ایمن سازی خانه برای کودک مساله ای بسیار مهم است زیرا گاهی عدم آگاهی و دقت والدین در فراهم کردم خانه ایمن برای کودک، منجر به حوادث و اتفاقات ناگواری می شود. تانما در این مطلب شما را با نکات ایمنی کودک در خانه آشنا می کند؛

وسایل مورد نیاز برای ایمن سازی خانه برای کودک

گیت محافظ کودک

نرده یا گیت های محافظ کودک راهی عالی برای جلوگیری از ورود کودک نوپای شما به مکان هایی است که برای او ناامن بوده یا ترجیح می دهید کودکتان به این مکانها ورود نکند. این گیت ها را می توان در قسمت ورودی اتاق ها یا ناحیه بالایی و پایینی پله ها قرار داد. به طوریکه می توانند کودک را از خطر سقوط از پله ها در امان نگاه دارند، اجازه ندهند وارد آشپزخانه یا حمام شود یا حتی او را در یک قسمت خاص از خانه یا یک اتاق نگاه دارند.

به هنگام انتخاب گیت بایستی توجه کنید که ناحیه مشبک مرکز یا حفره هایی که در آن وجود دارد نبایستی آنقدر بزرگ باشند که انگشت پای کودک در آن جای گیرد و کودک بتواند انگشتان پای خود را درون حفره ها قرار داده و از نرده بالا برود.

بسیاری از گیت های موجود در بازار را می توان با یک دست مدیریت کرد به این معنی که می توان کودک را با یک دست نگاه داشت و با دست دیگر گیت را باز نمود. گیت ها همچنین می توانند دارای قطعات ایستاده غیر متصل باشند بطوریکه می توانید آنها را از یک مکان به مکان دیگر انتقال دهید. همچنین گیت هایی وجود دارند که می توانید درون دیوار پیچ کرده و قابلیت باز و بسته شدن دارند. این نوع گیت به ویژه زمانی که بخواهید نرده در یک مکان خاص باقی بماند مناسب می باشد.

محافظ لبه مبلمان

برای افزایش ایمن سازی خانه برای کودک، محافظ لبه یا گوشه مبلمان برای لبه های تیز مبلمان مناسب می باشد. این نوع محافظ معمولاً از جنس پلاستیک بوده و در قسمت لبه مبلمان قرار می گیرد. با قرار دادن این محافظ ها از سر کودک در برابر آسیب دیدگی در صورت افتادن بر روی آن قسمت از مبلمان محافظت کنید.

یکی از نکات منفی این محافظ ها، اتصال اکثر آنها به مبلمان بوسیله چسب یا ماده ای چسبناک می باشد. با این حال، اکنون نمونه هایی از آن به صورت یک بالشتک کامل برای میز یافت می شود. این محافظ ها بسیار عالی بوده و از درون قابلیت کشسانی دارند و بعضی از آنها را می توان در تمام گوشه های بیرونی میز قرار دهید به طوری که در صورت سقوط کودک مانع از آسیب دیدگی او می شوند. از آنجا که این محافظ ها حالت کشسانی دارند نیازی به استفاده از چسب یا ماده ای چسباناک برای نگاه داشتن آنها در جای خود نمی باشد.

درپوش پریز برق

ساده ترین نوع، درپوش های پلاستیکی هستند که درون پریز برق فرو رفته و تقریباً بیرون آوردن آنها غیرممکن است. (گرچه مراقب باشید که بر روی زمین قرار نگیرند چرا که خطر خفگی به همراه دارند).

اکنون پریزهای برق محافظ کودک نیز در بازار یافت می شود. این نوع پریزها دارای یک «صفحه» در قسمت بالای خروجی پریز هستند که افراد بزرگسال جهت استفاده از آنها بایستی صفحه را به کناری بکشند.

علاوه بر آن درپوش هایی وجود دارند که اطراف دوشاخه هایی که درون پریز وارد شده اند قرار می گیرند و همچنین از پریزهایی که استفاده نمی شوند محافظت می کنند. با استفاده از این درپوش ها می توانید از دوشاخه های خود استفاده کنید و مطمئن باشید که فرزندتان نمی تواند سیم دوشاخه را از دیوار بیرون بکشد و همچنین نمی تواند زمانی که دوشاخه از پریز درآمد، انگشتان خود را درون حفره پریز کند چرا که خطر برق گرفتگی کودک وجود دارد.

نکات مهم ایمنی خانه برای کودک

وسایل مورد نیاز برای ایمن سازی خانه برای کودک

قفل کابینت و کشو

عملکرد قفل کابینت و کشو در واقع از اسم آن قابل پیش بینی است. این نوع قفل به شما کمک می کند بتوانید کودک خود را از وسایل خطرناک درون کابینت دور نگاه دارید. گرچه توصیه می شود تمام وسایل خطرناک را دور از دسترس کودک قرار دهید یا به بیرون از خانه یا درون پارکینگ انتقال دهید اما این کار همیشه امکان پذیر نمی باشد.

بنابراین قفل کابینت و کشو می تواند برای این منظور به کمک شما بیاید. این نوع قفل جهت ممانعت از خرابکاری و پاره کردن دستمال حوله کاغذی درون کابینت توسط فرزندتان بکار می رود. آن را می توان هم درون کابینت یا کشو و هم بیرون آن مورد استفاده قرار داد.

معمولاً انواعی که در بیرون از درب کابینت بکار می روند تنها برای کابینت هایی که دارای دو درب کنار هم هستند مناسب می باشند به طوری که به دستگیره آنها متصل شده و درب های کابینت را کنار هم بسته نگاه می دارند.

برای قسمت های دارای نرده نیز محصولاتی از این نمونه یافت می شود. شبکه های مشبکی در بازار موجود می باشند که لازم است آنها را پیچ کرده به طوریکه حفره و نرده های باز را می پوشانند و بدین وسیله کودک نمی تواند از میان نرده عبور کند. آنها همچنین به صورت ورقه های پلاستیکی فروخته می شوند که برای این منظور عالی عمل می کنند.

نکات مهم ایمنی کودک در خانه

مراقبت از کودک در مقابل برق

  • تا زمانی که کودک تان یاد بگیرد با پریز دست نزند روی آنها را با محافظ پوشانده یا اجسام سنگینی مانند مبل را مقابل آنها قرار دهید.
  • سیم های سائیده و فرسوده را تعویض کرده و کلیه سیم ها را از دسترس دور نگه دارید.
  • اجازه ندهید کودک تان هنگام طوفان یا رعد و برق بیرون بازی یا شنا کند.
  • اطمینان حاصل کنید که لوزام برقی خانه تان استاندارد، سالم و دارای برچسب اطمینان هستند.
  • لوازم برقی دستشویی را هنگامی که در حال استفاده نیستید از برق بکشید یا به کل لوازم برقی را در اتاق دیگری استفاده کنید، برای مثال مو های تان را به جای حمام یا دستشویی در اتاق خواب خشک کنید.
  • هنگامی که کودک تان با اسباب بازی های برقی مثل قطار بازی می کند یا از لوازم برقی مانند تُس تر استفاده می کند بر او نظارت کنید.
  • هنگامی که با کودک تان بیرون هستید مراقب کابل های باز و شکسته به خصوص پس از طوفان باشید.

مراقبت از کودک در حمام

وسایل خطرناک را دور از دسترس اطفال قرار دهید

در حمام هر چیز از وسایل داخل حمام گرفته تا شیر آب و سطح زمین می تواند تهدیدی جدی برای امنیت کودکان محسوب شود. به طور مثال وسایل نوک تیز و برنده مثل : قیچی، تیغ، ماشین اصلاح و...به راحتی می توانند موجب بریدگی شوند و آسیب سطحی یا جدی وارد کنند.

از وسایل دیگر خطرناک در داخل حمام می توان به وسایل برقی مانند سشوار ،اتومو و.. نیز اشاره کرد اینگونه وسایل می توانند موجب سوختگی یا برق گرفتی گردند ، پس بهتر است پیش از هر کاری تمامی وسایل را از حمام خارج کنید و در اتاق خواب ، کمد یا جایگاه مخصوص و دور از دسترس کودکان قرار دهید.

همچنین تمامی داروها ،قرص ها ،اسپری ها ،کرم ها و... را باید به طور کلی از دسترس کودکان خارج کنید ، می توانید برای اینگونه وسایل که معمولا در حمام نگه داری می شوند محفظه ای مانند کیف یا کمد در نظر بگیرید و پس از هر بار استفاده آنها را در جایگاه مخصوص خود بگذارید.

دمای مناسب برای حمام کردن کودک

هیچگاه اجازه ندهید که دمای آب به بالای چهل و هشت درجه ی سانتی گراد برسد، پوست کودک بسیار حساس می باشد و تنها چهار ثانیه کافیست تا پوست کودک دچار سوختگی شود ، به طور کلی برای استحمام کودک آب با دمای ملایم توصیه می شود.

اگر وان دارید همیشه ابتدا شیر آب سرد را برای پر کردن وان باز کنید و سپس شیر آب گرم را و پس از پر شدن وان برای فهمیدن اینکه آب به دمای مناسب رسیده است یا نه، با نوک آرنج سطح آب را لمس کنید دمای آب باید کاملا متناسب و ولرم باشد . به کودک خود یاد دهید که هیچگاه با شیر حمام بازی نکند چرا که ممکن است به طور اتفاقی شیر آب گرم را بیش از اندازه باز کند و دمای آب به طور ناگهانی بالا رود.

مراقبت از کودک در مقابل برق

مراقبت از کودک در حمام

مراقب سطح لیز حمام باشید

کف حمام بعد از هر بار استفاده به راحتی لیز می شود بهتر است قبل از بردن کودک خود به حمام از خشک بودن و لیز نبودن سطح زمین مطمئن شوید و پس از هربار استحمام پاهای کودک را خشک کنید.در محیط حمام و به طور کلی سرویس بهداشتی بجای استفاده از دمپایی های ابری از دمپایی های آجدار و مناسب با سطوح لیز استفاده کنید.

اگر برای شستن کودک خود از وان استفاده می کنید پیش از استفاده از وان حمام همیشه یک پارچه ویژه که داری آج باشد در نظر بگیرید و زیر کودک بیاندازید ، به خاطر داشته باشید قبل از قرار دادن کودک خود در وان حمام آن را محکم کنید و مطمئن شوید که نمی لغزد.

لحظه ای از کودک خود در حمام غافل نشوید

هیچگاه کودک خود را در حمام تنها نگذارید ،به خصوص زمانی که او را در وان قرار داده اید ، حتی به مدت یک دقیقه هم حمام را ترک نکنید و دائما مراقب او باشید،حتی اگر در شرایطی قرار گرفتید که مجبور شدید لحظه ای حمام را ترک کنید، به طور مثال تلفن را جواب دهید یا درب خانه را باز کنید کودک خود را از حمام بیرون ببرید و دوباره بازگردید. در ضمن همیشه پس از حمام کردن کودک وان را تخلیه کنید.

قفل در حمام را فراموش نکنید

همیشه درب حمام را قفل کنید و به کودک خود اجازه ورود به حمام را ندهید ،همچین برای کمدها ، کابینت ها و قفسه های داخل محیط حمام از قفل های مخصوص در و کابینت می توانید استفاده کنید.گاهی اوقات یک قفل بسیار ساده می تواند جلوی خیلی از اتفاقات ناگوار و دور از انتظار را بگیرد.

مراقبت از کودک در آشپزخانه

  • می توانید قفل های پلاستیکی ارزان قیمت را از اکثر فروشگاه های ابزارآلات برای کابینت ها، کشوها، یخچال و اجاق گاز و صندوق کمک های اولیه خود تهیه کنید.
  • باید با جابجایی چاقوها در کمدهای بالاتر به جای نگه داشتن آنها در کشویی به ارتفاع کمر از سلامت کودک خود مراقبت کنید.
  • هنگام آشپزی و استفاده از اجاق گاز ناگزیر هستید که کودک خود را دور از دسترس اما در دید خود قرار دهید برای این منظور می توانید از صندلی بلند و محافظ دار کودک در آشپزخانه یا جلوی دید شما در پذیرایی استفاده کنید.
  • تمیز کننده ها را یا در کابینت بالای آشپزخانه و یا در انباری و گاراژ قرار دهید.
  • به منظور ایمن سازی خانه برای کودک، داروها و غذاهای نامناسب برای سن کودک را از کابینت های طبقه پایین و محفظه های پایین یخچال دور نگه دارید.
  • با توجه به اینکه کف آشپزخانه مکان مناسبی برای رشد باکتری های مضر است، منطقه را مرتبا جارو و تمیز کنید. همچنین از لغزنده نبودن سرامیک کف آشپزخانه مطمئن شوید.
  • اجاق گازهای رومیزی به دلیل وجود پیچ کنترل کننده آن، در بالای کابینت و روی اجاق خطر کمتری را جهت گازگرفتگی کودک ایجاد می کند.
  • وقتی کودک نوپا کابل آویز برق را می بیند، اولین غریزه او کشیدن آن است. اگر آن کابل به توستر موجود در بالای کابینت آشپزخانه متصل شود ممکن است آن توستر سقوط کرده و کودک را زخمی کند. با ایمن نگه داشتن همه کابل ها یا دور نگه داشتن لوازم خانگی از این خطر جلوگیری کنید.

جلوگیری از سقوط کودکان در خانه

  • در بالکن و پله ها نرده های محافظ بزنید و همیشه با وجود نرده های محافظ هم مواظب کودکان خود در بالکن و روی پله ها باشید.
  • پنجره ها را قفل کنید به خصوص پنجره های طبقه بالا و همچنین نرده های حفاظ مخصوص پنجره نصب کنید تا از افتادن کودک از پنجره جلوگیری شود.
  • در داخل اتاق چراغ های کم نور نصب کنید و شب ها برای اطمینان از ایمنی کودک به او سر بزنید. یکی از چراغ های سالن منزل را روشن بگذارید تا کودکان بزرگ تر بدون این که پایشان به چیزی بخورد، راحت به دستشویی بروند.
  • تا از کودک غافل شوید، او خود را به آستانه در یا راه پله ها می رساند. اطمینان حاصل كنید كه نرده ها كاملا محكم بوده و جاپایی برای كودك ندارند كه بتواند با كمك آنها بالا یا پایین برود.
  • اگر به ایمنی عمومی خانه مطمئن نیستید، هرگاه می خواهید برای باز كردن در منزل بروید یا به تلفن جواب بدهید كودك خود را همراه ببرید.

مراقبت از کودکان در اتاق خواب

  • اتاق خواب کودک باید ایمنی لازم را داشته باشد و باید از هرگونه وسایل شکستنی و تیز به دور باشد.
  • تخت کودک باید به دور از پنجره باشد چون کودکان کنجکاو هستند و با هر بار بیدار شدن از خواب می تواند روی تخت بایستند و از بلندی پنجره به بیرون نگاه کند.
  • کمد، وسایل کودک و همین طور پنجره های اتاق کودک باید محافظ داشته باشند و روی دستگیره آنها از قفل استفاده شود تا کودک نتواند درب پنجره و منزل را به تنهایی باز کند .
نکات ایمنی کودک

مراقبت از کودک در اتاق خواب

سایر نکات مهم مراقبت از کودک در خانه

  • شناسایی و از بین بردن همه مناطق آسیب رسان در خانه
  • دور نگه داشتن کودک از وسایل خطرناک از جمله وسایل داغ، برقی، تیز، سمی و داروهای خانگی
  • مراقبت دائمی و بدون وقفه از کودک در جاهایی که آب بسیاری وجود دارد، مانند حمام و استخر و …
  • دور نگه داشتن کودک از مناطق مرتفع خانه و ساختمان
  • درب کابینت و اتاق ها باید محکم و با استفاده از محافظ بسته شده باشند.
  • تلویزیون را روی دیوار و در قسمت بالا نصب کنید که کودکان در خانه بتوانند آزادانه و بهتر بازی کنند .
  • وسایل تزیینی داخل خانه را بردارید و همینطور وسایل شکستنی .
  • از هیچ روکشی برای انداختن مبل و میز استفاده نکنید.
  • بر روی گوشه های میز عسلی حتماً گوشه گیر گرد تهیه کنید تا دیگر تیز نباشند و سر کودکان با آنها برخورد نکند.
  • از همه مهم تر اسباب بازی های ریز و شکننده کودک را بردارید و اسباب بازی هایی را تهیه کنید که مناسب سن آنها هستند .
  • هنگامی که کودک از شما فاصله گرفته است او را تماشا کنید و رفتار او را زیر نظر بگیرید تا متوجه شوید که کدام رفتارهای او خطرناک است و در سریع ترین زمان تغییرات لازم را برای ایمنی کودک انجام دهید.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید