دندان نوزاد چند ماه پس از تولد شروع به رویش می کند و علائم مختلفی دارد که والدین را گاهی نگران و بیقرار می کند. تانما در این مطلب دلایل تأخیر در درآمدن دندان نوزاد و مراقبت های لازم از دندان های نوزاد را به شما معرفی می کند؛

زمان دندان درآوردن نوزاد

لثه کودکان از سن سه ماهگی شروع به خارش می کند و آنها دچار ریزش آب دهان می شوند اما این علائم ممکن است ناشی از ریفلاکس بیولوژیک باشد . اولین دندان نوزادان معمولا در 7 ماهگی می روید اما این رویش ممکن است از 4 ماهگی تا 13 ماهگی به طول انجامد.

در کل دندان درآوردن نوزادان، فرایند تدریجی و زمان بَر است که یک باره اتفاق نمی افتد. تبدیل شدن آن لثه های نرم و بدون دندان به دهانی پر از مرواریدهای براق، مسیری است که پیمودن آن چندین ماه طول می کشد. تا زمانی که کودک تان ۳ ساله شود، معمولا اکثر دندان هایش بیرون می آیند و می تواند خودش آن ها را مسواک بزند.

نشانه های دندان درآوردن نوزاد

  • آبریزش دهان که می تواند به بروز بثورات جلدی در اطراف دهان منجر شود
  • حساسیت و تورم لثه
  • تحریک پذیری یا نق زدن
  • گاز گرفتن
  • امتناع از غذا خوردن
  • مشکلات خواب
راهکارهای کاهش درد دندان دراوردن نوزاد

نشانه های دندان درآوردن نوزاد

علت دیر دندان در آوردن در کودکان
عوامل ارثی

دیر دندان درآوردن معمولا ارثی است و ممکن است از هر دو طرف از خانواده به ارث برسد. بنابراین، اگر هر یک از والدین دیر دندان در آورده باشند احتمال دارد فرزند آن ها نیز این مشکل را داشته باشد.

تغذیه ضعیف

تغذیه نامناسب باعث دیر دندان درآوردن می شود. نوزادانی که تغذیه شان از شیر مادر ناکافی است و مکمل کم از شیرخشک دریافت می کنند ممکن است دیر دندان در آورند این کودکان از باقی کودک ها ضعیف تر، کوچکتر و کم وزن تر هستند.

کمبود ویتامین D

کمبود ویتامین و یا مواد معدنی، به ویژه ویتامین D و کلسیم، منجر به دیر دندان در آوردن می شود.

کم کاری تیروئید

کم کاری تیروئید نیز می تواند سبب دیر دندان درآوردن کودک شود. علائم کم کاری تیروئید در کودکان تاخیر در راه رفتن، تاخیر در صحبت کردن، اضافه وزن و دیر دندادن در آوردن است.

علت زود دندان درآوردن نوزاد

بیشتر بچه ها تا سی ماهگی ۲۰ دندان موقت درمی آورند که به آن دندان شیری می گویند. بعضی از بچه ها از بدو تولد روی لثه شان برآمدگی های محکمی دارند که به آن ها پیش دندان می گویند. این برآمدگی ها طبیعی هستند و جای هیچ نگرانی ندارند. بعضی از نوزادان واقعاً زود دندان درمی آورند و حدود دو ماهگی یا حتی زودتر از آن اولین دندانشان بیرون می زند. شش هفتگی برای دندان درآوردن سن خیلی کمی است اما هیچ مشکلی برای کودک به وجود نمی آورد.

راهکار کاهش درد دندان درآوردن نوزاد

علت زود دندان درآوردن نوزاد

راه هایی برای کاهش درد ناشی از دندان درآوردن نوزادان

  • به نوزادتان چیزی بدهید تا آن را بجود. به او یک حلقه ی دندانی یا حوله ی خیسی بدهید که قبلا آن را در یخچال گذاشته اید.
  • به نوزادتان، غذای سرد بدهید. دادن غذاهای سردی مانند پوره ی سیب (کمپوت سیب له شده) یا ماست به کودک می تواند به کاهش درد و ناراحتی لثه های او کمک کند.
  • لثه های کودک را ماساژ دهید. بعد از شستن دست هایتان، لثه های او را به آرامی اما محکم با انگشت تان ماساژ دهید.
  • داروی مُسکن را امتحان کنید. اگر هیچ یک از این روش ها مؤثر نبود، ممکن است پزشک برای کاهش درد و التهاب، استفاده از قطره ی استامینوفن نوزادان را توصیه کند.

مسواک زدن دندان نوزاد

هنگامی که نوزادتان درحال دندان درآوردن است، باید لثه ها و دندان های درحال رویش او را تمیز نگه دارید. به محض آنکه دندان های او بیرون آمدند، آن ها را دو بار در روز با استفاده از یک مسواک سایز نوزاد یا یک مسواک انگشتی – که مخصوص نوزادان است – و مقدار بسیار کمی خمیردندان، مسواک بزنید.

اگر کودک تان چندین دندان درآورده است و شما نمی توانید با مسواک به تمام سطوح آنها دسترسی داشته باشید، وقت آن است که از نخ دندان استفاده کنید. سعی کنید از نخ دندان های کمانی رنگارنگ که مخصوص کودکان هستند، استفاده کنید تا این کار برای شما و کودک تان آسان تر شود.

کاهش درد دندان درآوردن نزواد

مسواک زدن دندان نوزاد

مراقبت از دندان های نوزاد

  • هرگز کودک تان را درحالی که شیشه ی شیر در دهانش است، نخوابانید؛ مگر آنکه شیشه ی شیر پر از آب باشد. قندهای موجود در شیر خشک و حتی شیر مادر در طول شب روی دندان های او جمع می شوند و می توانند به پوسیدگی دندان ناشی از شیشه ی شیر منجر شوند که به آن پوسیدگی بطری نیز می گویند.
  • برای کاهش احتمال پوسیدگی دندان نوزاد آن است که سعی کنید به جای بطری، با یک فنجان به او شیر بدهید. بهتر است این کار را از حوالی یک سالگی انجام دهید تا او راحت تر بتواند از فنجان شیر بخورد.
  • همچنین باید از لیوان های نی دار نیز اجتناب کنید، چون آنها هم مانند بطری شیر باعث می شوند دندان ها به مدت طولانی درمعرض قند موجود در شیر قرار بگیرند و درنتیجه احتمال پوسیدگی دندان های نوزاد را افزایش می دهند.
  • چکاپ شش ماهگی نوزاد، زمان مناسبی است که از دکتر کودک تان بپرسید آیا او به یک مکمل فلوراید نیاز دارد یا نه. این مکمل ها، به شکل قطره های حاوی فلوراید هستند و به پیشگیری از پوسیدگی دندان های نوزاد کمک می کنند.
  • در حوالی یک سالگی باید کودک تان را برای چکاپ دندان هایش نزد دندان پزشک ببرید. البته اگر پزشک نوزادتان احساس کند که احتمال پوسیدگی دندان های او زیاد است، ممکن است لازم باشد که نوزادتان را کمی زودتر نزد دندان پزشک ببرید.
  • در حدود ۱۸ ماهگی می توانید کم کم به کودک تان یاد بدهید که چگونه دندان هایش را مسواک بزند. شما باید در این کار به او کمک کنید، چون او هنوز مهارت و تمرکز لازم را برای استفاده ی درست از مسواک ندارد.
  • شما مجبور نیستید دندان های کودک تان را در یک جهت خاص مسواک بزنید، فقط سعی کنید ذرات مواد غذایی را از بین دندان ها بیرون بیاورید. اگر کودک شما مزه ی خمیردندان را دوست ندارد، نوع دیگری را امتحان کنید.
  • سعی کنید به کودک تان بیش ازحد شیرینی و شکلات ندهید. وقتی او در خوردن شیرینی جات زیاده روی کرد (مثلا در یک جشن تولد)، حتما بلافاصله پس از خوردن آن ها دندان هایش را مسواک بزنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید