آفت دهان یک عارضه دیگر در برخی از بیماران مبتلا به کووید 19 است و تا چند هفته نشانه های آن به همراه قرمزی در دهان بیمار دیده می شود. البته پزشک در کنار سایر علائم کرونا ، می تواند آفت دهان را نیز بررسی کند. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص اثرات کرونا بر دهان و روش های تسکین آفت دهان در کرونا مطرح می کند؛

کووید 19چیست ؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

اثرات کرونا بر دهان

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
اثرات کرونا بر دهان

نشانه های کرونا

اثرات کرونا بر دهان

در یک مقاله تحقیقاتی جدید، منتشر شده در ژورنال JAMA Dermatology، پزشکان مادریدی گروه کوچکی از بیماران مبتلا به ویروس کرونا را که دارای “enanthem”، یا ضایعات داخل دهانشان بودند، گزارش دادند. آنها دریافتند که شش نفر از ۲۱ بیمار COVID-19 که راش پوستی خارجی داشتند، ضایعات دهانی نیز نشان دادند.

سایر عفونت های ویروسی نیز با ضایعات دهانی همراه هستند. افرادی که به استرپتوکوک مبتلا می شوند، غالباً دچار پتشیا می گردند که نقاط ریز به اندازه نوک سوزن، قرمز، بنفش یا قهوه ای هستند که ممکن است در سقف دهان و همچنین در قفسه سینه و صورت ظاهر شوند. نویسندگان نوشته اند: “با این حال، حفره دهانی به دلیل نگرانی های ایمنی، در بسیاری از بیمارانی که به COVID-19 مشکوکند یا ابتلا به این ویروس در آنها تأیید شده است، معاینه نمی گردد.”

1)آفت دهان در کرونا

تب شدید، یکی از بارز ترین علائم ابتلا به بیماری کرونا در افراد است که می تواند منجر به نوعی زخم های دهانی بعد از کرونا مانند ایجاد تبخال، آفت های دهانی، مشکل در جوانه های چشایی روی زبان و ریختن پرزهای چشایی شود.

در ضمن یکی از مواردی که پس از شیوع بیماری کرونا در مراجعین به مطب دندانپزشکی مشاهده شده، بیمارانی با سابقه ابتلا به کرونا و زخم های دهانی و ضایعات دهانی غیر اختصاصی بوده است. بسیاری از این بیماران حتی بدون علائم به کرونا مبتلا شده اند و پس از تجویز تست، متوجه بیماری خود شده اند.

2)قرمزی دهان در کرونا

پزشکان انگلیسی اعلام کردند جوش های کوچک و قرمز رنگ در دهان از نشانه های جدید ویروس کرونا است. این پزشکان با تجزیه و تحلیل ۲۱ بیمار کرونایی فهمیدند که ۲۹ درصد از بیماران، دارای ضایعات حفره دهان هستند و همچنین ۸۳ درصد بیماران دارای لکه های کوچک بنفش، قرمز یا قهوه ای رنگ در دهان خود هستند. محققان انگلیسی معتقدند این نشانه ها مشاهدات اولیه هستند و تعداد کمی از بیماران مورد تحقیق قرار گرفتند.

اثرات کرونا بر دهان

قرمزی دهان در کرونا

3)کرونا و جوش داخل دهان

پزشکان در اسپانیا گزارش می دهند که بثورات و جوش داخل دهان نیز در برخی از بیماران رخ می دهد. دکتر میشل گرین، یک متخصص پوست و موی آمریکایی گفته است: این بثورات از نظر پزشکی به عنوان enanthem شناخته می شوند و جای تعجب ندارد که در صورت ابتلا به COVID-۱۹ ظاهر شوند.

توضیح می دهد که"enanthem " بثورات و قرمزی (نقاط کوچک و جوش مانند) روی غشاهای مخاطی است و در بیمارانی که عفونت های ویروسی مانند آبله مرغان و بیماری دست، پا و دهان دارند، بسیار متداول است. تأثیر بر غشاهای مخاطی ویژگی و مشخصهٔ بسیاری از بثورات و راش های ویروسی است.”

بثورات و جوش های دهان از دو روز قبل از شروع سایر علائم کرونا تا ۲۴ روز پس از آن، و به طور متوسط حدود ۱۲ روز پس از شروع علائم ظاهر می شوند. میزان شایع بودن این علامت در بیماری کووید ۱۹ هنوز مشخص نیست، زیرا به دلیل نگرانی های ایمنی ، فضای داخل دهان بسیاری از بیماران مشکوک یا تأییدشدهٔ کووید ۱۹ معاینه و بررسی نمی شود.

تسکین آفت دهان در کرونا

داروهایی که برای تسکین علائم کرونا استفاده می شود منجر به قرمز شدن مخاط دهانی می شود و در نتیجه دهان به مواد ترش و تند حساس می شود. این مشکل، به وسیله مصرف دهانشویه های خاصی که توسط دندانپزشک تجویز می شود، قابل رفع است.

از طرف دیگر ضایعات دهانی در بیماران کرونایی، هر چند از لحاظ ظاهری شبیه به آفت یا ضایعات زخمی و التهابی مخاط دهان هستند اما در مقابل درمان های روتین مقاوم بوده و پس از ۳ هفته با تجویز دهان شویه های ترکیبی برطرف شده اند.

در ضمن برای بهبود درد آفت دهان لازم است از مصرف غذاهای تند، ادویه دار، داغ، غذاهای کارخانه ای و محصولات پاستوریزه و هموژنیزه، محصولات حاوی روغن پالم مانند ماست، شیرینی های قنادی و روغن های مایع و جامد پرهیز کرده و داروهای مسکن استفاده کنید.

تسکین آفت دهان با روش خانگی

یکی از ساده ترین راهکارهای طبیعی و خانگی برای درمان یا بهبود آفت دهان این است که قاشقی را در داخل یخچال قرار دهید و بعد از سرد شدن، آن را روی آفت بگذارید، این تکنیک کمک زیادی به تسکین درد و سوزش ناشی از آفت دهان در می کند.

تسکین آفت دهان در کرونا با طب سنتی

تسکین آفت دهان در کرونا

تسکین آفت دهان با طب سنتی

  • برخی ها عقیده دارند ترکیب قره قروت و عسل یا مزه مزه کردن رب انار در درمان آفت دهان معجزه خواهد کرد و برای انجام این کار لازم است تا آن را به شکل خمیر بر دهان آفت زده خود بگذارید.
  • همچنین برای بهبود درد و سوزش آفت دهانی می توانید دانه های سماق کوبیده نشده را در آب بجوشانید و بعد از صاف کردن محلول آن را به شکل دهانشویه استفاده کنید.
  • به منظور تسکین آفت دهان می توانید گل گاوزبان خشک شده را به صورت پودر درآورده و آن را روی محل زخم بپاشید.
  • به گفته متخصصان طب سنتی عصاره یا جوشانده بابونه هم برای شستشوی دهان به منظور رفع آفت تأثیرگذار خواهد بود.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید