معرفی روش های مختلف کاشت دندان

روش های کاشت دندان به طریق زیر است :

1- ایمپلنت

2- بریج یا پل ثابت

3- دندان مصنوعی جزئی متحرک (قابل برداشتن)

برای آشنایی با مزایای کاشت دندان با ما همراه باشید.

کاشت دندان به روش بریج یا پل ثابت

کاشت دندان

کاشت دندان

از روش های کاشت دندان بدون جراحی می توان به روش بریج یا پل ثابت اشاره کرد. با روش بریج ، فضای خالی که بر اثر افتادن یک یا چند دندان ایجاد شده است، از طریق پل ثابتی که به محل مورد نظر چسبیده می شود،

پرشده وباید گفت که این پل را فقط دندان پزشک قادر است از جای خود خارج کند.

استفاده از بریج برای پر کردن فضای خالی دندان افتاده یا از بین رفته بیمار است. بریج با قرار گرفتن روی دندان های کناری ، دندان افتاده به صورت یک پل فضای خالی دندان را پر می کند . به همین سبب نیاز است تا دندان های کناری دندان افتاده کمی تراشیده شوند .
در بیشتر مواقع بریج ها دو طرف محل اتصال روکش می شود و در بعضی از مواقع هم ، بریج به دندان های دو طرف مانند بال هایی می چسبد و در مواردی هم بریج تنها از یک طرف ، پایه دار میشوند
جنس بریج ها معمولا از چینی یا سرامیک اتصال یافته با فلز و بعضی وقت ها هم تنها از سرامیک یا چینی ساخته می شوند. اضافه کردن رشته هایی از جنس پلیمرهای شیشه، به استحکام بریج افزوده و خواص مکانیکی آن بهبود می بخشد .

وقتی بین دو دندان فاصله ایجاد شود باعث می شود به مرور زمان بر روی دندان های دیگر نیز تاثیرمی گذارد وسبب پوسیدگی وجابجایی آن دندان هامی شود . این فضای خالی باعث ایجاد مشکل ، در خوردن یا صحبت کردن فرد می شود.

با استفاده از بریج دندانی ، این امکان وجود دارد که فضای بین دو دندان پرشود .روش کاشت دندان بریج نوعی درمان ترمیمی است، که به صورت غیر متحرک وثابت بر روی دندانها قرار می گیرد.

برای اینکه بریج در جایگاه خود قرار بگیرد از دو دندان مجاوربرای ثابت شدن آن استفاده می شود و دندان پزشک به عنوان پایه از آنها استفاده می کند .

جایگذاری بریج دندان به طور معمول به بیشتر از یک جلسه درمانی نیاز دارد. در جلسه اول، که به دندانپزشک مراجعه می شود ، دندان های مجاور فضای خالی دندان افتاده را آماده می کند، تا در مرحله بعد پل را به این دو دندان متصل می شود .

برای کاشت ؛ دندان پزشک باید قالبی از قسمت های خالی دندان بیمار تهیه کند ،و آن را به لابراتوار بفرستد. در لابراتوار با استفاده از روش های مناسب ، بریج از موادی مثل فلز، سرامیک، سرامیک شیشه ای یا ترکیبی از آن ها می سازند. در این فاصله ، پزشک برای بیمار یک پل موقتی در جای خالی قرار داده تا از دندان های در معرض دید او محافظت کند تا وقتی که پل اصلی حاضر شود.

وقتی که در مورد بریج صحبت می کنید، دکتر شما ممکن است از این اصطلاحات برای روش کاشت دندان استفاده

کند :

دندان مصنوعی یا پانتیک: جایگزینی برای دندان از بین رفته

تاج کراون : کلاهی که روی دندان پیوست شده را می پوشاند.

پس از این چند جلسه درمانی، پل دندانی به صورت کامل تنظیم شده، و در جای خودش قرار می گیرد

مزایا ی کاشت دندان به روش بریج

کاشت دندان

کاشت دندان

مزایای استفاده از بریج

شکل ظاهری دندان کاشته شده و، عملکرد و احساس که بیمار به آن دارد مانند دندان طبیعی است.

برای تمیز کردن ورعایت بهداشت در این نوع کاشت نیاز به برداشتن و خارج کردن دندان نیست.

هزینه کاشت به روش بریج از ایمپلنت کمتر است.

استفاده از بریج نسبت به دندانهای مصنوعی که به صورت یکسره هستند مشکلات کمتری دارد . شخص برای تمیزکردن دندانهای مصنوعی که حالت یکسره داشته دچار مشکل می شود و همیشه باید آنها را از جای خود خارج کند و تمیز نماید ، اما بریج را می توان با استفاده از مسواک و بدون خارج کردن نیز تمیز کرد.

درروش بریج دندان های کناری دندان کاشته شده در صورت وجود پرشدگی؛ شکستکی ، یا داشتن رنگ نامناسب توسط روکش پوشانده می شود . در روش بریج به دندان های اطراف کمک می شود تا آن حالت خود را حفظ کنند و کج نشوند .

ایجاد لبخند زیبا با مرتب شدن دندانها فرد

مدت دوره ی درمان کوتاه است و در زمان کوتاهی بریج ساخته می شود.

درصورت رعایت بهداشت دهان و دندان مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد شد

معایت بریج

کاشت دندان

کاشت دندان

معایب استفاده از بریج این بوده که ممکن است بر دندان هایی که در کنار پل ایجاد شده قرار گرفته اند تاثیر می گذارد باید حتما دندان های کناری فضای خالی با وجود سالم بودن تراشیده شوند تا روکش بر روی آنها قرار بگیرد.

درروش بریج (پل ثابت )هزینه بیشتری نسبت به دندان متحرک (پل متحرک ) برای بیمار خواهد داشت.

باید ذکر کرد که تلاش بیشتری برای تمیز کردن لایه زیر پانتیک می خواهد .

دربعضی مواقع که به ندرت پیش می آید بریج به عصب ها صدمه زده وشخص به عصب کشی نیاز پیدا کند.

این امکان وجود دارد که بعد از انجام بریج دندانها حساس شوند.

ممکن است بریج در اثر درست قرار نگرفتن شل شود وبیافتد

بعضی مواقع شرایط مواد مورد استفاده ی دندان پزشک به جهت محکم کردن بریج مصرف می کنداز کیفیت خوبی برخوردار نبوده وبا خوردن ونوشیدن شسته شده و روکش شل می شود ؛ زمانی که روکش شل شد باکتری ها به درون دندان ها نفوذ کرده وباعث پوسیدگی آنها می شود.

استفاده از روش بریج

انواع بریج دندان :

کاشت دندان

کاشت دندان

زمانی که بین دو دندان خالی می باشد از روکش های معمولی یا بریج سنتی استفاده می شود . از دو دندان کناری به عنوان پایه استفاده شده و بر روی آنها روکش قرار گرفته و دندان مصنوعی در فضای خالی قرار می گیرد.

زمانی که به دندان مصنوعی دو زائده متصل می شود که به دندانهای اطراف وصل شود بریج پیوند مریلند استفاده شده است .که به آن بریج رزینی پیوندی هم می گویند .

وقتی فقط یک طرف فضای خالی دندان طبیعی وجود داشته باشد .واز آن به عنوان پایه استفاده شود از روش بریج معلق استفاده شده است .

یکی از به روز ترین روش ها بریج با استفاده از ایمپلنت است ،که دندانپزشک برای ثابت کردن بریج دراطراف آن از ایمپلنت استفاده می کند . این نوع بریج را وقتی بکار می برند که در اطراف بریج و برای نگه داشتن آن دندان طبیعی مناسبی وجود نداشته باشد از کاشت دندان به روش ایمپلنت استفاده می کنند.

مواردی که فرد بعد از انجام بریج باید مد نظر داشته باشد :

فرد باید ازخوردن غذای سفت بلافاصله بعد از بریج خودداری کند .حساسیت دندان ها به گرما و سرما ی زیاد در بریج بالا می رود ، اما با سپری شدن چند هفته حساسیت کمتر می شود.

دوام بریج دندان :

دوام بریج بستگی به رعایت بهداشت دهان ودندان توسط فرد است . اگر فرد بهداشت دهان و دندان را بهتر رعایت کند عمر بریج ها طولانی تر می شود . میانگین دوام بریج ها 5 تا 15 سال است .

مزایای استفاده از بریج رزینی

بریج رزینی روکش هایی هستند که از مواد کامپوزیت تمام رزین درست می شوند و به خوبی می توانند با رنگ های مختلف دندان در افراد مختلف هماهنگی داشته باشند،

از معایب استفاده از بریج رزینی این است که این روکش ها مستعد شکستن و فرسایش هستند.

کاشت ایمپلنت

کاشت دندان

کاشت دندان

فواید کاشت دندان عوارض کاشت دندان مزایای کاشت ایمپلنت دندان و عوارض ایمپلنت را با هم بررسی می کنیم.

روش های کاشت ایمپلنت به دو صورت انجام می گیرد :

با ایجاد برش در لثه (flap)

بدون ایجاد برش در لثه( (flapless

روش برش دادن لثه جراح لثه را می شکافد تا تا به بخش مرزی استخوان برسد. با بکار بردن ابزار جراحی، لثه کنار زده شده تا پزشک بتواند قسمت دریل استخوان را واضح ببیند. وقتی این مورد استفاده قرار می گیرد که استخوان باریک است و باید دید مستقیم به استخوان داشت.از مضرات این روش می توان به درد و لطمه ایجاد شده به لثه و استخوان اشاره کرد .

وقتی استخوان دارای قطر مناسب باشد وباریک نباشد از روش بدون برش لثه استفاده می شود . روش بدون برش یک روش دیجیتال بوده و با استفاده از راهنمای جراحی صورت می گیرد ،و بدون خطای دستی می باشد. گاید یا راهنما شبیه یک شابلون روی فک قرار گرفته و سبب می شود که میزان خطا را در دریل اشتباه و غیرعمود فک بسیار کم می کند . به این ترتیب طول عمر بیشتری خواهد داشت. با این روش دیگر نیازی به زدن بخیه در قسمت فک نیست و سطح صدمه به بافت های نرم و سخت دهان و دندان حداقل ممکن می رسد .

با پیشرفت علم وجایگزینی شدن روش های جدید می توان گفت که ایمپلنت های دندانی یک درمانمناسب تر برای کاشت دندان نسبت به پروتز های بریج بوده زیرا در بریج به دندان ها مجاور آسیب وارد می شود وپزشک در این روش مجبور به تراشیدن آنها می شود.

بهترین افراد برای انجام کاشت دندان به روش ایمپلنت افرادی هستند که شرایط کشیدن دندان را داشته باشند .

ایمپلنت چیست ؟ ایمپلنت به پیچی ازجنس تیتانیوم گفته می شود ، که در استخوان فک کاشته شده و جایگزین مناسبی برای دندان از بین رفته می شود. ایمپلنت های دندانی می توانند به شکل یک پارچه و یا دو تکه باشند و توسط پیچ اتصال قسمت ریشه وتاج به هم متصل می شوند .

چقدر زمان نیاز است تا ایمپلنت در استخوان فک جوش بخورد ؟

فک پایین سه ماه ، فک بالا پنج ماه

عددهای بیان شده به صورت کلی می باشد در موقعیت های مختلف این زمان متغییر است . برای مثال اگر در قسمت فک بالا لیفت سینوس صورت گرفته باشد بهتر است یک تا دو ماه بیشتر فرصت داده شود تا استخوان جدید به تراکم بیشتری برسد.

از دیگر مواردی که شاید نیاز به مدت بیشتری برای جوش خوردن ایمپلنت باشد، انواع گرافت استخوانی و یا اسپیلیت کردن استخوان می باشد.

البته در موقعیت هایی که استخوان تراکم کمتری داشته باشد باید زمان بیشتری لحاظ شود تا تراکم استخوان به حد مطلوب برسد و در شرایط مناسب استخوانی میتوان از مدت انتظار کم کرد این زمانی است که طول و عرض ایمپلنت دندانی کاشته شده ایده آل برای دندان جایگزین باشد.

سن مناسب روش ایمپلنت برای کاشت دندان از 18 سالگی به بعد است تا فرم اسکلت صورت فرد کامل شود.اگر از زمان ذکر شده زودتر ایمپلنت انجام پذیرد ممکن است در آینده با رشد فک وصورت ایمپلنت دندانی کوتاه تر به نظر برسد.

در برخی موارد مثلا اگر چند ایمپلنت دندانی در یک قمت کاشته شده باشد و پروتزی به شکل بریج روی ایمپلنت ها نصب شود مقاومت بریج مانع از رشد اسکلتال در آن ناحیه میشود و بنابراین بیمار دچار دفرمتی صورت می شود اما پس از سن 18 سالگی هیچ محدودیتی برای کاشت دندان به روش ایمپلنت وجود ندارد .

در سنین پایین تر برای کاشت تک دندان می توان ایمپلنت دندانی انجام داد ولی باید بعد از 18 سالگی پروتز ایمپلنت دندانی تعویض شود تا اندازه آن با دندان های اطراف متناسب باشد.

اگر ایمپلنت ها با طرحها و قطرها و زوایای متفاوت از هم کاشته شوند ، بهتر آن است که با روکش آنی به یکدیگر متصل شوند و به صورت یک پارچه روکش شوند تا اینکه تک تک و به طور مجزا روکش شوند چون به این صورت میتوانند در تحمل فشارهای جویدن به یکدیگر کمک کنند .

امکان موفقیت ایمپلنت دندانی 97% اعلام شده است،علت خطا در 3% باقی مانده این است که فیکسچر بجای پیوند با استخوان به بافت لثه ای میچسبد و در این شرایط باید ایمپلنت دندانی خارج کرده و دوباره ایمپلنت جدید کاشته شود.

به وجود آمدن این شرایط به علت وارد شدن ضربه، به ایمپلنت دندان است که منجر به جابه جایی و تکان خوردن ایمپلنت و جوش نخوردن آن به استخوان می شود.

همانطور که اطلاع دارید برای جوش خوردن استخوان باید هیچ حرکتی وجود نداشته باشد بنابراین وارد شدن فشار به ناحیه میتواند منجر به جوش نخوردن ایمپلنت دندان شود.

در شرایط دیگر به وجود آمدن مشکل در روند ایمپلنت این است که بدن بیمار به جسم خارجی واکنش نشان دهد و آنرا پس می زند این پدیده بسیار نادر است و اگر پیش بیاید

این شرایط پیش بیاید میتوان دو ماه صبر کرد و دوباره فرایند کاشت ایمپلنت را تکرار کرد ، که معمولا بدن برای بار دوم پیوند ایمپلنت را می پذیرد.

از موارد مهم در موفقیت ایمپلنت رعایت بهداشت دهان و دندان است.برای نگهداری از دندان کاشته شده باید تمام اصول بهداشتی را رعایت کنید.

مراقبت بعد از کاشت دندان

:مراقبتهای بعد از کاشت دندان در درمان تاثیر موثری دارد

1- پس از کاشت دندان یا ایمپلنت به مدت یک روز از مسواک زدن در اطراف محل مورد نظر خودداری کنید.

2- تا 8 ساعت بعد از عمل دهان خود را نشوئید.

3-مدت زمان سه روز بعد از جراحی از دهان شویه استفاده کنید. می توانید از محلول کلرهگزیدین در روز سه نوبت استفاده کنید. بعد از سه روز هرروز یکبار البته شستشو با نرمال سالین را تا زمان کشیدن بخیه ها در روز چند مرتبه انجام دهید..

4-آب دهان خود را قورت دهید و آن را به بیرون نریزید. مکیدن و تف کردن باعث زیاد شدن خونریزی میشود.

5-تورم پس از جراحی طبیعی است. تورم تا سه روز پس از جراحی ادامه دارد، این تورم بعد از هفته اول از بین خواهد رفت. برای کاهش ورم از کمپرس یخ استفاده کنید. هنگام خوابیدن سر را بالاتر از بدن قرار دهید.

6- ایجاد کبودی و بی حسی در اطراف لب و ترشح خونابه پس از جراحی طبیعی است. با دیدن این موارد نگران نشوید و همچنین ممکن است دهان شما پس از جراحی تا چند روز اول به میزان قبل باز نشود

7-برای کنترا خونابه از یک گاز استریل تمیز استفاده کنید و در محل نگه دارید

8- نوشیدن پس از جراحی به راحتی امکان پذیر است و مایعات خنک و پر انرژی برای 24 ساعت اول توصیه می شود ، ولی برای خوردن باید دقت داشته باشید که بی حسی اثر خود را از دست داده باشد و همچنین دقت شود که جویدن سبب باعث خونریزی و آسیب به ناحیه جراحی می شود ،بنابراین بهتر است تا 24 ساعت از جویدن پرهیز شود.

9- در روز سوم بعد از جراحی از مسواک مخصوصی بنا به تشخیص پزشک که در صورت نیاز در اختیار شما قرار میگیرد ، استفاده کنید.

10- بعد از عمل کاشت دندان ، باید از کشیدن سیگار و نوشیدن قهوه و چای به مدت سه روز اجتناب کنید. ، استفاده از این مواد باعث پایین آمدن نتیچه موفقیت دندان شود.

11- داروهای تجویزی را دقیقا مطابق دستور پزشک مصرف کنید.

کاشت دندان فوری

آیا می دانید کاشت دندان فوری چیست؟ بایدها و نبایدهای کاشت دندان چیست و چگونه انجام می شود. کاشت دندان فوری به این طریق است که تنها بعد از 48 ساعت از عمل کاشت ایمپلنت تاج موقتا بر روی آن قرار می گیرد. سن مناسب کاشت دندان فوری 18 سال به بالا است.

معایب کاشت ایمپلنت دندانی

کاشت دندان

کاشت دندان

معایب و مشکلات های ایمپلنت قیمت آن است. هزینه ی ایمپلنت دندان نسبت به سایر درمانها برای جایگزین کردن دندان مانند پروتز ثابت یا پروتز متحرک بیشتر است ، ایمپلنت یک دندان با پروتزش هزینه حدود 2 تا سه و نیم میلیون تومان با توجه نوع کیفیتش متفاوت است.

زیرا طول عمر ایمپلنت نسبت به بقیه درمان های دندان پزشکی بیشتر است، هزینه ایمپلنت نسبت به مادام العمر بودن آن باصرفه میباشد. علاوه برهزینه ایمپلنت دندان، طولانی بودن بودن درمان ایمپلنت نیز از معایب دیگر ایمپلنت های دندانی است.

زمانی حداقل بین 4 تا 9 ماه برای این درمان لازم است . از عوارض ومعایب دیگر ایمپلنت این بوده که یک جراحی است و ریسکهای مرتبط به جراحی رادارا می باشد . احتمال عفونت و شکست درمان یا از دست رفتن ایمپلنت دندان هم از جمله معایب این نوع کاشت دندان است که در اینصورت نیاز به جایگزینی مجدد آن است. ایمپلنت نیاز به معاینات دوره ای توسط دندان پزشک دارد . لازم به ذکر است که بدانید عمر مفید ایمپلنت دندانی 10 سال است.

استفاده از دندان مصنوعی

کاشت دندان

کاشت دندان

دندان مصنوعی معمولا از جنس پرسلین یا اکریلیک است و برای جایگزینی دندان های از بین رفته در اثر بروزصدمات ، بیماری پریودنتال یا پوسیدگی دندان استفاده می شود. نداشتن دندان در دهان، فرد را با مشکلات زیادی در زندگی روبه رو می کند؛

به همین سبب افراد به دنبال راهی برای جایگزین کردن دندان طبیعی خود برمی آیند.یکی از ارزان ترین روش های جایگزینی دندان از دست بین رفته بکار بردن دندان مصنوعی است.

از دست دادن دندان ها باعث از بین رفتن ظاهر طبیعی صورت شده و کم شدن اعتماد به نفس را به دنبال دارد تاثیرات نا مطلوب دیگری که نبود دندان باعث آن می شود عدم عملکرد صحیح خوردن ؛ صحبت کردن و تحلیل ساختار استخوان های صورت،از شکل طبیعی به مرور زمان خواهد شد .

افراد می توانند با استفاده از یک پروتز یا دندان مصنوعی ساده از تمام این اتفاقات جلوگیری کنند.

یکی از مزایا استفاده از دندان مصنوعی این است که می توان هر موقع که خواستید آن را از دهان خارج کنید . ساخت آن به سرعت صورت می گیرد. و خیلی زود می توان آنها را جایگزین دندان های از دست رفته کرد. پروتز با رنگ دندان های کناری و شکل آنها یا دندان های از دست رفته کاملاً منطبق است.

یکی دیگر از فواید دندان مصنوعی از لحاظ مالی قیمت مناسبی دارد جالب است بدانید هزینۀ ساخت بیشتر دندان های مصنوعی متحرک توسط بیمه قابل پرداخت است ،این در حالی است که برای کاشت دندان پرداختی از سوی بیمه صورت نمی گیرد.

معایب استفاده از دندان مصنوعی


یکی ازموارد مشکل آفرین برای دندان مصنوعی متحرک این است که قلابی که برای ثابت کردن پروتز در جای خودش استفاده می شود، به دندان های دیگر تکیه داده شده واین تکیه ممکن است به دندان های مجاور صدمه برساند و فرایند از بین رفتن آنها راتسریع می کند .

به همین امر سبب ازدیاد تعداد دندان هایی که توسط پروتز جایگزین می شوند، افزایش می یابد.

دندان مصنوعی عیب دیگری هم که دارد ، این است که با وجود آن دیگر از استخوان آلوئول استفاده نمی شود. در صورتی است که در صورت عدم تکیۀ مکانیکی دندان ها هنگام غذا خوردن ، به تحلیل رفتن استخوان آلوئول منجر می شود.

برای جلوگیری از این مشکل، دندان مصنوعی را باید به طور مرتب تنظیم کنید تا بهتر با لثه مطابقت داشته باشد و بهتر در جای خود قرار بگیرد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید