سیمان به عنوان پرکاربردترین صنایع کشور در بخش ساخت و ساز به شمار می رود. بدون شک سیمان ماده اصلی در پروژه های عمرانی به حساب می آید که کمبود و افزایش قیمت این محصول موجب می شود تا اجرای پروژه های ساختمان سازی و عمرانی با مشکلات متعددی مواجه شود. در واقع سیمان و فولاد، دو محصول مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی هستند که افزایش بهای آن ها موجب افزایش بهای مسکن می شود.

همچنین در راستا افزایش قیمت سیمان ، افزایش قیمت شاتکریت را شاهد خواهیم بود که البته با این افزایش طبیعتا می بایست شاهد افزایش قیمت این دستگاه و دستگاه ملات پاش میبودیم ولی این قیمت ها توسط ماشین سازی کلار متعادل نگه داشته شده است.

با توجه به روند صعودی قیمت سیمان و فولاد متوجه خواهید شد که سیمان نسبت به فولاد رشد آن چنانی نداشته است. میزان ظرفیت تولیدی سیمان نشان می دهد که قیمت نهایی این محصول در مقایسه با قیمت جهانی آن افزایش زیادی را به دنبال نداشته است. سوالی که برای مصرف کنندگان و پیمانکاران پروژه های عمرانی پیش می آید، تاثیر افزایش قیمت سیمان بر قیمت نهایی و تمام شده مسکن است. برای پاسخ به این سوال در ادامه با ما همراه باشید.

قیمت سیمان و تاثیر آن بر قیمت مسکن

یکی از مشکلاتی که افزایش قیمت سیمان به دنبال خواهد داشت، کمبود و گران تر شدن این محصول است که موجب می شود نقش به سزایی در افزایش قیمت ساخت و ساز و تورم مسکن داشته باشد. کمبود و نبود سیمان در بازار باعث توقف بسیاری از پروژه های عمرانی می شود و یا ممکن است روند کندی به ساخت مسکن بدهد و همین امر موجب ایجاد التهاب و عدم تعادل در بازار مسکن شود. علاوه بر قطعی های متعدد برق و ایجاد نوسان در تامین انرژی مورد نیاز کارخانه های تولیدکننده سیمان، حضور سیمان در بازار بورس و انجام معاملات بی برنامه و ناهماهنگ در این بازار موجب شده تا صنعت ساخت و ساز دچار مشکل شود.

با یک نگاه اجمالی بر روند تغییر قیمت فولاد و سیمان که به عنوان دو محصول مهم در ساختمان سازی به شمار می روند، متوجه خواهید شد که رشد قیمت سیمان در برابر فولاد کندتر بوده و همین رشد متفاوت از لحاظ قیمت و اختلاف قیمت بین این دو محصول موجب شده تا هزینه های ساخت و ساز تا 30 درصد برای هر واحد رشد صعودی داشته باشد.

سوالی که مطرح می شود این است که تفاوت قیمتی سیمان تا چه میزان بر قیمت نهایی مسکن تاثیر گذار است که تا این حد مورد توجه افراد قرار گرفته است؟ یکی از دلایل عمده در افزایش قیمت سیمان، سرکوب قیمتی آن و عرضه با نرخ های دستوری بوده است که علاوه بر رشد مصرفی موجب شده تا میزان سرمایه گذاری در این عرصه نیز کاهش یابد. اما هم چنان قیمت مصرفی سیمان در کشور ما نصف قیمت جهانی سیمان است.

در طرف مقابل تفاوت قیمت این محصول از درب کارخانه با قیمت فروش در کف بازار است. با آزادسازی قیمت سیمان و ارائه آن در بازار بورس، تا حد زیادی دست دلالان و رانت خواران این عرصه کوتاه شده است و یکی از عمده دلایل نگرانی از افزایش قیمت سیمان، نگرانی از دست دادن سودهای کلان به دست آمده از رانت خواری است.

با توجه به نکات گفته شده، می توان نتیجه گرفت که افزایش قیمت سیمان تا میزان کمی در افزایش قیمت مسکن تأثیرگذار خواهد بود. بیشترین افزایش قیمت مسکن در اثر میزان عرضه و تقاضا، افزایش قیمت زمین و رکود تولید در بازار مسکن است. از طرفی پرداختن رسانه ای به مسئله افزایش قیمت سیمان موجب شده است تا نگاه ها بیشتر به سمت قیمت افزایشی سیمان کشیده شود.

بررسی سهم سیمان بر بهای تمام شده مسکن

با توجه به قیمت خرید زمین در موقعیت جغرافیایی مشخص شده می توان قیمت نهایی مسکن را تخمین زد. به عنوان مثال در تهران یک زمین با متری حدود 50 میلیون تومان خریداری می شود. قسمتی از بهای تمام شده مسکن از هزینه ساخت آن است که در شهری مانند تهران به ازای هر مترمربع مقدار 7 میلیون تومان در نظر گرفته می شود. این بدان معنا است که اگر زمینی 300 متری داشته باشید و 60 درصد آن بنا باشد و قصد داشته باشید در 5 طبقه آن را بسازید، چیزی حدود 6.3 میلیارد تومان به عنوان هزینه ساخت نیاز خواهید داشت. و در مجموع هزینه تمام شده ساخت کل بنا 21.3 میلیارد تومان می شود.

با توجه به بررسی ها چنانچه برای ساخت هر مترمربع به حدود 150 تا 200 کیلوگرم سیمان نیاز داشته باشید و قیمت هر کیسه سیمان 50 کیلویی متوسط بین 40 تا 70 هزار تومان باشد. می توان نتیجه گرفت که هر کیلو سیمان حدود 600 تومان افزایش قیمت داشته و با در نظر گرفتن نیاز هر متراژ به 200 کیلوگرم سیمان می توان تخمین زد که با افزایش 120 هزار تومانی برای هزینه ساخت هر مترمربع مسکن مواجه خواهید شد.

در حالت کلی حدود 0.5 درصد با افزایش بهای تمام شده ساخت مسکن روبرو هستید. قیمت مسکن علاوه بر مصالح استفاده شده در ساخت آن به قیمت تعیین شده در بازار نیز بستگی دارد. افزایش هزینه های جزئی در هنگام ساخت مسکن نمی تواند تا حد زیادی تاثیری بر روند افزایشی قیمت مسکن داشته باشد.

سخن پایانی

سیمان یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی در پروژه های ساخت و ساز عمرانی به شمار می رود، منطقی است در این حین قیمت دستگاه سیمان پاش متناسب با دیگر قیمت ها افزایش یابد که این قیمت از سمت ماشین سازی کلار کنترل شده است. طی چند سال اخیر با توجه به عوامل متعدد، قیمت این محصول دستخوش تغییراتی شده است که موجب شده بی تاثیر بر روند قیمت تمام شده ساخت مسکن نباشد. در این مقاله سعی شد تا به سوال تاثیرپذیری قیمت تمام شده مسکن در اثر افزایش قیمت سیمان پرداخته شود. طی بررسی های انجام شده مشخص شد که افزایش قیمت سیمان تنها بخش کوچکی از افزایش قیمت تمام شده مسکن را شامل می شود و عوامل دیگری مانند قیمت زمین ساخت، میزان عرضه و تقاضا، مصالح ساختمانی دیگر، سیاست های دولتی و ... در افزایش قیمت مسکن و ساخت آن بی تاثیر نیستند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید