واکسن کرونا در حال حاضر تنها راه نجات دنیا از شر کووید است زیرا هنوز دارو و درمان مشخصی برای آن وجود ندارد. لذا بسیاری از کشورها برای کنترل این پاندمی دست به کار شده و تولید واکسن کرونا را شروع کرده اند که ایران نیز در این راستا به نتایج و موفقیت های خوبی دست یافته است. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص تزریق واکسن کرونا برای زنان باردار بیان می کند؛

کرونا ویروس چیست؟

كرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند كه ممكن است باعث ایجاد بیماری در حیوانات یا انسان شوند. در انسان چندین نوع ویروس باعث عفونت های تنفسی می شوند از سرماخوردگی گرفته تا بیماریهای شدیدتر مانند سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS )و سندرم شدید تنفسی حاد. (SARS )

كووید 19 چیست ؟

نوعی بیماری عفونی است كه اخیراً كشف شده است. این ویروس و بیماری جدید آن تا قبل از شروع شیوع بیماری در ووهان چین در دسامبر 2019 ناشناخته بود.

علائم کووید 19

شایع ترین علائم 19COVID- ،تب ، خستگی و سرفه خشك است. برخی از بیماران ممكن است درد ، احتقان بینی ، آبریزش بینی ، گلودرد یا اسهال داشته باشند. این علائم ً معمولا خفیف است و به تدریج شروع می شود. برخی از افراد آلوده می شوند اما علائمی ندارند و احساس ناخوشی نمی كنند.بیشتر افراد (حدود 80درصد)بدون نیاز به درمان خاص، از این بیماری بهبود می یابند.

از هر 6 نفری كه مبتلا به 19‐COVID می شوند 1 نفر به طور جدی بیمار می شوند و در تنفس دچار مشكل می شوند. افراد مسن و افراد دارای مشكلات پزشكی اساسی مانند فشار خون بالا ، مشكلات قلبی یا دیابت بیشتر احتمال دارد به بیماری جدی مبتلا شوند. حدود 2 ٪از مبتلایان به این بیماری فوت شده اند. افراد مبتلا به تب ، سرفه و مشكل در تنفس باید به دنبال مراقبت پزشكی باشند.

انواع کرونا

دانشمندان ویروس کرونا را به چهار دسته تقسیم کرده­ اند: آلفا، بتا، گاما و دلتا. هفت نوع از این ویروس­ها روی انسان­ها اثر می­گذارند:

  • ۲۲۹E (آلفا)
  • NL63 (آلفا)
  • OC43 (بتا)
  • HKU1 (بتا)
  • MERS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم تنفسی خاورمیانه می­شود (MERS)
  • SARS-CoV، ویروس بتا که باعث بروز سندرم حاد تنفسی می­شود (SARS)
  • SARS-CoV-2، که باعث بروز کووید-۱۹ می­شود

البته دانشمندان تا کنون جهش های مختلفی از ویروس کرونا را نیز شناسایی کرده اند که عبارتند از:

  • کووید 19 یا ویروس کرونای چینی
  • کووید 20 یا ویروس کرونای انگلیسی
  • ویروس کرونای برزیلی
  • ویروس کرونای هندی
واکسن کرونا

انواع کرونا

بیماری کرونا در بارداری

شما در مدت بارداری قرارهای ملاقات متعدد با پزشک یا مامای خود دارید. این ملاقات ها برای سلامتی شما و جنینتان ضرورت دارند و شما می توانید تنها پس از مشورت با پزشک و مامای خود هر یک از این قرارها را لغو کنید. برخی از ویزیت ها می توانند از طریق تماس تلفنی یا ویدئویی انجام شوند و پزشک یا ماما در صورت مناسب بودن این مورد را در نظر خواهند گرفت.

اگر مشکلی در دوران بارداری پیدا کردید، نباید در تماس با پزشک یا ماما خود تردید کنید و بهترین راه دریافت مراقبت را با آنها در میان بگذارید. وقتی به کلینیک یا بیمارستان مراجعه می کنید، مرتبا پس از لمس اشیا، دستان خود را بشویید، به صورت خود دست نزنید و در اتاق انتظار فاصله ی ایمن حد اقل دو متری یا شش فوت را از سایرین حفظ کنید. هنگام ترک نیز باید دستان خود را بشویید.

اگر دچار سرفه هستید، به محض ورود به بیمارستان یا کلینیک ماسک بپوشید و بگذارید هرکسی فوراً این را بداند ، یا حتی بهتر است، قبل از رسیدن به بیمارستان یا کلینیک شرایط خود را به آن ها اطلاع دهید تا آن ها بتوانند با آمادگی بیشتری شرایط مراقبت از شما را فراهم کنند.

اگر مبتلا به کووید ـ 19 هستید و قرار ویزیت معمولی و از پیش برنامه ریزی شده دارید، قبل از مراجعه با پزشک یا مامای خود تماس بگیرید و در مورد این که لازم است این ویزیت انجام شود یا بهتر است به زمان دیرتری موکول شود، با آن ها مشورت کنید.

تأثیر کرونا بر مادر باردار

به نظر می رسد که زنان باردار با کووید ـ 19 در مقایسه با زنان در همان سن که باردار نیستند ، بیمارتر نمی شوند. زنان با مشکلات بهداشتی دیگر ، به ویژه مشکلات ریوی ، فشار خون بالا، دیابت یا HIV بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری قرار دارند. اگر این مورد برای شما وجود داشته باشد ، در صورت تشخیص کووید ـ 19 ممکن است بیشتر از سایر خانم های باردار مراقب باشید.

اکثریت خانم های باردار سالم با تست مثبت در منزل تحت نظر قرار می گیرند ولی با بدتر شدن علائم باید سریعاً دیده شوند. در صورت بدتر شدن علائم، رسیدگی ِسریع بهترین کار برای ممانعت از مشکلات جدی در مادر یا بارداری است. ممکن است به توصیه پزشک اقدام به انجام X ray شود.

بعضی اوقات درمان زنان بارداری که خیلی بیمار هستند ضروری است.اگر بدانند شما باردار هستید، باید تمام اقدامات لازم را انجام دهند تا اطمینان حاصل کنند که این کار تا حد امکان برای شما و کودک شما با ایمنی انجام می شود.

مادرانی که دچار بیماری شدید می شوند و به ناچار در بیمارستان بستری می شوند، بیشتر احتمال دارد وارد مراحل زایمان شوند و به همین دلیل باید به دقت تحت نظر باشند. در صورتیکه تب دارید استامینوفن یا پاراستامول از داروهای ایمن در بارداری است.

تأثیر کرونا بر جنین

شواهدی در دست نیست که نشان دهد کووید ـ ۱۹ سبب افزایش نقائص مادرزادی می شود، اگر چه اطلاعات ما بر پایه ی شواهد تعداد محدودی خانم باردار است که در زمان بارداری به بیماری شدید مبتلا شده اند و همچنان به بارداری ادامه دادند.

تب ِبالا در حوالی هفته ششم بارداری یا چهار هفته بعد از لقاح، ممکن است با افزایش خطر مشکلات در مغز و ستون فقرات جنین همراه باشد. این مختص کووید- ۱۹ نیست و با هر علتی که تب ایجاد کند دیده می شود . خطر بسیار کم است.

حدود دو زن از هر هزار زن با تب در اوایل بارداری؛ در مقابل یک زن در هر ۱۰۰۰ زنی که در اوایل بارداری تب نداشته اند می توانند نوزادانی با این مشکلات داشته باشند. برای بررسی این نوع مشکلات ، انجام سونوگرافی در هفته ۱۸ تا ۲۲ بارداری توصیه می شود.

واکسن کرونا در بارداری

بیماری کرونا در بارداری

بیشترین خطر برای نوزاد در زمانی است که به بیماری شدید مبتلا شده و قبل از موعد مقرر وارد زایمان شوید یا پزشک یا ماما به دلیل شرایط نامناسب برای جنین به دلیل شدت بیماری شما ، توصیه به ختم بارداری زودرس کنند.

هر چقدر به موعد زایمان ِخود نزدیک تر باشید، خطر برای نوزاد کمترمی شود. اگر کووید ـ 19 دارید و حین زایمان هستید، ممکن است بدن شما قادر نباشد به اندازه معمول اکسیژن دریافت کند. این ممکن است تطبیق با زایمان را برای جنین مشکل تر کند. توصیه می شود ، هر زمان ممکن باشد ، زایمان در بیمارستان باشد تا کودک را بتوان از نزدیک و به طور مداوم مراقبت کرد و امکانات انجام سزارین در صورت لزوم موجود باشد .

تأثیر کرونا بر زایمان و تولد کودک

در حال حاضر دلیلی برای انتخاب سزارین بجای زایمان طبیعی به دلیل ابتلا ی مادر به کووید ـ 19 وجود ندارد، مگر اینکه دلیل دیگری وجود داشته باشد. با اطلاعات بسیار اندکی که اگر مادری در زمان زایمان به کووید ـ 19 مبتلاباشد موجود است، به نظر می رسد حدود یکی از هر ۲۰ نوزاد علائم عفونت را ظرف چند روز اول بعد از تولد نشان خواهند داد .

به احتمال بسیاری از آنها حوالی زمان زایمان به این عفونت مبتلا شده اند . بیشترین چیزی که میدانیم در مورد سه نوزادی است که نیاز به درمان پیدا کردند و به نظر می رسد عفونت کووید ـ 19 در آنها بهبود یافته است.

بعضی مطالعات با ویروس های مشابه نشان داده اند که ممکن است کودک بعد از ابتلا به عفونت مشابه با کووید ـ 19 ، به خوبی رشد نکند. اکثر افراد صاحب نظر حداقل یک سونوگرافی 2 تا 4 هفته پس از پایان عفونت را توصیه می کنند تا از رشد مناسب کودک اطمینان حاصل کنند. همچنین توصیه می شود سونوگرافی های مرتب، حداقل هر چهار هفته در طول بارداری برای پایش رشد جنین ادامه پیدا کند.

تزریق واکسن کرونا در بارداری

آیا واکسن کرونا برای زنان باردار خطر دارد؟

از آنجایی که مطالعات صورت گرفته روی واکسن های فعلی کرونا در آزمایش های بالینی روی زنان باردار انجام نشده و از این رو، اطلاعات زیادی از چگونگی تأثیر یا حتی واکنش این زنان به واکسن در دست نیست و این کار باید با نهایت دقت انجام شود.

در زنان باردار ابتدا باید تصمیم گرفت که آیا تزریق واکسن برای آن فرد کار درستی است یا خیر. اگرچه خطر ابتلا به کرونای شدید در زنان باردار خیلی بالا نیست اما خانم های باردار در صورت ابتلا به کرونا بیشتر در بخش مراقبت های ویژه بستری شده و مجبور به استفاده از دستگاه ونتیلاتور می شود. همچنین مرکز مدیریت و پیشگیری بیماری یا CDC توصیه می کند این افراد مخصوصا اگر جز گروه های پرخطر یا کادر درمان هستند، اقدام به تزریق واکسن کنند.

از 2/4 میلیون آمریکایی که دوز اول واکسن کووید را دریافت کرده اند، کارمندان باردار فعال در حوزه سلامت هم بوده اند که خطر تزریق واکسن را به قرار گرفتن در معرض ویروس ترجیح داده اند که نشان از بی خطر بودن واکسن برای زنان باردار دارد. درواقع، زنان باردار باید بین تزریق واکسن و ابتلا به کرونا یکی را انتخاب کنند. درست است که تاکنون واکسن کرونا به طور آزمایشی روی زنان باردار تست نشده اما به نظر می رسد واکسن هایی که بر پایه mRNA تولید می شوند، برای زنان باردار خطری ندارند.

مراقبت های بعد از تزریق کرونا در بارداری

تزریق واکسن کرونا در بارداری

آیا واکسن کرونا بر جفت و جنین اثر دارد؟

به گفته محققان، واکسن های mRNA به سرعت تجزیه شده و کاهش می یابند. این واکسن ها ویروس زنده نیستند و وارد هسته سلول ها نشده و در نتیجه DNA را تغییر نمی دهند. تا جایی که تحقیقات نشان می دهد، واکسن قدرت کافی برای رسیدن به جفت را ندارد و به همین دلیل قابل جذب شدن از طریق جفت نیست بنابراین خطری را متوجه زنان باردار و جنین آنها نمی کند.

بر اساس شواهد و مدارک موجود ابتلا به کووید ۱۹ در دوران بارداری در رشد جنین اختلال ایجاد نمی کند و موجب افزایش احتمال سقط جنین نیز نمی شود. با وجود این ممکن است زنانی که دچار عوارض شدید بیماری هستند، زایمان زودرس داشته باشند.

نوزادان کسانی که در حین بارداری واکسینه شده اند، آنتی بادی علیه نوع جدید ویروس کرونا تولید می کنند. تحقیقات انجام شده در اسرائیل همچنین نشان داد که واکسن کروناویروس در نوزادانی که به دنیا می آیند نیز تاثیر مثبت دارد. در این مطالعه، نمونه خون گرفته شده از بند ناف 40 نوزاد که مادران آنها در دوران بارداری خود 2 دوز واکسن ویروس کرونا گرفته اند، مورد آزمایش قرار گرفت.

در آزمایشات انجام شده، آنتی بادی علیه ویروس کرونا در تمام نوزادان تشخیص داده شد.این نتایج، فواید واکسیناسیون زنان باردار را نشان داد.وزارت بهداشت اسرائیل در ابتدا واکسیناسیون زنان باردار را تصویب نکرد اما بعداً در برنامه واکسیناسیون قرار داد.

مراقبت های تزریق واکسن کرونا در بارداری

مراقبت های عمومی

مراقبت های بعد از دریافت واکسن دو جنبه عمومی و خصوصی دارد که در جنبه عمومی کارشناسان درمان معتقدند که همچنان بعد از دریافت واکسن نیز باید پروتکل های بهداشتی رعایت شود و استفاده از ماسک، استریل کردن و رعایت فاصله اجتماعی مدنظر قرار داشته باشد.

مراقبت های خصوصی

  • بعد از دریافت واکسن کرونا باید تب و اکسیژن فرد دریافت کننده واکسن مداوم کنترل شود و مایعات زیادی دریافت کند. نیازی به بستری شدن فرد دریافت کننده واکسن نیست.
  • زنان باردار حداقل باید تا دو هفته تحت نظر باشند و درصورتی که علائم نگران کننده ای داشتند بدون اینکه باری اضافی بر دوش بیمارستان و کادر درمان تحمیل کنند با تماس با مراکز درمانی ویزیت در منزل از پرستاران و پزشکان این مراکز به صورت مشاوره تلفنی یا ویزیت حضوری کمک بگیرند.
  • بیشتر تزریق کننده های واکسن کرونا از عوارض خفیفی چون خستگی و تب خفیف شکایت داشته اند که نشانه فعال شدن سیستم ایمنی بدن است و نشانه بروز خطر نیست. زنان بارداری که بعد از تزریق واکسن تب خفیفی را تجربه می کنند، می توانند تحت نظر پزشک از استامینوفن استفاده کنند.
  • برای کاهش درد و ناراحتی در محل تزریق، کمپرس سرد را روی محل قرار دهید تا تورم را کاهش دهد. ورزش آرام بازو همچنین باعث افزایش جریان خون در ناحیه می شود.
  • همچنین برای کاهش تب، مایعات زیادی بنوشید، لباس خواب یا لباس سبک بپوشید و به اندازه کافی استراحت کنید.
  • حداقل تا ۱۵ دقیقه پس از تزریق در محل بمانند تا اطمینان حاصل شود که به واکسن واکنش حساسیت زا نشان نمی دهند.
  • در صورتی که خانم باردار متوجه وضعیت غیرعادی شوند باید با پزشک تماس بگیرند.
  • استحمام پس از تزریق مشکلی ایجاد نمی کند اما هنگام استحمام باید مراقب باشید تا محل تزریق را مالش ندهید.
  • در روز تزریق باید از ورزش سنگین خودداری کرد.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید