خواص ماهی در بارداری هم برای مادر هم برای جنین بسیار زیاد است البته نه همه ی انواع ماهی ها و غذاهای دریایی! مادر باردار باید در خوردن برخی ماهی ها احتیاط کند چون جیوه زیاد در بعضی ماهی ها امکان دارد برای جنین خطرناک باشد. تانما در این مطلب خواص ماهی در بارداری و شرایط مصرف ماهی در بارداری را بیان می کند؛

مصرف غذاهای دریایی در بارداری

1-ماهی های مجاز

اگر باردار هستید سعی کنید ماهی ها و غذاهای دریایی متنوعی راکه سطح جیوه شان پایین بوده و اسید چرب امگا سه زیادی دارند در برنامه غذایی خود بگنجانید. این غذاهای دریایی شامل سالمون، کیلکای آنچوی، شاه ماهی، ساردین، ماهی سفید، قزل آلا، تیلاپیا، کفال، کیلکا، شاه میگو، میگو و… است. اگر چه بهتر است مصرف ماهی تن سفید به 170 گرم در هفته محدود شود.

2-ماهی های غیر مجاز

ماهی های بزرگ و شکارچی مانند ماهی خال مخالی، ماهی شکاری بزرگ، نیزه ماهی، کوسه ماهی، ماهی تیلفی و..

3-سوشی (sushi)/ ماهی خام

سوشی غذای خوبی برای مصرف ماهی است ولی نه برای دوران بارداری. ماهی خام میتواند دارای باکتری-های مضر، انگل ها و ویروس ها باشد. به خانم های باردار توصیه می شود که از خوردن سوشی و دیگر ماهی های خام خودداری کنند.

4-صدف خام

خوردن صدف خام هم مانند اغلب محصولات حیوانی برای دوران بارداری خوب نیست چون ممکن است دارای باکتری هایی باشد که شما و کودک تان را بیمار سازد. اغلب بیماری های ایجاد شده با غذاهای دریایی از طریق صدف های نیم پز ایجاد می شوند.

فواید مصرف ماهی در بارداری

مصرف غذاهای دریایی در بارداری

فواید مصرف ماهی در بارداری

خواص ماهی برای مادر

کنترل وزن

به جای مصرف غذاهای ناسالم، می توانید ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید که به کنترل وزن تان کمک کند.

کاهش خطر دیابت بارداری

ماهی دارای چربی سالم از جمله اسیدهای چرب امگا۳ است که می توانند با کنترل قند خون به کاهش خطر دیابت بارداری کمک کنند.

افزایش تولید سلول های قرمز خون

ماهی منبعی عالی از مواد معدنی به ویژه آهن است که نقش مهمی را در تولید سلول های قرمز خون ایفا می کند. سلول های قرمز خون برای رشد جنین ضروری هستند و به حفظ سلامت مادر در دوران بارداری کمک می کنند.

افزایش اشتها

می توانید ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا اشتهای تان را افزایش دهد. ماهی به شیوه های مختلف پخته می شود و بسیار خوشمزه است.

منبعی عالی از چربی سالم

در دوران بارداری، مادران خیلی زود دچار خستگی می شوند. مصرف منظم ماهی، انرژی مادران را تامین می کند و جای هیچ نگرانی درمورد عوارض افزایش چربی در بدن نیست

پروتئین بالا

بدون پروتئین، عضلات، حجم و قدرت خود را از دست می دهند. همه می دانند که ماهی سرشار از پروتئین بوده و پروتئین برای مادران باردار ضروری است.

کاهش احتمال بروز افسردگی بعد از زایمان

برخی مطالعات اثبات کرده اند که ارتباطی قوی میان مصرف منظم ماهی و کاهش خطر افسردگی پس از زایمان وجود دارد زیرا ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است که می توانند به کاهش علائم افسردگی کمک کنند.

مضرات مصرف ماهی در بارداری

فواید مصرف ماهی در بارداری

خواص ماهی برای جنین

کمک به رشد سیستم عصبی

سه ماهه اول بارداری، مهم ترین زمان برای جنین است. در این دوران، مغز و سیستم عصبی رشد می کنند. مصرف غذاهای سرشار از امگا۳ و اسید فولیک بسیار توصیه می شود و ماهی یکی از غذاهای مهم برای این دوره است.

مفید برای مغز

دلیل مفید بودن روغن ماهی امگا۳ برای جنین این است که برای مغز مفید است. این ماده به رشد مغز جنین در رحم مادر کمک می کند.

کاهش خطر نقص مادرزادی

نقص مادرزادی، سقط جنین و زایمان زودرس مواردی هستند که باید از بروز آن ها جلوگیری شود. مصرف ماهی های سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ به کاهش این خطر کمک می کند.

افزایش IQ

با این که مطالعاتی وجود دارد که ارتباط مستقیمی میان مصرف ماهی در مادر باردار و افزایش IQ در کودکان نمی بینند اما برخی مطالعات به این نتیجه رسیدند که مادرانی که به طور منظم ماهی مصرف می کنند، احتمالا فرزندانی باهوش تر و با IQ بالاتر خواهند داشت.

مفید برای رشد توانایی بازشناختی

پدر و مادر نه تنها به رشد سیستم عصبی و مغز، بلکه به رشد توانایی بازشناختی کودک خود نیز فکر می کنند. مصرف منظم ماهی برای رشد توانایی بازشناختی در کودکان مفید است.

در ادامه ی مطلب، تانما به بیان مضرات ماهی، میزان مصرف و روش طبخ ماهی برای زن باردار پرداخته است؛

مضرات مصرف ماهی در بارداری

گوشت برخی از انواع ماهی ها حاوی مقادیری از جیوه است. درصورتی که این فلز به میزان زیاد مصرف شود لطمات جدی به فرآیند رشد کودک و سیستم عصبی او وارد می شود. بنابراین از خوردن ماهی های بزرگتر و سن دارتر بپرهیزید، چون ممکن است جیوه بیشتری داشته باشند. مانند ماهی خال مخالی، ماهی شکاری بزرگ، نیزه ماهی، کوسه ماهی، ماهی تیلفی و...

میزان مصرف ماهی در بارداری

سازمان غذا و دارو توصیه می کند که زنانی که ممکن است حامله شوند یا در حال حاضر حامله هستند یا شیر می دهند می توانند یک تا سه بار درهفته(250 تا 350 گرم غذای دریایی در هفته یا دو پرس متوسط در هفته) ماهی و سایر غذاهای دریایی با n-3 PUFA بالا و جیوه کم مصرف کنند، مثلاً ماهی سالمون، ساردین، تیلاپیا، ماهی سفید،لابستر، ماهی کولی و ماهی قزل آلا و میگو.

روش طبخ ماهی برای زن باردار

میزان مصرف ماهی در بارداری

روش طبخ ماهی برای زن باردار

اگر قصد دارید که ماهی یا فیله را به شکل درسته مصرف کنید، باید حتما سطح آن را پاک کنید و با چاقویی تیز، فلس ها را از سطح ماهی جدا کنید. بعد از این که ماهی را پاک کردید و در فر یا قابلمه گذاشتید و کار طبخ پایان یافت، قبل از مصرف، ۳ تا ۴ دقیقه صبر کنید و بعد آن را میل کنید.

اگر ماهی و غذاهای دریایی را با ماکروویو درست می کنید، باید دقت کنید که تمام نقاط غذا به خوبی پخته بشود. همچنین از دماسنجی کمک بگیرید تا به شما بگوید، ماهی و دیگر غذاهای دریایی به دمای حداقل ۶۳ درجه سانتی گراد رسیده اند یا خیر. اگر دما به این درجه برسد، دیگر می توان مطمئن بود که غذا کاملا پخته شده است.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید