تشخیص کرونا بر حسب صلاحدید پزشکان به روش های مختلفی صورت می گیرد و دو روش متداول برای تشخیص کرونا تست پی سی آر و آزمایش خون یا همان آنتی بادی است. تانما در این مطلب نکات مهمی را در خصوص روش های تشخیص کرونا بیان می کند؛

روش های تشخیص کرونا

آزمایش های سرولوژیکی یا آزمایش خون

ممکن است به ویروس کرونا مبتلا شوید و متوجه آن نشوید. زیرا تمام افرادی که به ویروس آلوده می شوند ، علائم ندارند. آزمایش کرونا به شما کمک می کند تا متوجه شوید که آیا آلوده هستید یا خیر، یک آزمایش خون سریع وجود دارد که به شما میگوید آلوده شده اید یا خیر. این آزمایش ، آزمایش تشخیص کرونا با تست آنتی بادی نامیده می شود.

در واقع تست تشخیص کرونا با آزمایش خون، حضور آنتی بادی ها و پروتئین هایی که در پاسخ به عفونت ها ساخته می شوند، را بررسی می کنند. آنتی بادی ها در خون افرادی که بعد از ابتلا به عفونت آزمایش می شوند، شناسایی می گردند؛ این پروتئین ها تلاش بدن برای مبارزه با یک عفونت به خصوص را نشان می دهند.

نتایج آزمایش خون یا آنتی بادی

جواب مثبت

  • نتیجه­ ی مثبت نشان می­دهد ممکن است در اثر ابتلا به ویروس کووید-19، آنتی بادی آن را در بدن داشته باشید. با این حال، ممکن است نتیجه ­ی مثبت به این معنی باشد که در اثر ابتلا به ویروسی از خانواده­ ی ویروس کرونا ، مانند ویروسی که باعث ابتلا به سرماخوردگی می شود، پادتن در بدن داشته باشید.
  • شاید وجود آنتی بادی ویروسی که باعث ابتلا به بیماری کووید-19 می­شود از ابتلای دوباره به این بیماری مصونیت ایجاد کند. در این صورت، هنوز نمی­دانیم میزان محافظت پادتن چقدر است یا تا چه مدت مصونیت ایجاد می­کند.
  • درمورد نتیجه­ ی آزمایش و نوع آزمایشی که انجام دادید با پزشک خود صحبت کنید تا متوجه جواب آزمایش شوید. ممکن است پزشک از شما بخواهد نوع دیگری از تست آنتی بادی را انجام دهید تا از صحت تست اول اطمینان حاصل شود.
  • باز هم باید از خود و دیگران دربرابر ویروس مراقبت کنید چون ممکن است دوباره به ویروس مبتلا شوید. اگر شغلی دارید که مجبور به استفاده از تجهیزات محافظتی شخصی هستید، همچنان از این تجهیزات استفاده کنید.
  • ممکن است حتی اگر هیچ­وقت علائم کووید-19 را در خود مشاهده نکرده باشید، تست آنتی بادی شما مثبت شود. اگر بدون بروز هیچ­گونه علامت بیمار شده باشید، این وضعیت رخ می­دهد که به آن عفونت بدون علامت می­گویند.

جواب منفی

  • احتمالا تا به حال به کووید-19 مبتلا نشده ­اید. درمورد نتیجه ­ی آزمایش و نوع آزمایشی که انجام دادید با پزشک خود صحبت کنید تا متوجه جواب آزمایش شوید.
  • ممکن است در حال حاضر مبتلا باشید ولی در آزمایش نشان داده نشود.
  • علت منفی بودن آزمایش این است که 1 الی 3 هفته طول می­کشد تا بدن آنتی بادی تولید کند. اگر اخیرا در معرض ویروس قرار گرفته باشید، هنوز احتمال ابتلا به بیماری وجود دارد. یعنی ناقل ویروس هستید.
  • تولید آنتی بادی در بدن بعضی از افراد زمان بیشتری طول می­کشد و در بدن بعضی از افراد که به ویروس مبتلا می­شوند هرگز پادتن تولید نمی شود.
  • اگر بعد از انجام تست آنتی بادی دچار علائم شدید، به انجام نوع دیگری از آزمایش به نام تست تشخیص عفونی (PCR) احتیاج دارید.
  • صرف نظر از مثبت یا منفی بودن تست، نتایج مهر تاییدی بر ناقل بودن یا نبودن شما نیست. تا زمانی که اطلاعات بیشتر به دست ما نرسیده، اقدامات لازم برای محافظت از خود و دیگران را انجام دهید.
روش های تشخیص کرونا

تشخیص کرونا با آزمایش خون

آزمایش های مولکولی

آزمایش های مولکولی به دنبال علائم عفونت فعال هستند.این آزمایش ها معمولاً شامل گرفتن نمونه از پشت گلو با سواب پنبه ای میباشند. سپس پزشک نمونه را برای آزمایش ارسال می کند. تشخیص کرونا با آزمایش pcr نوعی آزمایش مولکولی است. در تست PCR وجود هرگونه عفونت فعلی در بدن را مشخص می­کند. در این تست از سیستم تنفسی، مانند قرار دادن گوش پاک کن در بینی، نمونه گرفته می­شود تا مشخص شود در حال حاضر به ویروس SARS-CoV-2، که باعث بروز بیماری کووید-19 می­شود، مبتلا هستید یا خیر.

بعضی از تست ­ها در محل مراقبت از بیمار انجام می­شود یعنی جواب آزمایش کم­تر از یک ساعت در همان محل تست آماده است اما لازم است دسته­ ی دیگری از تست ­ها برای بررسی به آزمایشگاه فرستاده شود و این فرایند 1 الی 2 روز طول می­کشد.

نتایج آزمایش مولکولی

جواب مثبت

اگر جواب آزمایش مثبت بود و شما بیمار هستید یا از فرد خاصی مراقبت می­کنید، اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.

جواب منفی

اگر جواب آزمایش منفی بود، احتمالا هنگام انجام تست به این بیماری مبتلا نشده بودید اما این به این معنا نیست که بیمار نخواهید شد. نتیجه­ ی آزمایش بدین معنی است که هنگام اجرای آزمایش به کووید-19 مبتلا نبودید. اگر نمونه­ ی آزمایش در مراحل اولیه ­ی بیماری گرفته شده باشد، ممکن است جواب آزمایش منفی شود و بعدا در طول بیماری جواب مثبت شود. همچنین ممکن است بعد از انجام تست در معرض ابتلا به کووید-19 قرار گیرید و آن ­وقت مبتلا شوید. این یعنی هنوز احتمال شیوع و انتقال ویروس را دارید. اگر علائم بعدا در شما دیده شد، لازم است تست دیگری را انجام دهید تا مشخص شود به ویروسی که باعث بروز کووید-19 می­شود مبتلا هستید یا خیر.

روش های تشخیص کرونا

تشخیص کرونا با پی سی آر

تشخیص کرونا با آزمایش CRP

سال های سال بود که آزمایش CRP به منظور تشخیص عفونت باکتری ها و ویروس های مختلف به کار می رفت. با ظهور ویروس جدید کرونا، پزشکان از این آزمایش برای بررسی میزان عفونت کرونا در بیماران مبتلا استفاده می کنند. طبق یافته های علمی رابطه مستقیمی بین میزان عفونت ریه و سطح CRP وجود دارد.

به منظور این آزمایش نمونه خون بیمار گرفته می شود و با توجه به سه سطح بندی 10 تا 40 میلی گرم در لیتر، 40 تا 80 گرم و بیشتر از 80 میلی گرم در لیتر، نتیجه آزمایش اعلام می شود. طبق یک تحقیق دیگر، مبتلایان به کرونا مقادیر 20 تا 50 میلی گرم در لیتر نشان دادند.

درواقع سطوح بالای پروتئین C در 86% بیماران کرونایی رویت شده است. همچنین با توجه به وخامت وضعیت بیمار، رابطه مستقیمی با سطح پروتئین C وجود داشت. البته نکته بسیار مهم و قابل توجه اینست که آزمایش CRP نمی تواند به طور قطعی ابتلا بیمار به ویروس کرونا را تایید کند. چرا که این آزمایش سطح التهاب را می سنجد و عفونت به وسیله هر نوع باکتری یا ویروس می تواند این تأثیر را ایجاد کند.

تشخیص کرونا با سی تی اسکن

اغلب بیماران کرونا مشکلات شدید تنفسی دارند. دلیل این امر پر بودن ریه آن ها از مایعات است که در سی تی اسکن به صورت لکه های سفیدی به نام «کدورت شیشه مات» دیده می شود. بیماران مبتلا به پنومونی نیز این ویژگی ها را دارند، اما پزشک برای تشخیص کرونا به دنبال چند ویژگی متمایز است.

در موارد شدید مشابه پنومونی در ریه ها مایع جمع می شود. این مایعات در سی تی اسکن به صورت لکه های سفید که کدورت شیشه مات نامیده می شود، توسط پزشک قابل تشخیص است. نقش تست های آزمایشگاهی در تشخیص کرونا نسبت به سی تی اسکن پررنگ تر است، اما برای یافتن شواهدی که پزشک به دنبالش هست مفید می باشد.

روش های تشخیص کرونا

تشخیص کرونا با اسکن ریه

تشخیص کرونا با اکسیژن خون

بیماران مبتلا به ویروس کرونا که از ناحیه ریه دچار مشکل شده اند ویژگی های خاصی دارند و در مراحل اولیه و گاهی در موارد شدید بدون علائم تنگی نفس، درگیری ریوی شدید و اکسیژن های پایین دارند. درگیری ریوی از روز ششم و هفتم از ابتدای شروع علائم آغاز می شود و تا روز دهم و یازدهم دچار درگیری ریوی است که توصیه می کنیم بیماران مبتلا پس از تشخیص ابتلا اقدام به اندازه گیری سطح اکسیژن خود کنند و اگر زیر ۹۳ درصد سطح اکسیژن بود باید بستری شود.

تشخیص کرونا با کیت

نمونه گیری با کیت های تشخیص سریع کرونا به روش آنتی ژن، درست مانند نمونه گیری تست مولکولی «پی سی آر» از انتهای بینی انجام می شود و بین ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد تا نتیجه تست مشخص شود.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید