم نسبتا واضحی دارد.

علائم افسردگی ناشی از کرونا

از جمله اثرات روانی کرونا این است که فرد دائما غمگین است و احساس تهی بودن می کند. به نظر سخت رسیدن وظایف روزمره، احساس خستگی دایمی و اختلال خواب از دیگر علایم افسردگی است. در موارد شدیدتر افکار خودکشی هم به سراغ فرد می آید.

افسردگی در کودکان و کهنسالان

بنابر گزارش سازمان جهانی بهداشت، این روزهای کرونایی کودکان را هم مانند بزرگسالان به وحشت انداخته است. آنها نیز دچار نگرانی و اضطراب ناشی از ابتلا به بیماری یا از دست دادن عزیزی می شوند. از طرفی به علت تعطیلی مدارس، آنها در محیط مدرسه و کلاس درس نیستند و به طور کل انگیزه درس خواندن را از دست داده اند و مهم تر از همه دیگر امیدی به داشتن دوست نخواهند داشت. در نهایت این شرایط آنها را به افسردگی مبتلا می کند. همچنین محیط خانه برخی از کودکان پر از تنش و خشونت است و دائما در خانه ماندن، آنها را در خطر رفتارهای خشن و البته بیماری های افسردگی قرار می گیرند.

افراد کهنسال هم با توجه به اینکه بیشتر آنها به بیماری های زمینه ای هم مبتلا هستند، بیش از هرکس دیگر در برابر عوارض ویروس کرونا آسیب پذیرند. ویروس کرونا باعث شده که این قشر از افراد جامعه از ترس ابتلا به کرونا به ناچار در خانه تنها بمانند و همین مساله باعث اضطراب و خشم و در نهایت افسردگی در آنها شده است.

ج)ترس ناشی از کرونا

بنابه گفته متخصصان، ترس در برابر یک موضوع حاد و نگران کننده واکنشی کاملا عادی است که به موجب آن فرد نشان می دهد که تهدید را درک کرده است. افراد هنگام رویارویی با تهدیدی خطرناک، از خود واکنش جنگ یا گریز را بروز می دهند که این واکنش موقتی است و فقط به ما کمک می کند که در لحظه ای بحرانی، تصمیمی بگیریم تا خود را از مهلکه نجات دهیم. در واقع این ترس، قرار نیست هفته ها یا حتی ماه ها باقی بماند.

اما وقتی ترس مزمن می شود، واکنش جنگ یا گریز هم به شکلی مزمن بروز می کند. در نتیجه این شرایط، فرد را به اضطراب، افسردگی و افکار خودکشی متمایل می کند. آنها زودرنج، درمانده، نگران، آماده باش، عصبانی و از نظر احساسی به هم ریخته می شوند. ترس در کنار خانه ماندن به دلیل ویروس کرونا، نامنظم شدن الگوی خواب و خوراک و تغییر در مصرف انرژی بدن مان، سلامت روان مردم را به سمت فاجعه پیش رانده است.

اثرات روانی کرونا

ترس ناشی از کرونا

مقابله با اثرات روانی کرونا ویروس

الف)مقابله با اضطراب کرونایی

  • از تماشا کردن، خواندن یا گوش دادن به اخبار، از جمله رسانه های اجتماعی فاصله بگیرید. شنیدن مکرر در مورد همه گیری ها، می تواند ناراحت کننده باشد.
  • مراقب بدن خود باشید، نفس عمیق بکشید و کشش یا حرکات مدیتیشن جسمی را انجام دهید.
  • سعی کنید وعده های غذایی سالم و متعادل بخورید، به طور منظم ورزش کنید، بخوابید و از الکل و مصرف مواد مخدر دوری کنید.
  • برای خودتان وقت بگذارید. سعی کنید فعالیت های دیگری را که از آنها لذت می برید انجام دهید.
  • با دیگران در ارتباط باشید. با افرادی که به آنها اعتماد می کنید درباره نگرانی های خود و آنچه احساس می کنید، صحبت کنید.
  • اگر استرس در طول فعالیت های روزانه، برای چندین روز پیاپی ادامه داشت، با ارائه دهنده خدمات درمانی خود تماس بگیرید.

ب)مقابله با افسردگی کرونایی

کمک گرفتن از متخصصان

در حال حاضر متخصصان بسیاری در فضای مجازی فعال هستند و می توانید بدون هیچ زحمتی با یکی از آنها ارتباط بگیرید و راهنمایی بخواهید. این متخصصان در همه زمینه های بهداشتی، سلامت جسم و روان، شما را به خوبی راهنمایی می کنند.

شکیبایی

کوید۱۹ شرایطی را به وجود آورده که تاکنون کسی آن را تجربه نکرده بود. بنابراین تا جایی که می توانید صبر و شکیبایی به خرج دهید. بهتر است خودتان را با یادگیری موضوعی یا انجام دادن کارهای معوقه سرگرم کنید.

تنفس عمیق

هر زمان که احساس ترس و اضطراب به سراغ تان آمد، از تکنیک تنفس عمیق بهره بگیرید. چند تنفس عمیق با چشمان باز و پاهایی که محکم روی زمین قرار گرفته اند، معجزه می کنند. این تکنیک اثرات آرام بخشی دارد.

مقابله با اثرات روانی کرونا

مقابله با افسردگی کرونایی

ورزش

ورزش کنید. مسلما در این زمان به باشگاه ورزشی نباید بروید زیرا خود را در خطر ابتلا به ویروس کرونا قرار می دهید. اما اگر می توانید اطراف خانه تان پیاده روی کنید. یا در خانه ورزش های ساده انجام دهید. تحرک بدنی می تواند از بروز افسردگی و شدت آن پیشگیری کند.

توجه به کارهای روزمره

انجام دادن کارهای روزمره برای همه ما ضروری است اما افرادی که گرفتار نگرانی، اندوه و دیگر مشکلات روحی هستند، بیش از هر کس دیگر باید به کارهای روزمره خود رسیدگی کنند. با این روش افکار مزاحم را از ذهن خود بیرون کرده و احساس آرامش خواهند کرد. بنابراین برای خود یک برنامه روزانه ترتیب دهید و به آن پایبند باشید.

تماس های اجتماعی

درست است که در این وضعیت کرونایی نمی توانیم دورهمی داشته باشیم. اما با استفاده از فضای مجازی و شبکه های اجتماعی می توانیم این خلاء را پر کنیم. بنابراین وارد گروه های اجتماعی آنلاین شوید و با دیگران در تماس باشید.

ج)مقابله با ترس کرونایی

به خود اطمینان دهید که اوضاع بهتر خواهد شد

وقتی که ویروس کرونا کم کم از بین رود، اضطراب در بیشتر افراد کمتر خواهد شد. اگر این اضطراب از بین نرود، باید درمان شود.

تغذیه اطلاعاتی خود را تغییر دهید

یکی از اثرات روانی کرونا اضطراب است و صرف وقت برای خواندن داستان های هشدار دهنده راجع به ویروس کرونا، احتمالاً باعث افزایش اضطراب می شود و ترس از آن را کاهش نمی دهد. به جای این کار سعی کنید وقت خود را صرف تمرکز روی اطلاعات مثبت، داستان ها یا فعالیت هایی کنید که ذهن شما را از ترس هایتان دور می کند.

درباره خطر منطقی فکر کنید

ویروس کرونا برای بسیاری از خانواده ها به فاجعه تبدیل شده است و ما می دانیم که خطر و عواقب ناشی از ابتلا به کووید-۱۹ از فردی به فرد دیگر متفاوت است. با وجود این، در نظر داشته باشید بسیاری از افراد مبتلا به کووید-۱۹ بهبود یافته اند. تعداد بهبودیافتگان در جهان تا کنون بیش از ۲ میلیون نفر بوده است.

کمتر روی بدن تان تمرکز کنید

وقتی بیش از حد به بدن خود توجه می کنیم، متوجه چیزهایی می شویم که معمولاً به آنها توجه نمی کنیم که این امر باعث اضطراب ما می شود. با تمرکز روی چیزهای دیگری مانند فعالیت های مثبت و لذت بخش، ذهن خود را از بدن تان دور کنید.

کارها را به آرامی و به شیوه معمول انجام دهید

خوب است که کم کم به کارهایی که قبلاً انجام می دادید برگردید. کارها را گام به گام انجام دهید. هر فعالیت را یک بار انجام دهید، بدین صورت احساس امنیت می کنید و اعتماد به نفس خود را کم کم بدست می آورید.

اثرات روانی کرونا

مقابله با ترس ناشی از کرونا

اضطراب خود را به مرحله عملی هدایت کنید

این کار می تواند به تمرکز روی آنچه که تحت کنترل شماست کمک کند. انجام اقدامات فعال برای مراقبت از سلامت روانی، با خوب خوابیدن، ورزش کردن، انجام فعالیت های تفریحی یا آرامش بخش و در ارتباط ماندن با اجتماع می تواند تفاوت زیادی در سلامت روان شما ایجاد کند.

داشتن برنامه هفتگی

برای هر روز و هفتۀ خود، برنامه ای تدارک ببینید تا ذهنتان کمتر درگیر اخبار ویروس کرونا شود و با تمرکز بر اهداف و برنامه ریزی روزانۀ خود، کمتر دچار ترس و اضطراب ناشی از این بیماری شوید.

عدم هراس از داشتن علائم کرونا و تماس با متخصصان

با مشاهدۀ کوچکترین علائم بیماری، دچار هراس نشوید و پیش از مراجعه به بیمارستان، از مشاورۀ تلفنی با پزشکان بهره بگیرید. زیرا این روزها احتمال سرایت ویروس کرونا در کلینیک ها و بیمارستان ها بسیار زیاد است و از سوی دیگر، مراجعۀ غیرضروری به بیمارستان، بار مضاعفی بر دوش کادر درمانی می گذارد.

عدم مصرف خودسرانه دارو

از مصرف خودسرانۀ دارو و استفادۀ بی رویه از ویتامین ها به هدف تقویت سیستم ایمنی خودداری کنید، زیرا عوارض جانبی بسیاری را در پی خواهد داشت.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید