آشنایی با جراحی لثه و بیماری های مربوط به لثه

دلایل مبتلا شدن به بیماری لثه آنچنان طیف گسترده ای ندارد یکی از عوامل مهم در بیماری لثه مصرف دخانیات است که احتمال ابتلا به این بیماری را چند برابر می کند. رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده مرتب از مسواک ودهانشویه در پیشگیری از مشکلات لثه بسیار اهمیت دارد برخی افراد هم به دلایل ارثی وژنتیکی با این بیماری در گیر هستند . قصد داریم در زیر به بیماری لثه و دلایل جراحی لثه بپردازیم.

جراحی لثه چیست ؟

در جراحی لثه به منظور نجات دندان ها پزشک سعی در برداشتن تمام قسمت های دارای مشکل ، یا ترمیم آنها می کنند به جراحی لثه پریودنتال نیز می گویند .در جراحی لثه هدف اصلی حفظ دندان ها می باشد عوامل موثر در ایجاد بیماری لثه می توان به مصرف دخانیات ،تغییرات هورمونی در دختران در زمان بلوغ ،مصرف دارو ، بیماری دیابت ، عوامل ژنتیکی اشاره کرد.

جراحی لثه

جراحی لثه

زمانی جراحی لثه انجام می شود که بافت اطراف دندان ها دچار بیماری شده و با روش های غیر جراحی هم قابل درمان وترمیم نباشد .البته برای به دلایل زیبایی هم جراحی لثه انجام می گیرد .

از روش های جراحی لثه می توان به

1- جراحی فلاپ لثه

2- جراحی ترمیم پلاستیک لثه

3- جراحی پیوند لثه

4- لثه برداری

5- جراحی زیبایی لثه یا (لیفت لثه )

6- جراحی لثه به روش حفره ای

بیشتر جراحی لثه به وسیله بی حسی موضعی (بی حسی بافت لثه و استخوان) انجام می شود، معمولا از داروهای آرام بخش و ضد اضطراب خوراکی یا تزریق آرامبخش های درون رگی که بیمار حین جراحی هوشیار ( خواب و بیدار) است، نیز استفاده می شود.

جراحی لثه

جراحی لثه

جراحی فلاپ لثه یکی از روش های جراحی لثه بشمار می رود که پریودنتیست (پزشک جراح لثه )با مشاهده پاکت هایی با عمق بیشتر از 5 میلی روی لثه انجام می دهد این جراحی به منظور کاهش پاکت های پریودنتال انجام می شود.

بیمارانی که به پریودنتیت متوسط تا شدید مبتلا شده اند، جراحی فلاپ لثه برای درمان اکثرآنها استفاده می شود. این جراحی به این شکل انجام می پذیرد با ایجاد شکاف هایی عمیق به در بافت لثه به جدا کردن لثه از دندان ها مبادرت می ورزد

ابزارهای تمیز کننده به صورت عمیق و از طریق ا شکاف ها ی ایجاد شده به همراه ابزارهای جرم گیری مافوق صوت و نیز ابزارهای دستی برای تمیز کردن جرم، پلاک و زیست لایه های تشکیل شده زیر پاکت ها به محل وارد می کند.

روش دیگر جراحی لثه ، لثه برداری نام دارد در این روش برای اینکه کار پاک کردن وتمیز کردن وجرم گیری دندان ها بهتر صورت گیرد بافت های اضافی تشکیل شده روی لثه را برمی دارند دندان پزشک با کمک بی حسی لثه بیمار را بی حس کرده و سپس بافتهای اضافی را جدا می کند .

یکی دیگر از روش های جراحی لثه ترمیم پلاستیک لثه است. ترمیم پلاستیک برای افرادی مورد استفاده قرار می گیرد که لثه آنها روی قسمت دندان عقب رفته وبطور کلی لثه ای روی دندان وجود ندارد وبرای ایجاد زیبایی بیشتر از جراحی لثه ترمیم پلاستیک استفاده می شود.

یکی دیگر از روش های مورد استفاده جراحان مربوطه برای ایجاد لثه روی دندان جراحی پیوند لثه است که برای جراحی پیوند بافت نرم لثه را برای پر کردن فواصل قسمت هایی که لثه تحلیل رفته یا برای تقویت لثه در آن ناحیه بکار می رود در جراحی پیوند لثه از بافت قسمت سقف دهان یا( کام )استفاده کرده ودر آخر قسمت سقف را بخیه می زنند در پیوند لثه از لیزر هم بهره می برند .

جراحی زیبایی لثه

جراحی زیبایی لثه یا لیفت لثه جزء آن دسته از جراحی هایی بشمار می رود که برای ایجاد زیبایی انجام می پذیرد وجود لبخند گوشتی یا لثه ای اصلا زیبا نخواهد بود با کمک جراحی زیبایی لثه این مشکل برطرف می شود وقسمت های اضافی لثه برداشته شده وفرم زیبایی به لثه ودندان بیمار داده می شود

در این جراحی هم مانند روش های دیگر از تکنولوژی مخصوص جراحی لثه استفاده می شود لیفت لثه سبب بهبود توازن موجود در لثه بیمار شده ولبخندی زیبا برای او به ارمغان می آورد.

جراحی لثه

جراحی لثه

تکنیک کورتاژ لثه به جراحی لثه ای گفته می شود که به وسیله خراش دادن بافت ناسالم از ناحیه ای در لثه که عفونت کرده است و درانتها منجر به التیام لثه سالم باقی مانده می شود .

متخصصین جراحی لثه با لیزر، از لیزر دندانپزشکی برای برداشتن بافت دارای التهاب لثه که اطراف ریشه دندان قرار دارد استفاده می کنند. پس از از بین بردن بافت عفونت کرده لثه و ظاهر شدن ریشه دندان، جرمگیری ریشه انجام می شود که شامل تراشیدن جرم و پلاک دندانی ایجاد شده زیر خط لثه و روی سطح ریشه می باشد.

جراحی لثه با لیزر

چند مورد از فواید جراحی لثه با لیزر

جراحی لثه

جراحی لثه

1- به بیهوشی نیازی نیست این در حالی است که بعضی از جراحی های دندانپزشکی نیاز به بیهوشی عمومی دارند

2- استفاده از لیزر برای حذف بافت عفونت کرده بسیار مناسب است زیرا لیزر از دقت بالایی برخوردار است

3- روش جراحی لثه با لیزر یک روش جراحی کم تهاجمی به شمار می رود در این روش خونریزی والتهاب لثه ودرد بسیار کمتر از روش های دیگر خواهد بود

4- طول دوره ی بهبودی و ترمیم لثه کوتاه است.

مراقبت های بعد از عمل جراحی لثه

مراقبت بعد از جراحی لثه ، پزشک در مورد احتمال خونریزی پس از جراحی با بیمار صحبت کرده و روش های لازم برای توقف آن را به وی توصیه می کند. برای متوقف کردن خونریزی بهتر است ناحیه ای که خونریزی دارد را مشخص کنید ، آن را تمیز کرده و بوسیله یک گاز استریل مرطوب به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه فشار ملایمی وارد کنید .

جراحی لثه

جراحی لثه

پس از چند روز از گذشت جراحی لثه وجود درد در این ناحیه را با مصرف قرص های مسکن می توانید تسکین دهید. بیمار برای کاهش التهاب لثه وکم کردن درد در این قسمت از کمپرس یخ هم می تواند استفاده کند بهتر است پس از قطع خونریزی از مایعات استفاده کرده ودو روز اول پس از جراحی غذاهای نرم وسوپ وهمچنین مایعات مصرف کند .

ضمنا باید متذکر شد که تمیز نگه داشتن ناحیه جراحی شده از بروز عفونت به طرز چشم گیری جلوگیری می کند برای سرعت بخشیدن به روند بهبودی لازم است از پزشک معالج سوال شود که در چه زمانی می توان از مسواک ونخ دندان استفاده کرد پزشک برای پیشگیری از عفونت دهانشویه ی ضد میکروبی را تجویز کرده که استفاده از آن ضروری می باشد.

جراحی لثه

جراحی لثه

از پنج روز تا یک هفته پس از جراحی از فعالیت های ورزشی سنگین خودداری کنید چون هر عاملی سبب افزایش فشار خون وزیاد شدن ضربان قلب شود احتمال خونریزی در قسمت جراحی شده بالا می رود .

اگر ورم وخونریزی ، تب ودرد شدید در بیمار مشاهده شد فورا به پزشک مراجعه کنید . سعی کنید چند روزاول از جویدن غذاهای سفت دوری کنید. بعد از بعضی از انواع جراحی لثه، حساسیت دندان ها به سردی و گرمی زیاد می شود.

که جای نگرانی نخواهد بود و این حساسیت در مدت چند هفته اول بعد از جراحی کاهش می یابد. به منظور برداشتن بخیه وتمیز کردن ناحیه ی جراحی شده بعد از دو هفته حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

جراحی لثه به روش حفره ای

جراحی لثه به روش حفره ای روشی نسبتا جدید بوده که در بیمارانی استفاده می شود که دارای بافتی سالم در لثه خود باشد در جراحی حفره ای لثه سعی در اصلاح وتنظیم لثه است وروشی تقریبا حداقل تهاجمی است وبرای تحلیل بافت لثه ودرمان آن و بکار می رود تحلیل بافت لثه به زمانی گفته می شود که طول تاج دندان از محل خط لثه افزایش پیدا کند.

جراحی لثه

جراحی لثه

در روش فوق احتیاجی به اهدا بافت و پیوند زدن نیست اگر بیمار بافت سالمی در لثه نداشته باشد از این روش برای او استفاده نمی شود. از فواید عمل جراحی لثه به روش حفره ای این است که دوران بهبودی در این روش جراحی ، بسیار کوتاه است زیرا نیازی به پیوند نیست ودرد کمتری در این روش بیمار احساس خواهد کرد . پزشک با ایجاد یک حفره ی کوچک در بافت سالم لثه با استفاده از ابزار های خاص به شل کردن بافت لثه اقدام می کند وبا این کار ریشه دندان پوشش داده می شود واز حساسیت آن کاسته می شود .

1- در این روش احتیاجی به گرفتن بافت اهدا شده از سقف و کام دهان نیست

2- بافت لثه نیازی به بخیه زدن ندارد

3- بدون نیاز به اسکالپل و ابزارهای تهاجمی جراحی لثه

4- حداقل ایجاد ناراحتی و درد در بیمار در اثر ایجاد زخم در دهان

5- زمان بهبودی سریع تر به دلیل آسیب کمتر به بافت های دهان

6- نتایج طبیعی در ظاهر لثه

7- نتایج با دوام درمانی در بیمار

انواع بیماری لثه

انواع بیماری لثه چیست و چند نوع است؟ چرا افراد به بیماری لثه دچار می شوند. برای آشنایی بیشتر با انواع بیماری لثه با ما همراه باشید. بیماری لثه معمولا به التهاب و بافت های عفونت لثه گفته می شود که انواع مختلفی دارد.

جراحی لثه

جراحی لثه

ژنژیویت

ژنژیویت به نوعی بیماری لثه اطلاق می شود که بسیاری از افراد جامعه به آن مبتلا هستند. این بیماری باعث آسیب دیدن بافت های نرم لثه که بر روی استخوان فک قرار دارند و دندان ها را احاطه کرده اند گفته می شود اما این بیماری به شکل گسترده استخوان فک و مکانیسم اتصال را درگیر نمی کند.

بیماری ژنژیوت ممکن است به شکل گسترده یا محلی اتفاق بیافتد. علایم این بیماری شامل: قرمزی، تورم، خونریزی در هنگام لمس و یا هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن است.

برخی اوقات امکان دارد شیارهای عمیق بین لثه و دندان را مشاهده کنید که به آنها پاکِت گفته می شود. این پاکت ها در بیماری ژنژیویت به استخوان ها آسیبی نمی رسانند به همین دلیل به آن ها را پاکت های کاذب می نامند .این بیماری تقریبا هیچ دردی ندارد و افراد متوجه ی آن نمی شود تا زمانی که بوسیله دندانپزشک تشخیص داده شود.

پریودنتیت مزمن

پریودنتیت مزمن یک وضعیت شدید تر از بیماری لثه است، که در آن عفونت ها و تورم استخوان های دندان را نیز درگیر می کند. این امر باعث تخریب و از بین رفتن دندان ها می شود. تشخیص این بیماری بر اساس میزان گستردگی آن توسط پرتو نگاری و عکسبرداری قابل تشخیص است.

درست است که همه موارد پریودنتیت از ژنژیویت حاصل می شود اما این باعث نمی شود که ژنژیویت مشخصا به پریودنتیت تبدیل نمی شود. در واقع راهی برای پیش بینی این که کدام موارد ژنژیویت به پریودنتیت تبدیل می شوند وجود ندارد بنابراین باید تمام موارد ژنژیویت به محض شناسایی، درمان شود.

عوارض و علایمی که بیماری علائم پریودنتیت مزمن از خود نشان می دهد عبارتند از التهاب، تورم، خونریزی لثه ، شیارهای عمیق بیش از پنج میلی متر در پیرامون دندان، از بین رفتن استخوان، لق شدن دندان وفاصله افتادن دربین دندان ها.

آبسه پریودنتال

آبسه پریودنتال به عفونت محلی آبسه گفته می شود که در بافت لثه در ناحیه پاکِت و یا انشعاب ریشه است. این وضعیت باعث منجر خراب شدن شدن مکانیسم اتصال دندان ها می شود. علایم این بیماری عبارتند از ایجاد تورم صاف و براق در ناحیه پاکت لثه یا انشعاب ریشه،وجود ترشح چرکی، درد شدید، حساسیت به ضربه، شل شدن دندان و از بین رفتن استخوان.

ضایعه اندو-پریو

همان طور که می دانید بافت های پالپ دندان شامل رگ های خونی و عصب ها که به بافت های پیرامون و پشتیبانی کننده دندان متصل هستند، در برخی از مواقع نوعی عفونت که از ریشه ی دندان شروع می شود و به لثه می رسد این عفونت گاهی برعکس هم اتفاق می افتد.درمان این بیماری به شکل ترکیبی انجام می شود که شامل درمان اندودنسی و پریودنتال به شکل هم زمان انجام می شود.

پس روی لثه

در برخی مواقع نتیجه ی بیماری پریودنتیت، مسواک زدن سفت و خشن و یا عوامل دیگر، گردن ریشه دندان نمایان شده و بافت لثه پس روی می نماید. علایم این بیماری شامل از آشکار شدن گردن دندان و بلندتر به نظر رسیدن دندان که از نظر زیبایی ناخوشایند است و حساسیت نشان به گرمی و سردی دندان.باید علت اصلی به وجود آمدن مشکل شناسایی شده تا این بیماری درمان شده و علایم بهبودی مشاهده شود.

عوارض بیماری لثه

بیماری لثه در حال حاضر نوعی بیماری است که بیشتر افراد جامعه به نوعی درگیر آن هستند. عوارض بیماری لثه چیست؟ بیشتر افراد با این مقوله آشنایی ندارند و در صدد درمان آن برنمی آیند اما بیماری آن شامل عفونت لثه بعد از پوسیدگی دندان است که شایعترین بیماری عفونی انسان به شمار می رود.

عفونت لثه در جامعه ی ما بسیار شایع است به علت اینکه علایم حاد و اورژانسی برای افراد ایجاد نمی کنند معمولا مردم برای درمان آن پیگیری لازم را انجام نمی دهند.

جراحی لثه

جراحی لثه

مهم ترین عوارض بیماری لثه تنها محدود به دهان و دندان ها نمی شود. کمترین عارضه ای که می توان برای لثه ذکر کرد خونریزی، بوی بد دهان ، لق شدن و از دست رفت دندان ها است.

البته لازم به ذکر است که بدانید از دیگر عوارض بیماری لثه عفونت ناشی از آن با سکته های مغزی، بیماری های قلبی عروقی، سقط جنین ، تولد نوزاد نارس و بسیاری از بیماری های دیگر همچون دیابت کاملا ثابت شده است اما متاسفانه آنقدر که لازم است ضرورت توجه به درمان بیماری های لثه در بین عوام و مردم حس نمی شود چرا که این بیماری ها معمولا با علائم حاد مثل درد همراه نیستند.

عمل جراحی زیبایی لثه چیست

عمل جراحی زیبایی لثه چیست این عمل برای تغییر شکل یا عبارتی لبخند لثه ای که لبخند زدن زیباتر به نظر بیایید انجام می شود.

جراحی لثه

جراحی لثه

بعضی اوقات وجود یک لثه ی ناخوشایند باعث می شود که لبخند زدن افراد چندان زیبا به نظر نرسد این عمل چندان سخت نیست و با برداشتن گوشت های اضافی لثه انجام می شود. استفاده از نخ دندان باعث می شود که لثه ها پایین تر آمده و ریشه های دندان مشخص نبوده و زیبا تر به نظر برسید.

عوارض جراحی لثه چیست

عوارض جراحی لثه شامل خونریزی و التهاب، ورم است که احتمالاً می تواند خطرایجاد عفونت را افزایش بدهد، این موارد ممکن است برای دو تا سه روزبعد از

جراحی لثه

جراحی لثه

جراحی لثه ادامه داشته باشد.پس از عمل جراحی افراد در خوردن و نوشیدن مشکل پیدا می کنند و این امر به دلیل حساس شدن بیش از حد لثه ها و دندان ها است مراقبت از لثه ها و در کنار آن دندان ها پس از هر عمل جراحی لثه بسیار اهمیت دارد.

در صورت رعایت نکردن بهداشت دهان، نواحی پیوند زده شده از بافت لثه مستعد عقب نشینی سریع هستند و همواره احتمال ایجاد پوسیدگی در ریشه های دندان وجود دارد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید