خشکی لب و ترک خوردن لب یکی از مشکلات شایع افراد است که در سنین مختلف و به دلایل مختلف امکان دارد آن را تجربه کنند. البته در اکثر مواقع برای درمان خشکی و ترک لب می توان از روش های ساده استفاده کرد و نتیجه گرفت. تانما در این مطلب قصد دارد ضمن بیان علل بروز ترک و خشک شدن لب، به معرفی روش های درمان فوری ترک لب و خشکی لب بپردازد؛

الف) خشکی لب

علل خشکی لب

  • عفونت قارچی
  • واکنش آلرژیک
  • کم آبی بدن
  • آسیب نور خورشید
  • کمبود ویتامین B2
  • مصرف بیش از حد ویتامین A
  • عوارض جانبی دارو
  • سرماخوردگی
  • سیگار کشیدن

درمان های خانگی خشکی لب

شکر و عسل

سابیدن سلول های مرده ی پوست از روی لب های پوسته شده و ترک خورده کمک می کند تا نرمی و لطافت طبیعی لب ها سریع تر برگردد. دو قاشق چای خوری شکر را با یک قاشق چای خوری عسل ترکیب کرده و خمیر به دست آمده را به لب های خود بمالید، اجازه دهید چند دقیقه بماند. سپس با انگشت های خود این خمیر را به لب های خود بسابید تا سلول های مرده از آن جدا شوند. همچنین می توانید خمیر حاصل از ترکیب عسل و گلیسیرین را قبل از رفتن به رختخواب روی لب ها بمالید. تا صبح، لب نرم و لطیف می شود.

گلبرگ گل سرخ

گلِ سرخی که در باغچه ی حیاط تان دارید، درمان خشکی لب شماست. این مرهم به لب ها کمک می کند، مرطوب بمانند و آنها را خوشرنگ تر و زیباتر نیز می کند. مقداری گلبرگ گلِ سرخ را با آب بشویید. گلبرگ ها را چند ساعت در شیر بخیسانید (اگر نسبت به محصولات لبنی حساسیت دارید می توانید گلبرگ ها را در گلیسیرین بخوابانید.) گلبرگ ها را له کرده و به شکل خمیر درآورید. خمیر به دست آمده را روی لب های خشک تان بگذارید و این کار را روزی دو تا سه بار و هر شب قبل از خواب انجام دهید.

درمان خانگی ترک لب

عوامل ترک خوردن لب

عسل و وازلین

توصیه می شود چنانچه به طور مداوم دچار چاک و ترک لب می شوید، از عسل که خاصیت ضد باکتریایی دارد، استفاده کنید. به این منظور مقداری عسل را به لب ها بمالید و سی ثانیه پس از خشک شدن، کمی وازلین روی آن قرار دهید و مدت ۱۵۵ دقیقه اجازه دهید روی لب باقی بماند.سپس با گوشه حوله آغشته به آب ولرم، به آرامی وازلین و عسل را پاک کنید.این کار را روزی دو بار به مدت یک هفته تکرار کنید تا نتیجه مطلوب بگیرید.

خیار

یک درمان ساده و طبیعی دیگر برای لب های خشک شما، خیار است. یک تکه ی کوچک از خیار را به آرامی به لب خود بمالید، جوری که لب ها به خوبی به عصاره ی آن آغشته شود. بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند و سپس آن را با آب بشویید. این کار را چند بار در روز انجام دهید تا خشکی لب تان زودتر برطرف شود.

آلوئه ورا

خواص درمانی آلوئه ورا، برای همه بسیار شناخته شده است. هر روز کمی از ژل آلوئه ورا را روی لب تان بمالید تا درد ناشی از ترک خوردگی و خشکی آن برطرف و درمان شود. ژل آلوئه ورا، مزه ی ناخوشایندی دارد، اما خواص التیام بخش و شگفت انگیز آن، ارزش تحمل این طعم نامطلوب را دارد.

درمان خشکی لب با پماد

اگر هنوز یک پماد مناسب لب (بالم لب) ندارید به دنبال خرید پمادی بروید که درون آن موادی چون موم، وازلین (petroleum jelly) و پارافین وجود داشته باشد. این مواد به خوبی رطوبت را درون خود نگه می دارند و مثل بالم های سبک و نازک نیستند که رطوبت از میان آنها به سرعت تبخیر شود. بالم هایی (پماد لب) وجود دارد که ظاهری فریبنده دارند اما مواد درون آنها لب های شما را خشک تر می کنند. اسید سالیسیلیک که درمان خیلی خوبی برای آکنه است، می تواند لب های شما را به شدت خشک کند.

وازلین

وازلین نیز برای درمان خشکی لب بسیار سودمند و مؤثر است. چند بار در روز به لب تان وازلین بمالید تا از آن محافظت شود. قبل از خواب هم این کار را انجام دهید تا در طول شب، لب تان به خوبی تغذیه شود.

علل خشکی لب

درمان خشکی لب با پماد

درمان خشکی لب با کرم

استفاده از کرم های مرطوب کننده لب ها که ترجیحا حاوی ضدآفتاب با فاکتور محافظتی برابر یا بیش از 15 باشند می تواند در کنترل خشکی و پوسته پوسته شدن لب ها تاثیر بسزایی داشته باشد. این ترکیبات اغلب حاوی سرامیدها، مشتقات پارافین و اوسرین، کره کاکائو یا عصاره آلوورا هستند که به بازسازی پوست آسیب دیده کمک کرده و ظاهر خشک و ترک خورده لب ها را بهبود می بخشند.

درون کرم های ضدآکنه موادی است که جوش ها را خشک می كند در نتیجه این کرم ها دقیقا همین تأثیر را روی لب های شما می گذارند و آنها را خشک می کنند بنابراین مواظب باشید با لب های تان تماس پیدا نکنند. کرم هایی که دارای منتول(نعناع) و کافور هستند با اینکه خواص التیام دهنده ای دارند ولی می توانند باعث به وجود آمدن مشکلاتی شوند. از هر کرمی که دارای مواد عطری یا سیلیکونی است هم اجتناب کنید چون این مواد رطوبت لب های شما را می گیرند.

درمان خشکی لب در طب سنتی

  • هر روز صبح مقداری تخم کاسنی را بجوشانید و آب آن صاف و شیرین نموده، از آن میل کنید.
  • شب ها مقداری به دانه را در کمی آب جوش بخیسانید و صبح لعاب ایجاد شده را روی لبها مالش دهید.
  • روزی ۴ بار روغن طبیعی نارگیل یا کرچک روی لب های خشک خود بزنید. این روغن ها، از قوی ترین و موثرترین نرم کننده های طبیعی لب در روزهای سرد و خشک سال محسوب می شوند.

درمان خشکی لب با رژ لب

رژلب های فاقد رنگ یا رنگی نیز جزو درمان های موثر در از بین بردن خشکی لب ها محسوب می شوند و استفاده از آنها به شرطی که در مصرف آنها زیاده روی نشود و از مکیده شدن یا خوردن این رژلب ها خودداری شود، مفید است. شایان ذکر است که رژلب های حاوی ترکیبات مرطوب کننده و ضدآفتاب و دارای خاصیت چرب کنندگی بر رژلب های عادی ارجحیت دارند و باعث نگهداری رطوبت لب ها و ممانعت از تبخیر می شوند.

ب) ترک خوردن لب

عوامل ترک لب

  • بدون ایجاد ایمنی برای لب ها در معرض آفتاب قرار می گیرید
  • آلرژی درمان نشده ای دارید
  • به طور مزمن مبتلا به خشکی لب ها هستید
  • بدن تان کم آب یا به اصطلاح «دیهایدریت» شده است
  • با دهان نفس می کشید
  • لب های تان را می مکید
  • محیطی که در آن زندگی می کنید هوای خشکی دارد
علل خشکی لب

درمان خانگی خشکی لب

درمان های خانگی ترک لب

چای سبز

سرشار از آنتی اکسیدان، مواد معدنی و پلی فنول است که التهاب را تسکین می دهد. یک چای سبز کیسه ای را در آب گرم بخیسانید. آن را به آرامی روی لب های خود بکشید تا پوست های مرده اضافی را از بین ببرد و لب هایتان نرم شود. این روش نسبت به لایه برداری سنتی ملایم تر است.

بادام

در یک کاسه کوچک یک قاشق چای خوری از پودر بادام را بریزید. یک قاشق چای خوری شکر سفید، عسل و روغن بادام را اضافه کنید. مواد را به طور کامل مخلوط کنید. این خمیر را روی لب های خود بمالید. 2 دقیقه صبر کنید، سپس از یک مسواک نرم برای تمیز کردن لبهای خود استفاده کنید. لبهایتان را با آب ولرم بشویید، خشک کنید و کمی روغن بادام بریزید. از این درمان 1 تا 2 بار در هفته استفاده کنید.

پودر قهوه

در یک کاسه کوچک، یک قاشق چای خوری از پودر قهوه بریزید. یک قاشق چای خوری عسل و کمی روغن زیتون نیز اضافه کنید. به طور کامل مخلوط کنید و این اسکراب قهوه خانگی را روی لبهای خود بمالید. برای چند دقیقه لب های خود را ماساژ دهید، سپس آن را به مدت 5 دقیقه نگهدارید و با آب ولرم آبکشی کنید.خشک کنید و یک مرهم لب بزنید. این کار را هفته ای یک بار انجام دهید.

کیوی

یک قاشق غذا خوری از کیوی له شده را در یک کاسه بریزید. 1 قاشق غذا خوری از روغن زیتون و شکر را به آن اضافه کنید. آن را به خوبی مخلوط کنید و روی لبهای خود بمالید. سپس لبهای خود را با آب ولرم بشویید و مرطوب کننده لب بزنید. از این اسکراب لب به مدت دو بار در هفته استفاده کنید، تا لبهای زیبا و صورتی خود را حفظ کنید.

درمان ترک لب با طب سنتی

  • اگر ترک لب به علت کم آبی بدن باشد، افراد می توانند روزانه تا ۶ لیوان آب به همراه شربت سکنجبین بنوشند. همچنین می توان به این محلول مقداری تخم شربتی هم اضافه کرد.
  • ماساژ لب با روغن نارگیل، ترکیب روغن بنفشه و بادام و ژل آلوئه ورا به همراه عسل نقش مؤثری در درمان ترک لب دارد.
درمان فوری ترک لب

درمان ترک لب با طب سنتی

پیشگیری از خشکی و ترک لب

آب فراوان بنوشید

کم آبی بدن می تواند علت پنهان خشکی و ترک لب ها باشد. شما باید در طول روز به مقدار کافی آب بنوشید تا بدن تان را هیدراته نگه دارید. روزتان را با نوشیدن یک تا دو لیوان آب شروع کنید؛ قبل از خوردن یا نوشیدن هر ماده ی غذایی دیگری آب بنوشید. قبل از رفتن به رختخواب نیز، حداقل یک لیوان آب بنوشید. نوشیدن آب کافی، نه تنها بدن تان را هیدراته نگه می دارد، بلکه کمک می کند تا سموم از بدن تان دفع شود.

از دستگاه بخور استفاده کنید

استفاده از دستگاه بخور در اتاق خواب برای پیشگیری از ترک لب مفید است، به ویژه اگر هنگام خواب با دهان نفس می کشید.

اشیاء فلزی را با لب های خود نگیرید

از گرفتن اشیاء فلزی با لب های خود بپرهیزید. گیر ه کاغذ، جواهرات و وسایل فلزی لب های حساس شما را آزرده می کنند.

لب های خود را با زبانتان مرطوب نکنید

از لیس زدن، جوییدن، گاز گرفتن و کندن پوست لب های خود بپرهیزید. وقتی لب هایتان خشک است، طبیعی است که بخواهید با زبان خود آن ها را مرطوب کنید، اما این کار خشکی آن را تشدید می کند، زیرا بزاق دهان رطوبت بیشتری را از لب شما می گیرد و بخار می شود و لب های شما خشک تر می شوند. کندن پوست لب یا گاز گرفتن لب، آن را تحریک و از بهبود آن جلوگیری می کند.

استفاده از بالم ضد حساسیت در بیرون از منزل

مقدار زیادی از بالم لب ضد حساسیت را (که SPF آن ۳۰ یا بیشتر است) قبل از خروج از خانه به لب هایتان بزنید. حتی در زمستان باید لب های خود را در مقابل نور آفتاب محافظت کنید. نور آفتاب ممکن است لب های خشک و ترک خورده را بسوزاند و سبب بروز تبخال شود.

در ضمن برای محافظت لب های خشک و ترک خورده در برابر آفتاب، از بالم لب هایی استفاده کنید که SPF 30 یا بیشتر دارند و حاوی تیتانیوم دی اکسید یا زینک اکسید هستند. علاوه بر این، حتماً هنگامی که بیرون از خانه هستید، هر دو ساعت یک بار بالم لب تان را تمدید کنید.

دهان خود را در هوای سرد یا بادی بپوشانید

وقتی به بیرون می رویم به ندرت دهان خود را می پوشانیم و پوست نازک و حساس صورت در معرض عناصر قرار می گیرد. وزش باد شدید ، درجه حرارت سرد و هوای خشک همه می تواند رطوبت را از لب ها بگیرد. بنابراین مهم است که برای جلوگیری از خشک شدن لب ، دهان خود را بپوشانید. در زمستان دهان خود را با روسری بپوشانید تا از سرمازدگی لب ها جلوگیری شود.

پوسته های خشک شده پوست را نکنید

این کار باعث می شود که لب ها خونریزی کند و به تبع آن ، کندتر بهبود یابد. در برابر کندن پوست های لب مقاومت کنید و اجازه دهید لب های شما بهبود یابد. لمس مکرر زخم ها یا ترک ها نیز می تواند منجر به عفونت شود یا احتمالاً شما را بیمار کند.

درمان ترک لب با طب سنتی

پیشگیری از ترک و خشکی لب

از طریق بینی خود تنفس کنید

حرکت هوا به تبخیر آب و از بین بردن رطوبت کمک می کند. این کار مشابه قرار دادن لباس های مرطوب در زیر فن است. همین اصل روی لب ها نیز عمل می کند . اگر دچار گرفتگی سینوسی هستید و مجبور به تنفس از طریق دهان هستید ، حتماً به طور مرتب لب ها را چرب کنید.

از آلرژن ها خودداری کنید

آلرژن های مختلف می توانند لب های شما را تحریک کرده و باعث خشکی لب شوند. برخی غذاها ، داروها و عوامل محیطی مانند گرده و شوره می توانند باعث ایجاد یک واکنش آلرژیک شوند. اگر می توانید ، از این موارد دوری کنید. به عنوان یک قانون اساسی ، شما باید از خوردن هر چیزی که به آن حساسیت دارید خودداری کنید، زیرا ممکن است یک واکنش کشنده داشته باشید.

خودداری از محصولات حاوی کافور ، اکالیپتوس و منتول

این مواد در حقیقت لب های شما را بیشتر خشک می کنند و باعث بدتر شدن لب می شوند. به جای آن به دنبال محصولاتی حاوی اسانس یا گلیسیرین باشید.

رعایت موارد زیر نیز در پیشگیری و بهبود ترک و خشکی لب مؤثر یاشد:

  • اگر با استفاده از رژلب دچار خشکی لب می شوید، بهتر است قبل از استفاده از آن، لب های خود را با کمی پماد ویتامین A چرب کنید.
  • در معرض باد شدید ( باد ، باد کولر و .. ) به هر صورتی قرار نگیرید .
  • از ضد آفتاب لب استفاده کنید .
  • سیگار و آدامس ممکن است باعث ایجاد ترک لب شوند .
  • از خمیر دندان بدون سدیم لورت سولفات استفاده نمایید .
  • هر روز رژ لب بزنید .
  • میوه های اسیدی نخورید .
  • غذاهای تند نخورید .
  • ویتامین های A ، B ، C ، B2 و E در سلامت لب ها موثر هستند .
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید