اثر کرونا بر جنین با توجه به آسیبی که این ویروس به جفت جنین وارد می کند حائز اهمیت است. در واقع خطری که کرونا برای جفت ایجاد می کند، می تواند آسیبی به سلامت جنین وارد کند و ابتلای مادر باردار به نوع شدید کرونا حتی امکان تولد نوزاد نارس را موجب می شود. تانما در این مطلب علاوه بر اثر کرونا بر جنین، روش های محافظت از جنین در برابر کرونا را بیان می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

اثر کرونا بر جنین

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
انتقال کرونا از مادر به جنین

نشانه های کرونا

اثرات کرونا بر جنین

کرونا ویروسی ناشناخته است و هنوز فرصت مطالعاتی کافی نداریم، اما ابتلای مادر باردار به کرونا می تواند عوارضی را بر روی جنین داشته باشد و طبق آخرین مطالعات، کرونا از مادر به جنین منتقل می شود. شاید عوارض این ویروس که روی جنین چه اثراتی می گذارد طی سال های بعد ببینیم و به دلیل کوتاه بودن زمان این اپیدمی هنوز ناهنجاری احتمالی در نوزادان مبتلا به کووید۱۹ گزارش نشده است.

آسیب به جفت و اختلال در رشد جنین

آزمایش های آسیب شناسانه ای که روی مادران تازه زایمان کرده مبتلا به کرونا انجام شده نشان می دهد جفت دچار آسیب شده است. این همان عضوی است که پیش از تولد بچه نقش روده، کلیه ها، کبد و شش های او را بازی می کند. در نتیجه گیری برخی مطالعات آمده میزان آسیبی که ویروس به جفت وارد می کند خیلی زیاد است و ممکن است در عملکرد جفت در رساندن اکسیژن و مواد مغذی به جنین در حال رشد اختلال ایجاد کند.

تولد نوزاد نارس

همچنین عدم رعایت نکات بهداشتی گاهی اوقات به بروز بیماری های حاد تنفسی و خارج کردن جنین به صورت نارس از شکم مادر مبتلا به کرونا منجر می شود تا بتوانند به بهبود سلامت مادر کمک کنند. بنابراین یک اثر کرونا بر جنین، تولد نوزاد نارس است و احتمال بروز عوارض و ابتلا به بیماری برای جنین نارس نسبت به سایر نوزادان که در زمان مناسب به دنیا می آیند وجود دارد و این نوزادان آسیب پذیرتر هستند.

عوارض مصرف داروهای کرونا برای جنین

یکی از درمان های رایج در درمان بیماری کرونا مصرف داروهای حاوی کورتون است و این داروها با آزمایش های سلامت جنین تداخل دارد و تصمیم گیری را برای پزشک متخصص زنان و زایمان سخت می کند.

انتقال کرونا از مادر به جنین

اثرات کرونا بر جنین

انتقال کرونا از مادر به جنین

همانطور که آمار نشان می دهد درصد زیادی از زنان باردار مبتلا به کرونا بدون علامت بوده اند و همین امر جلوگیری از سرایت را مشکل تر می کند. از طرفی در ماه های آخر بارداری مبتلایان به کرونا نیاز بیشتری به ICU پیدا می کنند که می تواند سلامت جنین و مادر را تهدید کند.

تا به حال برخی شواهد محدود دال بر انتقال ویروس کرونا درون رحم به کودک متولدنشده وجود داشته است، اما پژوهشگران فرانسوی در بیمارستان آنتوان بکلر در پاریس ثابت کردند که انتقال ویروس جدید کرونا یا سارس-کوو-۲ از راه جفت امکان پذیر است.

به گفته این پژوهشگران زنی ۲۳ ساله که در هفته ۳۵ بارداری بود، در ۲۴ مارس (اوائل فروردین) با شکایت تب و سرفه به این بیمارستان مراجعه کرد. این مادر که آزمایشش از لحاظ ویروس کرونا مثبت بود، از طریق سزارین پسرش را به دنیا آورد و نوزاد بلافاصله بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان منتقل شد. آزمایش نوزاد عفونت او را هم با ویروس کرونا نشان داد. نوزاد بعدا بهبود یافت و ۱۸ روز بعد از بیمارستان مرخص شد.

پزشکان فرانسوی می گویند مغز نوزاد شواهدی از التهاب با ویروس کرونا را که از طریق جفت در رحم به جریان خون نوزاد راه یافته بود، نشان می داد. آنها این احتمال را که ویروس پس از تولد به نوزاد منتقل شده باشد، رد کردند. این پزشکان در مقاله شان نوشتند: «جفت نشانه هایی از عفونت حاد و مزمن میان پرزی را نشان می داد که با وضعیت التهاب شدید عمومی مادری ناشی از عفونت سارس-کوو-۲ مطابقت داشت.» این پزشکان اشاره می کنند که موارد مشابهی از تولد نوزادان دچار عفونت با ویروس کرونا قبلا گزارش شده است، اما تا به حال به طور قطعی نمی شد گفت این نوزادان ویروس را در رحم گرفته باشند.

همچنین یک بررسی کوچک دیگر در ۳۱ زن در ایتالیا در ماه های مارس و آوریل شواهدی دال بر امکان انتقال نوزادان متولد نشده از مادرانشان به دست داده بود. سه بررسی دیگر هم که نتایجشان در ماه مارس منتشر شد شواهد درباره امکان انتقال ویروس در رحم مادر را به دست داد. این پزشکان در فرانسه می نویسند: «ما نشان داده ایم که انتقال عفونت سارس-کوو-۲ از طریق جفت در هفته های آخر بارداری امکان پذیر است.»

البته داینل دو لوکا، سرپرست این بررسی و مدیر پزشکی بخش بیماری های کودکان در این بیمارستان در پاریس می گوید، موارد مانند این بسیار نادر هستند و بنابراین باید به زنان باردار در این باره اطمینان خاطر داد.به گفته او در اغلب چنین مواردی آسیبی به نوزاد وارد نمی شود. البته اثرات درازمدت ویروس کرونا بر زنان باردار و نوزادان متولد نشده شان هنوز معلوم نیست.

محافظت از جنین در برابر کرونا

انتقال کرونا از مادر به جنین

محافظت از جنین در مقابل کرونا

لازم است اگر کسی قصد بارداری در این دوران را دارد، بررسی های دقیقی انجام دهد و سپس اقدام به بارداری کنند اما توصیه می شود اگر زوج جوان هستند حاملگی را به تعویق بیندازند تا شیوع اپیدمی کاهش پیدا کند. توصیه می شود از بارداری در اوج بیماری پرهیز شود و در صورت بارداری نیز مراقبت های لازم را انجام دهند. زنان باردار باید احتیاط کنند چرا که سیستم ایمنی بدن در این دوران ضعیف تر از قبل می شود و احتمال ابتلای آنها را بالاتر می برد. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از اثر کرونا بر جنین تمام توصیه های بهداشتی زیر را انجام دهید:

  • مرتب دست خود را بشویید.
  • تا جایی که می توانید از رفتن به مکان های شلوغ به خصوص مکان های سرپوشیده خودداری کنید.
  • اگر کسی را دیدید که علائم سرماخوردگی دارد از او دوری کنید.
  • برای اطمینان می توانید از ماسک استفاده کنید اما بهتر است هر چند ساعت یکبار آن را تعویض کنید.
  • تلاش کنید تا آرامش خود را حفظ کنید و از سلامتی خود مراقبت کنید تا از نگرانی ها دور بمانید.
  • مصرف ویتامین ث سبب می شود تا سیستم ایمنی بدن شما قوی تر شود، پس با خوردن میوه ها و سبزیجات تازه و ضد عفونی شده به افزایش قوای ایمنی خود کمک کنید.
  • چنانچه از هر مکملی در بارداری استفاده می کنید با پزشک خود مشورت کنید تا اگر لازم است با تجویز ویتامین به افزایش سلامت بدن شما کمک کند.
  • استراحت کافی و مفید، مصرف مایعات فراوان و داشتن رژیم سرشار از پروتئین تأثیرات چشمگیری در پیشگیری از ابتلای زنان باردار به بیماری کرونا دارد.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید