روانشناسی رنگ اتاق خواب

انتخاب رنگ اتاق خواب باید درست و اصولی باشد چرا که معمولا و در حالت عادی یک شخص آخرین محیطی که چشمانش بسته می‌شود و به خواب می‌رود، و اولین جایی که بعد از بیدار شدن از خواب مشاهده می‌کند، در کل فضای خانه و به صورت ریزبینانه‌تر، محیط اتاق خواب است و به همین جهت انتخاب رنگ اتاق خواب مسئله مهمی است . به همین منظور قصد داریم انواع رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی  رنگ مناسب اتاق خواب و تاثیری که می‌توانند بر روی خواب و رفتار انسان داشته باشند را برای شما تشریح کنیم.

انواع رنگ‌ها به جهت بررسی به دو دسته کلی رنگ‌های تیره و روشن تقسیم می‌شوند. سپس رنگ‌های هر دسته را به زیردسته های سرد و گرم تقسیم می‌کنیم و در مطالب آتی نیز هر یک از این رنگ‌ها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می‌دهیم.

تاثیر رنگهای تیره در اتاق خواب از نظر روانشناسی

با انتخاب رنگ اتاق خواب از میان  رنگ‌های طیف تیره که امروزه به آن دارک مُد (Dark mode) نیز گفته می‌شود، دو حالت کلی برای بیننده به وجود می‌آید:

1- شخص احساس راحتی، مالکیت و عدم بی‌قراری کرده و محیط را از آنِ خود می‌داند که در این حالت تمام خستگی‌های خود را بیرون اتاق رها شده می‌بیند. کمی که در محیط قرار گرفت حس می‌کند مدت زمان زیادی در آن محل قرار داشته است و به سرعت با شرایط خو می‌گیرد؛ این موضع هم پیامد مثبت در پی دارد و هم منفی. پیامد مثبت آن همانطور که گفته شد، سرعت تطابق بالا و راحتی بی حد و مرز، و پیامد منفی آن وابستگی به رنگ‌های تیره که باعث می‌شود در آینده شرایط انتخابی وی در زمینه رنگ‌ها محدودتر شود.

2- شخص به محض ورود به اتاق با رنگ‌های تیره دچار احساس اضطراب و ناامنی کرده  و به شدت خود را درگیر گذشته می‌بیند. در این حالت نه تنها احساس راحتی از وی سلب می‌شود، بلکه با گذشت زمان بر استرس ‌های دورنی وی افزوده می‌شود. برای این که این موضوع این دسته از افراد را دچار مشکل نکند، بهتر است نور فراوانی به محیط تزریق شود تا زمانی که وقت خواب فرا رسید شخص با اختیار خود به تاریکی محیط بیافزاید؛ نه از روی اجباری که محیط به وی تحمیل می‌کند.

در مجموع باید بیان کنیم تعداد افرادی که برای اتاق خواب از رنگ‌های تیره استفاده می‌کنند کم کم رو به افزایش است و این موضع دلیلی جز حرکت به سمت دکوراسیون‌های مدرن ندارد. البته هستند افرادی که برای تغییر و تنوع دست به استفاده از این رنگ‌ها می‌برند. اگر شما نیز قصد دارید چنین انتخابی را امتحان کنید، بهتر است یک شب را در هتلی با این شرایط سپری کرده و حال و هوای محیط این چنینی را از نزدیک ببینید.

تاثیر رنگهای سرد در اتاق خواب از نظر روانشناسی

آبی یا سبز، نقره‌آبی یا فیروزه‌ای، انتخاب‌های بی‌نظیر برای اتاق‌های خواب افراد مجرد و یا متأهل، دختر یا پسر، کوچک یا بزرگ هستند. گویی تمام این رنگ‌ها برای اتاق خواب ساخته شده‌اند. البته افرادی که تعصب خاصی نسبت به رنگ‌های دیگر دارند، شاید این مطلب برایشان خوشایند نباشد؛ اما باید بدانند که علم روانشناسی برای آرامش و راحتی روح و روانشان این رنگ‌ها را پیشنهادمی‌دهد. آبی‌ها با طیف‌های متنوع، و سبزها علاوه بر اتاق خواب در سالن‌های نشیمن و حتی ادارات نیز قابل استفاده هستند. در کل می‌توان گفت رنگ‌های سرد مناسب‌ترین رنگ‌ها برای اتاق خواب‌ها هستند.

از میان رنگ‌های میانی و خنثی نیز تنها رنگ‌های میانی را بررسی می‌کنیم که در بین آن‌ها رنگ بنفش با ترکیب‌های روشن آن را برای اتاق خواب پیشنهاد می‌دهیم. چرا که به رنگ‌های سرد نزدیک می‌شود. رنگ‌های خنثی نیز با توجه به اسمشان انتخاب صحیحی برای اتاق خواب نیستند؛ مگر اینکه این رنگ‌ها به دیوارهای خانه شما تحمیل شده باشند.

رنگ های گرم

رنگ های گرم مثل نارنجی یا زرد، دمای اتاق را بالا می برند. بنابراین بهتر است در ساختار اتاق هایی استفاده شودکه رو به شمال ساخته شده اند. از آن جایی که این رنگ ها القا کننده جنبش و فعالیت هستند، پس بهتر استدر اتاق هایی که برای استراحت و آرامش در نظر گرفته شده اند، به کار نروند. ضمناً نارنجی احساس گرما و شوق را به ذهن می آورد،و زرد چشم را خسته می کند.

تاثیر رنگهای روشن اتاق خواب از لحاظ روانشناسی

انتخاب اکثر افراد برای رنگ آمیزی یا چیدمان اتاق خواب استفاده از رنگ‌های روشن است. این رویه در ابتدا به صورت یک عادت و سپس بر اساس نظریه‌های روانشناسی ادامه پیدا کرده است. بیشتر افرادی که از آن‌ها سؤال می‌شود چرا رنگ روشن برای اتاق خوابتان انتخاب کردید، این جمله را بیان می‌کنند که مگر می‌شود به اتاق خواب رنگ تیره زد! دلیل این حرف نیز نگرش منفی نسبت به رنگ‌های تیره در میان عموم افراد جامعه است. چرا که بسیاری رنگ‌های تیره را نشانه افسردگی ، ماتم و یا هنجار شکنی می‌دانند تا یک سلیقه شخصی.

اما رنگ‌های روشن، که پیشبینی می‌شود رنگ سال ۹۸ نیز جزء همین رنگ‌های شاد و روشن باشد، به نوبه خود سهم بیشتری در احساس خوشایند بودن محیط را بازی می‌کنند. به طور مثال تمام اتاق‌های استراحت مادرانی که فرزندان خود را در بیمارستان متولد می‌کنند روشن می‌باشد تا هر گونه تجمع آلودگی یا وجود ناهنجاری در محیط بلافاصله رویت شده و از بین برود. در محیط خانه نیز به همین صورت است؛ اتاق خواب با استفاده از رنگ روشن حس سر زندگی ، روشنایی، شفافیت و همین طور نظافت را بیان می‌کند. اما انتخاب یک رنگ از میان طیف‌های رنگی موجود در دسته رنگ‌های روشن کار ساده‌ای نیست چرا که در پس هر یک از رنگ‌ها، دنیایی از حرف‌ها نهفته است.

برای انتخاب رنگ اتاق خواب از نظر روانشناسی نوبت بررسی رنگ‌های سرد و گرم است. ابتدا باید بدانیم که به چه رنگ‌هایی گرم و چه رنگ‌هایی سرد می‌گویند.

رنگ‌های سبز، آبی، فیروزه‌ای، نقره‌ای و ترکیب هر یک از آن‌ها با سفید به طوری که پایه رنگ حفظ شود را جز دسته رنگ‌های سرد طبقه بندی می‌کنند. ذات این رنگ‌ها آرامش بخش است و خاصیت اطمینان در خود دارا می‌باشند. برای اینکه در انتخاب رنگ اتاق خواب از لحاظ روانشناسی رنگ‌های سرد را انتخاب کنید، کار سختی پیش رو ندارید؛ چرا که پیش زمینه روحیات اکثر افراد این نوع رنگ‌ها را به خوبی درک کرده و با آن کنار می‌آید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید