گلو درد در کودکان به دلایل مختلفی بروز پیدا می کند و بسته به شدت بیماری می تواند علائم متفاونی نیز داشته باشد. البته گلو درد نوزادان علائم مشخصی ندارد چون آن ها نمی توانند این مساله را ابراز کنند اما در کودکان بزرگتر قابل تشخیص تر است. تانما در این مطلب علاوه بر علل و نشانه های گلو درد، روش های درمان گلو درد در نوزادان و کودکان را بیان می کند؛

گلو درد چیست؟

گلو درد یکی از شایع ترین بیماری های دوران کودکی و معمولا نشان دهنده عفونت دستگاه تنفسی است . این بیماری می تواند به علت التهاب لوزه ها که توسط نوعی میکروب ایجاد می شود یا در بیشتر موارد به علت یک ویروس مثل ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد می شود . اگر میکروب یا ویروسی از راه بینی یا دهان وارد حلق شود ، سبب تورم لوزه ها و حلق می گردد و ایجاد گلو درد می کند .

انواع گلو درد

انواع مختلف گلو درد معمولا در اثر عفونت یا عوامل محیطی مانند خشکی هوا ایجاد می شود. بر اساس محل عفونت می توان گلو درد را به سه نوع تقسیم کرد:

  • فارنژیت دقیقا در ناحیه پشت دهان به وجود می آید.
  • تونسیلیت با ورم و قرمز شدن لوزه ها همراه است.
  • لارنژیت با ورم و قرمز شدن حنجره همراه است.

دسته بندی دیگر ی از گلو درد که به علت گلو درد برمی گردد،شامل موارد زیر است:

گلو درد ناشی از ویروس ها

ویروس های مختلفی ممکن است ایجاد گلو درد کنند . کودکی که مبتلا به گلو درد ویروسی می شود در برخی موارد علائم دیگری مانند قرمزی چشم ، ترشح از بینی ، گرفتگی صدا ، سرفه ، نفس تنگی و خس خس دارد .

تشخیص و درمان این نوع گلو درد با پزشک متخصص است . ولی به طور کلی درمان عبارتند از استراحت ، نوشیدن مایعات و استفاده از تب بر مسکن می باشد . چون آنتی بیوتک ها بر روی ویروس ها موثر نیستند ، مصرف آنها بی فایده است .

گلو درد ناشی از باکتری

کودکان در هر سنی ممکن است به این گلو درد مبتلا شوند . علائمی که در کودکان دیده می شوند بستگی به سن آنها دارد .

در مجموع گلو درد در نوزدان و کودکان برحسب سن و علائم به موارد زیر تقسیم می شود:

گلو درد در نوزادان کمتر از شش ماه

آبریزش شفاف یا ترشحات مخاطی از بینی ، بی اشتهایی ، گریه زیاد ، بی خوابی و تحریک پذیری است و درجه حرارت بدن کودک ممکن است مختصری بالا باشد .

گلو درد در کودکان 6 ماهه تا 3 ساله

ویژگی های گلو درد ناشی از این باکتری در این سن اینست که حقیقتا کودک مبتلا به تورم حلق و بینی است . ترشحات غلیظ و چرکی ممکن است از بینی او دفع شود . غدد لنفاوی او بزرگ است و تب او در حدود 38 تا 3 درجه سانتیگراد است . کودک در این سن ممکن است در نتیجه این گلو درد دچار گوش درد و سینوزیت گردد.

گلو درد در کودکان بزرگتر از 3 سال

در این سن بیماری به شکل ورم شدید لوزه ها یا تمام حلق ظاهر می شود. کودک در هنگام بلع در گلوی خود درد شدیدی احساس می کند و از سردرد شکایت داد و کاملا بی اشتهاست .

علائم گلو درد

انواع گلو درد

به چه دلیل کودکان دچار گلو درد می شوند؟

کودکان به دلایل مختلفی دچار گلو درد می شوند و بر حسب مشاهدات و گزارشات علمی تعدادی از علل گلودرد در نوزادان و کودکان وجود دارد که در زیر به چند مورد علل گلو درد کودکان اشاره می نماییم:

  • سرماخوردگی
  • ورم لوزه
  • بیماری دست ، پا و دهان
  • گلودرد استرپتوکوکی

گلو درد در کودکان چه نشانه هایی دارد؟

گلو درد در کودکان با علائم مختلفی بروز پیدا می کند که گتهی خفیف است و با درمان های خانگی برطرف می شود اما گاهی شدید و طولانی مدت است و نیاز به درمان جدی پزشک وجود دارد. اصلی ترین نشانه های گلو درد شامل موارد زیر است:

چگونه می توان از گلو درد کودکان جلوگیری کرد؟

پیشگیری از گلو درد در کودکان به طور کامل ممکن نیست ، به خصوص اگر ناشی از سرماخوردگی باشد. اما انجام اقدامات زیر ممکن است به کاهش خطر ابتلا دوباره نوزاد کمک کند:

  • نوزاد را تا جایی که ممکن است در خصوص علائم و نشانه های سرماخوردگی یا گلودرد چک نمایید.
  • بهتر است نوزاد را از سایر افراد بیمار مانند نوزادان ، خواهران و برادران یا بزرگسالان دور نگه دارید.
  • در صورت امکان از جابه جایی نوزاد در سیستم حمل و نقل عمومی اجتناب ورزید.
  • اسباب بازی ها و پستانک های کودک خود را مرتبا تمیز کنید.
  • دستان خود را قبل از شیر دادن یا لمس کودک بشویید.
  • بزرگسالان ممکن است گلودرد یا سرماخوردگی نوزادان را بگیرند.

روش های درمان گلو درد در نوزادان و کودکان کدامند؟

برای درمان گلو درد کودکان از روش های مختلفی می توان استفاده کرد البته شدت بیماری روی درمان موثر است یعنی می توان از روش های خانگی و گیاهی تا روش های دارویی را برای درمان گلو درد کودکان استفاده کرد. در زیر درمان خانگی گلو درد کودکان را می خوانید:

رطوبت ساز

راه اندازی یک دستگاه بخور و رطوبت ساز با دمای خنک در اتاق کودک ممکن است به کاهش علائم گلودرد کمک کند. اگر کودک گرفتگی بینی دارد ، دستگاه مرطوب کننده ممکن است به او کمک کند تا راحت تر نفس بکشد.مرطوب کننده هوا را دور از کودک قرار دهید تا کودک آن را لمس نکند ، اما به اندازه کافی نزدیک باشد که بتوانند اثرات آن را احساس کنند.

استفاده از مکش بینی

نوزادان قادر به تخلیه محتیویات بینی خود نیستند. در عوض ، می توانید از یک دستگاه مکش برای مکیدن مخاط بینی استفاده کنید. قطره های سالین ممکن است به شل شدن مخاط کمک کند تا با مکش راحت تر تخلیه شود.

قرقره آب نمک

وقتی بحث درمان خانگی گلودرد کودکان پیش می آید(چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان) این روش اولین و مؤثر ترین راهیست که برای کاهش ورم و ناراحتی و رقیق کردن مخاط به ذهن می رسد.

نیم قاشق غذاخوری نمک به یک فنجان آب گرم اضافه کنید، هم بزنید و سه تا پنج بار در روز قرقره کنید. اگر محلول آب نمک برای فرزندتان ناخوشایند است، می توانید کمی عسل به آن اضافه کنید اما حتما پس از قرقره آنرا بیرون بریزید و از قورت دادن آن پرهیز کنید.

درمان گلو درد کودک در طب سنتی

درمان خانگی گلو درد کودکان

دادن مایعات فراوان

برخی از کودکان مبتلا به گلودرد در اثر دردی که دارند، نسبت به خوردن و آشامیدن بی میل هستند. کم آب نوشیدن منجر به بی آبی می شود. به منظور کاهش خظر کم آبی، والدین باید به کودکان مایعات گرم یا سرد بنوشانند و آنها را به وسیله محلول های آبرسان دهانی درمان کنند.

قرص های مکیدنی

قرص های مکیدنی متنوعی برای کاهش خشکی یا درد وجود دارند اما اثر آنها بیشتر از آب نبات سفت نیست. مکیدن آب نبات سفت برای برخی از کودکان تسکین دهنده است.

سوپ خانگی

هیچ درمان خانگی بهتر از یک کاسه سوپ وجود ندارد و این راه خوبی است که کودک خود را تسکین دهید.سوپ گزینه خوبی است، چون به راحتی قورتش می دهند و می توانید آن ها را با سبزیجات تازه, رشته فرنگی و گوشت نرم اختیاری درست کنید.

پودینگ برنج

این غذا هم ارزش و خاصیت غذایی دارد و هم مورد علاقه بسیاری کودکان خردسال است. پودینگ برنج نرم است و حاوی پروتئین زیاد که باعث بالا رفتن انرژی فیزیکی کودک در مقابله با بیماری می شود.

ماست با میوه

ماست انتخاب خوبی است. بسیار راحت قورت داده می شود. حاوی پروبیوتیک است که در واقع همانند آنتی بیوتیک عمل می کنند. بهتر است در ماست کمی توت تازه، موز خلال شده، انبه و... بریزید تا ویتامین C آن بالا رود و با عفونت های موجود در گلو بیشتر مقابله کند.(ماست بسیار شیرین را در چنین شرایطی استفاده نکنید چرا که خود عامل تحریک کننده است و از ماست معمولی استفاده کنید.)

اسپری گلاب

استفاده از گلاب به این منظور که می توانید گلاب را روی پارچه ای اسپری کنید و شب ها فقط به مدت ۱۰ دقیقه روی صورت کودک خود قرار دهید این راه تاثیر بیشتری روی کودکانمان خواهد داشت.

درمان گلو درد کودک در طب سنتی

علاوه بر روش های ساده خانگی می توان از روش های سنتی و گیاهی نیز برای درمان گلو درد در کودکان استفاده کرد البته بهتر است قبل از استفاده از روش های سنتی با پزشک اطفال مشورت کنید تا کودکتان دچار عوارض نشود:

غرغره کردن با چای سبز

خیلی از مردم این را نمی دانند اما غرغره کردن چای سبز تازه دم شده می تواند به رفع گلو درد کمک کند. اگرچه، باید با چای ولرم غرغره کنید چون چای داغ زبان و گلو را می سوزاند. غرغره کردن چای ولرم می تواند باعث ازبین رفتن باکتری نیز شود.

چای بابونه

بابونه به دلیل خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی اش شناخته می شود. چای بابونه می تواند سبب تقویت سیستم ایمنی بدن شود و برای مبارزه با ویروس های گلودرد و عفونت های آن به کودکان و افراد بالغ کمک کند. می توانید از کمی عسل هم استفاده کنید. این روش همچنین آب مورد نیاز بدنتان را هم تأمین می کند.

عسل و لیمو

درست مثل این است که می تواند به سرفه کمک کند. چنانچه پیش از این هم در بخش نسخه های گیاهی درمان گلو درد در سلامت نمناک گفته شد یک قاشق غذا خوری آب لیمو و یک قاشق غذا خوری عسل را با هم ترکیب کنید و به آرامی بنوشید.(البته دادن عسل به نوزاد زیر 1 سال کار درست و ایمن نیست. به کودک خود آب عسل یا سایر داروهای حاوی عسل ندهید. می تواند باعث بوتولیسم نوزاد شود.)

نسترن کوهی

یک درمان سرفه متداول، نسترن کوهی است که دارای غلظت بالایی از فلاونوئیدها است, یک ترکیب شیمیایی گیاهی که مخاط را شل می کند. به دنبال چای های بدون کافئین بگردید که شامل نسترن کوهی هستند و عسل یا شکر برای شیرینی اش به آن اضافه کنید.

دارچین

دارچین یکی از ادویه های محبوب است و خواص آنتی باکتریال آن، این ماده را به یک درمان عالی برای گلودرد کودکان تبدیل کرده. کمی از آن را به چای یا مخلوط آب گرم و لیمو اضافه کنید یا اینکه در خوراکی هایی مانند سیب پخته بریزید تا اشتهای فرزندتان باز شود.

سرکه سیب

سرکه سیب به خاطر توانایی مبارزه با عفونت ها شناخته شده است. و می توان آن را با آب ترکیب نموده و مصرف کرد تا از گلو درد رهایی یافت.

ریشه شیرین بیان

برای قرن ها از ریشه شیرین بیان برای درمان گلو درد استفاده می شده است. می توانید یک تکه ریشه شیرین بیان را بجوید تا خیلی سریع گلودردتان بهتر شود. به علاوه، می توانید آن را با آب بجوشانید و آب آن را بنوشید یا غرغره کنید تا گلو دردتان بهتر شود.

سیر

استفاده از سیر در درمان گلودرد باعث نابودی باکتری های مضر می شود. همچنین استفاده از سیر باعث می شود تنفس در کودکان راحت انجام بگیرد والدین عزیز می تواند برای کودکان خود از قرص سیر یا از روغن سیر هم استفاده کنند .

نوشیدن چای زنجبیلی

یک تکه زنجبیل بردارید و آن را رنده کنید. زنجبیل رنده شده را داخل آب بریزید و آن را بجوشانید. بگذارید کمی بجوشد و بعد آن را از صافی رد کرده و وقتی گرم است آن را بنوشید. می توانید کمی عسل هم به آن بزنید. این درمان به کودک شما کمک می کند تا گلو دردش بهتر شود.

درمان دارویی گلو درد کودک

درمان گلو درد کودک با طب سنتی

درمان دارویی گلو درد کودکان

گلودرد در کودکان ناشی از عفونت های ویروسی معمولا چهار تا پنج روز طول می کشد. در طول این مدت، ممکن است درمان به کاهش درد کمک کند اما به از بین بردن ویروس کمک نخواهد کرد. آنتی بیوتیک ها باعث کاهش درد ناشی از ویروس نمی شوند و استفاده از آنتی بیوتیک توصیه نمی شود.

درد گلو را می توان با داروهای مسکن مانند استامینوفن یا داروهای ضد التهابی استروئیدی مانند ایبوپروفن درمان کرد. استامینوفن ممکن است هر چهار تا شش ساعت یکبار نیاز باشد، اما نباید بیش از پنج بار در 24 ساعت مصرف شود.

در کودکان کمتر از 3 ماه نباید بدون مشورت با یک متخصص بهداشت از استامینوفن استفاده شود. دوز استامینوفن باید براساس وزن کودک (نه سن) محاسبه شود. مصرف ایبوپروفن هر شش ساعت یکبار تجویز می شود.

ایبوپروفن نباید در کودکان زیر 6 ماه استفاده شود. دوز ایبوپروفن باید بر اساس وزن کودک (نه سن) محاسبه شود. مصرف آسپرین برای کودکان زیر 18 سال به علت خطر ایجاد سندرم ری توصیه نمی شود. همچنین نکات قابل توجهی که والدین برای جلوگیری از بدتر شدن عفونت گلو در کودکان باید انجام بدهند را در زیر آورده ایم:

  • در طول درمان عفونت گلوی کودکان هرگز به صورت همزمان و باهم از داروی گیاهی و شیمیایی استفاده نکنید چون این دو در کنار هم تداخل ایجاد می کند که برای کودک بسیار خطرناک است . متاسفانه در مواقعی خطر مرگ کودک در بر خواهد داشت . پس والدین دقت کنید برای درمان فقط یا از داروی گیاهی استفاده کنید یا از داروی شیمیایی .
  • در طول درمان از مواد غذایی سرخ کردنی استفاده نکنید .
  • در طول درمان از غذای فست فود و سوسیس و کالباس استفاده نکنید .
  • هرگز در طول درمان خوراکی های مضر نظیر چیپس و پفک به هیچ عنوان استفاده نکنید .
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید