خشک کردن سبزی در خانه یکی از کارهای مربوط به خانه داری است و خانم های کدبانو به جای خریدن سبزی های خشک آماده، ترجیح می دهند سبزی تازه را خودشان تهیه و در خانه خشک کنند. تانما در این مطلب روش های خشک کردن سبزیجات مختلف و نکات نگهداری از آن ها را بیان می کند؛

سبزی خشک چیست؟

سبزی خشک مجموعه ای از سبزی های خوراکی و خوش عطری است که در تهیه غذاهای مختلف استفاده می شود و باعث خوشمزه تر شدن غذاهای شما می گردد. سبزیجات که قابلیت خشک شدن دارند در برخی از فصل ها به وفور یافت می شوند .این نوع از سبزی ها با روشهای مختلفی خشک می شوند و استفاده های فراوانی دارند.

چند روش خشک کردن سبزی در خانه

خشک کردن سبزیجات در هوای آزاد

یکی از روش های خشک کردن سبزی گذاشتن آن ها در معرض هوای آزاد است. بعد از پاک کردن و شستن سبزیجات، اجازه دهید آب سبزیجات گرفته شود . سپس پارچه ای نخی را در سایه و در هوای آزاد بیاندازید و سبزیجات را روی آن پهن کرده و هر چند ساعت یک بار سبزی های روی آن زیر و رو کنید. پس از چند روز سبزی های شما خشک خواهند شد. پس از خشک شدن می توانید سبزی ها را با فشار دو دست خرد کنید و داخل شیشه ای تمیز بریزید و در جای خنک نگه داری نمایید.

خشک کردن سبزیجات با باد پنکه

سبزی های شسته و آبکشی شده را روی پارچه ای تمیز و نخی پهن کنید و باد پنکه را روی سبزی تنظیم کنید. پس از 10 الی 12 ساعت پنکه را خاموش کرده و یک روز هم اجازه دهید سبزی ها در هوای آزاد بمانند تا کاملا خشک شوند.سبزی خشک شده به راحتی خرد می شود.

خشک کردن سبزیجات داخل در فر

برخی سبزیجات با رطوبت بالا را برای جلوگیری از کپک زدن می توان در فر سریع و راحت خشک کرد. لایه ای نازک از سبزیجات را روی یک سینی مسی اکسید نشدنی به صورت یکنواخت پهن کنید و سینی را در فر قرار دهید و فر را روی کمترین درجه تنظیم کنید و ظرف پر از سبزی خود را درون آن قرار داده و هر نیم ساعت یک بار سری به آن زده و آن را زیر و رو کنید و هر چند دقیقه یک بار سینی را بچرخانید تا حرارت به طور یکسان به تمامی نقاط برسد.

خشک کردن سبزیجات داخل در ماکروفر

پس از شستشو و خشک کردن کامل سبزی روی پارچه ای تمیز تکه ای دستمال کاغذی روی بشقاب انداخته و سبزی را روی دستمال پهن کنید، دقت داشته باشید که سبزی ها روی هم قرار نگیرند، بشقاب را داخل ماکروفر گذاشته و ماکروفر را روی قدرت بالا تنظیم کنید.

هر 10 ثانیه یکبار در ماکروفر را باز کرده و سبزی را زیر و رو کنید، به طور کلی 1 الی 2 دقیقه زمان برای خشک شدن سبزی زمان لازم است. بعد از اتمام زمان معین میتوانید سبزی های خشک شده را به سادگی با دست خرد کرده و داخل ظرف بریزید.

خشک کردن سبزیجات روی بخاری

شما حتی می توانید در فصل سرد سال نیز سبزی خشک تهیه کنید. استفاده از شومینه و بخاری خیلی عالی است. در این روش سبزی را داخل یک کیسه پارچه ای بگذارید؛ سپس آن را بر روی رادیاتور یا بخاری با شعله کم قرار دهید تا خشک بشوند.

خشک کردن سبزیجات با روش آویزان کردن

برای خشک کردن سبزیجات به این روش ، آنها را پاک کرده و بشویید و بعد از اینکه تقریبا آب آنها خارج شد، دسته بندی نمایید یعنی چند شاخه سبزی را کنار هم قرار داده و به صورت دسته ای کوچک با نخ یا کش به هم ببندید.

سپس از ساقه به صورت وارونه در محلی دور از آفتاب که هوا جریان دارد، از گردن در روی طناب آویزان نمایید تا خشک شوند. آویزان کردن یکی از بهترین روش هاست زیرا عطر سبزی ها در این روش بیشتر باقی می ماند. دقت کنید مکانی که سبزی ها را آویزان می کنید ، آفتابگیر و پر گرد و غبار نباشد.

نحوه نگهداری سبزی خشک شده

چند روش خشک کردن سبزی در خانه

روش های خشک کردن انواع سبزی در خانه

خشک کردن نعنا

  • اولین روش خرد کردن نعنا و قرار دادن در روی سبد است و مرتب پشت و رو کردن است .
  • دومین روش نعناخشک کردن قرار دادن روی پارچه است و در زیر نور زیاد قرار دهید تا کاملا خشک شود.
  • روش سوم خشک کردن با ساقه است به این ترتیب که نعنا را دسته کرده و روی طناب قرار میدهند تا گاملا خشک شود .

خشک کردن شوید

  • قبل از هر چیزی شوید های تازه را خریداری کنید و خوب بشویید.
  • برگ های زرد و پلاسیده و بلا استفاده شوید تازه را از آن جدا کنید و بخشی از ساقه های آن را نیز ببرید.
  • حالا یک ظرف بزرگ بردارید و شوید ها را داخل آن بریزید. ظرف را از آب سرد پر کنید تا تازگی شوید از بین نرود.
  • از آنجایی که شوید دارای برگ های ریز ریز و زیاد است، ممکن است در بین برگ های آن انگل های ریز وجود داشته باشد به همین منظور بهتر است به ازای هر لیتر آب سه تا چهار قطره مایع ظرفشویی یا نمک داخل آب بریزید و به مدت 15 دقیقه صبر کنید تا شوید ها ضد عفونی شوند.
  • حالا آب داخل ظرف را آرام خالی کنید و برای از بین رفتن کامل مایع شوینده دوباره شوید تازه را آبکشی نمایید.
  • حالا شوید ها را روی دستمال های خشک کن، پارچه نخی تمیز یا سینی قرار دهید آن را داخل سایه بگذارید تا کم کم خشک شود.
  • سایه بهترین گزینه برای خشک کردن شوید تازه می باشد.
  • حالا بعد از چند مدت شویدهای خشک شده را با دست خرد کنید و داخل ظرفی که رطوبت گیر است، بگذارید و استفاده نمایید. در نهایت هر یک کیلو شوید تر 50 گرم شوید خشک تحویل می دهد.
  • همچنین برای جلوگیری از زردشدن شویدها، بهتر است روز اول خشک کردن شوید، جلوی آن پنکه ای با دور متوسط قرار دهید و اجازه دهید یک روز باد پنکه به آن بخورد. بعد از یک روز اجازه دهید دو تا سه روز دیگر نیز شوید ها بماند تا کاملا خشک شوند.

خشک کردن جعفری

  • جعفری را پاک کرده و بشویید. برگها را به آرامی تکان دهید تا آب اضافی آن گرفته شود. آنرا با دقت خشک کنید تا به برگها آسیب نرساند، در صورت مشاهده برگهای آسیب دیده ، آنها را بردارید.
  • جعفری را به صورت توده های کوچک جمع کرده و با یک رشته کوچک آنها را بهم گره بزنید.
  • بسته ها را وارونه در مکانی گرم و دارای تهویه مناسب آویزان کنید تا خوب خشک شود.
  • گهگاه سبزی ها را تماشا کنید تا مطمئن شوید به اندازه کافی خشک شده و قابل نگهداری نیست. اگر جعفری بین انگشتان شما مالیده شود ، پس آماده است. در غیر این صورت ، کمی بیشتر به زمان نیاز دارید. زمان خشک شدن بسته به رطوبت یا دمای اتاق متفاوت خواهد بود.
  • جعفری خشک را از یک نخ ببرید و آن را برای نگهداری آماده کنید.
  • جعفری خشک شده را داخل شیشه بسته قرار دهید.

خشک کردن شنبلیله

  • سبزی شنبلیله را پاک می کنیم، م یشوییم. و روی یک پارچه تمیز جایی که حشرات روی سبزی ها نشینه پهن میکنیم تا خشک شود.
  • بعد از دو ، سه روز که خشک شدند. اطراف پارچه رو جمع می کنیم و سبزی ها رو داخلش می مالیم تا خرد شوند.
  • حالا باید ساقه های خشک را جدا کرد. برای اینکار روی زمین می نشینیم ، یک سینی بزرگ روی زمین می گذاریم و یک سینی هم در دستمان می گیریم و سبزی های خشک را در سینی ای که در دست داریم می ریزیم و سینی را می تکانیم تا سبزی خشک های سبک از سینی بالایی داخل سینی پایین بریزد و ساقه ها در سینی بالایی جا بماند.

خشک کردن ترخون

  • ابتدا ترخون را پاک کرده و میشوییم. به دو روش میشود پاکشان کرد: یکی اینکه برگ ها را جداکنید و بشویید و آبکش کنید و روی پارچه توی اتاق پهن کنید تا خشک شود.
  • روش دوم اینکه که بشویید با ساقه هایش و آبکش کنید و باهمان ساقه هاش روی پارچه بچینید تا توی سایه خشک شود. اگر زیر نور آفتاب خشک شود ممکن است زرد شود و رنگ طبیعیش را ازدست بدهد.
  • بعداز خشک شدن برگها را راحت بکشید تا از ساقه ها جداشوند. بعد با دست پودرش کنید و داخل یک شیشه بریزید.
خشک کردن ترخون

خشک کردن انواع سبزی

خشک کردن ریحان

  • انتهای ریحان ها را ببرید.
  • یک کاسه بزرگ و جادار را پر از آب سرد کنید.
  • انتهای ریحان را در دست گرفته و برگهایش را در آب تکان دهید تا تمیز شود.
  • نهایت تلاش خودتان را بکنید تا هیچ برگی آسیب نبیند و برگ های پژمرده یا آسیب دیده را به آرامی جدا کنید.
  • پارچه آشپزخانه تمیز را پهن کنید. ریحان ها را بر روی پارچه قرار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. به هیج وجه با فشار پارچه آن را خشک نکنید. اجازه دهید تا به آرامی خشک شود.
  • در نظر داشته باشید با قرار دادن ریحان بر روی پارچه، آب اضافی آن خارج می شود و در نتیجه به هیچ وجه ریحان شما کپک نمی زند و لکه دار نمی شود. این نکته را حتما رعایت کنید.
  • چندشاخه ریحان را در کنار هم دسته کرده و ساقه اش را با نخ ضخیم ببندید. بهتر است از ۳ الی ۴ شاخه در هر دسته بگذارید تا بهتر خشک شوند.
  • بهتر است یا روی نخ، برچسب بزنید و یا جایی تاریخ را یادداشت کنید. حالا نخ ها را با فاصله در جای مناسب آویزان کنید.
  • اگر فکر می کنید ممکن است در فضای مد نظر شما کمی آلودگی و گرد و غبار باشد، می توانید هر دسته را داخل یک کیسه کاغذی قرار دهید.
  • اگر از کیسه کاغذی استفاده می کنید، برای اینکه داخل آن هوا جریان داشته باشد، چند شکاف در آن ایجاد کنید.
  • اجازه دهید تا ریحان کاملا خشک و شکننده شود.
  • برگ های ریحان خشک شده را جدا کنید.
  • هر بار قبل از مصرف، تعداد مورد نظر برگ را بر روی کف دستان خشکتان مالش داده و در غذا بریزید.

نکات خشک کردن سبزی

نکات قبل از خشک کردن سبزی

  • برای خشک کردن سبزیجات ابتدا سبزی تازه تهیه کنید و اگر خودتان سبزی کاشته اید سبزی ها را صبح و قبل از اینکه خورشید بر روی آنها بتابد، بچینید.
  • سبزیجات را پاک کنید و سبزی های زرد و پلاسیده را از سبزیجات سالم جداسازی نمایید.
  • سبزی ها را در آب سرد غوطه ور کنید اما سبزی ها را بیش از اندازه در ظرف آب نگه ندارید، ده دقیقه تا یک ربع سبزی ها را داخل آب گذاشته و سپس چند بار آبکشی کنید تا گل و لای سبزیجات جدا شوند.

نکات خشک کردن سبزی

  • برای گرفتن آب اضافی سبزی شسته شده، آنها را در کیسه پارچه ای بریزید و با کمک خشک کن ماشین لباسشویی آب آنها را بگیرید.
  • از آنجا که سبزیجات خیلی زود خراب می شوند، برای جلوگیری از کپک زدگی هنگام خشک شدن سبزیجات را قبل از خشک کردن چند دقیقه ای در آب بجوشانید.
  • زمانی که سبزی های شما کاملا خشک شدند و توانستید به راحتی در دستان خود خردشان کنید، آنها را جمع کنید. خشک نشدن کامل سبزیجات سبب کپک زن آنها می شود.
  • می توانید سبزی خشک شده را قبل از استفاده در غذا مدت 3 الی 4 ساعت در آب خیس دهید و سپس آنها را آبکشی کنید و در نهایت داخل غذا بریزید.
  • سبزیجاتی که به روش صنعتی خشک می شوند را باید قبل از استفاده شسته و در صورت نیاز به مدت 2 ساعت خیسانده شوند.

شرایط نگه داری سبزی خشک

  • اگر گیاهان و سبزیجات به شکل طبیعی خود خشک شوند ، 3 تا 4 سال می توان از آنها استفاده نمود اما اگر خرد شده باشند 2 تا 3 سال دوام دارند.
  • سبزیجات خشک شده را در ظرف های فلزی دربسته و یا ظروف شیشه ای قهوه ای نگهداری نمایید زیرا شیشه با مواد معطر ادویه فعل و انفعال نمی دهد.
  • سبزیجات خشک را در جایی خشک و خنک نگهداری کنید .
  • هیچگاه سبزیجات خشک شده را نزدیک به اجاق گاز نگه ندارید زیرا گرما سرعت در هم شکستن ادویه جات و سبزیجات خشک شده را افزایش خواهد داد.
  • سبزیجات خشک شده را به دور از آفتاب نگه دارید .
  • بهتر است سبزیجات خشک شده را به شکل اصلی آن ها نگه دارید و هنگام مصرف آسیاب کنیدتا طعم و عطرشان حفظ شوند.
  • اگر می خواهید عطر و طعم گیاهان خشک شده شما برای مدت زمان طولانی تری ، آنها در جای مرطوب قرار ندهید و هنگام افزودن ادویه به غذاهایتان ، آنها را مستقیم بر روی غذا نگیرید زیرا بخار غذا به ادویه رطوبت می دهد . می توانید برای منتقل کردن ادویه به غذا از یک قاشق استفاده کنید .
علت سیاه شدن سبزی خشک شده

شرایط نگهداری سبزی خشک

علت سیاه شدن سبزی خشک شده

علت سیاه شدن رنگ سبزیجات خشک شده، به این معنی است که سبزی شما در زیر نور خورشید خشک شده است. بهتر است سبزیجات را دور از نور آفتاب و در محلی سایه خشک کرد تا رنگ آنها تغییر زیادی نکند. سبزیجات خشک در معرض نور آفتاب قرار بگیرند مقدار فراوانی از ویتامین A و C خود را از دست می دهند.

علت کپک زدن سبزی خشک شده

علت کپک زدن سبزیجات این است که شما زمان خشک کردن سبزی آنها را زیر و رو نمی کنید. علت کپک زدن سبزیجات این است که شما سبزی ها را روی زیراندازهای پلاستیکی پهن کرده اید.

زیراندازهای پلاستیکی تبادل هوا را مختل می کند و بعد از چند ساعت سبزی ها حالت گندیدگی پیدا می کنند. اگر شما سبزیجات را نگذارید کامل خشک شوند و جمع کرده و درون شیشه بریزید پس از مدتی سبزی های شما کپک می زند.

نحوه مصرف سبزی خشک شده

قبل از استفاده در غذا باید سبزی خشک شده را مدت ۳ الی ۴ ساعت بگذارید در آب خیس بخورد. سپس آنها را آبکشی کنید و در نهایت داخل غذا بریزید. این سبزی ها نیازی به سرخ شدن ندارند. می توان برای پخت سبزی پلو، سبزی خیس خورده را لا به لای برنج بریزید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید