بارداری برای هر زنی می تواند یک تجربه شیرین و لذت بخش باشد که البته مشکلات خود را نیز داراست. در این دوران عموما، زنان هم حس خوشبختی دارند و هم در خصوص برخی از شرایط بارداری نا امید می شوند. یکی از مشکلاتی که در بارداری وجود دارد، لک بارداری است که ملاسما نامیده می شود.

البته در دوران بارداری ، هورمون های شما به هم می ریزد. ملاسما سبب سرسخت شدن پوست می شود و لکه های تیره بر روی آن ایجاد می کند. ملاسما با نام کلوآسما نیز شناخته می شود که در آن، نقاط قهوه ای رنگی بر روی پوست افراد حامله ایجاد می گردد که این موضوع در زنانی که پوست تیره تری دارند، شایع تر است. ملاسما زمانی که در زنان باردار ظاهر می‌شود.، به عنوان ماسک بارداری نیز شناخته می‌شود.

ملاسما چیست؟

ملاسما در پوست زنان باردار عموما با سه نوع الگو ظاهر می شود که در نوع اول که به نام مرکزی می شناسند، بینی، پیشانی و بالای لب ها تحت تاثیر قرار می گیرند و در نوع دوم بر روی گونه ها اثر گذاشته و در نوع سوم، چانه و خط فک تاثیر می پذیرد. الگوی مرکزی در ملاسما به عنوان رایج ترین نوع شناخته می شود که در 50 تا 80 درصد، این الگو حضور دارد و این تغییر رنگ می‌تواند روی گردن و شانه‌ها نیز به وجود بیاید.

اگرچه اصلا مضر نیست اما زنان باید مراقب ظاهر خود باشند. دقت کنید که شما نباید نگران هر لکه و نقطه ای بر روی پوست خود باشید چرا که تفاوت فاحشی میان ملاسما و هیپرپیگمانتاسیون وجود دارد.

لک بارداری

لک بارداری

بسیار پیش آمده است که افراد ملاسما را با هیپرپیگمانتاسیون اشتباه می گیرند اما هیپرپیگمانتاسیون عبارت بسیار گسترده‌ای است و به هر مشکل پوستی که در آن تغییر رنگ پوست یا لکه‌های تیره به وجود می‌آید، اشاره می‌کند. برای مثال، لکه‌هایی که به دلیل آکنه، جوش ، تاول و لکه‌های ناشی از قرار گرفتن در برابر آفتاب، اگزما یا پسوریازیس ، همه در گروه هیپرپیگمانتاسیون قرار می‌گیرند.

ملاسما اما پیچیده تر است. در واقع ملاسما زیرمجموعه ای از هیپرپیگمانتاسیون به شمار می رود که در اثر اشعه های ماورای بنفش و عوامل هورمونی به وجود می آیند و درمان ملاسما نیز سخت تر است چرا که عمیق تر می باشد.

این که ملاسما چرا در بانوان به وجود می آید، هیچ دلیل مشخصی وجود ندارد اما بسیاری از متخصصان معتقدند که علل ایجاد لک بارداری، اشعه ماورای بنفش است که البته عواملی نظیر قرص‌های ضد بارداری ،هورمون درمانی،نژاد،داروهای ضد تشنج و سابقه خانوادگی ملاسما در ایجاد آن موثرند.

برطرف کردن لک بارداری

برطرف کردن لک بارداری

معمولا متخصصین پوست، زمانی که به پوست شما نگاه می کنند می توانند تشخیص دهند که این لک بارداری است یا خیر. در زمانی که پزشک می خواهد لک بارداری شما را مورد بررسی قرار دهد، معمولاً از لامپ وود استفاده می کند. در این روش ، نوع خاصی از نور را نزدیک پوست می گیرند که ببینند پوست شما به قارچ یا باکتری آلوده است یا خیر.

این کار به تشخیص درگیری چند لایه از پوست شما توسط لک بارداری نیز کمک می کند. زمان درمان این نوع خاص از هیپرپیگمانتاسیون در دوارن بارداری، به یاد داشته باشید که ممکن است نتایج از فردی به فردی دیگر متفاوت باشد. رفع لک بارداری، برای برخی از زنان بدون درمان صورت می پذیرد اما برای برخی دیگر به راحتی از بین نمی رود.

درمان لک های بارداری

درمان لک های بارداری

برای برطرف کردن لک بارداری معمولا پزشک داروی هیدروکینون را تجویز می کند که این دارو در بارداری کاربرد دارد و به شکل ژل، مایع، کرم و لوسیون یافت می‌شود. استفاده از این دارو به صورت موضعی، به کم تر شدن لکه ها کمک می کند و بیشتر کرم های دارای هیدروکینون به صورت آزاد نیز در بازار یافت می گردد.

اما برخی از افراد باید نسخه پزشک داشته باشند و به طور کلی، کرم‌های آزاد مقدار هیدروکینون کمتری دارند. متخصصان پوست معمولا ترتینوئین یا کورتیکواستروئید را همراه با داروهای دیگر تجویز می‌کنند. این دارو در درمان لک بارداری و روشن شدن پوست تاثیر گذار است. از داروهای دیگر برای روشن شدن لکه های می توان به کوجیک اسید یا آزلائیک اسید اشاره کرد.

لک های بارداری

لک های بارداری

در برخی از افراد ممکن است که ملاسما به این سادگی از بین نرود یعنی استفاده از دارو ها تاثیر نداشته باشد. یکی از روش ها پیلینگ شیمیایی است که در آن پزشک، گلیکولیک اسید یا هر نوع ماده شیمیایی را بر روی قسمت آسیب دیده می گذارد و این کار سوختگی شیمیایی خفیفی را به دنبال دارد و پس از مدتی لایه سوخته، کنده شده و پوست جدید که لکه ندارد تشکیل می‌شود.

میکرودرم یکی دیگر از روش هایی است که پزشک به وسیله آن به درمان لک بارداری می پردازد و در آن از ماشینی برای لایه برداری پوست و برداشت پوست مرده استفاده می کند که به این طریق، لایه آسیب دیده پوست به آرامی از بین می رود.

انجام لیزر یکی دیگر از روش های درمان ملاسما است که لیزر می تواند تنها ناحیه آسیب دیده را مورد هدف قرار دهد که این درمان از دیگر روش ها گران قیمت تر است.

آیا این مطلب مفید بود؟ 13
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید