مسمومیت با الکل اصولا برای افرادی که در زمان کوتاه و به مقدار زیاد از این ماده استفاده می کنند اتفاق می افتد که این مصرف یا تصادفی است یا عمدی. در هر صورت بهتر است هر فردی با کمک های اولیه هنگام مسمومیت با الکل آشنا باشد تا بتواند در صورت نیاز به اقدامات اورژانسی برای نجات فرد بپردازد. تانما در این مطلب ضمن بیان روش های درمانی مسمومیت با الکل، شما را با ممنوعیت های هنگام مسمومیت با الکل نیز آشنا می کند؛

مسمومیت با الکل چیست؟

مسمومیت با الکل زمانی رخ دهد که بزرگسالان یا خردسالان به طور تصادفی یا عمدی محصولات غیر غذایی حاوی الکل را مصرف کنند.

شیوع مسمومیت با الکل

مسمومیت با الکل یکی از شایعترین انواع مسمومیت ها است .ابن نوع مسمویت بیشتر تحت تاثیر دو فراورده معروف الکل یعنی اتانول متانول ایجاد میشود. الکل ظرف مدت 30 تا 60 دقیقه پس از مصرف خوراکی از طریق دستگاه گوارش جذب میشود. طبق مطالعات مسمومیت در زنان بیشتر از مردان است.

کرونا و مصرف الکل

سازمان جهانی بهداشت در تلاش برای رد اخبار جعلی منتشر شده دربارۀ درمان کرونا هشدار داد که مصرف الکل باعث از بین رفتن ویروس کرونا نمی شود. این سازمان در بیانیه ای اعلام کرد: ترس و انتشار اطلاعات غلط این باور را بوجود آورده که مصرف الکل می تواند ویروس کرونا را بکشد.

در حالی که چنین نیست، مصرف هر شکل از الکل برای سلامتی خطرآفرین است و مصرف اتیل الکل با استحکام بالا (اتانول) بویژه اگر با متانول هم ترکیب شده باشد، می تواند پیامدهای جدی برای سلامتی داشته باشد و حتی موجب مرگ شود.

این نهاد وابسته به سازمان ملل از دولت ها بویژه دولت هایی که با شیوع گسترده ویروس کرونا در کشورشان دست و پنجه نرم می کنند خواست تا تدابیری را برای محدود کردن مصرف الکل به اجرا بگذارند.

در ادامه بیانیه آمده است: در دوران همه گیر شدن ویروس کرونا، مصرف الکل می تواند آسیب پذیری بدن را افزایش دهد، باعث پدیدار شدن رفتارهای پرخطر شود، سلامت روان را مختل کند و باعث افزایش خشونت ها گردد.

علل مسمومیت با الکل

کرونا و مصرف الکل

میزان خطرناک مصرف الکل

برخلاف مواد غذایی که هضم آن ممکن است چند ساعت طول بکشد، الکل به سرعت توسط بدن جذب می شود. در همین حال دفع الکل از بدن نیز طولانی است. بیشتر مقادیر الکل توسط کبد پاکسازی می شود. هر چقدر در بازه ی زمانی کوتاهی الکل بیشتری مصرف شود، خطر مسمومیت با الکل هم بیشتر می شود.

یک واحد نوشیدنی الکلی به این شرح تعریف می شود:

  • 12 اونس (۳۵۵ میلی لیتر) از یک آبجو معمولی (حدود ۵ درصد الکل)
  • 8 تا ۹ اونس (۲۳۷ تا ۲۶۶ میلی لیتر) مشروبات الکلی (حدود ۷ درصد الکل)
  • 5 اونس (۱۴۸ میلی لیتر) شراب (حدود ۱۲ درصد الکل)
  • 1.5 اونس (۴۴ میلی لیتر) مشروبات الکلی پروف ۸۰ (حدود ۴۰ الکل)

نوشیدنی های مخلوط ممکن است حاوی بیش از یک واحد الکل باشد و حتی به زمان طولانی تری برای متابولیسم نیاز داشته باشد.

علل مسمومیت با الکل

الکل به شکل اتانول (اتیل الکل) در مشروبات الکلی، دهانشویه ، برخی داروها و برخی محصولات غیرغذایی یافت می شود. مسمومیت با اتانول عموما ناشی از نوشیدن مقادیر زیاده از حد مشروبات الکلی خصوصا در زمانی کوتاه است.

سایر اشکال الکل نیز از جمله ایزوپروپیل الکل (در انواع رنگ ، صابون، لوسیون، مواد شوینده.) و متانول یا اتیلن گلیکول (از مواد تشکیل دهنده ضد یخ، رنگ و برخی حلال ها) وجود دارد می تواند منجر به انواع دیگر مسمومیت های سمی شود که نیاز به مراقبت های فوری دارد.

زیاده روی در نوشیدن الکل

یکی از علل عمده مسمومیت الکل زیاده روی در نوشیدن الکل است. زیاده روی در نوشیدن برای مردان مصرف ۵ واحد استاندارد الکل (۱۴ گرم یا ۱۷٫۷۴ میلی لیتر) و برای زنان مصرف ۴ واحد استاندارد یا بیشتر ظرف دو ساعت است.

با این حال، زیاده روی در مصرف الکلی ممکن است در طی چند ساعت یا تا چند روز ادامه یابد. فرد می تواند قبل از بیهوشی، دوزی کشنده از الکل مصرف کند. حتی وقتی که فرد بیهوش است یا دیگر الکل نمی نوشد باز هم معده و روده همچنان به وارد کردن الکل به جریان خون ادامه می دهند و به سطح الکل بدن افزوده می شود.

عوامل خطر در مسمومیت با الکل

  • جثه و وزن فرد
  • سلامتی کلی فرد
  • غذاهای خورده شده
  • ترکیب الکل با داروها
  • درصد الکل موجود در نوشیدنی های الکلی
  • میزان و سرعت مصرف الکل
  • سطح تحمل فرد
نشانه های مسمومیت با الکل

عوامل خطر مسمومیت با الکل

نشانه های مسمومیت با الکل

  • پریشانی
  • استفراغ
  • تشنج
  • تنفس آهسته (کمتر از ۸ بار در دقیقه)
  • تنفس نامنظم (وقفه ۱۰ ثانیه ای یا بیشتر بین تنفس ها)
  • آبی رنگ شدن یا رنگ پریدگی پوست
  • دمای پایین بدن ( سرمازدگی )
  • بیهوش شدن و ناتوانی در بیدار شدن

عوارض مسمومیت با الکل

خفگی

الکل ممکن است باعث استفراغ شود. از آنجایی که مصرف الکل رفلکس حلقی فرد را دچار مشکل می کند، خطر خفگی را در هنگام بیهوشی افزایش می دهد.

توقف تنفس

فرو بردن تصادفی استفراغ به درون ریه ها می تواند به قطع یا مختل شدن خطرناک و مرگبار تنفس منتهی شود.

کم آبی شدید بدن

استفراغ می تواند به کم آبی شدید بدن منتهی شده و باعث شود که فشار خون فرد به حد خطرناکی پایین بیاید و ضربان قلب هم بالا رود.

تشنج

ممکن است سطح قند خون به اندازه ای پایین بیاید که موجب تشنج شود.

کاهش دمای بدن

دمای بدن فرد ممکن است به حدی پایین بیاید که منتهی به ایست قلبی شود.

ضربان قلب نامنظم

مسمومیت با الکل می تواند باعث ضربان قلب به طور نامنظم یا حتی متوقف شود.

آسیب مغزی

زیاده روی در مصرف الکل ممکن است آسیب جبران ناپذیری به مغز فرد وارد کند.

مرگ

اصولا هر کدام از مواردی که ذکر شد می تواند به مرگ فرد منتهی شود.

تشخیص مسمومیت با الکل

علاوه بر بررسی علائم و نشانه های آشکار مسمومیت با الکل، پزشک معالج برای بررسی میزان الکل خون و شناسایی سایر نشانه های مسمومیت با الکل آزمایش هایی از جمله آزمایش قند خون، آزمایش خون و ادرار را هم به بیمار توصیه می کند.

پیشگیری از مسمومیت با الکل

تشخیص مسمومیت با الکل

پیشگیری از مسمومیت با الکل

رعایت اعتدال

مصرف الکل به دلایل شرعی و پزشکی توصیه نمی شود. با این حال در هر حالتی چنانچه می خواهید الکل مصرف کنید، اعتدال را حفظ کنید. مصرف الکل برای بزرگسالان سالم در زنان در هر سنی در طول یک شبانه روز ۱ واحد الکل و برای مردان هم حداکثر ۲ واحد الکل است.

با معده خالی الکل مصرف نکنید

در صورتی که معده پر باشد می تواند تا حدودی جذب الکل را کند کند. با این حال، مصرف الکل با معده پر، خصوصا در هنگام زیاده روی در مصرف نمی تواند جلوی مسمومیت با الکل را بگیرد.

برقراری ارتباط با نوجوانان

با فرزندان نوجوان خود در مورد در خطرات ناشی از الکل، از جمله زیاده روی در مصرف الکل صحبت کنید. شواهد نشان می دهد کودکانی که والدین آنها در مورد سوءمصرف الکل به آنان هشدار داده اند و روابط نزدیکی با والدین خود دارند، احتمال کمتری دارد که دچار مسمومیت با الکل یا سوءمصرف آن شوند.

محصولات غیر غذایی حاوی الکل را در جای امن قرار دهید

اگر فرزندان كوچكی دارید، محصولات غیرغذایی حاوی الكل از جمله مواد آرایشی، دهانشویه و داروها را از دسترس آنان دور نگه دارید. برای جلوگیری از موادشوینده و ضدعفونی کننده از کابینت های حمام و آشپزخانه دارای دارای قفل کودک استفاده کنید. وسایل سمی را در پارکینگ یا انبار خود در جای امن قرار دهید.

مراقبت های بعد از درمان را دنبال کنید

چنانچه یکی از اعضای خانواده یا فرزندتان به دلیل مسمومیت با الکل تحت معالجه قرار گرفته، حتما در مورد مراقبت های بعد از درمان از پزشک معالج سوال کنید.

درمان مسمومیت با الکل

  • نظارت دقیق
  • جلوگیری از مشکلات تنفسی یا خفگی
  • اکسیژن درمانی
  • تجویز سِرم برای جلوگیری از کم آبی بدن
  • مصرف ویتامین و گلوکز به جلوگیری از عوارض جدی مسمومیت با الکل یاری می رساند.
  • بزرگسالان و کودکانی که به صورت تصادفی متانول یا الکل ایزوپروپیل مصرف کردند هم ممکن است نیاز به همودیالیز داشته باشند. همودیالیز روشی برای پالایش مواد زائد و سموم از خون است که روند پاکسازی الکل از خون را تسریع می بخشد.

اقدامات اورژانسی هنگام مسمومیت با الکل در خانه

  • با اورژانس 115 تماس بگیرید.
  • فرد را از الکل دور کنید.
  • فرد نباید رانندگی کند.
  • در محیط بی خطری قرار داده شود تا با اجسام خطرساز تماس نداشته باشد و نیفتد.
  • اگر فرد قادر به بلعیدن است به او مقداری آب دهید.
  • هوشیاری فرد را تحریک کنید،مثل صحبت کردن و کنترل آن .
  • بهترین حالت خواباندن، قرار دادن بیمار بر یک پهلو است تا در صورت بروز استفراغ مواد غذایی وارد مجاری هوایی نشود.
باورهای نادرست هنگام مسمومیت با الکل

اقدامات اورژانسی هنگام مسمومیت با الکل

درمان مسمومیت با الکل در طب سنتی

چای سبز

چای سبز یکی از محبوب ترین نوشیدنی های جهان و مؤثر برای درمان مسمومیت ناشی از الکل است. چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است و کبد را از اثرات مضر الکل محافظت می کند و به شما در بهبود سریع تر عوارض سمیت الکل کمک می کند. اگر حالت تهوع دارید، کمی رزماری به چای خود اضافه کنید.

دمنوش قاصدک

قاصدک برای کمک به سم زدایی شهرت دارد. این گیاه به کبد و مثانه کمک می کند تا سموم رو دفع کند و همچنین کلیه را برای دفع آب اضافی بدن تحریک کند. برای تهیه دمنوش از 1-2 قاشق غذاخوری گیاه خشک (یا دو برابر اون از برگ های تازه) در یک فنجان آب جوش استفاده کنید.

دمنوش زنجبیل

اگر از مسمومیت ناشی از مصرف الکل حالت تهوع دارید، دمنوش زنجبیل بنوشید. زنجبیل پادشاه گیاهان ضد تهوع است و برای رفع تهوع ناشی از مسمومیت الکل به کمی زنجبیل نیاز خواهید داشت. می توانید یک فنجان چای به همراه زنجبیل مصرف کنید تا حالت تهوع را از بین ببرید. مخلوط عسل و زنجبیل نیز بسیارعالی است، زنجبیل معده را آروم می کند و عسل قند خونتان را تنظیم می کند. بطور کلی بهتر است از ترکیبی از طعم دهنده ها که بیشتر دوست دارید استفاده کنید.

دمنوش گیاهی اسطوخودوس

اسطوخودوس یک گیاه خوب برای رفع علائم مسمومیت الکلی است. مسمومیت الکل اغلب همراه با علائم جسمی ناخوشایند، تحریک پذیری و اضطراب است. اسطوخودوس به طور سنتی برای بهبود خلق و خو و سلامت عاطفی مورد استفاده قرار می گیرد، بنابراین این دمنوش می تواند ضمن تقویت آرامش، اضطراب را کاهش بدهد. اسطوخودوس همچنین علائم جسمی مانند درد و اسپاسم را برطرف می کند.

دمنوش رازیانه

دمنوش رازیانه به درمان دردهای ناشی ازمسمومیت کمک می کند، اگر مصرف الکل در شما موجب اسپاسم عضلات می شود، دمنوش رازیانه بنوشید. طی 2 ساعت، خواص ضد اسپاسم آن را خواهید دید.

دمنوش گیاهی بابونه

دمنوش بابونه یکی دیگر از دمنوش ها برای درمان مسمومیت است. دمنوش بابونه به دلیل اثر آرام بخشی به خواب بهتر کمک می کند و نوشیدن آن به شما کمک می کند تا بهتر استراحت کرده و روز راحت تری داشته باشید.

دمنوش گیاهی چای ترش

چای ترش یکی از بهترین گیاهان برای سلامتی کبد است و بعد از نوشیدن بیش از حد الکل، کبد به یک نوشیدنی مانند چای ترش نیاز دارد. علاوه بر این چای ترش حاوی ویتامین C است و همانطور که قبلا گفته شد یکی از موثرترین داروها برای درمان مسمومیت با الکل است.

اقدامات اورژانسی مسمومیت با الکل

درمان مسمومیت با الکل در طب سنتی

باورهای نادرست درباره ی مسمومیت الکلی

خواب طولانی

امکان بیهوشی در زمان خواب هم وجود دارد و اطرافیان دیگر متوجه بیهوش شدن فرد نمی شوند.

قهوه سیاه یا کافئین

با نوشیدن قهوه اثرات مسمومیت با الکل خنثی نمی شود.

دوش سرد

شوک ناشی از سرما می تواند باعث بیهوشی شود.

پیاده روی

این کار هم نمی تواند باعث تسریع در دفع الکل از بدن شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید