آلزایمر یکی از بیماری هاییست که بیشتر در سنین کهنسالی به سراغ افراد می آید و حافظه فرد دچار کندی و فراموشی می شود. تانما در این مطلب عوامل، نشانه ها و انواع آلزایمر را به همراه تعدادی از روش های درمانی مؤثر این بیماری، به شما معرفی می کند.

آلزایمر چیست؟

با افزایش سن، مقداری از توانایی های ذهنی و جسمی افراد کاهش می یابد زیرا مغز هم مثل سایر قسمت های بدن دچار تغییر، تحلیل و فرسودگی می شود و اگر برای حفظ و مراقبت از آن کاری نکرده باشیم، ممکن است رو به زوال و نابودی برود.

آلزایمر شایع ترین نوع " زوال عقل " است. این بیماری یکی از مشکلات شایع دوران سالمندی است و احتمال ابتلا از سن 65-60 سال به بعد بیشتر می شود، اما الزاما هر فرد مسنی به آلزایمر دچار نخواهد شد.

از این رو "دمانس" عنوان كلی است كه به بیماری های مغزی اولیه با علایم پیشرونده شناختی - رفتاری اطلاق می شود و آلزایمر یكی از انواع "دمانس" است.

علل و عوامل بیماری آلزایمر:

  • تاریخچه خانوادگی
  • افسردگی
  • کم تحرکی
  • کم خوابی
  • مصرف زیاد نمک
  • اضطراب
  • دخانیات
روش های درمان آلزایمر

علل و عوامل آلزایمر

نشانه های آلزایمر

1-از دست رفتن حافظه که موجب مختل شدن زندگی روزمره شود
2-دشواری در برنامه ریزی یا حل مشکل
3-مشکل در انجام کارهای عادی در خانه، محل کار یا اوقات فراغت
4- گم کردن زمان و مکان
5-مشکل در درک تصاویر بصری و روابط فضایی

6-مشکلات جدید با کلمات در صحبت کردن یا نوشتن

7- گم کردن جای وسایل

8- ضعف قضاوت یا تصمیم گیری
9- دور شدن از کار یا فعالیت های اجتماعی

10-تغییر روحیات و شخصیت .

عوارض آلزایمر

  • بی قراری و اضطراب
  • مشکلات مثانه و روده
  • افسردگی
  • زمین خوردن
  • عفونت
  • سرگردانی
  • سوء تغذیه و کم شدن آب بدن

انواع آلزایمر

1-آلزایمر زودهنگام

این فرم برای افرادی اتفاق می ­افتد که سن پایین تر از ۶۵ سال دارند. معمولاً آن­ها در زمان تشخیص بیماری در سنین ۴۰ تا ۵۰ سال هستند. کمتر از ۱۰ درصد بیماران مبتلا به آلزایمر، این نوع آلزایمر را دارند. افراد با سندروم داون در خطر بالای برای این نوع آلزایمر هستند چون سرعت روند پیری آن ­ها بیشتر است

2-آلزایمر دیرهنگام

این شایع ­ترین فرم آلزایمر است که در افراد ۶۵ سال یا بالاتر اتفاق می ­افتد. این نوع می­ تواند در خانواده­ ها به صورت ارثی شایع باشد. تاکنون محققان ژنی را پیدا نکرده ­اند که به طور قطعی بیماری را به آن نسبت بدهند. هیچ­کس نمی­ داند چرا بعضی از افراد به این بیماری مبتلا می­ شوند و بعضی دیگر نه.

3-آلزایمر فامیلیال (FAD)

این نوعی از آلزایمر است که پزشکان ارتباط آن با ژن مخصوصش را کشف کرده­ اند. در خانواده ­های مبتلا، اعضای حداقل دو نسل به بیماری مبتلا شده ­اند. FDA کمتر از ۱ درصد بیماری آلزایمری را تشکیل می­ دهد. بیمارانی که FAD دارند خیلی زود این علائم را نشان می­ دهند، معمولاً در سنین ۴۰ سالگی.

علل نشانه و درمان آلزایمر

انواع آلزایمر

روش های درمان آلزایمر

الف)پیشگیری از آلزایمر با اصلاح سبک زندگی

1- سیگار نکشید

2- الکل مصرف نکنید

3-خوب بخوابید

4-در جمع باشید

5-بهداشت روان خود را ارتقاء دهید

6-نور کافی خورشید دریافت کنید

7-در حین فعالیت روزمره قدم بزنید

8- سرگرمی تازه ای برای خود انتخاب کنید

9 -باغبانی کنید

10-کاری را انجام دهید که باعث شادیتان می شود

ب) درمان آلزایمر با توجه به نکات نغذیه ای

1-ویتامین های گروه B

مصرف منظم مکمل های حاوی ویتامین های گروه B، پیشرفت آلزایمر و سایر اختلالات ذهنی را کاهش دهد. منابع غذایی غنی از این ویتامین ها عبارتند از: گوشت بدون چربی، سبزیجات برگی شکل سبز رنگ، غلات کامل، حبوبات، لبنیات و تخم مرغ .

2-اسیدهای چرب امگا-۳

نتایج پژوهش های مختلف، ارتباط معنی داری را بین مصرف کافی اسیدهای چرب امگا ۳ که به وفور در ماهی یافت می شود و کاهش پیشرفت بیماری آلزایمر نشان می دهد. هرچند، برای اثبات این موضوع و تعیین دُز کافی مصرفی برای جلوگیری از پیشرفت آلزایمر، نیاز به انجام مطالعات بیشتری است.

3-آنتی اکسیدان ها

ویتامین های C، E و A از جمله مواد مغذی دارای عملکرد آنتی اکسیدانی هستند. منابع غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها عبارتند از:

مغزدانه ها مانند بادام، گردو و نظایر آن، سبزیهای سبز تیره مانند اسفناج، سبزیهای نارنجی رنگ مانند هویج، میوه ها به ویژه انواع توت و مرکبات مانند لیمو، پرتقال و نارنگی و چای سبز .

ج)درمان آلزایمر با طب سنتی و داروهای گیاهی

1-آویشن

در آویشن تا ثیری ماندگار در تقویت قوای فکری و مغزی و کمک به کار این قسمت از بدن دارد . آویشن به علت عطر نافذ به صورت دمکرده یا جوشانده مصرف گردیده و همچنین موجب ضد عفونی کردن مجاری تنفسی و سینوس ها و درمان برونشیت و آسم (تنگی نفس )بسیار موثر است.

علل و نشانه ها و درمان آلزایمر

درمان آلزایمر با آویشن


2-اسطوخودوس

اگر دچار سردرد های عصبی و فراموشی و کندی ذهن گردیده اید از مصرف گل اسطو خودوس که تازه انرا خشک نموده و به صورت پودر در اورده با کمی پودر کندر و مقداری عسل به حالت خمیر در اورده اید دریغ نورزید.


3-رزماری یا اکلیل کوهی

برای تهیه شربت از این گیاه کافی است که مقدار 30 گرم اکلیل کوهی خشک را به همراه یک لیتر اب گرم و مقداری عسل بجوشانید و مقداری بهار نارنج هم به ان اضافه کرده و هر 8 ساعت یک لیوان میل نمایید.


4-انجیر

مصرف آن با کارهای فکری می تواند بسیار مفید باشد . دارای ویتامینها ی آ و ب و ث و مواد معدنی مثل آهن ،برم ، منگنز ، گوگرد می باشد که همه برای بدن و سلولهای مغزی مفید هستند .


5-بادام

وجود 54 در صد روغن و 24در صد مواد نشاسته ای و مقداری قند و صمغ و همچنین در صد بالایی از املاح نظیر فسفر ، منیزیم ، پتاسیم ، گوگرد و آهن و ویتامین نیاسین در میوه شیرین بادام هر چند آن را کمی سنگین و دیر هضم برای معده ساخته ولی یکی از بهترین مواد طبیعی مقوی مغز و سلول های دستگاه اعصاب مرکزی می باشد.


6-جین سینگ

جین سینگ که ریشه گیاهی است چینی و شبیه به هویج زرد رنگ می باشد به قدری از نظر ارزش غذایی بالاست که به نام ریشه زندگی لقب گرفته است . و از ان برای تقویت جسم و ذهن استفاده می نمایند .


7-جینکو

جینکو بیلو با به درخت معبد شهرت دارد . یک گیاه مقوی حافظه به شمار می رود .قسمت مورد استفاده دارو ی ان برگهای این گیاه می باشد که خاصیت ریلکس کننده (آرام بخش )دارد و موجب جریان خون بیشتر در سلول های مغزی می شود .و جهت مقابله با الزایمر در پیری بکار می رود.


8-چغندر

با مقدار زیاد فسفر و قند این گیاه کمک زیادی به مغز و درک مطالب و خاطرات و ثبت و ضبط مطالب می کند . از سوی دیگر در درمان کم خونی و ضعف عمومی بدن بویژه در ناحیه سلولهای مغزی کمک می نماید . میزان فسفر 100 گرم ریشه چغندر 55 میلی گرم است.

علل نشانه و درمان آلزایمر

درمان آلزایمر با چغندر


9-خردل

سبزی خردل غنی ترین منشا اهک غذایی است . از نظر ویتامین آ وث و آهن و کلسیم بسیار غنی است . طبیعت گرم و تند و تیز و وجود اسانس فرار و معطری که در خردل و دانه های ان وجود دارد این گیاه را جهت تحریک سلولهای معده مناسب ساخته است.


10-زعفران

زعفران گرم وخشک بوده دارای خاصیت شادی بخش وتقویت کننده حواس و مغز و تنظیم کننده سلسله اعصاب می باشد . زعفران خواب آور بوده و در رفع تشنج که منشا آن تحریکات مغز می باشد بسیار موثر است.

جهت تقویت حافظه 4 گرم زعفران با 10 گرم کندر و 10 گرم زنجفیل را ساییده و با 100 گرم عسل به صورت قرص در آورید.

د)درمان دارویی آلزایمر

1-دونپزیل (Aricept)

مصرف این دارو در مراحل خفیف متوسط و شدید بیماری آلزایمر تأئید شده است . این دارو روی روند دژنراسیون عصبی تاثیر ندارد و تنها علایم درک و شناخت، فعالیت ذهنی، حافظه، توجه، ارتباط اجتماعی، تعقل، قدرت صحبت و فعالیت روزانه بیمار را بهبود می بخشد.

2-ریواستیگمین

ریواستیگمین در دسته داروهای دونپزیل قرار دارد. این دارو می تواند با محافظت از سطح استیل کولین در مغز بروز نشانه های زوال عقل را کمتر کند. این دارو روزانه دوبار مصرف می شود و به صورت کپسول و مایع خوراکی در بازار موجود است.

3-گالانتامین

این دارو با افزایش سطح استیل کولین در مغز کار می کند و همین امر به سلول های مغزی کمک می کند با یکدیگر ارتباط داشته باشند. این دارو روزانه دوبار مصرف می شود و به شکل مایع خوارکی و قرص در بازار موجود است. بیماران در آغاز کار ۸ میلی گرم از این ماده را مصرف می کنند و با گذشت زمان مقدار دوز مصرفی افزایش پیدا می کند.

4-ممانتین

این دارو می تواند سطح گلوتامات را تنظیم کند. همانطور که می دانید گلوتامات یک پیام رسان شیمیایی است و وجود آن برای حافظه و یادگیری ضروری می باشد. متخصصان بر این باورند که گلوتامات اضافی می تواند برای مغز سمی باشد.

علل نشانه و درمان آلزایمر

درمان آلزایمر با دارو

5-داروهایی برای پرخاشگری و تحریک

داروی تأیید شده ای برای درمان نشانه های رفتاری حاصل از زوال عقل وجود ندارد. به همین خاطر است که پزشکان معمولا نمی توانند داروهای موثری تجویز کنند. با این وجود برخی از پزشکان سعی می کنند از داروهایی همچون سیتالوپرام (Celexa) استفاده کنند که یک داروی ضدافسردگی و مهار کننده انتخابی بازجذب سروتونین است.

گزینه دیگری که پیش روی پزشکان قرار دارد Nuedexta است. این دارو برای درمان اثرات بی ثباتی عاطفی تایید شده است.

6- داروهای ضد افسردگی

درمان افسردگی در بیماران مبتلا به آلزایمر ممکن است در برگیرنده ترکیبی از دارو و مشاوره های روان شناختی باشد. متخصصان می توانند داروهای ضد افسردگی SSRI همچون سیتالوپرام و سرترالین را برای مبارزه با این نشانه ها تجویز کنند.

این داروها ممکن است سطح سروتونین را افزایش دهند. همانطور که می دانید سروتونین یک پیام رسان شیمیایی مهم در مغز است.داروهای ضد افسردگی آتیپیک نیز فعالیت شیمیایی مغز را افزایش می دهد و می توانند گزینه دیگری برای درمان افسردگی باشند. برخی از این داروها شامل میرتازاپین (remeron) و ترازودون است. عوارض جانبی احتمالی این داروها شامل خواب آلودگی ، سرگیجه، خشکی دهان است.

ه) درمان آلزایمر با طب سوزنی

محققان علوم پزشکی اعلام کردند با استفاده از طب سوزنی می توان وضعیت حافظه بیماران مبتلا به ضعف مختصر حافظه و شناخت را بهبود بخشید. محققان چینی با بررسی گروه 500 نفره از بیماران که دچار ضعف نسبی حافظه و شناخت مغزی بودند به مدت دو تا سه ماه آنان را با روش طب سوزنی مداوا کردند. بهبود با این روش، کاملا مشهود بود و بر این اساس محققان بر این باورند که شاید روزی بتوان بیماران آلزایمری را در مراحل نخست بیماری، درمان کرد.

علل نشانه و درمان آلزایمر

درمان آلزایمر با طب سوزنی

و)درمان آلزایمر با سلول های بنیادی

محققان دریافتند ترکیبی که بتواند نقل و انتقالات پروتئین ها درون سلول را بهبود ببخشد می تواند منجر به تولید پروتئین هایی شود که مانع از مرگ سلولی در زوال عقل و آلزایمر می شوند.

بافت مغزی افراد مبتلا به آلزایمر، کلامپ شدن یا تجمع دو نوع پروتئین را نشان داده است که «آمیلوئید بتا که در خارج سلول های مغزی جمع می شود» و« پروتئین Tau که درون سلول ها تجمع پیدا می کند» هستند.

هر دو این پروتئین ها سمی بوده و منجر به مرگ سلول های مغزی در آلزایمر می شود. این پروتئین ها از طریق بسته های متصل به غشا موسوم به اندوزوم حمل می شوند. سیستمی که آن ها را پیرامون سلول منتقل می کند شبکه اندوزومی نام دارد.

برای این که پروتئین ها به طور مناسبی فرآوری شوند، حذف شده و بازیافت شوند این سیستم باید به طور صحیح عمل کند.

در این مطالعه جدید، محققان در دانشگاه واشنگتن از سلول های مغز انسانی مشتق از سلول های بنیادی استفاده کردند. نتایج نشان داد که ترکیبی که عملکرد شبکه اندوزومی را تقویت می کند، تولید آمیلوئید بتا و پروتئین Tau را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید