کرونا ویروس هر چند هنوز دارو و واکسن مشخصی ندارد اما دیگر یک بیماری ناشناخته و تازه نیست. با گذشت نزدیک به یک سال از انتشار این ویروس منحوس در سراسر جهان، علائم مختلفی در بیماران مبتلا به کووید 19 دیده شده است که ریزش مو هم یکی از آن هاست. تانما در این مطلب به بیان علل، درمان و پیشگیری از ریزش موی کرونایی پرداخته است؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

کرونا چیست

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
ریزش مو در کرونا

نشانه های کرونا

ریزش مو در کرونا

تلوژن افلوویوم یک عارضه شناخته شده و یک ریزش موی موقتی است و می تواند ناشی از عوامل بسیاری باشد از کاهش وزن گرفته تا عفونت شدید و استرس روانی. همچنین این عارضه را یکی از علائم ریزش موی کرونایی می دانند. درواقع ریزش موی موقتی در افراد به عنوان یک علامت جدید ثبت شده است که گرچه همه، این علامت را نشان نمی دهند، اما در برخی دیده می شود.

پژوهش های انجام شده توسط دکترای ناتالی لامبرت، عضو گروه دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانا نیز نشان داد که حدود یک چهارم از افراد مبتلا به علائم طولانی کرونا، برای مدتی ریزش مو را تجربه کرده اند.

یک نظرخواهی در آمریکا از بیش از ۱۵۰۰ فرد بهبودیافته از کووید-۱۹ که اخیرا منتشر شد است، نشان می دهد که ریزش مو یکی از ۲۵ علامت اصلی (از ۱۰۰ علامت) است که این بیماران به آن دچار بوده اند. این بررسی نشان داد که شمار افرادی در این بیماران که دچار ریزش مو شده بودند، بیشتر از افرادی بود که دچار تهوع یا آبریزش بینی- یعنی دو علامت شاخص کووید-۱۹- شده بودند.

یک بررسی دیگر که در ژورنال پزشکی Journal of Cosmetic Dermatology در ماه آوریل منتشر شد، نشان دهنده «میزان بالای ریزش موی با الگوی مردان» در میان بیماران کووید-۱۹ در اسپانیا است.اگرچه ریزش مو علت های بسیار زیادی دارد اما عفونت کووید 19 هم می تواند مانند دیگر بیماری ها تعدادی از موهای سر را وارد فاز استراحت کند و یک ریزش شدید به دنبال این بیماری برای فرد ایجاد کند. معمولا موهایی که به دنبال بیماری های شدید، ریزش پیدا می کنند بعد از یک دوره 3 تا 4 ماهه مجدد شروع به رشد می کند.

علل ریزش موی کرونایی

بر اساس این نتایج از عوامل مؤثر بر روند رشد سلولی تا استرس پس از ابتلا، کم تحرکی و تغییر در عادات ورزشی روزانه در این ریزش مو مؤثرند. به نظر می رسد در دوران استرس شدید، بدن افراد برای مقابله با شرایط خطر امور عادی را رها کرده و روی امور غیر مهم تمرکز می کند.هنگامی که بدن شما آماده شروع دوباره رشد مو است، این رشد جدید می تواند مو های کهنه را بیرون بکشد (گرچه گاهی مو های خود به خود ریخته می شوند). اغلب مو ها بعد از ورود به مرحله استراحت بین سه تا شش ماه ریزش مو را تجربه می کنند؛ بنابراین گاهی پس از چند ماه از ابتلا اختلال ریزش مو را تجربه می کنید.

البته دقت کنید که در حالت عادی نیز ریزش مو وجود دارد، ریزش کمی از مو ها در حمام، هنگام شانه زدن، یا حتی کشیده شدن مو ها عادی است. اما اگر این ریزش مو از ۵۰ درصد بالاتر باشد، وارد مرحله خطر می شود. یک سوال مهم این است که آیا این ریزش مو بی بازگشت است خبر خوب این است که اغلب محققان معتقدند ریزش موی ناشی از کرونا ویروس به شکلی نیست که رشد مو های شما برای همیشه متوقف شود، بلکه بالاخره رشد مو های شما باز می گردد. این موضوع اغلب پس از پشت سر گذاشتن شرایط استرس زا رخ می دهد.

درمان ریزش موی کرونایی

علل ریزش موی کرونایی

درمان ریزش موی کرونایی

برخی از این بیماران دچار بی اشتهایی می شوند و تغذیه مطلوبی مانند پیش از عفونت ندارند. تغذیه مناسب و رژیم غذایی متعادل نقش مهمی در حفظ سلامت موها دارد. بنابراین افرادی که دچار این عارضه می شوند باید استرس هایشان را کاهش دهند و تعذیه شان را بهبود بخشند، اما توصیه اصلی او به سادگی آرامشتان را حفظ کنید و منتظر رویش مجدد موها باشید.

البته تراشیدن یا به عبارتی کچل کردن موها معمولا برای کسانی که دچار ریزش مو شده اند یا در شرایط خاص نیاز به مصرف دارو، پماد یا عمل جراحی دارند، توصیه می شود. اما در این روزها که کرونا ویروس به سراغمان آمده و گفته می شود که ویروس این بیماری می تواند برای چند روز روی موی سر باقی بماند و از طرفی شرایط مراجعه منظم به آرایشگاه هم وجود ندارد، بعضی ها تراشیدن مو را به آقایان پیشنهاد می کنند.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید