تأثیر موسیقی بر سلامت روان مسئله اثبات شده ای است.شاید کمتر کسی را بیابید که موسیقی گوش ندهد خیلی از افراد با گوش دادن موسیقی مورد علاقه خود حال وهوای خود را دگرگون می کنن و اگر ناراحتی خاصی داشته باشند با گوش دادن به موسیقی خود را از استرس و درگیری های ذهنی رها می سازند گوش دادن به موسیقی می‌تواند سرگرم کننده باشد، اما آیا ممکن است شما را سالم‌تر کند؟ موسیقی می‌تواند منبعی از لذت و خوشنودی باشد، اما تحقیقات نشان می‌دهد فواید روانشناسی دیگری نیز دارد.

روانشناسی موسیقی و تاثیر آن بر انسان

موسیقی بر افکار ، احساسات ، و رفتارها تاثیر شگرفی دارد. اثرات گوش دادن به موسیقی بسیار وسیع و تاثیرگذار است.

موسیقی

مدتهاست که ثابت شده موسیقی می تواند باعث کاهش استرس و یا مدیریت استرس گردد.

موسیقی درمانی (Music therapy) بعضی اوقات برای ارتقاء سلامت عاطفی مورد استفاده قرار می گیرد. موسیقی درمانی برای بیماران دارای استرس و برای تقویت آرامش ذهنی مورد استفاده قرار می گیرد. موسیقی می تواند باعث افزایش آرامش ذهنی ، افزایش انرژی بدن ، و حتی کمک به التیام درد نماید. اجازه دهید نگاهی دقیق تر به تاثیر روانشناسی گوش دادن به موسیقی بیندازیم.

موسیقی عملکرد شناختی تان را بهبود می بخشد.

پژوهش ها نشان می دهند که گوش دادن به موسیقی باعث افزایش تمرکز بر فعالیت ها و بهبود عملکرد شناختی در انجام وظایف در افراد سالمند می گردد. به طور خاص در یک مطالعه علمی مشخص شده که پخش شدن موسیقی با کیفیت بالا باعث افزایش سرعت پردازش حافظه می گردد.

موسیقی باعث کاهش استرس می گردد.

مدتهاست که ثابت شده موسیقی می تواند باعث کاهش استرس و یا مدیریت استرس گردد. موسیقی باعث ایجاد تسکین و آرامش ذهن می شود. در واقع موسیقی روشی برای مقابله با استرس است. در یک پژوهش علمی در سال ۲۰۱۳، شرکت کنندگان قبل از قرار گرفتن در شرایط استرس زا در موقعیت قرار گرفتند. گروه اول موسیقی آرامش بخش گوش کردند، گروه دوم صدای آب و گروه سوم هیچ تحریک شنوایی نداشتند. نتایج نشان دادند که گوش دادن به موسیقی تاثیر ویژه ای بر پاسخ به استرس ، بویژه بر دستگاه عصبی خودگردان (autonomic nervous system) ، داشته است. کسانی که به موسیقی گوش داده بودند بسیار سریع در برابر موقعیت استرس زا خود را تطبیق داده بودند.

موسیقی

تأثیر موسیقی برکاهش وزن

دستگاه عصبی خودگردان (autonomic nervous system) : شامل آن گروه از نورون های حرکتی است که فعالیت ماهیچه های صاف ، تپش قلب ، ترشح غدد و در مجموع کنش اندام های داخلی را سازماندهی می کنند.

موسیقی به کمتر خوردن کمک می کند.

یکی از عجیب ترین تاثیرات روانشناسانه گوش دادن به موسیقی کمک به کاهش وزن است. اگر شما سعی در کاهش وزن دارید، به موسیقی آرام گوش دهید. بر اساس مطالعات ، افرادی که در رستوران ها به موسیقی ملایم و آرام گوش می کنند ۱۸% کمتر از سایرین در رستورانهای دیگر غذا می خورند. چرا ؟ پژوهشگران متوجه شده اند که موسیقی و نور به ایجاد آرامش کمک می کنند.

موسیقی باعث بهبود حافظه می شود.

دانش آموزان بسیاری از گوش دادن به موسیقی در حین مطالعه لذت می برند. یک پژوهش نشان داد که آموزش همراه با گوش دادن موسیقی به بهبود یادگیری دانش آموزان کمک می نماید. در مطالعه ای دیگر مشخص شد که مشارکت کنندگان برای یادگیری زبان توانایی خود در یادگیری لغات و عبارات با صحبت کردن قاعده مند و یا صحبت کردن دارای ریتم ارتقاء می دهند.

موسیقی باعث بهبود درد می شود.

مطالعات علمی نشان داده اند که موسیقی در مدیریت درد بسیار موثر و مفید است. گوش دادن به موسیقی به مدت یک ساعت در روز در کاهش درد بیماران مورد آزمایش موثر بوده است. روانشناسی موسیقی در یک دوره چهار هفته ای ، کسانی که به موسیقی به صورت روزانه و منظم گوش کرده بودند، کاهش درد قابل ملاحظه ای داشته اند.

موسیقی به خواب بهتر کمک می کند.

در مطالعه ای بر روی دانشجویان یک دانشگاه، گروه اول مشارکت کنندگان به موسیقی کلاسیک ، گروه دوم کتاب صوتی و گروه سوم بدون هیچ تحریک شنوایی مورد آزمایش قرار گرفتند. گروه اول به مدت ۴۵ دقیقه به موسیقی کلاسیک آرام بخش گوش می دادند. در حالی که گروه دوم به کتاب صوتی گوش می دادند. روانشناسی موسیقی این کار در هنگام خواب و به مدت ۳ هفته انجام شد. پژوهشگران متوجه شدند که کیفیت خواب افرادی که به موسیقی گوش می کردند بسیار بهتر از سایر گروه های آزمایش بوده است.

گوش دادن به موسیقی کمک به خواب بهتر می کند

بیخوابی یا اینسومنیا، یک مشکل جدی است روانشناسی موسیقی که افراد در تمام گروه‌های سنی را درگیر می‌کند. رویکردهای زیادی برای درمان این مشکل و سایر اختلالات رایج خواب وجود دارد، که در این میان گوش دادن به موسیقی کلاسیک آرامشبخش می‌تواند روشی بی‌خطر، موثر و دردسترس باشد.

موسیقی

تأثیر موسیقی برخواب بهتر و عمیق تر

در مطالعه‌ای که روی دانشجویان انجام شد، افراد به سه گروه تقسیم شدند؛ گروهی به موسیقی کلاسیک و گروهی به کتاب صوتی گوش دادند و گروهی نیز به هیچ چیزی گوش ندادند. به مدت سه هفته، یک گروه به مدت ۴۵ دقیقه به موزیک کلاسیک آرامشبخش گوش داد و گروهی دیگر در زمان خواب به کتاب صوتی گوش داد.

محققان کیفیت خواب این گروه‌ها را قبل و بعد از مداخلات ارزیابی کردند و دریافتند آنهایی که به موسیقی گوش داده بودند، کیفیت خواب‌شان به میزان قابل توجهی بهتر از کسانی بود که به کتاب صوتی گوش داده بودند یا به هیچ چیزی گوش نداده بودند. از آنجایی که موسیقی یک درمان موثر برای مشکلات خواب است، می‌تواند یک روش آسان و بی‌ضرر برای درمان بیخوابی باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید