خارش گوش را باید جدی گرفت ولی به هیچ وجه نباید نگران بود.مجرای گوش به طول حدود سه سانتی متر دارای خمیدگی می باشد. این مجرا به پرده گوش ختم می شود. واکس گوش یا جرم گوش این مجرا را مرطوب می کند و از ورود میکروب ها به گوش جلوگیری می کند.

خارش گوش علامت بسیار شایعی می باشد که اعمال به دنبال آن ممکن است خطرناک باشد.

گاها افراد برای خارش گوش از اشیاء نوک تیز مانند کلید استفاده می کنند که ممکن است باعث زخم گوش و در نتیجه عفونت گوش شود.

استفاده از اشیاء برای خاراندن گوش هم چنین ممکن است باعث آسیب رساندن به پرده گوش شود.

خارش گوش شاید به خودی خود بیماری محسوب نشود ولی می تواند پیش زمینه بیماری باشد.

در حالی که گوش های شما نسبت به اعضای دیگر بدنتان کوچک است اما درون آنها پر از تارهای حساس عصبی می باشد.

دلایل خارش گوش چیست ؟

در نتیجه ، گوش ها ممکن است در معرض خارش قرار بگیرند. اگر گوش شما بیش از حد معمول حساس باشد ممکن است بیشتر در معرض خارش قرار بگیرد .

خارش گوش حتی ممکن است نشان دهنده ی یک بیماری نهفته باشد . شما می توانید به وسیله ی درک برخی از علل خارش گوش، نحوه ی پیدا کردن یک عامل تسکین دهنده را برای خارش مزمن مشخص کنید.

خارش گوش می تواند از دلایل متعددی نشئت بگیرد . برخی از این دلایل عبارتند از:

خشکی پوست

اگر گوش شما به اندازه ی کافی جرم تولید نکند، پوست گوش خشک شده و خارش ایجاد می کند.

جرم گوش اثرات روان کننده دارد و عدم وجود آن باعث می شود که شما چیزی به نام خارش گوش را تجربه کنید یا حتی ممکن است گوش شما پوسته پوسته شود.

اگزمای کانال گوش

این اتفاق زمانی می افتد که پوست اطراف گوش و داخل آن ملتهب شده باشد. این شرایط می تواند نتیجه ی آلرژی باشد (به عنوان مثال آلرژی به محصولات آرایشی یا فلزات مانند گوشواره) .یک نوع دیگر اگزما ، اگزمای شنیداری است که دلایل ناشناخته ای دارد .

گوش درد (عفونت گوش)

عفونت گوش می تواند موجب گوش درد و همین طور خارش گوش بشود . 

این نوع عفونت بیشتر در اوتیت (گوش درد) خارجی وگوش درد ناشی از غواصی (شرایطی که در آن کانال گوش خارجی عفونی خواهد شد) مصداق دارد. عفونت همچنین می تواند منجر به تورم و التهاب بشود .

استفاده از سمعک

سمعک ها می توانند موجب جمع شدن آب در درون گوش شده یا خود سبب به وجود آمدن یک واکنش آلرژیک بشوند. سمعک هایی که به درستی متصل نشده اند نیز می تواند به مناطق خاصی از گوش که سبب خارش می شود فشار وارد کنند.

بیماری پسوریازیس یا صدفک

پسوریازیس یک شرایط پوستی را ایجاد می کند که باعث می شود جوش های قرمز رنگ روی پوست گسترش پیدا کند . پسوریازیس بیشتر روی قسمت های قابل مشاهده ی بدن مثل زانوها ایجاد می شود اما ممکن است در داخل گوش نیز ایجاد شود.

علل خارش گوش

پوست خشک مجرای گوش

پوست خشک می تواند یکی از علل خارش گوش باشد.

جرم گوش علاوه بر اثر حفاظتی، باعث نرم شدن پوست گوش نیز می شود. نبود جرم گوش یا کاهش ترشح آن می تواند باعث خشک شدن پوست مجرای گوش شود. خشک شدن پوست مجرای گوش باعث ایجاد خارش در این ناحیه می شود.

درماتیت کانال گوش

التهاب پوست داخل و اطراف کانال ممکن است باعث ایجاد درماتیت کانال گوش شود. درماتیت کانال گوش ممکن است به علت واکنش های آلرژیک صورت گیرد.

خارش گوش

علل خارش گوش

اوتیت میانی

عفونت گوش و اوتیت میانی نیز می تواند باعث خارش گوش شود.

خارش گوش به همراه درد گوش از علائم شایع اوتیت گوش می باشد. التهاب گوش خارجی که به بیماری شناگران نیز معروف است می تواند باعث ایجاد خارش در گوش شود. تورم و قرمزی مجرای خارجی گوش در این نوع از اوتیت نیز مشاهده می شود.

وسایل کمک شنوایی از جمله سمعک

سمعک های داخل گوشی در کانال گوش قرار داده می شوندو باعث مسدود شدن مسیر خروج ترشحات گوش می شوند.

وجود سمعک در کانال گوش ممکن است باعث بروزواکنش های آلرژیک در پوست کانال گوش شود.  هم چنین سمعک می تواند بر پوست کانال گوش فشار وازد کند. این عوامل ممکن است باعثبروزخارش در مجرای گوش باشد.

پسوریازیس

پسوریازیس یک بیماری نسبتا شایع است که ممکن است پوست هر بخشی از بدن را درگیر کند. این بیماری می تواند کانال گوش را درگیر کند. این بیماری باعث ایجاد یک راش قرمز بر روی پوست می شود. خارش از علائم شایع این بیماری می باشد.

آلرژی

مواد آلرژن بسیاری وجود دارد که ممکن است باعث ایجاد خارش در گوش شوند. گرده و گرد و غبار و ورود مواد شوینده به گوش از جمله آلرژن هایی است که ممکن است باعث ایجاد خارش در گوش شود. آسم و بیماری های آلرژی زا نیز می توانند در خارش گوش نقش داشته باشند.

رطوبت بیش از حد

همان گونه که در بالا گفتیم خشکی پوست مجرای گوش باعث ایجاد خارش گوش می شود، رطوبت بیش از حد مجرای گوش نیز می تواند

باعث ایجاد خارش در گوش شود. در واقع قرار گرفتن طولانی مدت در معرض رطوبت باعث ایجاد عفونت گوش می شود و عفونت می تواند باعث ایجاد خارش در گوش شود.

چه زمانی باید به دنبال راه های درمانی برای خارش گوش  باشیم ؟

اگر با تخلیه شدن خون یا مایعات از گوش مواجه شدید یا به طور ناگهانی احساس کردید که شنوایی شما کاهش پیدا کرده فورا باید به دنبال راه های درمانی بروید.

اگر خارش گوش شما با گذشت زمان و مراقبت های خانگی بهبود نیافت یک قرار ملاقات با دکتر خود ترتیب دهید.

دکتر شما گوش هایتان را معاینه کرده و برای تشخیص دلایل بالقوه احتمالا یک سابقه ی پزشکی از شما خواهد گرفت .

این کار به او کمک می کند که هر گونه جوش آشکار مثل قسمت هایی از بدن که دچار اگزما شده اند را تشخیص دهد.

دکتر شما ممکن است هنگام معاینه متوجه شود که جرم گوش شما بیشتر از حد معمول شده یا بسیار نزدیک به پرده ی گوش است که همین می تواند باعث خارش گوش بشود.

او احتمالا از شما سوال می کند که چه زمانی نشانه ها گسترش پیدا کرده و درباره ی هر گونه علایم همراه  دیگر مانند تب سوال می کند تا بتواند به دقت دلایل بیماری شما را اشاره کند.

خارش گوش چگونه درمان می شود ؟

خارش گوش معمولا به دلیل یک ترک در پوست گوش ایجاد می شود.این ترک با مشکلاتی در روانکاری جرم گوش، تولید آب اضافی در گوش ، و باقی ماندن ذرات خارجی در گوش همراه است. راه های درمانی معمولا به دنبال این است که این ترک را از بین ببرد.

اگر خارش گوش شما ناشی از واکنش های آلرژیکی باشد، از مصرف هر گونه محصولات آرایشی که می تواند به طور بالقوه موجب التهاب شود خودداری کنید.این محصولات شامل گوشواره ی جدید یا محصولات آرایشی دیگر می شود .

همیشه قبل از استفاده ی هر گونه پماد یا قطره با پزشک خود مشورت کنید.این تضمین می کند که شما چیزی درون گوش خود نریخته اید که التهاب آن را بدتر کند .همچنین اگر پرده ی گوش شما آسیب دیده باشد به هیچ عنوان نباید از پماد یا قطره استفاده کنید مگر اینکه پزشکتان آن را تجویز کرده باشد.

پزشک شما ممکن است درمان های زیر را به شما پیشنهاد یا برایتان تجویز کند:

پماد آنتی بیوتیک
روغن بچه برای نرم کردن پوست
پماد موضعی استروئید که که التهاب را تسکین می دهد مانند کرم هیدروکورتیزون ۱ درصد یا بتامتازون ۰.۱ درصد
قطره گوش مخصوص شناگران یا محلول رقیق شده از الکل

در برخی موارد ، مانند زمانی که خارش گوش شما با تب یا تخلیه ی خون و چرک از گوش همراه است دکترتان احتمالا آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت تجویز خواهد کرد.

اگر شما به سختی می توانید از وارد کردن یک شئ خارجی برای تمیز کردن گوشتان خودداری کنید ، با دکتر خود یک برنامه منظم برای تمیز کردن گوشتان تنظیم کنید. این باعث می شود هنگام خارج کردن جرم اضافی از گوش آسیب کمتری به آن ناحیه وارد شود.

خارش گوش

درمان خارش گوش

روش های خانگی درمان خارش گوش

روغن درخت خردل
اگر خارش گوش‌تان به خاطر افزایش موم گوش است می‌توانید با استفاده از روغن خردل مشکل‌تان را حل کنید. روغن خردل خاصیت درمانی دارد.

این روغن می‌تواند ناحیه‌هایی در مجرای گوش را که می‌خارد، بهبود بخشد. برای استفاده از این یک قاشق چایخوری روغن خردل را گرم کنید.
حالا به پهلو دراز بکشید، طوری که گوشی که خارش دارد رو به بالا قرار گیرد.

فقط چند قطره از این روغن را در مجرای گوش بریزید. بگذارید روغن دقایقی کانال را مرطوب کند. این به نرم‌شدن موم گوش کمک می‌کند. روزی دو بار این کار را تکرار کنید تا موم گوش نرم شود. می‌توانید مجرای گوش را با یک گوش پاکن پنبه‌ای تمیز کنید.
جادوی روغن زیتون
به گفته دکتر مورای، نویسنده کتاب «دایره المعارف درمان خانگی» روغن زیتون درمان خانگی بسیار خوبی برای خارش گوش است.

این روغن، گوش را مرطوب می‌کند و مانع از خارش ناشی از خشکی می‌شود. با استفاده منظم از آن، مجرای گوش‌تان مرطوب خواهد ماند. روغن زیتون از گوش داخلی شما در برابر آب نیز محافظت می‌کند.
درمان خانگی خارش گوش با سیر
سیر ذاتا خاصیت آنتی‌بیوتیکی و ضدالتهابی دارد. سیر برای درمان درد گوش ناشی از عفونت نیز مفید است.

از سیر می‌توانید برای درمان خارش که به خاطر عفونت گوش به وجود آمده استفاده کنید.
یک تکه سیر تازه بردارید. پوستش را بکنید،‌به دو نیمش کنید و یک نیم‌اش را در مجرای گوش قرار دهید. گرمای سیر را احساس خواهید کرد. پس از چند دقیقه درش بیاورید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید. پس از چند روز خارش گوش برطرف خواهد شد.
درمان با روغن نعناع
اگر از عفونت گوش رنج می‌برید، نعناع دارویی بسیار موثر است. نعناع خاصیت آنتی‌بیوتیکی و ضدالتهابی دارد و همچنین می‌تواند از گرفتگی گوش ناشی از تجمع عفونت‌ها جلوگیری کند.
روغن نعناع را می‌توانید به خارج از گوش بمالید. همچنین می‌توانید یک بطری حاوی روغن نعناع را نزدیک گوش‌تان نگه دارید، این روغن فرّار به درون مجرای گوش‌تان می‌رود. روغن نعناع می‌تواند التهاب، عفونت و خارش را درمان کند.
برگ ریحان
در کتاب «دایره المعارف درمان خانگی» آمده ثابت شده که برگ ریحان علیه خارش و عفونت گوش خیلی خوب عمل می کند.

این داروی گیاهی می‌تواند موم‌ها را از مجرای گوش شما پاک کند.
برای استفاده از برگ نعناع، عصاره‌ی چند برگ از آن را بگیرید و مقداری از آن را داخل گوش‌تان بریزید. تکرار منظم این کار عفونت گوش را درمان و موم از داخل بیرون کشیده می‌شود.

چطور می توان از خارش گوش پیشگیری کرد ؟

برای پیشگیری کردن از خارش گوش از پاک کردن گوش خود با وسایلی مانند گلوله های پنبه ای،چوب پاک کن ،گیره های گاغذی و سنجاق خودداری کنید.

استفاده از وسایل ضد حساسیت می تواند از واکنش های آلرژیکی که به خارش منجر می شود جلوگیری کند.

اگر به طور مکرر شنا می کنید ، راه حلی برای خشک کردن آب اضافی از گوش خود پیدا کنید.

اگر گوش شما بیش از حد جرم تولید می کند ، بهتر است از روش تایید شده توسط دکتر ، مانند قطره ی گوش یا سرنگ های مخصوص تمیز کردن گوش استفاده کنید تا میزان جرم گوش را در یک سطح قابل کنترلی نگه دارید

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید