خواص زغال اخته در شیردهی از این جهت که ویتامین ها و کربوهیدرات لازم بدن مادر شیرده را فراهم می کند و حاوی آنتی اکسیدان هاست، همواره مورد توجه و توصیه پزشکان تغذیه می باشد. تانما در این مطلب ضمن بیان خواص زغال اخته، از تأثیر مصرف زغال اخته بر شیر مادر هم می گوید؛

زغال اخته چیست؟

گیاه زغال اخته ( CORNELIAN CHERRY )به صورت درخت یا درختچه در کنار جریان آب و یا در بیشه ها می روید و از گروه گیاهان گل دار گلبرگ جدا، محسوب می شود. درختچه ی زغال اخته حدود 300 سال عمر می کند و در حدود 25 سالگی تا 8 متر می رسد. این درخت به طور کلی ارتفاعی حدود 8-4 متر دارد. چوب آن بسیار محکم است و در صنعت نیز کاربرد دارد.

زغال اخته در منطقه ی وسیعی از اروپا، آسیا به خصوص ایران، ارمنستان و قفقاز می روید. محل رویش این گیاه در ایران، در جنگل های ارسباران، کوه های البرز، منطقه ی الموت، کوهین قزوین و در جنگل های بین مازندران و گیلان می باشد. منطقه ی قزوین و رودبار به ویِژه در حاشیه البرز، بیش ترین تولید کننده و صادر کنندگان زغال اخته ی کشور محسوب می شوند. میوه ی زغال اخته در اواخر تابستان آماده ی چیدن است.

فواید زغال اخته در شیردهی

زغال اخته چیست

فواید مصرف زغال اخته در شیردهی

مادران شیرده به جای خوردن مقادیر زیاد میوه در روز می توانند با خوردن چند دانه زغال اخته نیاز بدن خود را به میوه برطرف کنند میوه زغال اخته جدا از مقوی بودن بسیار خوشمزه است و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی نیز است این میوه با ارزش به دلیل دارا بودن کربوهیدرات می تواند سطح انرژی مادران شیرده را بالا نگه دارد. از سایر خواص زغال اخته می توان به موارد زیر اشاه کرد:

  • بهبود سلامت قلب
  • بهبود عملکرد دستگاه گوارش
  • بهبودعملکرد کبد و درمان کبد چرب
  • درمان عفونت ادراری
  • درمان شب اداری کودکان
  • کمک به کاهش وزن
  • کنترل قند و دیابت
  • درمان بیخوابی
  • حفظ سلامت دندان
  • پیشگیری از سرطان

مضرات مصرف زغال اخته در شیردهی

  • اگر دیابت داشته باشید و به طور منظم زغال اخته خشک (و یا شیرین) بخورید، در معرض خطر ابتلا به قند خون قرار می گیرید. این ها حاوی قندها هستند که سطح گلوکز خون را افزایش می دهند و ممکن است شرایط را بدتر کنند.
  • میوه کال زغال اخته مقادیر بالایی اسید دارد به همین دلیل بهتر است در مصرف آن زیاده روی نکنید.
شرایط مصرف زغال اخته در شیردهی

مضرات زغال اخته در شیردهی

تانما علاوه بر خواص زغال اخته و مضراتش، در زیر شرایط و روش مصرف آن در دوران شیردهی را آورده است؛

شرایط مصرف زغال اخته در شیردهی

شرایط خرید زغال اخته

در هنگام خرید دقت شود که پوست زغال اخته سالم و عاری از هر گونه ترک باشد و هر چه رنگ قرمز آن تیره تر باشد میزان آنتی اکسیدان موجود در آن بیشتر است. همچنین شما می توانید زغال اخته را در اواخر فصل تابستان خریداری کنید.

شرایط خشک کردن زغال اخته

ابتدا زغال اخته ها را بشویید و بگذارید خشک شوند و بعد داخل سینی پارچه ای پهن کنید و زغال اخته ها را روی آن پهن کنید و داخل آفتاب بگذارید و شب ها به داخل منزل بیاورید و روز دوباره آن ها را داخل آفتاب قرار بدهید این کار را حدود 3 روز تکرار کنید البته بستگی به میزان گرما و محیط و میزان خشک شدن زغال اخته ها و ... دارد که کاملا متفاوت است.

شرایط نگهداری زغال اخته

زغال اخته در صورتی که در کیسه های پلاستیکی و در داخل یخچال نگه داری شود تا چند روز سالم و تازه باقی می ماند، اما اگر می خواهید این میوه های پرخاصیت را برای مدت بیشتری نگه داری کنید می توانید آن ها را فریز و یا خشک کنید.

شرایط مصرف زغال اخته

طبع زغال اخته سرد و خشک است، بنابراین در صورتی که سرد مزاج هستید این میوه را همراه با مصلح آن یعنی گلپر یا عسل مصرف کنید تا دچار مشکل نشوید.

میزان مصرف زغال اخته در شیردهی

بهترین مقدار مصرف روزانه نصف فنجان در نظر گرفته شده است. این مقدار زغال اخته را می توانید به تنهایی مصرف کنید، با میوه های دیگر یا ماست مخلوط کرده و میل کنید و یا با صبحانه بخورید. البته خانم های شیرده در خصوص میزان و زمان مصرف زغال اخته بهتر است با پزشک مشورت کنند.

روش مصرف زغال اخته در شیردهی

میزان مصرف زغال اخته در شیردهی

روش مصرف زغال اخته برای مادران شیرده

زغال اخته تازه

این میوه طعم فوق العاده ای دارد و بسیاری از افراد آن را همین طور که هست می خورند و برخی دیگر این میوه را همراه با مقداری نمک در میان وعده های شان مصرف می کنند.

زغال اخته خشک شده

زغال اخته خشک شده به اندازه آلبالو خشک محبوبیت دارد و در تمام فصول سال در دسترس است.

آب زغال اخته

آب زغال اخته را می توانید از فروشگاه خریداری کنید، اما از آنجایی که این فرآورده ها دارای مقدار زیادی قند و مواد نگه دارنده هستند، بهتر است آن ها را به صورت خانگی تهیه کنید. برای گرفتن آب زغال اخته، ابتدا زغال اخته ها را به مدت ۵ دقیقه در آب سرد بخیسانید. سپس آن ها را همراه با چند لیوان آب داخل قابلمه ریخته و به مدت ۳۰ دقیقه روی حرارت قرار دهید. با استفاده از گوشت کوب زغال اخته ها را له کنید و آن ها را از صافی رد کنید.

دمنوش یا چای زغال اخته

مقداری زغال اخته تازه را به همراه مقداری آب داخل ظرف بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید. سپس آن را صاف کنید، با قاشق زغال اخته ها را فشار دهید تا آب آن خارج شود. این عصاره را به همراه مقداری عسل و چوب دارچین داخل قوری ریخته و روی حرارت کم قرار دهید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.

مربای زغال اخته

با زغال اخته می توانید مربا درست کنید، با اینکار طعم ترش زغال اخته تا حدودی کاهش می یابد.

سس زغال اخته

از سس زغال اخته می توان برای طعم دار کردن بستنی یا خوراکی های دیگر استفاده کرد. برای تهیه این سس ابتدا هسته زغال اخته را جدا کنید، سپس آن را همراه با پرتقال و شکر بپزید.

هسته زغال اخته

از جمله خواص هسته زغال اخته این است که به درمان افسردگی ، استرس، بی خوابی و سایر ناراحتی های عصبی کمک می کند. برای استفاده از هسته زغال اخته ابتدا هسته چند عدد میوه را جدا کنید و آن ها را به مدت ۴ الی ۶ ساعت در آب بخیسانید. سپس آن ها را در یک پارچه تمیز قرار دهید و بکوبید. درنهایت هسته های خرد شده را کاملا آسیاب کنید. برای درمان ناراحتی های عصبی هر روز صبح و شب هنگام شام نصف قاشق سوپخوری از این پودر را به همراه مقداری آب مصرف کنید.

موارد منع مصرف زغال اخته در شیردهی

روش مصرف زغال اخته در شیردهی

موارد منع مصرف زعال اخته در شیردهی

  • به خاطر وجود اگزالات بالا در آن در افراد مبتلا به سنگ های اگزالاته نباید زیاد مصرف شود.
  • زغال اخته با دارو های ضد انعقاد خون مانند وارفارین تداخل دارد و باعث مشکلات شدید خونریزی می شود.
  • در شرایط تهوع و استفراغ و بعد از آن از مصرف زغال اخته اجتناب كنید.
  • به دلیل اینکه میوه كال آن حاوی اسید بالایی می باشد خوردن آن توصیه نمی شود.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید