کرونا ویروس یک بیماری عفونی است که علائم اولیه و خفیف آن شبیه سرماخوردگی می باشد و در هر فردی می تواند تظاهرات بالینی متفاوتی را نشان دهد. تانما در این مطلب ضمن بیان نشانه های کرونا ویروس ، توضیحاتی را در خصوص روش های تشخیصی کرونا و همچنین مراقبتهای درمانی کرونا ارائه می دهد؛

نشانه های کرونا ویروس

شایع ترین علائم

  • تب
  • سرفه خشک
  • خستگی

علائم کمترشایع

  • درد و کوفتگی
  • گلودرد
  • اسهال
  • التهاب ملتحمه
  • سردرد
  • ازدست دادن حس چشایی و بویایی
  • بثورات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا

علائم جدی

  • مشکل در تنفس یا تنگی نفس
  • درد یا فشار قفسه سینه
  • ازدست دادن توانایی تکلم یا حرکت کردن
روش های تشخیص کرونا

نشانه های کرونا

آزمایشهای تشخیص کرونا

  • آزمایشات سواب بینی/گلو و آزمایش بزاق، که هر دو خود ویروس را تشخیص می دهند.
  • آزمایش خون که آنتی بادی هایی را که سیستم ایمنی بدن شما در پاسخ به عفونت تولید کرده، تشخیص می دهد.

تفاوت تست سواب با آزمایش خون یا تست آنتی بادی

تست سوآب یا نمونه ی تف تنها می تواند وجود ویروس کرونا در بدن در حال حاضر را نشان دهد ولی آزمایش خون نشان می دهد که شما تا به حال توسط ویروس آلوده شده اید یا خیر، حتی اگر علائمی نداشته باشید. این موضوع در یافتن میزان شیوع کووید-19 توسط محققان، حائز اهمیت است.

تفاوت تست سواب بینی و آزمایش بزاق

تا همین اواخر، بیشتر آزمایشات مربوط به بیماری کووید ۱۹ به پزشک معالجی نیاز داشت تا یک سواب بلند را درون بینی و گاهی به پایین گلو وارد کند. در اواسط ماه آوریل، FDA برای انجام آزمایش بر اساس نمونهٔ بزاق مجوزی صادر کرد.

انجام آزمایش بزاق آسان تر و راحت تر است. از آنجا که فرد آلوده می تواند به طور مستقل درون ظرف نمونه تف کند، این آزمایش احتیاجی به کمک و حضور کادر درمانی ندارد. در نتیجه نیاز به ماسک، لباس، دستکش و سایر تجهیزات محافظتی را کاهش می دهد، تجهیزاتی که کمبودشان حس می شود.

هر دو آزمایش بزاق و سواب بر اساس شناسایی مواد ژنتیکی ویروس کرونا کار می کنند. هر دو آزمایش بسیار دقیق هستند، به این معنی که آزمایش مثبت تقریباً همیشه بدان معنی است که فرد به ویروس آلوده شده است. با این حال، نتیجهٔ هر دو آزمایش ممکن است منفی باشد، حتی اگر بعداً ثابت شود که فرد، مبتلا بوده است (که به عنوان منفی کاذب شناخته می شود). این اتفاق به ویژه در مورد افرادی که ناقل هستند اما علائمی ندارند صادق است.

برخی گزارش های اولیه نشان می دهد که آزمایش بزاق ممکن است نسبت به آزمایش سواب، منفی کاذب کمتری داشته باشد. در صورت تأیید این گزارش ها، آزمایش در منزل به طور بالقوه می تواند در جامعه گسترش یابد.

درمان کرونا

آزمایشات تشخیص کرونا

درمان کرونا ویروس

درمان های دارویی کرونا

داروی رمدسیویر (Remdesivir)

محققان برای درمان بیماران مبتلا به کوید۱۹، از این دارو به صورت آزمایشی استفاده کردند. آنها در حال حاضر چندین مرحله آزمایش را سپری کرده اند. همچنین ژانویه ۲۰۲۰، محققان دانشگاه واشنگتن در آمریکا توانستند اولین نتایج مثبت درمانی این دارو روی بیماران کرونایی را مشاهده کنند. این دارو در مراحل آزمایشی خود توانست روند بهبودی تعداد زیادی از بیماران را تا ۶۲درصد افزایش دهد. البته آزمایش ها همچنان ادامه دارد و قرار است این دارو روی ۶ هزار بیمار مبتلا بررسی شود.

داروی رمدسیویر روی کودکان هم مانند بزرگسالان اثرات خوبی دارد و روند بهبودی حدود ۸۰ درصد کودکانی که زیر دستگاه ونتیلاتور قرار داشتند و ۸۷ درصد از کودکانی که در مرحله حاد این بیماری قرار نداشتند را افزایش داد. این دارو در زنان باردار هم نتایج بسیار خوبی داشته است. ۹۲درصد زنان باردار در مقایسه با ۶۲درصد از زنان دیگر سریع تر درمان شدند.

فاویپیراویر (Favipiravir)

فاویپیراویر نوعی داروی ضدویروسی است که می تواند جلوی تولید پلیمراز RNA ویروس را بگیرد. این آنزیم پروتئینی است که موجب تکثیر سلول های ویروسی می شود. ژاپن از این دارو برای درمان آنفلوآنزا استفاده می کند اما اخیرا در روسیه از این دارو برای درمان کوید۱۹ استفاده شده است. در آمریکا هم از فاویپیراویر به طور آزمایشی روی تعدادی از بیماران مبتلا به ویروس کرونای جدید استفاده شده است تا بررسی کنند آیا این دارو می تواند از علایم این بیماری بکاهد یا خیر.

داروهای هیدروکسی کلروکین و کلروکین

کلروکین نوعی داروی ضد مالاریا است که یک نمونه رقیق تر آن نیز به نام هیدروکسی کلروکین برای درمان بیماری هایی مانند آرتروز به کار گرفته شد. نتایح یک مطالعه در زمان شیوع ویروس کرونا نشان داد که هر دو دارو مانع تکثیر این ویروس در سلول ها می شود و به بهبود سلامت بیماران کرونایی کمک می کند؛ بنابراین سازمان غذا و داروی آمریکا به طور موقت اجازه استفاده اضطراری از این دارو را صادر کرد، اما نتایج مطالعات گسترده تر در این زمینه نشان داد مصرف کلروکین و هیدروکسی کلروکین نه تنها به بهبود بیماران مبتلا به کرونا کمک نمی کند، بلکه خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی و حتی مرگ را افزایش می دهد.

داروی دگزامتازون

محققان متوجه شدند داروی دگزامتازون که برای درمان آلرژی ، آسم و التهاب تجویز می شود، قادر است مرگ و میر ناشی از بیماری کرونا را کاهش دهد. نتایج مطالعه وسیعی در این زمینه نشان داد با وجود این که داروی مذکور می تواند یک سوم افراد مبتلا به کرونا که از ونتیلاتور استفاده می کنند را از مرگ نجات دهد، اما در صورتی که بیماران در مراحل اولیه بیماری از این دارو استفاده کنند، نه تنها بهبود پیدا نمی کنند، بلکه ممکن است متحمل آسیب هایی نیز بشوند. به گفته متخصصان تنها بیمارانی که با دستگاه تنفس مصنوعی در حال درمان هستند می توانند از داروی دگزامتازون استفاده کنند.

داروی توسیلیزوماب

داروی توسیلیزوماب برای درمان روماتیسم، بیماری های مفصلی و آرتریت استفاده می شود. استفاده از این دارو روشی شناخته شده برای سرکوب عملکرد سیستم ایمنی است تا بیماری های مرتبط با روماتیسم در مدت زمان کمتری بهبود پیدا کنند. بر اساس نتایج مطالعات شده، داروی توسیلیزوماب نقش مؤثری در جلوگیری از واکنش های شدید و غیر طبیعی سیستم ایمنی موسوم به "طوفان سیتوکین" در بدن برخی بیماران بدحال مبتلا به کووید -۱۹ دارد. طوفان سیتوکین زمانی به وجود می آید که سیتوکین ها در تلاشی اشتباه به منظور ایمن نگه داشتن بدن، به اعضای مختلفی مانند ریه و کبد حمله کنند و در نهایت باعث مرگ بیمار شوند. آزمایشات بالینی انجام شده نشان می دهد که داروی توسیلیزوماب به بهبود سلامت بیماران کرونایی کمک کرده و خطر مرگ و میر این افراد را نیز کاهش داده است.

درمان کرونا

درمان دارویی کرونا

درمان های خانگی کرونا ویروس

  • بیماران که علایمی از قبیل تب، سرفه و عطسه دارند، سعی کنند در منزل در اتاق جداگانه ای از سایر افراد که تهویه مناسب دارد بمانند. از تهویه مناسب مناطق مشترک منزل، مانند آشپزخانه، حمام و ... اطمینان حاصل شود.
  • افراد مبتلا با سایر اعضای خانواده رابطه ی نزدیک (فاصله ی کمتر از 1 متر برای بیش از 20 دقیقه) نداشته باشند. محدوده فعالیت مشترک فرد مبتلا و سایرین باید به حداقل رسانده شود. به ویژه از مصرف غذا در کنار سایر عضای خانواده دوری شود.
  • ظرف غذاخوری، قاشق، لیوان، مسواک، ملحفه، حوله، البسه و سرویس بهداشتی خود را از سایر افراد منزل جدا کنند.
  • در منزل استراحت کرده و تا حد امکان از منزل خارج نشوند. از ملاقات با فرد قرنطینه باید پرهیز شود.

پرهیز غذایی در کرونا

  • مسأله تغذیه در کرونا بسیار اهمیت دارد و می تواند در روند بهبودی بیماران اثرگذاری زیادی داشته باشد. این نکات تغذیه ای شامل موارد زیر است:
  • هنگام بیماری ضروری است پروتئین، کالری و انرژی مورد نیاز بیمار را تامین کنیم لذا توصیه می شود بیمار در تعداد وعده های بیشتر با حجم کمتر غذا میل کند.
  • انواع سوپ ها که شامل غلات، گوشت هایی نظیر سینه مرغ و ترجیحا گوشت هایی که بتواند نیاز پروتئین بدن را تامین کند و انواع سبزیجات در سوپ بیمار استفاده شود؛ سوپ را می توان با چاشنی هایی نظیر لیمو ترش که خود می تواند به بهبودی بیمار کمک کند در وعده های متفاوت استفاده کرد
  • برای تامین کالری مورد نیاز بیمار باید از روغن هایی نظیر روغن زیتون و روغن کانولا که حاوی امگا ۳ یا امگا ۹ است به دلیل دارا بودن خاصیت ضدالتهابی حتما در رژیم غذایی فرد بیمار استفاده شود.
  • مصرف انواع مغزها نظیر پسته، بادام، گردو به صورت میان وعده در وعده های غذایی و هم در رژیم غذایی ماست بیمار یک یا دو قاشق پوره انواع مغزها را توصیه کرد.
  • ترجیحا لبنیات مصرفی بیمار در شرایط ابتلا به کرونا از نوع پرچرب باشد.
  • غذاهای سرخ شده را در رژیم غذایی بیمار وارد نکنیم و بیشتر غذاها به صورت کبابی شده، آبپز شده و با چاشنی مناسب صرف شود.
  • از آبمیوه های تازه به عنوان میان وعده در ۲ تا سه نوبت در روز برای تامین ویتامین های مورد نیاز بیمار به ویژه ویتامین cاستفاده شود.
  • از تخم مرغ ترجیحا به صورت روزانه یک تا ۲ عدد تخم مرغ کامل به صورت آبپز شده در رژیم غذایی بیمار استفاده شود.
درمان کرونا

پرهیز غذایی کرونا

مراقبتهای رفتاری کرونا ویروس

شست و شوی مکرر دست ها

شست وشوی دست ها حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون قبل از خوردن غذا و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی بسیار مهم است (همچنین زمانی که قصد آشپزی دارید). ضدعفونی کننده ها هم انتخاب مناسب دیگری برای تمیزکردن دست ها هستند. تا جای امکان از ضدعفونی کننده ای استفاده کنید که ۶۰ تا ۹۵ درصد آن متشکل از الکل باشد و به هنگام استفاده، خوب دست ها را به هم بمالید تا کاملا خشک شوند. از تماس دست های کثیف با چشم ها، بینی و دهان خودداری کنید.

عدم مصرف خودسرانه داروهای آنتی بیوتیک

داروهای آنتی بیوتیک را فقط و فقط با تجویز پزشک مصرف کنید و میزان داروی مصرفی یا نوع آن را خودسرانه تغییر ندهید. حتی اگر پیش از مصرف تمامی داروهای آنتی بیوتیک تجویزشده احساس کردید حالتان بهتر شده است، مصرفشان را قطع نکنید و طبق تجویز پزشک، دوره را تکمیل کنید.

ماندن در خانه در صورت مشاهده علائم عفونت

اگر علائمی نظیر سرفه، تب، تنگی نفس، حالت تهوع یا اسهال را در خود دیدید، خانه را برای رفتن به محل کار یا کلاس درس یا مکان های عمومی ترک نکنید. توصیه می شود که تا جای امکان رفت وآمد به بیرون از خانه را فعلا محدود کنید، مگر آنکه خانه را به قصد رفتن به بیمارستان ترک می کنید. از حضور در مکان های عمومی خودداری کنید و تا جای امکان، از سرویس های حمل ونقل عمومی استفاده نکنید. اگر فردی مبتلا به بیماری کرونا تشخیص داده شد، باید در خانه بماند و ترک خانه مستلزم تشخیص و صلاحدید مسئولان و متخصصان مراکز بهداشتی و درمانی است و باید با مشورت آنها صورت بگیرد.

رعایت موارد بهداشتی هنگام پختن غذا

به هنگام پختن غذا، پیشخوان کابینت ها و نقاط دیگر را از قبل تمیز و ضدعفونی کرده باشید. غذاهای باقی مانده را در فریزر بگذارید و از قراردادن طولانی مدت آنها در دمای اتاق خودداری کنید.

ضدغفونی جاهایی که زیاد در تماس با دست ها قرار می گیرند

  • پیشخوان ها، میز غذاخوری، دستگیره های درها، گوشی های موبایل، کی بورد، تبلت و … از جمله مواردی هستند که توصیه می شود
  • هر روز با اسپری های مخصوص یا دستمال، تمیزشان کنید.
  • تمیزکردن روزانۀ سرویس های بهداشتی را هم از یاد نبرید.
  • عدم استفاده از لوازم و وسایل خانه به صورت اشتراکی
  • بشقاب، لیوان، فنجان، قاشق و چنگال، حوله، شانه و تیغ اصلاح ازجمله مواردی هستند که توصیه می شود به طور اشتراکی با دیگران استفاده نکنید و از هرکدام، یکی مختص خودتان داشته باشید. پس از استفاده از هریک از این لوازم، آنها را با آب و مایع شوینده بشویید.

سفرهای بی مورد ممنوع

محیط داخل هواپیما یا دیگر وسایل حمل ونقل، کوچک و سربسته است و امکان شیوع بیماری ها در چنین مکان هایی زیاد است. سفرهای تفریحی را به تعویق بیندازید و اگر کار واجبی دارید، پیش از سفر با متخصص مشورت کنید و واکسن های لازم را تزریق کنید.

درمان کرونا

مراقبت های رفتاری کرونا

محدود کردن ارتباط با دیگر افراد حاضر در خانه و حیوانات خانگی

تا جای ممکن، در اتاق خودتان بمانید و با دیگر اعضای خانه کمتر تماس داشته باشید (دست دادن، روبوسی)در صورت امکان از سرویس بهداشتی شخصی استفاده کنید.اگر حیوان خانگی دارید، تماس با او را هم محدود کنید و اگر حالات غیرعادی از خود نشان می دهد، او را به دامپزشکی ببرید.

تماس با مراکز درمانی پیش از مراجعه

اگر به ابتلا به بیماری کرونا مشکوک شده اید و علائم آن را دارید، بهتر است در خانه بمانید و پیش از مراجعه به مراکز درمانی حتما با آنها تماس بگیرید؛ به این صورت، آنها فرصت خواهند داشت که نزدیک شدن شما به دیگران و به خطرانداختن آنها را تا حد امکان محدود کنند.

استفاده از ماسک طبی

وقتی در مجاورت حیوانات خانگی یا افراد دیگر هستید، از ماسک طبی استفاده کنید (حضور در کنار دیگران در اتاق یا خودرو)؛ و نیز به هنگام مراجعه به مراکز درمانی. اگر به هر دلیلی قادر به گذاشتن ماسک طبی نبودید (مثلا اگر با گذاشتن ماسک مشکل تنفسی پیدا می کنید)، کسانی که در ارتباط با شما هستند باید ماسک بگذارند.

پوشاندن دهان و بینی مان در هنگام عطسه یا سرفه

به هنگام عطسه یا سرفه با دستمال یا بازو جلوی دهان و بینی خود را بگیرید. دستمال مورداستفاده را در سطل زباله مخصوص پسماند عفونی (اگر در دسترس است) بیندازید. بلافاصله پس از عطسه یا سرفه، دست های خود را با آب و صابون یا محصولات ضدعفونی کننده بشویید یا تمیز کنید.

در نظر گرفتن علائم بیماری

اگر علائم بیماری کرونا را در خود حس کردید و به بروز بیماری مشکوک شدید، حتما با مراکز درمانی تماس بگیرید (قبل از آنکه حضورا به مراکز درمانی مراجعه کنید). دقت داشته باشید که عطسه کردن و آبریزش بینی از علائم قطعی کرونا نیستند (سرفه، بدن درد، تنگی نفس و تب علائم اصلی هستند). همچنین حدود ۲ هفته زمان می برد تا فاز اصلی بیماری شروع شود (پس از مشاهده اولین اثر علائم آن)

دوران نقاهت کرونا

درمان کرونا

دوران نقاهت کرونا

به نظر می رسد افراد مبتلا به موارد خفیف در طی یک تا دو هفته بهبود می یابند. اما در موارد شدید، زمان لازم برای بهبودی می تواند شش هفته یا بیشتر طول بکشد. البته متخصصان توصیه می کنند که بیماران کرونایى حتى الامکان تا 21 روز در خانه استراحت کنند تا هم سلامتى جسمانى کامل خود را به دست بیاورند و همچنین ریسک انتقال ویروس به صفر برسد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید