کرونا افراد را به خانه نشینی مجبور کرد و شیوه جدیدی را برای همه مردم دنیا رقم زد. این روزهای خودقرنطینگی فرصت خوبی برای انجام کارهای عقب افتاده و سرگرم کننده است. تانما در این مطلب پیشنهادات خوبی برای داشتن یک خودقرنطینگی معنوی و پربار ارائه داده است؛

توصیه هایی برای داشتن یک قرنطینه ی معنوی

1-حفظ قرآن

2-روخوانی قرآن

3- آموزش قرآن

برای انجام سه فعالیت گفته شده می توان روش های زیر را به کاربرد:

  • توجّه و توسّل و تلاوت قرآن کریم

  • تلاوت مستمر و روزانه

  • آموزش و یادگیری قرآن در قالب طرح های تلفنی، اینترنتی و غیر حضوری

  • بهره گیری از اپلیکیشن های قرآنی که آموزش، مرور و مفاهیم قرآنی ارائه میدهند.

  • بهره گیری از شبکه تلویزیونی قرآن و رادیو قرآن

  • هم خوانیِ خانوادگی قرآن در منزل

  • مطالعه منابع و کتب قرآنی، تفسیر و…

  • گوش دادن به فایل ها و پادکست های صوتی قرآنی

4-خواندن نماز قضا

یکی دیگر از کارهایی که در روزهای قرنطینه می توانید آن را انجام بدهید، خواندن نمازهای قضا و نمازهای مستحبی است که شاید در روزهای دیگر فرصت زیادی برای ادا کردن آن نداشتید و روزهای خانه ماندن فرصت خوب و مغتنمی است.

5-ذکر گفتن

ذکر و یاد خالق مهربان و ذهن آگاهی بسیار مؤثر است بنابراین می توان ذکر و برنامه های سهم بندیِ ذکر بین اعضای خانواده را در روزهای قرنطینه در نظر داشت.

راهکارهای داشتن خودقرنطینگی معنوی

ذکر گفتن در روزهای قرنطینه

6-آشنایی با نهج البلاغه

7-صحیفه سجادیه

روزهای قرنطینه و خانه ماندن فرصت بسیار خوبی ما مسلمانان است که به دو این کتاب معنوی روی بیاوریم؛

ما فرهنگی اسلامی غنی داریم که بخاطر روزمرگی ها مورد غفلت قرار گرفته و باید این روزها با استفاده از فرصت در خانه ماندن، آن را در زندگی خود احیا کنیم و دوباره بازخوانی و تجدید بیعتی با منابع اولیه معارف غنی اسلامی یعنی سه کتاب قرآن، نهج البلاغه و صحیفه سجادیه داشته باشیم.

8-دعا و استغاثه

درست است که تشکیل جمع مذهبی و معنوی از توصیه های دینی است اما در شرایطی که حتی نمازهای جماعت هم در مساجد تعطیل شده است همچنان می شود مراسم های دعا را به صورت دسته جمعی ایجاد کرد اما یک جمع مجازی. جمعی که جغرافیایی از هم دور هستند اما دلهایشان در یک زمان برای درخواست و اجابت خواسته شان از خدا به هم نزدیک است.

همه ما تجربه شرکت در جمع های مجازی را داریم. حالا اگر همین جمع برای خود زمانی واحد و روزی مشخص را تعیین کنند تا دعا و توسل را انجام بدهند تاثیر این جمع مجازی هم دقیقا مانند یک جمع مذهبی خواهد بود که به صورت فیزیکی دور هم جمع می شوند.

9-صله رحم مجازی

دید و بازدید و سر زدن به والدین از آن دست سنت های خوبی است که ما ایرانی ها رعایت می کنیم. آنقدر که اگر چندوقت یک مهمانی دورهمی نداشته باشیم یا به والدین و بزرگترهایمان سر نزنیم حسابی دلتنگ می شویم. تکنولوژی که این روزها زیاد به آن رجوع می کنیم. چاره برای دید و بازدید از کسانی که از ما دور هستند، مسن هستند و نمی شود آن ها را در معرض ریسک ابتلا به بیماری قرار داد و برای کسانی که دلمان برای دیدار آن ها تنگ شده «تماس تصویری» است.

راهکارهایی برای داشتن خودقرنطینگی معنوی

صله رحم مجازی در روزهای قرنطینه

با یک جستجوی ساده به نرم افزارهای تماس تصویری زیادی می رسید که اغلب به جز وصل بودن به اینترنت چیز دیگری نمی خواهند. بعضی از پیام رسان ها هم امکانات تماس تصویری دارند که استفاده از آن ها خیلی ساده است و بزرگترها هم خیلی زود یاد می گیرند.

10-محبت به اعضای خانواده

  • مراقبت بیشتر از سالمندان و کودکان و صحبت کردن با زبان آن ها بدون ایجاد رعب و وحشت
  • انجام بازی های خانگی و آپارتمانی، جنبشی حرکتی و…
  • قصه خوانی و قصه گویی
  • کارهای عملی از قبیل : نقاشی، ساختنی، بافتنی و…..
  • استفاده از اسباب بازی ها و کمک آموزشی های تفریحی، فرهنگی و فکری
  • آموزش و مهارت افزایی فرزندان در امور اجرایی منزل از قبیل آشپزی و…
  • خاطره گویی، طنزپردازی و تفریح های خانگی
  • نمایش و اجرای نمایش های خانگی طنز، عروسکی و…


11-رسیدگی به همسایگان

تحمل سر وصدای بچه های همسایه

حضور طولانی مدت افراد در خانه، به ویژه خانواده ­هایی که صاحب فرزند هستند، سبب ایجاد سر و صدا و ناملایماتی برای همسایگان خواهد شد. تحمل این ناملایمات می تواند پله ای در جهت ترقی معنوی و اخلاقی و اجتماعی ما باشد. چه نیکوست امنیت خاطر را در خانواده­ های دارای فرزند ایجاد کرده و به آنان این اطمینان را دهیم که در طول این بازه ی زمانی به راحتی به فرزندان خویش اجازه ی دویدن، بازی کردن و جنب و جوش در خانه را دهند.

شاید نمود عینی این حدیث از امام کاظم(ع) در این برهه از زمان باشد که: خو ش ­همسایگی تنها این نیست که آزارنرسانی، بلکه خوش همسایگی این است که در برابر آزار و اذیت همسایه صبر داشته باشی. البته خانواده ها خود برای ایجاد آزار کم­تر باید تلاش کنند تا در این زمینه با مدیریت مناسب، افراط و تفریط صورت نگیرد.

راهکارهایی برای داشتن خودقرنطینگی معنوی

محبت به اعضای خانواده در روزهای قرنطینه

کمک مالی به همسایه های کم درآمد

در شرایط بد اقتصادی که بسیاری از مشاغل رو به کسادی نهاده و بسیاری از خانواده­ ها شرایط مالی خوبی ندارند، دستگیری از همسایگان وظیفه ­ای است که به طرق مختلف در روایات نیز تاکید شده است. رسول مهربانی­ ها فرموده­ اند: به من ایمان نیاورده است آن کس که شب سیر بخوابد و همسایه اش گرسنه باشد.

چه خوب است در زمینه ی شناسایی افراد نیازمند تلاش کرده و در حد وسع، کمک ­حالشان باشیم. علاوه بر کمک­ های مالی، امدادهای معنوی نیز می ­تواند شادی همسایگان و در نتیجه خدا را به همراه داشته باشد. خرید کردن برای همسایگانی که در شمار گروه ­های پرخطر بیماری هستند در شمار این نوع از همیاری ­ها خواهد بود.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید