کرونا یکی بیماری ویروسی است که جهش بالایی دارد. به دلیل جدید بودن این ویروس هنوز داروی مشخص یا واکسنی برای آن وجود ندارد و محققان در همه ی دنیا در حال مطالعات و کارآزمایی های بالینی هستند. تانما در این مطلب به چند دارو که در پروتکل درمانی بیماران کرونایی استفاده می شود و ساخت واکسن در مقیاس آزمایشگاهی برای کووید 19 اشاره کرده است؛

درمان دارویی کرونا

هیدروکسی کلروکین + آزیترومایسین

محققان برای بررسی تأثیر داروی کلروکین بر ویروس جدید کرونا، آزمایشات اولیه را با کمک ۴۲ داوطلب مبتلا به کووید 19 انجام دادند. در این تحقیقات ۱۶ بیمار به عنوان گروه کنترل تحت نظر گرفته شدند و ۲۶ بیمار روزانه سه مرتبه و هر بار ۲۰۰ میلی گرم داروی هیدروکسی کلروکین را که گونه ایمن تری از کلروکین است در طول ۱۰ روز دریافت کردند. از بین این بیماران ۶ نفر علاوه بر هیدروکسی کلروکین به طور همزمان با داروی دیگری موسوم به آزیترومایسین نیز درمان شدند.
برای این منظور در روز اول ۵۰۰ میلی گرم آزیترومایسین و در چهار روز بعدی ۲۵۰ میلی گرم دارو دریافت کردند. پس از گذشت ۶ روز از پایان دوره درمان، با بررسی وضعیت بیماران مشخص شد در ۱۰۰ درصد افرادی که با استفاده از هر دو دارو تحت درمان قرار گرفتند، ویروس کرونا به طور کامل از بین رفته است و در گروهی که تنها با هیدروکسی کلروکین تحت درمان قرار گرفتند، تنها ۵۷.۱ درصد از بیماران به طور کامل از شر ویروس کرونا خلاص شدند. این درحالی است که تنها ۱۲.۵ درصد از بیماران گروه کنترل به طور کامل از ویروس کرونا رهایی یافتند.
به اعتقاد محققان با وجود کوچک بودن گروه نمونه و کوتاه بودن مدت مطالعه، نتایج این تحقیقات نشان می دهد که ترکیب دو داروی هیدروکسی کلروکین و آزیترومایسین می تواند یک گزینه مناسب برای درمان بیماران مبتلا به کووید 19 در بیمارستان باشد.

فاویپراویر

فاویپراویر یک داروی ضد ویروسی است که یک شرکت ژاپنی روی آن سرمایه گذاری و معرفی اش کرده است و یک شرکت چینی هم تحت لیسانس آن شرکت ژاپنی این دارو را در چین تولید کرد.

در ابتدای شیوع کرونا پزشکان در چین داروهای مختلف را روی بیماران آزمایش کردند و یکی از این داروها داروی فاویپراویر بود که نسبت به آن حتی ادعاهایی وجود داشت و مقاله ای هم در این زمینه چاپ شد که هفته گذشته نویسندگان این مقاله ، ادعاهای علمی خود در این مقاله را پس گرفتند!

البته تعداد محدودی داروی فاویپراویر توسط دولت چین به ایران اهدا شد و با مشورت کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا در چند بیمارستان این دارو را به طور آزمایشی تست کردیم که ببینیم برای بهبود بیماران کووید 19 جواب می دهد یا نه و هنور مستنداتی در خصوص اینکه اثربخش بوده یا نه به سازمان غذا و دارو اعلام نشده و در پروتکل ابلاغی وزارت بهداشت نیامده است.

تا الان هیچ شواهد مکتوبی در خصوص اینکه این دارو مورد تأیید کمیته علمی مبارزه با کرونا باشد منتشر نشده، چون اینطور نیست که یک داروی جدیدی به راحتی در پروتکل درمانی قرار گیرد . هدف همه ی پزشکان و داروسازان این است که همه ی داروها را آزمایش کنند بلکه یک دارو جواب دهد.

کلترا

داروهایی که برای درمان کرونا استفاده می شود مربوط به بیماری آنفولانزا و مالاریا (هیدروکسی کلروکین) است البته داروی تامی فلو و H1N1 فعلا در بیماران سرپایی از فلوچارت خارج شده است اما اگر قرار به بستری یک بیمار باشد بسته به شرایط وی، داروهای دیگری مانند کلترا که داروی ضد ویروس ایدز است استفاده می شود چراکه این دارو عوارض زیادی دارد و باید بیماران تحت نظر باشند.

واکسن کرونا

محققان ویروسی که برای انسان ها بی ضرر است را طوری مهندسی کردند که نوعی گلیکوپروتئین مربوط به عفونت MERS را تولید کند. موش ها یک دوز از این ویروس را استنشاق کردند.۴ هفته بعد این موش ها در برابر دوز مرگباری از ویروس MERS قرار گرفتند و همه آنها زنده ماندند. اما موش های دیگری که واکسن دریافت کرده بودند، پس از دریافت دوزی از ویروس MERSجان باختند.

این ویروس بی ضرر «ویروس پاراآنفلونزا ۵» یا PIV5 نام گرفته و محققان امیدوارند بتوانند با استفاده از آن، واکسنی برای انواع دیگر بیماری های ویروس کرونا بسازند. "پل مک کری" استاد کالج UIکارور و مؤلف ارشد این پژوهش می گوید: تحقیق جدید ما نشان می دهد با کمک PIV5 می توان واکسنی مناسب برای ویروس های کرونا جدید از جمله2 SARS-CoV- ساخت. SARS-CoV-2 عامل ایجاد پاندمیک کووید ۱۹ به حساب می آید.

با استفاده از همین روش می توان واکسن هایی مبتنی بر PIV5 ساخت که دارای پروتئین های اسپایک2 SARS-CoV- هستند. ما تصمیم داریم مطالعات بیشتری روی حیوانات انجام دهیم تا قابلیت واکسن های مبتنی بر5 PIV را برای مقابله با ویروس2 SARS-CoV- بررسی کنیم. این تحقیق اخیرا در نشریه mBio منتشر شده که یکی از ژورنال های بنیاد میکروبیولوژی آمریکا است.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید