بیماری ام اس یک بیماری عصبی می باشد و طبق تحقیقات علمی منشأ بیماری ام اس هنوز مشخص نشده است. در این بین خانم هایی که به ام اس مبتلا هستند شاید نگرانی هایی چون تأثیر اماس بر روند بارداری را داشته باشند. تانما در این مطلب نکاتی را در خصوص امکان باروری با بیماری ام اس و تأثیر ام اس بر جنین بیان می کند؛

بیماری ام اس چیست؟

ام.اس نوعی بیماری التهابی مزمن، ناتوان کننده و اغلب پیشرونده در سیستم اعصاب مرکزی است که منجر به از بین رفتن پوشش میلین تارهای عصبی می شود و به تدریج می تواند باعث اختلال در انتقال پیام های عصبی بین مغز و سایر قسمت های بدن شود. نهایتاً چنین شرایطی منجر به تحلیل غیرقابل برگشت اعصاب می گردند.

علل بیماری ام اس

ام.اس یک بیماری اتوایمیون است بدین معنا که سیستم ایمنی بدن به بافت های خودش حمله می کند. چنین فرایندی میلین را از بین می برد، غشاء چربی که فیبرهای عصبی مغز و نخاع را پوشانده و از آنها محافظت می کند. میلین را می توان به عایق روی سیم های الکتریکی تشبیه کرد.

زمانیکه میلین آسیب می بیند، پیغام صادره در طول آن عصب متوقف شده و یا به کندی منتقل می شود. پزشکان و محققین نمی دانند که چرا ام.اس برخی افراد را مبتلا می سازد و در بقیه افراد ایجاد نمی گردد. ترکیبی از عوامل از ژنتیک گرفته تا عفونت های دوران کودکی در این امر نقش دارند.

عوامل خطر

  • سن
  • جنسیت
  • وراثت
  • عفونت
  • نژاد
  • عوامل جغرافیایی
  • سایر بیماری ها
نشانه های ام اس

عوامل خطر ام اس

نشانه های بیماری ام اس

  • بی حسی و ضعف در یکی از دستها و پاها و یا هردوی آنها ،که معمولاً در یک طرف بدن و یا پایین تنه اتفاق می افتد.
  • کاهش دید و یا از دست دهی کامل بینایی ؛ معمولاً در یکی از چشمها که غالباً با درد درهنگام حرکت چشم همراه است (التهاب عصب چشمی).
  • دوبینی و یا تاری دید
  • سوزش و درد در قسمت هایی از بدن
  • احساس شوک الکتریکی که با برخی حرکات سر به فرد دست می دهد
  • لرزه، عدم هماهنگی و یا راه رفتن لرزان
  • خستگی
  • سرگیجه

پیشگیری از ام اس

  • مصرف ویتامین Dرا در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  • بهتر است افراد استرس را از خود دور كنند.
  • از مواد غذایی حاوی فیبر استفاده کنید.
  • ماهی در عدم ابتلا به ام اس مؤثر است.
  • روغن زیتون، آووكادو و سایر چربی های تك غیراشباعی را جایگزین سایر روغن ها كنید.
  • از مصرف دخانیات خودداری کنید.
  • فناوری و امواجی كه تلفن همراهمان می تواند از خود ساطع كرده و ما را در بر بگیرد، خطری برای مبتلاشدن به ام اس هستند. بنابراین تا می توانید خود را از این فناوری ها دور كنید.
  • شاید به نظر نیاید اما محل زندگی در ابتلا به ام اس موثر است. مكان هایی كه پارازیت بیشتر، آلودگی شدیدتر و فاضلاب های وسیع تری دارند، خطرات ابتلا به این بیماری را چندین برابر افزایش می دهند.
  • خوردن روزانه یك لیوان شیر، خطر ابتلا به ام اس را تا چهار برابر كاهش خواهد داد، پس از آن غافل نشوید.
  • خوردن میوه های بنفش و قرمز (تمشك و شاتوت و...) و میوه های زرد و نارنجی را در برنامه خوراك روزانه خود قرار دهید.
تشخیص ام اس

پیشگیری از ام اس

تأثیر ام اس بر باروری

ام اس بر باروری زنان اثرگذار نیست با این حال ممکن است برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان ام اس بر سیکل قاعدگی تأثیر بگذارد. زنان مبتلا به ام اس در دورهٔ تلاش برای باردار شدن و در دوران حاملگی می توانند از برخی روش های درمانی استفاده کنند اما در مورد باقی روش ها توصیه های معمول این است که مصرف داروها حداقل سه ماه قبل از اقدام به بارداری قطع شود البته مشخص است که هرگونه اقدامی باید با نظر و تأیید پزشک انجام شود چرا که قطع ناگهانی برخی داروها می تواند خطرناک باشد.

تانما در زیر بر تأثیر بارداری بر بیماری ام اس و تأثیر ام اس بر روند بارداری اشاره کرده است؛

تأثیر بارداری بر بیماری اماس

در سه ماههٔ اول بعد از زایمان، ریسک عود بیماری افزایش می یابد. تصور می شود این مسئله به دلیل بازگشت هورمون ها به سطوح پیش از بارداری باشد البته تحقیقات نشان می دهد بارداری در طولانی مدت تأثیری بر پیشرفت ام اس ندارد و اثر کلی آن خنثی است.

تأثیر ام اس بر روند بارداری

1-ام اس و سقط جنین

2-ام اس و زایمان زودرس

بیماری MS هیچ نوع اثرات مضری برای زنان باردار و جنین داخل رحم این افراد ندارد! در واقع، تا به حال هیچ مدرکی ارائه نشده است که ادعا کند وجود این وضعیت در بدن زنان حامله می تواند منجر به سقط جنین، بروز ناهنجاری های مادرزادی، مرده زایی و دیگر عوارض شود. همچنین، بسیاری از مطالعات محققان نشان داده است که عوارض ایجاد شده در دوره جنینی، بروز مشکلات در هنگام انجام روند زایمان و نگرانی های مربوط به دوران بارداری در زنان مبتلا به MS هیچ تفاوتی با شرایط زنان سالم ندارد. به همین دلیل، می توان ادعا كرد كه این بیماری نمی تواند دوران بارداری زنان را تحت تاثیر قرار دهد.

تأثیر ام اس بر باروری

تأثیر ام اس بر بارداری

تأثیر ام اس بر مادر باردار

مطالعات زیادی در مورد تأثیر بارداری بر روی MS انجام شده است، تمامی آن ها نشان می دهند که بارداری برای مادر، دارای تأثیر مثبت محافظت کننده است و میزان عود کردن بیماری به خصوص در سه ماههٔ سوم بارداری کاهش می یابد. علت این موضوع به طور کامل مشخص نیست اما احتمالاً سطح هورمون ها نقش مهمی در این مورد ایفا می کند. اگرچه میزان عود کردن بیماری در دوران بارداری کاهش می یابد، دیگر علائم ام اس مانند خستگی، عدم تعادل، کمردرد و مشکلات مثانه و روده ممکن است تحت تأثیر قرار بگیرد و تشدید شود.

تأثیر ام اس بر روند زایمان

ام اس معمولا زایمان یا وضع حمل را تحت تاثیر قرار نمی دهد. تحقیقات کمی در مورد بهتر بودن نوع خاصی از انواع مختلف زایمان برای زنان مبتلا ام اس در بارداری وجود دارد. برای اکثر زنان و برای اکثر زنان مبتلا به ام اس، زایمان طبیعی (واژینال) مناسب است. با این حال، هر گونه نگرانی در مورد موقعیت و یا کنترل درد و خستگی در طول زایمان باید از قبل با یک ماما مورد بحث قرار گیرد.

اگر تجربه تشنج یا اسپاسم را دارید، مهم است که در مورد این موضوع با مامای خود صحبت کنید و برنامه ای برای تولد داشته باشید، در مورد وضعیت های مناسب زایمان که می تواند مفید باشد جستجو کنید و این را در برنامه تولدتان ثبت نمایید. هنگامی که حساسیت به گرما بخشی از ام اس است، بعضی از زنان گزینه زایمان در آب را کمک کننده می یابند.

اگر خستگی مشکل زا باشد، می توان یک تزریق اپیدورال زودهنگام دریافت کرد تا بتوانید در مراحل اولیه زایمان راحت باشید، این کار ممکن است بخشی از برنامه زایمان شما را تشکیل دهد. در حین زایمان، ایمنی مادر و نوزاد بسیار مهم و ارجح تر از همه چیز است و ممکن است دلایل پزشکی برای زایمان کمکی وجود داشته باشد.

اگرچه در بعضی موارد ممکن است زنان سزارین را ترجیح دهند، بهبودی از این فرآیند غالبا طولانی تر از زایمان طبیعی است و شامل محدودیت هایی برای فعالیت هایی مانند رانندگی با ماشین و بلند کردن اجسام سنگین می باشد.

انتقال ام اس از مادر به جنین

ام اس به طور مستقیم از والدین به فرزند به ارث نمی رسد. بر اساس تحقیقاتی تخمین زده می شود احتمال انتقال بیماری به فرزندان حدود ۱.۵ درصد است. این به این معنی است که از هر ۶۷ کودکی که با پدر یا مادر مبتلا به ام اس به دنیا می آیند، تقریباً یک نفر به ام اس مبتلا می شود. از طرف دیگر گفته می شود به طور کلی از هر ۶۰۰ نفر، یک نفر به بیماری ام اس مبتلا است. بنابراین اگرچه داشتن این بیماری ریسک ابتلای فرزندان را بالا می برد اما این احتمال بسیار کم است.

کنترل ام اس در بارداری

انتقال ام اس از مادر به جنین

کنترل ام اس در بارداری

  • در طول بارداری تحت نظر پزشک متخصص ویتامین D مصرف کنید. زنان باید با پزشکان خود درباره بهترین دوز ویتامین D صحبت کنند زیرا ممکن است در افراد مبتلا به ام اس متغیر باشد.
  • به طور منظم ورزش کنید.
  • اگر امکان دارد، مصرف داروهای دیگر را متوقف کنید.
  • یک گروه حمایتی تشکیل دهید؛ گروهی متشکل از اعضای خانواده و دوستان داشته باشید تا در نگهداری از نوزاد و انجام کارهای روزانه مانند پخت و پز، تمیزکاری و خرید به شما کمک کنند.

تشخیص ام اس

  • MRI
  • تست مایع نخاعی
  • آزمون الکتروفیزیولوژیک
  • این 3 تست و تست های دیگر به پزشک در تأیید ام اس کمک می کنند.

درمان بیماری ام اس در بارداری

علائم این بیماری در بین مادران باردار متفاوت است و بستگی به میزان آسیبی دارد که به اعصاب این افراد وارد شده است. فراموش نکنید كه بیماری مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری لاعلاج است. با این حال، روند درمان آن می تواند جلوی حملات بیشتر به اعصاب مادران باردار را گرفته و بدن بیمار را تقویت کند. بنابراین، یادتان باشد كه کنترل علائم بیماری MS و استفاده درست از روش های درمانی، به راحتی می تواند مسیر پیشرفت این بیماری در بدن مادران باردار را تغییر دهد.

برخی از داروهای ام اس، مانند گلاتیرامر استات، تری فیلومید و اینترفرون، در دوران بارداری خطرناک هستند و باید حداقل یک ماه قبل از تلاش برای بارداری، مصرف آن ها را قطع کنید. مدیریت ام اس در طول بارداری به جز داروی کوپاکسون (Copaxone)، مصرف دیگر داروهای ام اس که حمله های عصبی را کم می کنند، در دوران بارداری مجاز نیست.

تشخیص ام اس

درمان ام اس در بارداری

در مواردی که عود همراه با علائم حرکتی شدید علائم مخچه ای و یا اختلال حسی باشد و بیمار دچار عدم تعادل گردد لازم است اقدامات درمانی انجام شود چون احتمال اسیب به مادر و در نتیجه جنین وجود دارد. تحقیقات نشان می دهد زنان بارداری که تحت درمان با اینترفرون بتا (دارویی که برای مبارزه با ام اس به کار می رود) قرار دارند، با افزایش احتمال سقط یا تولد فرزندی با وزن کم، مواجه هستند. بنابراین زنانی که حین دریافت اینترفرون بتا، باردار می شوند، نباید جنین را سقط کنند، بلکه ترجیحا باید دارو را تا زمان وضع حمل قطع کنند.

مراقبت های پرستاری دوران بارداری در بیماران ام اس تفاوت چندانی با خانم های بدون ام اس ندارد . گاهی این بیماران علائم روده و مثانه ای را در طی حاملگی بیشتر تجربه می کنند و بدین علت نیازمند مراقبت از نظر عفونت های ادراری هستند. در بررسی های وسیع مشخص گردیده که خانمهای مبتلا به ام اس مشکلات دوران بارداری بیشتری نسبت به سایر خانمها ندارند.البته ریسک کم خونی ، در این مطالعات گوشزد شده است .

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید