آش یکی از غذاهای مناسب برای روز های ماه مبارک رمضان است چراکه برای سفره های افطار قابل استفاده است . برای تهیه آش مناسب سفره افطار باید دقت کنیم که این نوع آش ها به گونه ای نباشد که معده شما پس از کشیدن گرسنگی در طول روز آسیب ببیند. لذا برای افطار، تهیه برخی از آش ها پیشنهاد نمی‌شود اما در تانما به بررسی آش های مناسب افطار می پردازیم و روش پخت آش افطار را بررسی می کنیم .

آش جو

یکی از این آش ها، آش جو است . مواد لازم جهت تهیه آش جو در زیر آورده شده است .

  • ·         برنج   نصف پیمانه
  • ·          جو  1 پیمانه 
  • ·         لوبیا چیتی   1 پیمانه و نخود   1 پیمانه
  • ·         سبزی آش پاک نکرده  600 گرم
  • ·         کشک  2 پیمانه 
  • ·         سیر داغ  نصف پیمانه
  • ·         پیاز داغ   200 گرم
  • ·         نعناع داغ 2 ق غ
  • ·         نمک ، فلفل  به میزان لازم
  • ·         زردچوبه   1 قاشق غذاخوری 

برای پخت آش جو ابتدا باید نخود و لوبیا را قبل از پخت آش زودتر بپزید و از ۱۲ الی ۲۴ ساعت قبل با آب گرم خیس کنید و مدام آب آن را عوض کرده و سپس آنها را بپزید . جو و ماش را یک الی دو ساعت از قبل خیس کرده و چرخ میکنیم تا ریزتر گردد و برنج را هم خیس می کنیم . پخت آش بهتر از قابلمه ای انتخاب شود تا از میزان آش شما بزرگتر باشد سپس نصف قابلمه را پر از آب کرده و برنج و جو را داخل قابلمه می ریزیم . اگر با حرارت متوسط قابلمه را بر روی گاز بگذارید تا زمانی که آب داخل قابلمه به نصف برسد و از هیچ قاشقی داخل آن برای هم زدن استفاده نکنیم در این حالت آش ته نمی‌گیرد . زمانی که برنج و جو پخته شد نخود و لوبیای پخته شده را به آش اضافه می کنیم و چون از جوش می افتد صبر می کنیم تا دوباره به جوش بیاید .

آش جو

آش جو

بر روی ماهیتابه ای که در آن یک الی دو قاشق روغن ریخته ایم پیاز داغ ها و سیر داغ ها را ریخته و به آنها نمک زردچوبه فلفل و همچنین یک قاشق نعنا اضافه می کنیم . زمانی که عطر پیاز و سیر داغ بلندشد سبزی پاک کرده و خرد شده را داخل قابلمه آش در حال جوشیدن می ریزیم و سپس پیاز داغ هایی که بر روی حرارت به مدت یک دقیقه هم زده ایم را داخل آش می ریزیم . پس از اضافه کردن پیاز داغ ها را بر روی حرارت متوسط مرتب هم می زنیم و هر کجا که دیدیم آب آش کم شده به مقدار کم کم آب جوش اضافه می کنیم تا حالت آبکی پیدا نکند . پس از ۴۵ دقیقه از جوشیدن سبزی های آش را اضافه می کنیم و اگر شلعه در حالت ملایم باشد مرتب آن را هم می زنیم و پس از حدود نیم ساعت تا آش جا می‌افتد .

آش رشته

آش رشته یکی دیگر از آش های مناسب افطار است.

  • نخود ، لوبیا قرمزو لوبیا چیتی 40 گرم یا معادل 1/4 لیوان
  • عدس ریز  50 گرم
  • پیاز متوسط 3 عدد
  • روغن به مقدار لازم
  • زرد چوبه  1 قاشق غذا خوری 
  • اسفناج 20 گرم  معادل 10 عدد برگ متوسط 
  • جعفری 20 گرم  معادل 10 عدد 
  • تره 30  گرم  معادل 15 شاخه تره
  • شوید  10 گرم  معادل 10 شاخه
  • گشنیز 20  گرم  معادل 30 شاخه
  • نعناع خشک  2 قاشق غذا خوری
  • رشته آش  70 گرم
  • سیر 2 حبه
  • کشک 2 قاشق غذا خوری 
  • آرد  2 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل سیاه به مقدار لازم

برای تهیه آش رشته، از شب قبل نخود و لوبیا ها را خیس کرده و عدس را جداگانه در ظرف دیگری خیس می دهیم و پیازها را خلالی می کنیم. نخود و لوبیا هایی که از شب قبل خیس کرده ایم درون قابلمه ای با ۵ لیوان آب می ریزیم ودر زمان جوش کف روی حبوبات را با قاشق برداشته و حرارت شعله را کم تر می کنیم و در قابلمه را به حالت نیمه باز بر روی آن قرار میدهیم. در این حالت یک ساعت به آن زمان داده تا حبوبات به طور کامل پخته شود. برای آش رشته، سبزی نباید زیاد ریز شود چرا که در آش دیده نمی شود.پس از آماده کردن سبزی سراغ پیازهای خلال شده رفته و در ماهیتابه ای با کمی روغن سرخ کرده تا طلایی گردد.در ظرف دیگری چهار قاشق غذاخوری روغن ریخته و پس از داغ شدن یک قاشق زردچوبه را داخل آن ریخته و نعنا را به آن اضافه کرده و با شعله کم پس از ۱۰ ثانیه هم زدن از روی شعله گاز بر می داریم تا نان سوزد .

آش رشته

آش رشته

پس از یک ساعت زمانی که لوبیا ها پخت عدس و سبزی را به آن اضافه کرده و ۵ لیوان آب جوش داخل قابلمه می ریزیم و شعله گاز را زیاد میکنیم تا مواد با هم به جوش آید . پس از جوش آمدن آب شعله را کم کرده و با در نیمه باز اجازه میدهیم عدس و سبزی ها به مدت نیم ساعت با دیگر حبوبات بپزند . پس از این مدت داخل لیوان دو قاشق غذاخوری آرد معادل ۲۰ گرم را با نیست نصف آب مخلوط کرده تا آرد گوله گوله نشود و به آرامی و مواد آش اضافه میکنیم و هم میزنیم . در این مرحله نصف پیاز داغ و نعنا داغ را در داخل آش پخته و پس از کمی هم زدن در مرحله آخر رشته آش را نصف کرده و به صورت نامنظم در حالی که آش را به هم می‌ریزید به آن اضافه می کنیم .

برای این که رشته ها نرم شوند آش را مدام هم می زنیم و در این فاصله نمک و ادویه دلخواه خود را به آن اضافه می کنیم و پس از یک روز از روی شعله بر می داریم . دقت کنید که آش شما رقیق باشد چرا که پس از سرد شدن ،غلیظ می گردد و بعد از نیم ساعت که گذشت تا آش شما جا افتاده و کاملاً غلیظ شده و قابل خوردن است .

آش ماش

آش ماش از دیگر آش های مناسب برای سفره افطاری است که تهیه آن نیز آسان است .

  • 2 پیمانه ماش
  • 1 پیمانه بلغور گندم
  • 2 پیمانه یا 250 گرم سبزی آش
  • 3 عدد پیاز
  • 1/2 بسته رشته آش
  • 2 قاشق غذاخوری کشک اماده
  • زردچوبه، نمک و فلفل سیاه

برای تهیه آش ماش بلغور و ماش را چند ساعت قبل خیس می کنیم و می گذاریم بماند . سپس در مرحله بعدی بلغور گندم و ماش را باهم می پزیم و پس از نیم ساعت سبزی آش را اضافه کرده و هم می زنیم سپس رشته و بقیه مواد را به آن می افزاییم . البته بهتر از پیاز با فلفل و زردچوبه تفت داده شده و سپس به آش اضافه گردد .

آش ماش

آش ماش

آش برای جا افتادن به مدت ۲ ساعت نیاز به پخته شدن دارد و پس از دو ساعت آش قابل خوردن است و آش ماش شما آماده شده است .

آش دوغ

آش دوغ از آش های خوش طعم و پرطرفدار است که در سفره ها افطار بسیار دیده می شود. در ادامه روش پخت آش دوغ آورده شده است.

  • 1 پیمانه جو
  • 1/3 پیمانه عدس
  • 1 پیمانه لوبیا قرمز پخته شده
  • سبزی آش
  • دوغ
  • 1/4 پیمانه برنج (در صورت دلخواه)
  • 1 عدد پیاز
  • 2 ق غ خ پونه خشک شده
  • ادویه جات؛ زردچوبه، نمک، فلفل

در تهیه آش دوغ بلغور جو و عدس را شسته و درون قابلمه مقداری آب می ریزیم و روی حرارت می گذاریم . بلغور و عدس را به آن اضافه می کنیم و می گذاریم بجوشد تا مواد ما تقریبا نیم پس گردد . پیاز را نگینی خرد کرده و همراه با کمی روغن درون ماهیتابه سرخ میکنیم و سپس به آن زردچوبه پونه و کمی نمک و فلفل اضافه می کنیم و تفت می دهیم و سپس شعله را خاموش می کنیم . رنگ آش به زردچوبه استفاده کرده شما در مواد آش بستگی دارد . سبزی را به مواد درون قابلمه اضافه کرده و اجازه می‌دهیم تا سبزی هم پخته شود سپس دوغ را اضافه می کنیم.

آش دوغ

آش دوغ

دقت کنید در زمان اضافه کردن دوغ نباید آب زیادی درون قابلمه باشد و در این مرحله مواد را هم میزنیم تا جوش بیاید . زیرا که از قبل آماده کردیم به همراه لوبیای پخته شده درون آش می ریزیم و اجازه می دهیم تا ۱۵ دقیقه آش بپزد سپس نمک را با توجه به ذائقه خودمان به آن اضافه می کنیم . پس از مدتی آش شما جا می‌افتد و آماده خوردن است .

آش شله قلم کار

آش شله قلم کار یک آش خوش مزه و بی نظیر است که تهیه آن نیز سخت تر است اما بسیار خوش طعم است که برای سفره های افطار پیشنهاد می گردد.

  • ۱ پیمانه نخود
  • ۱ پیمانه لوبیا قرمز
  • ۱ پیمانه لوبیا چیتی
  • ۱ پیمانه لوبیا قرمز
  • ۱ پیمانه عدس
  • ۱ پیمانه برنج
  • ۱ پیمانه گندم
  • ۱ پیمانه جو
  • ۱ کیلو سبزی آش
  • ۵۰۰ گرم گوشت گوسفند یا گوساله
  • ۱ کاسه بزرگ آب قلم گوساله
  • نمک و فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم
  • نعنا خشک و پودر تخم گشنیز به مقدار لازم
  • ۵ حبه سیر
  • ۱ عدد پیاز کوچک و ۴ عدد پیاز بزرگ برای پیاز داغ

حبوبات به غیر از عدس و غلات به جز برنج را از شب قبل، در آب می گذاریم. حبوبات و غلات خیس خورده را به همراه آب قلم و مقدار زیادی آب، می پزیم. در ظرفی جداگانه گوشت و پیاز کوچک باید با آب پخته شود و زمانی که حبوبات پخت، گوشت را ریش ریش کرده و به آش می افزاییم. سپس عدس و برنج را شسته و به آش اضافه می کنیم. زمانی که عدس و برنج پخته شد، سبزی و ادویه ها را اضافه کرده و پس از آن نعنا و تخم گشنیز و سیر رنده شده را در کمی روغن تفت داده و به آش اضافه می کنیم.

آش شله قلم کار

آش شله قلم کار

پس از پختن سبزی آش، آن را با گوش کوب برقی و یا دستی بکوبید و پس از چند جوش، آش شما آماده است.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید