8 روش طبخ ماهی + نکات پخت 10 نوع ماهی محبوب

پخت ماهی در انواع مختلفی وجود دارد که همه آنها برای سلامتی انسان مفید هستند . مواد مغذی چون پروتئین ، یُد، انواع ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن در ماهی وجود دارند. ماهی های چرب، به عنوان سالم ترین نوع ماهی شناخته شده اند.

به همین دلیل ماهی های چرب چون سالمون، قزل آلا، ساردین، تُن برای درمان بسیاری از بیماری ها از جمله کمبود ویتامین D مفید واقع شده اند ویتامین های موجود در این ماهی ها مانند هورمون استروئیدی عمل می کنند . ماهی ها دارای مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ هستند که این اسیدهای چرب برای عملکرد بهتر بدن و مغز بسیار ضروری می باشند و ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری ها را تا حد زیادی کاهش می دهند.

بوی زهم ماهی یکی از عواملی است که باعث می شود افراد زیادی از مصرف آن صرف نظر کنند در مطلب زیر با ما باشید تا چگونگی از بین بردن بوی بد ماهی وطعم دارماهی و روش های پخت ماهی به طرق مختلف را بیاموزید :

ازبین بردن بوی زهم ماهی

برای از بین بردن بوی زهم ماهی باید:

از بین بردن بوی زهم ماهی

از بین بردن بوی زهم ماهی

1- می توانید به ماهی نمک زیاد بزنید ودرصافی گذاشته تا آبش بیرون رود. پس از مدتی آن را شسته وبه ماهی آبلیمو اضافه کرده و با شعله زیاد در روغن فراوان سرخ کنید تا ماهی خشک شود.

2- می توانید هنگام سرخ کردن ماهی ، پوششی شامل لیموترش حلقه شده و ریحان را زیر و روی ماهی بچینید.

3- قبل از پخت ماهی آن را داخل سیر و پیاز و جعفری و گشنیز + آبلیموی تازه قرار دهید .

4- برای از بین بردن بوی زهم ماهی به آن شیر و نمک با کمی فلفل سیاه زده و با آرد سوخاری سرخ کنید.

5- یک عدد زرده تخم مرغ را با مقداری جعفری ( خشک یا تازه ) و در صورت تمایل نمک و ادویه دلخواه مخلوط کنید و سپس آن را روی سطح ماهی پخش کرده وبعد در روغن سرخ کنید.

6- برای از بین بردن بوی ماهی ، هنگام پخت ماهی آن را در پیاز نیمه سرخ شده بگذارید تا به همراه پیاز سرخ شود.

طعم دار کردن ماهی

برای طعم دار کردن ماهی می توانید آن در یک مخلوط پودری که شامل پودر زردچوبه، پودر سیر، نمک و فلفل سیاه و به همراه آرد سفید است قرار دهید .

روش دیگری برای طعم دار کردن ماهی در زمان پخت ماهی ؛ حلقه هایی از پیاز، سیر و زنجبیل تازه و یا نصف قاشق چای خوری از پودر آن ها به روغن داغ شده درون ماهیتابه اضافه کرده ، سپس ماهی را سرخ کنید .

پخت ماهی

پخت ماهی

برای ایجاد طعمی متفاوت می توانید ماهی رابا سس سویا یا کنجد طعم دار کنید . ابتدا باید تیغه های ماهی خود را از جدا کرده و سپس آن را در روغن داغ به همراه پیاز و سیر رنده شده سرخ کنید.
در مرحله بعدی هنگام سرخ شدن ماهی مقداری فلفل سیاه، نمک، زردچوبه، زیره، ، پودر زنجبیل و سس سویا آماده به همراه سرکه را به ماهی اضافه کرده و فرصت دهید ماهی مزه دار شود.

برای پخت ماهی در فربهتر است ابتدا ماهی را به روش زیر طعم دارکنید :

در این روش باید آب 2 لیمو ترش تازه را درون ظرفی غیر فلزی گرفته و سپس مقداری روغن زیتون را به آن اضافه کنید. بعد از هم زدن محلول حاصل سپس مقداری آویشن خشک را به آن اضافه کرده و ماهی را از طرف گوشت آن درون ظرف خوابانده و در ظرف را ببندید .بعد ازسپری شدن نیم ساعت ماهی را در فویل پیچیده ودر فر قرار دهید .

ماهی رژیمی

مواد لازم :

آب : یک سوم لیوان

زعفران : دو قاشق غذاخوری

ماهی : به مقدار لازم

نمک وفلفل سیاه، زردچوبه : به میزان لازم

رب گوجه فرنگی : دو قاشق غذاخوری

سیر : یک حبه

برگ جعفری : مقداری

زنجبیل : مقداری

ماهی رژیمی

ماهی رژیمی

روش پخت ماهی رژیمی: ماهی در ظرف مناسبی بگذارید وتمام مواد ذکر شده را مخلوط کرده وروی ماهی بریزید جعفری وسیر را هم روی ماهی بیافزایید ، در ظرف را ببندید.10 دقیقه منتظر بمانید در این فاصله ماهی را برگردانید تا دو طرف آن بپزد ، زمانی که اب کاملا بخار شد ماهی رژیمی شما آماده است می توانید با نان یا برنج سرو کنید .

ماهی بخار پز

مواد لازم :

ماهی : یک عدد

آبلیمو : نصف پیمانه

روغن زیتون : یک سوم پیمانه

نمک وفلفل : به میزان لازم

روش پخت ماهی بخار پز : ماهی را تمیز کرده ، تمام سطح رو و شکم ماهی را با روغن زیتون ، نمک ، فلفل و آبلیمو مخلوط کنید تا ماهی مزه دار شود.

در سینی فر کمی آب ریخته تا باعث بخار فر شود. ماهی را در کاغذ فویل چرب شده بپیچانید به طوری که فویل به ماهی نچسبد.

و در سینی قرار دهید.فر را با حرارت 350 درجه گرم روشن کنیدو به مدت 1 تا 1 ساعت و نیم ماهی را در فر قرار دهید تا ماهی کاملا بپزد.

ماهی پخته شده را از فر بیرون بیاورید و با دقت به ظرف مورد نظرتان انتقال دهید.تا خرد نشود. با دور چین های دلخواه دور ظرف ماهی را تزیین کنید.

ماهی سرخ شده

مواد لازم جهت پخت ماهی سرخ شده :

ماهی سفید : یک عدد تکه تکه شده

آبلیمو: به میزان لازم

سیر: رنده شده دو حبه

نمک، فلفل، زردچوبه، گلپر: به میزان لازم

روغن سرخ کردنی : به میزان لازم

پخت ماهی

پخت ماهی

یکی از روش های طبخ ماهی سفید : ماهی سفید را تمیز کنید به اندازه مناسب تکه تکه کرده سپس آن را به مدت 30 دقیقه در مخلوط آبلیمو، سیر، زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و گلپر قرار دهید . پس از گذشت 30 دقیقه ماهی را از این مواد بیرون بیاورید و خشک کنید.

اگر ماهی هنگام سرخ شدن خیس باشد روغن زیادی به اطراف می پاشد و ماهی به خوبی که باید سرخ و برشته نمی شود.

تابه ای با کفی ضخیم را روی شعله بگذارید و یک فنجان روغن سرخ کردنی در آن بریزید وقتی داغ شد. قطعات ماهی را در روغن داغ بگذارید. پوست ماهی باید به سمت پایین باشد. بعد از اینکه یک طرف ماهی کاملا سرخ شد و پوست ماهی حالت خشک پیدا کرد آن را برگردانید تا طرف دیگرش سرخ شود.

این روش بسیار ساده و در عین حال برای طبخ ماهی سفید بسیار مناسب است.

روش پخت ماهی روی ساج

برای پخت ماهی ساجی (ساج بالیغی) که غذای سنتی شهر میانه در آذربایجان شرقی است باید ابتدا ماهی را تمیز کرده وبه از قسمت شکم ماهی را کاملا باز کنید آرد ونمک وادویه دلخواه را به ماهی تمیز شسته شده زده وروی صفحه فلزی گردی به نام ساج پهن کرده وکباب کنید. نکته قابل ذکر این است که به دلیل اینکه حرارت غیر مستقیم است وهیچ روغنی در پخت ماهی استفاده نمی شود یکی از سالم ترین روش های طبخ ماهی است .

روش پخت ماهی روی نمک

روش پخت ماهی بر روی نمک

روش پخت ماهی بر روی نمک

ماهی : یک عدد

سفیده تخم مرغ : 4 عدد

جعفری : 6 ساقه

برگ بو : 5 عدد

آویشن و یا رزماری :50 گرم

نمک : یک و نیم کیلوگرم

لیمو ترش تازه ی : 2 عدد ورقه ای برش خورده

ماهی را کاما تمیز کرده وبشویید وبا دستمال آشپزخانه خشک کرده سفیده ی تخم مرغ ها، نمك و برگهای آویشن را در ظرفی بریزید و آنها را با یكدیگر ترکیب کنید.

نصفی از لیمو، جعفری و ساقه های آویشن را روی نمك قرار دهید و سپس برگ بو را روی آنها بگذارید.

نیمی دیگر از لیمو، جعفری و ساقه های آویشن – را درون شكم ماهی قرار دهید و ماهی شكم پر را بر روی برگ بوها قرار دهید و بقیه مخلوط نمك را روی ماهی ریخته و با دست خود روی تمامی بدن ماهی را با نمك بپوشانید،

طوری كه ماهی زیر لایه ی ضخیمی از نمك قرار گیرد.فر را از قبل روشن کرده وماهی را به مدت نیم ساعت در فر بگذارید برای اطمینان حاصل کردن از پخت ماهی در فر می توانید یک سیخ به ضخیم ترین قسمت ماهی فرو کنید اگر سیخ پس از بیرون آمدن خیلی داغ بود ماهی پخته است .

سعی کنید پس از بیرون آوردن ماهی از فر 5 دقیقه زمان دهید تا خنک شود

با کمک یك قاشق روی پوسته ی نمكی شكل ماهی را بخراشید و به آن ضربه بزنید تا شكسته شود و به تدریج نمك ها را از روی بدن ماهی پاك كنید.

با یك دست دم ماهی را بگیرید و با دست دیگر به آرامی چاقو را زیر پوست ماهی فشار دهید و به صورت طولی آن را برش دهید و پوست ماهی را از آن جدا كنید. باید دقت کنید که گوشت ماهی تکه تکه نشود سپس به قسمت های دلخواه برش بزنید .

پخت ماهی روی زغال

مواد لازم :

آب پیاز : 5 قاشق سوپ خوری

فیله ماهی : یک کیلو گرم

زعفران آب کرده : 5 قاشق غذاخوری

نمک وفلفل : به میزان لازم

آبلیمو : 5 قاشق سوپ خوری

روغن مایع : سه قاشق سوپ خوری

پخت ماهی

پخت ماهی

برای پخت ماهی روی آتش ویا زغال ابتدا فیل ماهی را تمیز بشویید وبه قسمت های مساوی تقسیم کنید سپس در ظرف مناسبی روغن مایع و آبلیمو را با هم مخلوط کنید و آب پیاز و نمک،فلفل قرمز و زعفران دم کرده را نیز بیافزایید تکه های ماهی را در مخلوط ریخته وبه خوبی زیر ورو کنید تا کاملا مزه دار شود .

روی کاسه را با پلاستیک(سلفون)بپوشانید و بمدت ۱ الی ۲ ساعت در یخچال بگذارید.

آتش را آماده کرده و تکه ماهی ها را به سیخ بکشید و روی منقل قرار دهید و پشت و رو ماهی ها را برشته کنید و پیش از برداشتن سیخ ماهی کبابی از روی آتش،کمی کره ذوب شده را با قلمو روی ماهی ها بکشید.

نکته : (برای ایجاد یک طعم خاص می توانید بعد از پخت ماهی روی آتش یک قاشق چای خوری پودر پاپریکا،۱/۴ق چ فلفل سیاه آسیاب شده،۲ق چ گلپر خشک را با هم مخلوط کنید و برای ماهی کبابی تان از آن استفاده کنید و تفاوت طعم را احساس کنید.)

پخت ماهی سوخاری

پخت ماهی

پخت ماهی

مواد لازم :

تخم مرغ : 2 عدد

فیله ماهی : 7 قطعه

آرد : یک پیمانه

آرد سوخاری : یک پیمانه

نمک وفلفل وزردچوبه : به مقدار لازم

روغن : به میزان لازم

پیاز : یک عدد

ادویه کاری : به میزان دلخواه

فلفل دلمه ای سبز : یک عدد

پودر سیر : به میزان لازم

روش پخت ماهی سوخاری : ماهی را تمیز شسته و در یک ظرف مناسب پیاز را رنده کنید و مقداری آبلیمو روی آن بریزید و کمی پودر سیر به آن بزنید و به آن فلفل سیاه و زردچوبه بزنید و فیله ی ماهی را به مدت 30 دقیقه درون این ترکیب در یخچال قرار دهید تا ترد شود و طعم دار شود.

حال در ظرف مناسبی تخم مرغ ها را بشکنید و آن را با هم زن بزنید و به آن نمک و فلفل و زردچوبه و ادویه کاری اضافه کنید.در ظرف دیگری آرد را بریزید و در ظرف جداگانه ی دیگر پودر سوخاری را بریزید.

پس از سپری شدن زمان ذکر شده فیله های ماهی را از مواد بیرون آورده درون آرد بغلتانید سپس آن را درون تخم مرغ بغلتانید و بعد درون پودر سوخاری و به همین ترتیب همه ی ماهی ها را آغشته به پودر سوخاری کنید.

تابه مناسبی را روی حرارت گذاشته وروغن به میزان لازم در آن ریخته وزمانی که داغ شده ماهی های آغشته شده به آرد سوخاری را در آن سرخ کنید .

طبخ ماهی شیر

برای طبخ ماهی شیر به صورت سرخ شده می توانید به صورت زیر عمل کنید :

فیله ماهی شیر : 600 گرم

آرد گندم :5 قاشق سوپ خوری

پوددر سیر : نصف قاشق چایخوری

زردچوبه ونمک وفلفل : به میزان لازم

پخت ماهی

پخت ماهی

ابتدا آرد، پودر سیر، زردچوبه، نمک و فلفل را با یکدیگر مخلوط کنید. سپس فیله ماهی ها را که کاملا شسته اید به طور کامل به آرد آغشته کنید تا گوشت ماهی مشخص نباشد. رطوبت موجود در ماهی باعث می شود که مواد پودری به سطح ماهی بچسبند. مقداری روغن را در یک تابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا داغ شود.

فیله ماهی شیررا در تابه قرار دهید و روی شعله ملایم سرخ کنید. نکته قابل توجه این است که نباید درب تابه را ببندید، زیرا باعث خمیر شدن آرد می شود .

برای طبخ ماهی سرخو وشیر می توانید از فر نیز استفاده کنید برای پخت ماهی در فر ابتدا ماهی را تمیز شسته وفیله های آن را با آبلیمو وروغن زیتون ونمک وفلفل مزه دار کنید سینی فر را چرب کرده وفر را از قبل گرم کنید فیله ماهی سرخو ویا شیر را در سینی فر بچینید ودر فر به مدت 45 دقیقه حرارت دهید . سپس با سبزی تازه وسیب زمینی تنوری تزیین کرده وسرم کنید.

طبخ ماهی سرخو به صورت سرخ کرده و تهیه خوراک های چینی، به این شکل که سبزی های تفت داده و گوشت ماهی تکه شده نیز به آن افزوده و تفت داده می شود، بهترین روش های پخت ماهی سرخو است.

طبخ ماهی سالمون

کره : 2 قاشق غذاخوری

سیر : 3حبه (خرد شده)

نمک و فلفل: به میزان لازم

جعفری : 4 قاشق غذاخوری (خرد شده)

لیموترش : نصف یک لیموی (ورقه شده)

ماهی سالمون : 800 گرم (بدون پوست وتکه شده )

آبلیمو : 3 قاشق غذاخوری

کره : به میزان لازم

روغن سرخ کردنی : به میزان لازم

پخت ماهی

پخت ماهی

در این روش پخت ماهی سالمون را که تمیز شسته اید به وسیله آبلیمو ونمک وفلفل مزه دار کنید . تابه مناسبی را روی حرارت گذاشته ومقدار لازم روغن در آن ریخته وزمانی که داغ شد فیله های ماهی را در آن سرخ کنید. سپس کره، سیر خردشده، ۳ قاشق جعفری خردشده و آب لیمو را روی ماهی بریزید و یکی دو دقیقه دیگر بپزید.

روش دیگر طبخ سالمون به صورت بخارپز نیز می باشد که پس از مزه دار کردن ماهی با سبزیجات دلخواه آن را بخار پز می کنند ویک روش پخت رژیمی ماهی بحساب می آید .

طبخ ماهی قزل آلا

ماهی قزل آلا : یک عدد

گوجه فرنگی : دو عدد حلقه شده

پودر زنجبیل : به میزان لازم

سیر وشوید تازه : به مقدار لازم

لیمو ترش تازه : یک عدد ورقه شده

نمک وفلفل : به میزان لازم

روغن زیتون : یک قاشق غذاخوری

ماهی را تمیز کرده وبشویید . مقدارینمک و فلفل، سیر تازه و پودرزنجبیل را به داخل و روی شکم ماهی بمالید و در شکم ماهی مقداری شوید تازه بگذارید .روی ظرفی را که ماهی را در آن گذاشته اید بپوشانید و به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید تا ماهی کاملا با موادی که به آن آغشته شده مزه دار شود. بعد از گذشت یک ساعت ماهی را از یخچال بیرون بیاورید و با برس ، روغن زیتون را به تمام قسمت های آن بزنید .

فر را روشن کنید . ماهی را روی فویل گذاشته وبا حلقه های لیمو وگوجه بپوشانید و فویل ببندید ماهی را در فر بگذارید به مدت 45 دقیقه منتظر بمانید .

طبخ ماهی کیلکا

مواد لازم :

ماهی کیلکا : نیم کیلو

تخم مرغ : 1 عدد

آبلیمو : 5 قاشق غذاخوری

پیاز : 1 عدد

پودر سوخاری : به مقدار لازم

پودر سیر : یک قاشق چایخوری

نمک وفلفل ، روغن : به میزان لازم

ماهی کیلکا را تمیز شسته سر ودم آن را جدا کنید . پیاز را پوست بگیرید و به صورت خلالی خرد کنید . سپس پیاز خرد شده را به همراه نمک، فلفل سیاه، پودر سیر و آب لیمو در کاسه بریزید. ماهی ها را به کاسه اضافه کنید و روی کاسه را با سلفون بپوشانید. حالا اجازه دهید ماهی در یخچال به مدت دو الی سه ساعت بماند. این کار باعث می شود ماهی طعم دار شده و بوی بد آن از بین برود.

پس از سپری شدن زمان مورد نظر ماهی کیلکا را به سیخ چوبی کشیده دوعدد سینی بزرگ به طول سیخ بردارید. پودر سوخاری و ادویه های دلخواه تان را در یکی از آن ها بریزید و کف سینی پخش کنید. در سینی دیگری تخم مرغ هم زده را بریزید.

سیخ های ماهی را اول درون دیس تخم مرغ بگذارید و خوب بغلتانید. سپس آن ها را در دیس پودر سوخاری قرار دهید و بچرخانید. دقت داشته باشید که تمام ماهی ها کاملا به پودر سوخاری آغشته شوند. تابه ای را با اندازه مناسب روی حرارت گذاشته وروغن مقدار کافی در آن بریزید وزمانی که داغ شد ماهی کیلکا را که به سیخ کشیده اید به خوبی در آن سرخ کنید .

طبخ ماهی شوریده

ماهی شوریده گوشتی بسیار لطیف دارد و بهتر است به صورت شکم پر (البته باید فقط تا کمر این ماهی باز شود) یا سرخ شده طبخ و مصرف شود . برای پخت ماهی شوریده می توانید از روش پخت ماهی سوخاری که قبلا ذکر شده نیز استفاده کنید .

طبخ ماهی حلوا

ماهی حلوا : سه عدد

نمک وفلفل ، پودر سیر ، زرد چوبه : به میزان لازم

روغن : به میزان لازم

آرد : یک پیمانه

ماهی حلوا را شسته ، کمی نمک وفلفل وآبلیمو به جهت مزه دار شدن به آن بزنید ونیم ساعت در یخچال قرار دهید .آرد نمک وفلفل ، زردچوبه ، پودر سیر را در ظرفی (ترجیحا سینی )مخلوط کرده ماهی را در مخلوط آرد زده مقدار مناسبی روغن را روی حرارت قرار داده زمانی که داغ شد ماهی حلوا را در آن سرخ کنید.

طبخ ماهی کپور

برای پخت ماهی کپور ابتدا ماهی را با کمک ادویه و … مزه دار کنید سپس ماهی کپور را در فر قرار دهید و یا در مقداری روغن ماهی را سرخ کنید .

مواد لازم :

گوجه فرنگی ریز : ۵ قاشق سوپخوری

روغن : به میزان لازم

آرد : دو تا سه قاشق سوپخوری ( به تعداد تکه های ماهی )

ماهی کپور

تکه های ماهی را در ظرف مناسبی ریخته و آن ها را به همراه فلفل و نمک مزه دار کنید و ظرف حاوی ماهی تکه شده را به مدت یک ساعت در مکان مناسبی قرار دهید سپس بعد از مدت زمان ذکر شده تکه های ماهی کپور را در مقداری آرد بغلطانید و در تابه ای مناسب مقداری روغن بریزید و تابه را روی حرارت گاز قرار دهید تا روغن به خوبی داغ شود سپس تکه های ماهی را در روغن داغ سرخ کنید نکته : (ماهی کپور را نباید زیاد سرخ کنید همین که تکه های ماهی طلایی شدند می توانید آن ها را از تابه خارج کنید و روی صافی فلزی قرار دهید تا روغن اضافی ماهی ها از آن ها خارج شوند.)
بعد از سرخ شدن ماهی ها گوجه فرنگی های ریز شده را در باقی مانده روغن ماهی سرخ کنیدو با جعفری تازه کنار ماهی کپور سرو کنید .

طبخ ماهی راشگو

ماهی راشگو شباهت زیادی به ماهی شوریده دارد با این تفاوت که دهان ماهی راشگو رو به پایین است و به نام های راژگو و طاهر هم آن را می شناسند. ماهی راشگو دارای گوشت سفید و لطیف و ضایعات بسیار کمی است.

راشگو برای هر نوع پخت و پز ، سرخ کردن ، تنوری ، بخارپز یا قلیه مناسب است. سرخ کردن ساده مزه این ماهی را بهتر نشان می دهد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید