خواص غوره از نگاه طب سنتی بسیار زیاد است و برای پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. اما در دوران بارداری، زنان باردار نباید در مصرف آن زیاده روی کنند زیرا غوره و آبغوره قابض است و از تأثیر مصرف غوره بر زایمان می توان به سقط جنین و به خطر افتادن سلامت جنین اشاره کرد. تانما در این مطلب در خصوص خواص غوره و شرایط مصرف غوره در بارداری نکاتی را بیان می کند؛

غوره چیست؟

به انگور نرسیده سبز رنگ و ترش گفته می شود.

فواید مصرف غوره در بارداری

  • غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک ، اسید فرمیک ، اسید سوکسینیک ، اسید اگزالیک ، اسید گلوکولیک و قند می باشد .
  • غوره نیز برای معالجه رماتیسم و سیاتیک مفید است .
  • غوره برای افراد مبتلا به چربی خون بسیار مفید بوده و ضد عفونی کننده بدن نیز هست .
  • همچنین اگر با سالاد میل شود ، برای لاغر کردن سودمند است .
  • برای کسانی که اسهال های خونی ناشی از حرارت و گرمازدگی دارند، مفید است.
  • همچنین در کسانی که غلظت و حرارت مفرط خون دارند سودمند شمرده شده است.
  • غوره اگر چه طبع سردی دارد ولی بدلیل خاصیت نفوذ کنندگی آن، باعث قطعه کردن بلغم شده و به دفع بهتر آن از بدن کمک می کند.
خواص مصرف آبغوره در بارداری

فواید مصرف غوره در بارداری

خواص آبغوره در بارداری

لازم به ذکر است برای تهیه ی آبغوره ، نوع غوره ی مورد استفاده زیاد مهم نیست، ولی اگر از نوع عسگری استفاده شود، بهتر است. توجه به این نکته لازم است که بعضی از انواع غوره ها ترش تر از برخی دیگر هستند.

پیشگیری از سرطان

آب انگور نارس یا آبغوره میزان زیادی آنتی اکسیدان یعنی قوی ترین ماده برای مبارزه با رادیکال های آزاد را دارد و از این رو نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از سرطان ایفا می کند.

عملکرد بهتر دستگاه گوارش

تقویت معده، کمک به هضم غذا و عملکرد بهتر دستگاه گوارش از مهمترین خواص آبغوره است و مصرف آن به صوت ناشتا، به دفع کرم روده کمک می کند.

درمان ورم گلو

غرغره کردن آبغوره در دهان و گلو برای درمان ورم گلو مفید است.

تقویت کبد

آبغوره تقویت کننده کبد است، همچنین یکی از خواص آب غوره که در طب اسلامی به آن اشاره شده، رفع عطش ، تشنگی، دفع صفرا و تعدیل اشتها است. نوشیدن آب غوره، حرارت و صفرای بدن را دفع و روده ها را ضدعفونی می کند. به این منظور توصیه می شود، روزانه یک قاشق مرباخوری آبغوره و در چند روز متوالی مصرف شود.

تسکین کمردرد و پادرد

از دیگر خواص آبغوره در طب سنتی کمک به درمان و تسکین درد سیاتیک ، دردکمر و پادرد است. همچنین مصرف آن برای افراد مبتلا به روماتیسم مفید می باشد. ذکر این نکته ضروری است که برای استفاده از رژیم غذایی حاوی آبغوره، لازم است در طول مصرف از خوردن غذاهای سنگین اجتناب شود.

درمان اسهال

آبغوره برای درمان اسهال ساده و ضدعفونی کردن دستگاه گوارش مفید است.

کنترل فشار خون

آبغوره خاصیت مدر دارد و از این رو یکی از موارد مصرف آن کاهش فشار خون بالا است، این نوشیدنی ترش همچنین حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است که برای تنظیم فشار خون مفید است.

مضرات مصرف غوره در بارداری

خواص آبغوره در بارداری

بندآوردن خون

قابض بودن از خواص آبغوره است، از این رو ریختن چند قطره آبغوره در هنگام خونریزی بینی باعث بند آمدن خون می شود.

درمان بواسیر

استفاده از آبغوره به همراه آب تره برای درمان بواسیر مفید است.

لاغر شدن

یکی از شناخته شده ترین خواص آبغوره، کمک به کاهش وزن و لاغری است. مداومت در خوردن آبغوره، صبح ها به صورت ناشتا بدن را لاغر و چربی دور شکم را آب می کند.

پیشگیری از بیماری های قلبی

آبغوره باعث کاهش کلسترول و چربی بد خون شده و آن را تبدیل به چربی خوب می کند و به همین دلیل در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی موثر است. نتایج تحقیقات بر روی افرادی که از آبغوره به طور مداوم استفاده کرده اند، نشان داد که رسوبات کلسیمی و چربی در دیواره های رگ هایشان کمتر شده است.

تسکین سردرد

آبغوره به تسکین سردردهای ناشی از غلبه صفرا، سردردهای کهنه و مزمن کمک می کند. به این منظور دستمالی را در آبغوره تر نموده و بر روی پیشانی خود قرار دهید.

مضرات مصرف غوره در بارداری

  • زیاده روی در مصرف آبغوره باعث ضعیف شدن قوای جنسی می شود.
  • جمع شدن گاز در دستگاه گوارش، نفخ، دلپیچه و درهم کشیدن اجزای معده از مضرات افراط در خوردن آبغوره است.
  • مصرف زیاد یا مداوم غوره یا مشتقات آن (آبغوره، ترشی غوره و …) همچون همه ترشی ها، به دلیل طبیعت سرد و خشکی که دارد برای مبتلایان سردی معده زیان آور است.
  • مصرف غوره و آبغوره برای افراد کم خونِ کم خواب ِ کم توان پر گزند است.
  • در مصرف غوره باید احتیاط کرد. چرا که مصرف ناصحیح آن می تواند حتی در مقدار کم باعث یبوست مزاج شود.
  • در خصوص تأثیر مصرف غوره بر جنین هم باید گفت که از آنجا که یکی از خاصیت های آبغوره مدر بودن آن می باشد ممکن است سلامت جنین را به خطر بیاندازد.
روش میزان غوره در بارداری

مضرات مصرف غوره در بارداری

تانما علاوه بر خواص غوره در بارداری و مضرات آن، در زیر بر روش و موارد منع مصرف آن در بارداری اشاره کرده است؛

میزان مصرف غوره در بارداری

از نظر طب سنتی غوره سرد و قابض است، زنان باردار از مصرف غوره زیاد باید خودداری کنند، چون غوره ادرار آور است و احتمال سقط جنین را افزایش می دهد. اما مصرف آن در حد چاشنی سالاد یا غذا اشکالی ندارد.

روش مصرف غوره برای زن باردار

از غوره و آبغوره می توان غذاهای و نوشیدنی های مختلف از جمله خورش غوره بادنجان، آش آبغوره همدان، آبگوشت غوره، آبگوشت گیاهی با غوره، آش آبغوره و زنجبیل، سس آبغوره و شربت غوره تهیه کرد و از خواص غوره بهره برد. اما زنان باردار باید حتی الامکان از زیاده روی در مصرف غوره و فرآورده های آن در دوره حساس بارداری پرهیز کنند.

گرد غوره

برای تهیه گرد غوره، غوره ها را پاک کرده، دم آن ها را می گیریم و می شوییم. بعد روی پارچه ای تمیز پهن می کنیم و در محلی آفتاب گیر قرار می دهیم تا خشک شوند . سپس آن ها را آسیاب می کنیم تا به طور کامل نرم شوند.

گرد غوره ی آماده شده را درون یک ظرف درب دار ریخته و در محلی خشک نگهداری می کنیم. برای افزایش زمان ماندگاری می توان کمی نمک به آن اضافه کرد. نکته ی بسیار مهم در مورد گرد غوره این است که برای تهیه ی آن باید از غوره ی عسگری استفاده کرد.

ترشی غوره

برای تهیه ی ترشی غوره که نام دیگر آن "غوره غوره" است، بهتر است غوره را درون محلولی از کات کبود و نمک قرار دهیم. این عمل به تثبیت رنگ سبز آن کمک می کند؛ در غیر این صورت بعد از مدتی رنگ غوره ها تغییر پیدا می کند. روش کار به این ترتیب است که یک دوم قاشق چای خوری کات کبود و 3 قاشق نمک را درون حدود یک لیتر آب، به طور کامل حل می کنیم و غوره ها را به مدت 24 ساعت درون این محلول قرار می دهیم.

سپس آن ها را درون یک صافی ریخته و چندین بار با آب سرد می شوییم. غوره ها را روی پارچه ای پهن می کنیم تا آب اضافی آن گرفته شود. درون ظرف مورد نظر که باید دهانه ی آن کوچک باشد، غوره ها را ریخته و یک لیتر آب غوره و 3-2 قاشق نمک را با هم مخلوط می کنیم و روی غوره ها می ریزیم تا به طور کامل روی آن را بپوشاند. برای ماندگاری بیشتر، مقداری هم سیر چرخ می کنیم و به اندازه ی 2-1 سانتیمتر یا یک بند انگشت روی غوره ها ریخته و درب ظرف را به طور کامل می بندیم و در جای خنک نگهداری می کنیم.

رب غوره

غوره را شسته و روی آن نمک می ریزیم ( به اندازه ی دلخواه ) و روی حرارت ملایم قرار می دهیم. پس از آن درب ظرف را می گذاریم تا غوره ها به طور کامل بپزند و نرم شوند. سپس آن ها را از صافی رد می کنیم. در صورتی که رقیق بود ، کمی دیگر آن را می جوشانیم تا غلظت آن به اندازه ی رب گوجه شود. سپس در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری می کنیم.

نکته ی مهم آن است که در مرحله ای که می خواهیم، رب کمی غلیظ تر شود، باید شعله ی زیر آن بسیار ملایم باشد، چون در این مرحله رب غوره سریع می سوزد. به عبارتی دیگر برای تهیه ی یک رب خوب باید زمانی طولانی صرف کرد.

در ضمن اگر رب را در ظرف لعابی تهیه کنید، رنگ و کیفیت بهتری خواهد داشت. در صورتی که از ظرف فلزی استفاده می کنید، باید دقت کنید که کوچک ترین خراش یا زدگی در ظرف وجود نداشته باشد، چون در حین تهیه ی رب، از فلز ظرف کنده شده و وارد رب می شود که برای سلامتی بسیار مضر است.

عصاره آبغوره

با جوشاندن آبغوره یا قرار دادن آن در آفتاب به مدت طولانی درست می شود، با این کار کمی از آب آن تبخیر شده و عصاره آبغوره به دست می آید.

شربت غوره

آبغوره و عسل را به نسبت سه به یک با هم مخلوط کرده و به مدت یکسال داخل ظرف دربسته نگهداری و سپس مصرف می کنند.

موارد منع مصرف غوره در بارداری

روش مصرف غوره در بارداری

موارد منع مصرف غوره در بارداری

  • از آنجا که آبغوره دارای طبعی سرد می باشد افراد سرد مزاج و مبتلایان به ناراحتی های اعصاب بهتر است از مصرف آن خودداری کنند.
  • گاهی اوقات برای پیشگیری از رشد کپک در آبغوره به آن نمک اضافه می کنند به همین دلیل بیمارانی که باید بطور محدود نمک مصرف کنند مثل بیماران مبتلا به فشار خون بالا، بیماران قلبی و کلیوی نباید از آن استفاده کنند.
  • بیماران مبتلا به زخم معده و التهاب روده باید از مصرف آن خودداری کنند.
  • این نکته را نیز همواره بخاطر داشته باشید که آن را نباید با معده خالی مصرف کنید زیرا باعث می شود عوارض جانبی برای معده داشته باشد.
  • مصرف آبغوره برای افرادی که کبد سرد دارند و کسانی که از ناحیه شش ها دچار ناراحتی هستند، توصیه نمی شود.
  • همچنین افرادی که دچار مشکلات معده مانند زخم معده و بالا بودن اسید معده هستند خوردن غوره و آبغوره برای آنان ممنوع است.
آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید