خواص زیتون به قدری متنوع و زیتون است که تقریبا می توان گفت منع مصرفی برای آن ذکر نشده است مگر در مواردی که مصرف آن از حد تعادل خارج و در مصرف ان زیاده روی شود. تانما در این مطلب علاوه بر خواص زیتون و روغن زیتون در شیردهی، نکاتی را در خصوص تأثیر مصرف زیتون بر شیر مادر بیان می کند؛

انواع زیتون

  • زیتون سبز
  • زیتون سیاه

از دیگر انواع زیتون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زیتون هالکیدیکی
  • زیتون سیسیلی
  • زیتون مانزانیلا
  • زیتون پیچولین
  • زیتون آلفونسوس
  • زیتون لوگانو
خواص زیتون

انواع زیتون

فواید مصرف زیتون در شیردهی

  • تقویت کننده سلامت قلب
  • کاهش پوکی استخوان
  • جلوگیری از سرطان
  • کاهش درد و التهاب در مفاصل
  • بهبود عملکرد سیستم گوارش
  • بهبود گردش خون
  • خواص آنتی باکتریایی

خواص روغن زیتون در شیردهی

در طول مدت شیردهی، ویتامین E موجود در خون مادر در غدد پستان جمع می شود، پس در طول تغذیه از طریق پستان ویتامین E ذخیره مادر به نوزاد منتقل می گردد. بنابراین باید مقدار معینی از این ویتامین در طول دوران شیردهی حفظ گردد. ویتامین E را برای نوزادان نابالغ تازه متولد شده با ناتوانی های لوزالمعده یا کبدی نیز تجویز می کنند، زیرا تاثیر مناسبی بر سیستم کبدی-صفرایی می گذارد.

اما روغن زیتون نه تنها اسید چرب های لازم برای رشد نوزاد را فراهم می کند، بلکه نسبت اسیدلینولئیک به اسیدلینولنیک آن (اسید چرب های ضروری) همانند شیر پستان می باشد. اثر مفید اسیدهای روغنی در طول دوران حاملگی باقی می ماند. بعلاوه اسید روغنی در جلوگیری از هیپرکلسترولامیا و سخت شدن شریان ها، که در دوران بچگی شروع می شود، تاثیر بسزایی دارد. به نظر می رسد این اسید اثر مثبتی بر رشد و سخت کردن استخوان و رشد در طول دوره نوزادی، داشته باشد.

همچنین توصیه می شود از روغن زیتون یا هر روغنی که تضمین کننده سلامت قلب است، استفاده کنید، مصرف این نوع چربی ها به تعادل عرضه چربی سالم به فرزندتان نیز کمک می کند. طب گزارشاتی روغن زیتون باعث کاهش شدت درد و شقاق پستان مادران شیرده می شود.

مضرات زیتون در شیردهی

خواص زیتون در شیردهی

مضرات مصرف زیتون در شیردهی

  • فقط میوه تازه و یاقوتی زیتون معده راسست می كند و ممكن است تولید استفراغ كند.
  • زیتون و روغن آن به خاطر داشتن کالری بالا می تواند منجر به اضافه وزن شود پس بهتر است به صورت کم اما مداوم مصرف شود.
  • حساسیت به درخت زیتون امری شایع است، اما حساسیت به خودِ زیتون به ندرت مشاهده شده است. بااین حال افرادی که به زیتون حساسیت دارند، ممکن است واکنش های آلرژیک را در دهان و گلوی خود تجربه کرده باشند.
  • ممکن است زیتون حاوی برخی فلزات سنگین و مواد معدنی مانند بور، گوگرد، قلع و لیتیم باشد. مصرف زیاد فلزات سنگین می تواند منجر به بروز سرطان شود. در بیشتر اوقات فلزات سنگین موجود در زیتون کمتر از حد مجاز است، بنابراین زیتون ماده ی غذایی سالمی است.
  • متخصصان توصیه می کنند مصرف آکریل آمید در رژیم غذایی افراد محدود شود. در بعضی گونه های زیتون از جمله زیتون سیاه کالیفرنیا، با رسیدن زیتون مقدار آکریل آمید افزایش می یابد.
  • مصرف بیش از حد روغن زیتون می تواند باعث افت شدید فشار خون شود و این مشکل می تواند سلامت فرد را به خطر بیندازد و باعث مشکلاتی مثل سرگیجه، ضعف، حملات و نارسایی کلیه شود.
  • روغن زیتون یک روغن بسیار سنگین است و نمی تواند سریع جذب پوست شود و باعث می شود که به پوست شما بچسبد و آلودگی ها را در آن به دام بیندازد و ماندن این آلودگی ها روی پوست می تواند باعث به وجود آمدن آکنه و لک های پوستی شود.

شرایط مصرف زیتون در شیردهی

به دلیل این که بیشتر زیتون ها به صورت زیتون شور استفاده می شود حتما قبل از مصرف 10-15 دقیقه در آب جوشیده سرد شده قرار دهید تا مقداری از نمک های آن گرفته شود.

روش نگهداری زیتون

  • زیتون را با محلول خودش از فروشنده زیتون بخواهید.
  • در هنگام خرید زیتون از شل بودن بافت زیتون و گنیدگیش مطمئن باشید
  • محلول آب نمک مناسب زیتون ۷ درصد نمک است (از نمک ید دار استفاده نکنید)
  • زیتون مخصوص زیتون پرورده عموما زیتون بی هسته می باشد.
  • در فصل گرم سال از خرید زیاد زیتون و زیتون پرورده باغداران به مقدار زیاد خودداری فرمائید.
  • اگر برای ترش شدن مزه زیتون از سرکه استفاده میکنید بیشتر مراقب شل شدن زیتون باشید.
  • هر چه دمای محیط نگهداری زیتون خنک باشد بهتر است
میزان مصرف زیتون در شیردهی

شرایط مصرف زیتون در شیردهی

روش نگهداری روغن زیتون

  • روغن زیتون را مقابل نور و در معرض گرما قرار ندهید.
  • از خرید روغن زیتون در بطری های پلاستیکی خودداری کنید
  • روغن زیتون را در معرض هوا قرار ندهید
  • از ظروف مسی یا آهنی برای نگهداری روغن زیتون استفاده نکنید
  • بعد از باز کردن بطری روغن زیتون بهتر است آن را هر چه زودتر و بین 3 تا 6 ماه بعد مصرف کنید.

میزان مصرف زیتون در شیردهی

با توجه به خواص زیتون، هر فرد باید روزانه ۱۰ عدد زیتون همراه با غذا مصرف کند چراکه مصرف این میوه همراه با غذا، سبب جذب بیشتر املاح و ویتامین های موجود در آن می شود. در ضمن خوردن متعادل آن در شیردهی ضرری ندارد و پزشکان تغذیه و طب سنتی مصرف آن را به همه افراد از جمله بانوان شیرد توصیه می کنندف مگر اینکه فرد حساسیت و منع مصرف خاصی داشته باشد که باید در خصوص مقدار و نحوه مصرف با پزشک مشورت کند.

روش مصرف زیتون برای مادران شیرده

زیتون را فقط باید همراه غذا خورد. همچنین بسیاری از مردم تصور می کنند که روغن زیتون را فقط می توان به همراه سالاد استفاده کرد اما باید گفت که در صورت درست مصرف کردن، حوزه ی مصرفی این روغن بسیار گسترده تر می باشد.

قبل از خوردن غذاهایی همچون پاستا، سوپ ها و سالادها مقداری روغن زیتون روی آن بریزید. این کار طعم مطلوبی به غذا بخشیده و برای سلامتی بسیار مفید است. همچنین می توانید در مرحله آخر آشپزی اندکی روغن زیتون به غذاهای مختلف اضافه کنید.

در برخی غذاها به خصوص غذاهای پخته شده می توان از روغن زیتون به عنوان جایگزین کره استفاده کرد، به عنوان مثال به جای افزودن کره روی نان تست، ساندویچ ها، مافین یا نان های میوه ای مقداری روغن زیتون روی آن ها بمالید.

اگر مایلید که از این روغن برای سرخ کردن استفاده کنید، سعی کنید حتماً نوع تصفیه شده آن که نقطه دود بالایی دارد استفاده شود، زیرا به راحتی نمی سوزد. اگر برای سرخ کردن به درجه حرارت های بالا نیازمندید بهتر است از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید و بعد به آن روغن زیتون خالص بیفزایید و در این صورت مطمئن باشید که روغن زیتون تمام خواص خود را حفظ می کند.

موارد منع مصرف زیتون در شیردهی

روش مصرف زیتون در شیردهی

موارد منع مصرف زیتون در شیردهی

چاقی!

افزایش وزن ناخواسته می تواند یکی از اثرات جانبی مصرف بالای روغن زیتون باشد. روغن زیتون مانند دیگر روغن ها حاوی چربی بالایی است و کالری بسیار زیادی دارد و ممکن است که با مقدار کمی از آن هم متوجه اضافه وزن خود شوید و حتی گاهی اوقات اضافه وزن ناشی از آن از مصرف قند ها نیز بیشتر است که در چنین مواردی هرگز نباید از روغن زیتون در پخت غذا استفاده کنید.

تحریک پوست!

افراد با پوست چرب باید از مصرف روغن زیتون خودداری کنند. روغن زیتون می تواند باعث تحریک پوست در این افراد شود زیرا چربی آن به شدت با چربی طبیعی پوست واکنش نشان می دهد و باعث خارش قرمزی و تحریک می شود.

کیسه صفرا!

اگر مستعد سنگ های کیسه صفرا هستید ، باید از مصرف روغن زیتون خودداری کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید