ظروف پخت و پز در بازار, امروزه تنوع بسیار بالا و چشمگیری دارد. ممکن است این تنوع بالا شما را در انتخاب ظروف سر در گم کند ولی می تواند گزینه های خوب و همچنین طبق سلیقه ی شما داشته باشد. ما در تانما انواع ظروف پخت و پز و همچنین فواید و معایب آن را برای شما شرح میدهیم.

ظروف چدنی

ظروف چدنی از ظروف تازه وارد بازار است که به دلیل شکل و طراحی آن بسیار پرطرفدار هستند. چدن با آنکه رسانای حرارتی ضعیفی است ولی به خوبی حرارت را در خود نگه می دارد و آن را به طور یکنواخت پخش می کند.

ظروف پخت و پز

ظروف چدنی

ظروف پیرکس

هر چند که در بیشتر خانه ها ظروف پیرکس وجود دارد اما کمتر پیش می آید که افراد از این ظروف برای پخت و پز استفاده کنند. از نظر متخصصان تغذیه ظروف پیرکس مناسب ترین ظروف برای پخت و پز هستند زیرا می توان انواع غذاها را در آنها تهیه کرد و مواد اسیدی و مواد بازی، روی این ظروف تاثیری ندارند.

ظروف پخت و پز

ظروف پیرکس

ظروف لعابی

ظروف سفالی در گذشته به دلیل کمبود ظروف در آن زمان، دارای کاربرد فراوانی بود اما امروزه آنچنان مورد علاقه افراد نیست. ظروف سفالی بدون لعاب برای نگهداری یا پخت غذا به هیچ وجه مناسب نیستند زیرا خلل و فرج زیادی دارند که همین امر سبب نفوذ و باقی ماندن غذا در آنها می شود.

ظروف پخت و پز

ظروف لعابی

ظروف آلومینیومی

ظروف آلومینیومی به دلیل آنکه سبک هستند و به خوبی گرما را انتقال می دهند در پخت و پز بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. ظروف آلومینیومی به دلیل آزاد کردن یون آلومینیوم و انتقال این یون ها از طریق غذا به بدن، می تواند تاثیرات نامطلوب مانند کم خونی برای بدن داشته باشند.

ظروف پخت و پز

ظروف آلومینیومی

ظروف تفلون

ظروف تفلون یا نچسب در واقع همان ظروف آلومینیوم یا استیل هستند که با ماده خاصی به نام پلی تترافلوئورواتیلن پوشانده می شوند که این ماده سبب نچسبیدن مواد غذایی به ظرف می شود.

البته ظروف تفلون نیز درجه یک و دو دارند زیرا موادی که برای ساخت ظروف تفلون به کار می رود متفاوتند و ضخامت مواد نچسب آنها نیز فرق می کند. آن دسته از ظروف تفلون که دارای کیفت مرغوبتری هستند دارای پودر سرامیک یا مخلوط تیتانیوم هستند که بر سختی و مقاومت این مواد می افزاید و به راحتی ساییده و خراشیده نمی شود.

ظروف پخت و پز

ظروف تفلون

ظروف استیل

ظروف استیل از کیفیت درجه یک و دو برخوردار است. ظروف استیلی که دارای جنس مرغوب تری هستند از ترکیب آهن و فلزاتی همچون کروم، نیکل، مولیبدن و تیتانیوم ساخته می شوند که همین امر به ظرف حالت سختی می دهد و در مقابل فرسودگی، خراشیدگی و ساییده شدن بسیار مقاوم هستند اما ظروف استیلی که کیفیت پایین تری دارند مقاومت و آسیب پذیری کمتری دارند و حرارت را به طور یکنواخت منتقل نمی کنند و غذا را باید مرتب در آنها هم زد تا یکنواخت حرارت ببیند.

ظروف مسی

ظروف مسی که متاسفانه استفاده از آنها بسیار کم شده است از بهترین نوع و سالم ترین ظروف برای پخت و پز هستند. البته این نکته در مورد ظروف مسی حائز اهمیت است که قلع اندود نشدن مناسب ظروف مسی و استفاده از مواد حاوی سرب برای قلع اندود کردن، می تواند در دراز مدت سبب مسمومیت شود و تاثیر نامطلوبی روی اندام داخلی بدن داشته باشد.

ظروف پخت و پز

ظروف مسی

ظروف برنجی

ظروف برنجی همانطور که از نام آن ها مشخص است دارای بدنه ای از جنس آلیاژ برنج (ترکیبی از مس و روی) هستند و استفاده از آن ها در طب سنتی به شدت توصیه می شود. در گذشته ظروف برنجی عمدتا در قاشق، قوری، کتری و سماور خلاصه می شدند، اما امروزه با توجه به رنگ جذاب و بدنه درخشان این گونه محصولات می توان آن ها را در قالب ظروف دکوری و زینتی نیز خریداری کرد.

ظروف گرانیتی یا سرامیکی

قابلمه های سرامیکی و گرانیتی بسیار به هم شبیه اند معمولا از سه لایه ساخته می شوند، لایه بیرونی سرامیکی یا گرانیتی، لایه میانی فلزی و لایه درونی از سرامیک یا گرانیت نچسب تهیه می شود. این ظروف فاقد مواد سمی هستند، مقاومت این ظروف در برابر دما بسیار بالاست ( می تواند تحت حرارت بالا قرار داد و نگران آزاد شدن مواد سمی و یا صدمه دیدن ظرف پخت نبود).

ظروف پخت و پز

ظروف گرانیتی یا سرامیکی

فواید ظروف چدنی

  • ظروف چدن کاملا سالم و بهداشتی هستند
  • ظروف چدن فوق العاده مستحکم و با دوام هستند
  • پخت غذا در تابه های با روغن کمتری صورت می پذیرد
  • ظروف چدن گزینه ای ایده آل جهت آشپزی با حرارت فوق العاده بالا می باشند
  • ظروف چدن از سوختن غذا ممانعت می کنند
  • ظروف چدن از خام ماندن غذا جلوگیری می کنند
  • ظروف چدن در سبک های آشپزی مختلف قابل استفاده هستند
  • نگهداری و مراقبت از ظروف چدن نسبتا آسان است
  • ظروف چدن از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه و محصولاتی کاملا ارزشمند هستند

فواید ظروف پیرکس

شیشه ها مواد بی اثری هستند. از این رو به هیچ ماده ای واکنش نشان نمی دهند. نام تجاری و معروف ظروف آشپزخانه که در قرن پیش تولید شدند به نام Pirex معروف هستند.

فواید ظروف لعابی

ظروف لعابی قدیمی که زردرنگ است، بهترین نوع این ظروف برای پخت و پز و نگهداری غذاست. همچنین ظروف سرامیکی که نوعی از ظروف سفالی است اگر دارای لعاب مناسبی باشند، هیچ مشکلی برای پخت و پز ندارند.

ظروف پخت و پز

فواید ظروف لعابی

فواید ظروف آلومینیومی

آلومینیوم بی شک یکی از پر مصرف ترین فلز هایی است که چه در صنعت و چه در آشپزخانه کارایی بسیار زیادی دارد. این فلز معمولا به شکل آلیاژ شده نیز مورد استفاده قرار می گیرد. فلز آلومینیوم با توجه به ارزان و سبک بودن در آشپزخانه از طرفداران زیادی برخوردار است.

فواید ظروف تفلون

پلی تترا فلوئورو اتیلن با نام مخفف (PTFE)، که ما آن را به نام تفلون می شناسیم با خواص غیر چسبندگی که دارد به عنوان یک روکش نچسب در ظروف آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد. بی شک از مزایای استفاده از این نوع ظروف سبک و نچسب بودن آن است. این امر باعث شده در هنگام سرخ کردن مواد غذایی نیاز زیادی به روغن برای سرخ کردن نداشته باشید.

فواید ظروف استیل

  • ظروف پخت استیل طعم غذا را حفظ می کنند
  • ظروف پخت استیل پاکیزه می مانند
  • نگهداری و استفاده از ظروف استیل آسان است
  • ظروف پخت استیل بادوام و به صرفه هستند
  • ظروف استیل ظاهر زیبایی دارند

فواید ظروف مسی

ظروف مسی با توجه به کیفیت بالا و همچنین طول عمر زیاد از جمله ظروف پرطرفدار در جهان محسوب می شوند. مس نیاز مانند آلومینیوم با برخی مواد غذایی به ویژه مواد غذایی اسیدی واکنش نشان می دهد؛ از این رو طعم غذا ها دچار تغییر می شوند. توجه داشته باشید؛ اضافه شدن مقدار کمی عنصر مس در غذا نمی تواند جای نگرانی باشد. البته ظروف مسی با پوشش فولادی این مشکل را به خوبی بر طرف کرده اند.

فواید ظروف برنجی

ظروف برنجی جذاب

ظروف برنجی دارای ویژگی های ظاهری منحصر به فردی هستند و بدنه زرد و درخشان آن ها می تواند تاثیرات مثبتی در روحیه و روان شما داشته باشد. از سوی دیگر به اعتقاد بسیاری از کارشناسان ظروف برنجی نه تنها یکی از بی خطر ترین گزینه های موجود جهت پخت و سرو مواد خوراکی به حساب می آیند، بلکه می توانند کمبود عناصری همچون روی و مس را در بدن انسان برطرف کنند. در ادامه قصد داریم تعدادی از خواص ظروف برنجی را به شما معرفی کنیم و تاثیرات مثبت آن ها بر سلامتی را نشان دهیم.

  • آلیاژ برنج دارای خواص ضد باکتریایی است و با جلوگیری از تولید مثل و تخریب دی ان ای باکتری ها، آن ها را کاملا نابود می کند.
  • استفاده از ظروف برنجی تاثیر فراوانی در از بین بردن بیماری های دستگاه گوارش و پوست دارد.
  • ظروف برنجی باعث بهبود عملکرد سلول های مغزی می شوند.
  • ظروف برنجی کمبود عناصر روی و مس را در بدن رفع می کنند و در مجموع تاثیر فراوانی بر سلامتی و نشاط افراد دارند.
ظروف پخت و پز

فواید ظروف برنجی

فواید ظروف سرامیکی

  • از آنجایی که غذا به راحتی به این قابلمه ها نمی چسبد، می توانید هنگام پخت و پز روغن کمتری استفاده کنید.
  • به خاطر استفاده از پوشش بسیار مقاوم در ساخت این قابلمه ها، سازگاری مناسبی با انواع قاشق های فلزی دارند.
  • ظروف سرامیکی می توانند گرما را حتی پس از خاموش شدن منبع حرارت حفظ کنند.
  • قابلمه های سرامیکی از نظر زیبایی در رده بالایی قرار می گیرند چرا که طرح و رنگ های مختلفی از آن ها وجود دارد.
  • چون سرامیک یک ماده طبیعی است، طعم غذا را تغییر نمی دهد.
  • به خاطر قدرت بالای نچسبی در این قابلمه ها، تمیز کردن آن ها به آسانی میسر است.
  • از آنجایی که سرامیک یکی از لایه های بدنه قابلمه است، گرما را به صورت یکنواخت عبور می دهند.
  • در برابر غذاهای اسیدی واکنش نشان نمی دهد.
  • به راحتی می توانید یک قابلمه سرامیکی را داخل ماشین ظرف شویی قرار دهید.

فواید ظروف گرانیتی

  • یک قابلمه گرانیتی اصل به هیچ وجه دچار زنگ زدگی نمی شود.
  • هسته داخلی قابلمه گرانیتی باعث می شود حرارت با سرعت و به طور یکنواخت پخش شود.
  • سطح تیره گرانتیت باعث جذب سریع گرما و کاهش زمان پخت و پز می شود
  • شما می توانید بدون هیچ مشکلی این قابلمه ها را داخل فر بگذارید.
  • به خاطر سطح صاف و براق مواد پوشاننده، تمیز کردن این قابلمه ها بسیار آسان است.
  • پوشش گرانیتی داخل قابلمه، ماندگاری بالاتری نسبت به سرامیک دارد.
  • اگر هنگام استفاده به درستی مراقبت شوند، طول عمر بالایی دارند.
  • به دلیل سنگی بودن پوشش استفاده شده ، گرما به صورت یکپارچه در ظرف پخش می شود و غذا در آن دیرتر از یک ظرف معمولی می سوزد.
  • چون گرانیت ماده ای طبیعی است، طعم غذا را تغییر نمی دهد.
  • نسبت به قابلمه های سرامیکی سبک تر هستند.
  • به راحتی می توانید آن ها را داخل ماشین ظرف شویی قرار دهید.
  • قیمت مقرون به صرفه در برابر کیفیت بسیار بالای قابلمه گرانیتی از دیگر مزایای بارز آن محسوب می شود.
ظروف پخت و پز

معایب ظروف برنجی

معایب ظروف چدنی

از معایب ظروف چدنی می توان به وزن سنگین آن ها اشاره کرد. البته از مزایای استفاده از ظروف چدنی این است که وقتی مواد اسیدی را درون آن ها پخت می کنید، بدن شما می تواند آهن خوبی را جذب کند. این خاصیت برای افرادی که دارای کمبود آهن هستند، بسیار مفید است. شما نباید برای شستشوی ظروف چدنی از ماشین ظرفشویی استفاده کنید. این ماده اگر در محیط مرطوب قرار بگیرد، زنگ می زند و این زنگ زدگی به مرور زمان باعث سوراخ شدن آن ها می شود.

معایب ظروف پیرکس

در مورد استفاده از پیرکس ها باید برچسب های هشدار استفاده از این نوع ظروف را پیش از استفاده حتما بخوانید، زیرا گزارش های زیادی شده که این ماده در برابر شک حرارتی ممکن است به راحتی از هم بپاشد و خرد شود. تصور کنید؛ کنار یک ظرف پیرکس پر از مواد غذایی جوشان ایستاده اید، اگر این ظرف بنا به هر دلیلی بشکند، می تواند مشکلات فراونی برای شما به وجود آورد. گرچه استفاده از ظروف پیرکس می تواند جلوه زیبایی به آشپزخانه شما بدهد، اما برخی مشکلات ناشی از ترکیدن و خرد شدن آن ها در هنگام کار می تواند بسیار خطرناک نیز باشد. از این رو اگر دوست دارید از ظروف پیریکس در آشپزخانه خود استفاده کنید، حتما پیش از استفاده هشدار ها و شیوه صحیح استفاده از آن را فرا بگیرید.

ظروف پخت و پز

معایب ظروف پیرکس

معایب ظروف لعابی

در قدیم الایام از تابه های آهنی برای سرخ کردن خوراکی ها استفاده می کردند و به خاطر پیشگیری از زنگ زدگی آن ها را نمی شستند. امروزه می توان گفت که بایستی از نوع لعابی آن ها اجتناب نمود چون ذرات لعاب می تواند جدا شده و محتویات قابلمه را آلوده کنند. استفاده از سایر انواع آن مانعی ندارد.

معایب ظروف آلومینیومی

از معایب استفاده از ظروف آلومینیومی در آشپزخانه این است که آن ها به راحتی خراشیده می شوند و پس از مدتی نمای زشتی به خود می گیرند و از دیگر معایب استفاده از ظروف آلومینیومی این است که این ماده در مقابل غذا های اسیدی از خود واکنش نشان می دهد و باعث تلخی غذا می شود. برخی بر این باورند که فلز آلومینیوم می تواند باعث ایجاد آلزایمر در انسان شود؛ چرا که در هنگام پخت و پز ممکن است، مقدار بسیار کمی از فلز آلومینیوم با غذا مخلوط شود و از طریق غذا وارد بدن ما شود. اما علیرغم نگرانی هایی که در این چند دهه به وجود آمده است، جالب است که بدانید هنوز هیچ شواهد قانع کننده ای دال بر این که آلومینیوم باعث ایجاد آلزایمر می شود وجود ندارد.

معایب ظروف تفلون

البته از معایب استفاده از ظروف تفلونی می توان به مقاوم نبودن آن در برابر دمای بالای ۳۵۰ درجه سانتی گراد اشاره کرد. در این دما مواد سمی از تفلون خارج شده و باعث آلودگی فضای داخلی آشپزخانه می شود. بهتر است به هیچ عنوان ظروف تفلونی آشپزخانه را به صورت خالی روی شعله های اجاق گاز قرار ندهید.

ظروف پخت و پز

معایب ظروف تفلون

معایب ظروف استیل

امّا نکته مهم در استفاده از ظروف استیل آن است که در ساخت آنها، بعضا از سرب استفاده می شود و این فلز، حتی در مقادیر کم، سمیت نسبتا بالایی دارد؛ با توجه به نامشخص بودن استفاده یا عدم استفاده از سرب در ظروف استیل موجود در بازار، بهتر است قید استفاده از این ظروف را زد.

ظروف پخت و پز

معایب ظروف مسی

معایب ظروف سرامیکی

  • قابلمه های سرامیکی برای آشپزی با حرارت بالا مناسب نیستند.
  • نسبت به سایر وسایل پخت و پز قیمت بالاتری دارند.
  • قابلمه سرامیکی در اثر ضرب دیدگی ممکن است دچار ریزش شده و بعد از مدتی خاصیت نچسب بودن خود را از دست بدهد.
  • قابلمه سرامیکی خالص ممکن است کمی سنگین باشد.
  • قابلمه های سرامیکی شکننده هستند، هر چند برای تولید آن ها از تکنولوژی خاصی استفاده شده تا آن ها را مقاوم کند، اما به هر حال هنگام استفاده از آن ها باید کمی احتیاط کرد.

معایب ظروف گرانیتی

  • از آنجایی که قابلمه گرانیتی دارای لایه نازکی است، برای حفظ گرما چندان مناسب نبوده و گرم ماندن غذا برای مدت طولانی در آن میسر نیست.
  • استفاده از ظروف تیز یا فلزی برای هم زدن یا کشیدن غذا در تابه یا قابلمه گرانیتی ممکن است به پوشش آن آسیب برساند.
  • هنگام پخت و پز باید از حرارت متوسط استفاده کنید.
  • از نظر تنوع رنگ و طرح محدود هستند.
ظروف پخت و پز

معایب ظروف گرانیتی یا سرامیکی

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید