بارداری از نقطه آغاز (آبستنی) تا پایان )وضع حمل) مسیری است که تصمیم‌ها و انتخاب‌های شخصی مهمی باید طی آن اتخاذ شود. هنگامی که زمان به دنیا آمدن نوزاد فرا می‌رسد، اگر تمایل به وضع حمل در بیمارستان نداشته باشید یا بخواهید بدون مصرف دارو یا با دریافت حداقل دارو زایمان کنید، راه‌ حل مناسب زایمان طبیعی خواهد بود. اما زایمان طبیعی دقیقاً چیست و شرایط متقاضی مناسب آن کدام است. قرن هاست که مادران، نوزادان خود را به دو شکل طبیعی و سزارین به دنیا می آورند. امروزه روشی برای انجام زایمان طبیعی ابداع شده که طی آن سعی می شود مادر بدون تحمل درد زیاد، نوزاد خود را به دنیا بیاورد . نام این روش زایمان طبیعی با استفاده از بی حسی اپیدورال است.

زایمان طبیعی بهتر است یا زایمان اپیدورال

زایمان قاعدتا باید یکی از قشنگ ترین تجربه های زندگی هر خانمی باشد اما تصور برخی خانم ها از زایمان می تواند نگران شان کند چراکه منتظر درد و ناراحتی هستند .با وجودی که بسیاری از خانم ها درخواست اپیدورال (داروهای مسکن درد) دارند تا زایمان راحت تری داشته باشند، خیلی ها زایمان طبیعی را انتخاب می کنند. در واقع ترس از عوارض زایمان با داروها و اپیدورال روبه افزایش است. در ادامه با مهم ترین موارد در زایمان اپیدورال و زایمان طبیعی آشنا می شوید و به این ترتیب راحت تر می توانید با پزشک و همسرتان در این مورد صحبت کرده و بهترین روش را برای خود و فرزندتان انتخاب کنید.

چه زمانی اپیدورال انجام میشود؟

اپیدورال باعث کاهش درد در نقطه ای خاص می شود که در مورد زایمان، این کاهش درد در پایین تنه بدن اتفاق می افتد. معمولا خانم ها ترجیح می دهند این روش را انتخاب کنند .گاهی هم ممکن است پیچیدگی های پیش بینی نشده ای که موقع زایمان پیش می آیند، باعث استفاده از دارو و اپیدورال شود که در برخی موارد هم همین مشکلات به سزارین می انجامند .بنا به گزارش انجمن ماماها متخصصان بیماری های زنان و زایمان، معمولا بین 10 تا 20 دقیقه زمان می برد تا اپیدورال اثر کند و از طریق لوله ای در ستون فقرات انجام می شود .

خطرات زایمان طبیعی

مادرانی که زایمان طبیعی را انتخاب می کنند، تعداد کمی از خطرات جدی تهدیدشان می کند که معمولا اگر مادر مشکل پزشکی خاصی داشته باشد یا اتفاقی مانع از حرکت طبیعی نوزاد در کانال زایمان شود، احتمال بروز این خطرات افزایش می یابد .
برخی از نگرانی هایی که در مورد زایمان واژینال وجود دارد، عبارتند از :
پارگی پرینه (محدوده میان منطقه تناسلی و مقعد)
درد رو به افزایش
هموروئید
مشکلات مثانه
بی اختیاری ادرار
ترومای روانی
آمادگی برای زایمان طبیعیموضوع بسیار مهمی است؛ در آمریکا که زایمان طبیعی در خانه مرسوم است، برخی مادران ترجیح می دهند قابله یا ماما داشته باشند یا پروسه زایمان طبیعی را در بیمارستان انجام دهند .برخی خانم ها هم دوست دارند همسرشان در طول زایمان در کنارشان حضور داشته باشد که در حال حاضر بسیاری از بیمارستان های کشورمان هم چنین امکانی را در اختیار زائو قرار می دهند؛ این کار می تواند باعث امنیت خاطر مادر شده و مانع از بروز بهم ریختگی های روانی او شود .

چه کسانی نمیتوانند به روش اپیدورال زایمان کنند؟

افرادی هستند که ما نمی توانیم برایشان اپیدورال انجام بدهیم مانند :
1. کسانی که ام اس دارند
2. کسانی که در ناحیه تزریق اپیدورال عفونت داشته باشند
3. کسانی که در ناحیه تزریق اپیدورال جوش های چرکی شدید داشته باشند
4. کسانی که کمردرد شناخته شده و دیسک کمر اثبات شده با ام آر آی داشته باشند
5. کسانی که اختلال انعقادی دارند و پلاکت هایشان پایین است
در این افراد تزریق اپیدورال خطرناک است زیرا ممکن است منجر به هماتوم و خونریزی مایع مغزی نخاعی بشود. اشخاصی هم که تب بالای 38 تا 38/5 درجه دارند، چون احتمال عفونت در بدنشان هست، نمی توانیم برایشان از روش اپیدورال استفاده کنیم. به غیر از این باید ببینیم بیماری که می خواهد اپیدورال کند آیا توانایی زایمان طبیعی را دارد یا نه.

زیرا مادری که به هر دلیلی نتواند زایمان طبیعی داشته باشد با اپیدورال هم نمی تواند این کار را انجام بدهد. خانم هایی هستند که لگن بسیار تنگ یا جنین بسیار بزرگ دارند یا شکستگی های لگن دارند نباید به روش طبیعی زایمان کنند. چون گاهی بر اثر شکستگی لگن یک کال استخوانی ایجاد می شود و استخوان ها شکل برجسته پیدا می کنند و کانال خروج جنین را مسدود می کنند. این افراد به هیچ عنوان نمی توانند زایمان طبیعی داشته باشند در نتیجه از روش اپیدورال هم نمی توانند بهره بگیرند .

زایمان طبیعی احتمالاً در شرایط زیر مناسب نخواهد بود:

چندقلو باردار بودن

عدم تحمل درد شدید

زودرس بودن یا کمتر از 37 هفته باردار بودن در زمان زایمان

اضافه وزن داشتن یا افزایش وزن شدید در زمان بارداری

تحمل دیگر عوارض بارداری مانند دیابت بارداری یا مسمومیت بارداری

عفونت با استرپتوکوک گروه B

قرار داشتن جنین در وضعیت بریچ یا نشسته در زمان وضع حمل، در این حالت بهتر است برای ایمنی مادر و نوزاد سزارین انجام شود. پزشک متخصص زنان زایمان با بررسی دقیق وضعیت شما و معاینه ماه به ماه بهترین گزینه برای زایمان بی‌خطر را به شما پیشنهاد خواهد کرد.

چرا اکثر زنان زایمان طبیعی را دوست ندارند؟

یکی از علت هایی که خانم های باردار ترجیح می دهند زایمان طبیعی انجام ندهند این است که تحمل درد این نوع زایمان را دارند.یکی دیگر از علت هایی که زایمان طبیعی محبوبیت کمتری بین خانم ها دارد، استرس و اضطراب این نوع زایمان است.
که البته در حال حاضر در خیلی از مراکز،کلاس هایی برای مدیریت و کنترل استرس زایمان طبیعی برای خانم های باردار برگزار می شود.البته اگر در مورد خطرهایی که سزارین ممکن است برای جنین داشته باشد به مادران باردار اطلاع رسانی درست شود،ممکن است عمل سزارین را به کلی فراموش کنند.

زایمان طبیعی چه مزیت هایی دارد؟

در<>< a="">زایمان طبیعی حفره شکمی بازنمی‌شود، فقط ممکن است برشی به نام «اپی‌زیوتومی» برای خروج آسان سر جنین داده  شود. عوارض بیهوشی برای مادر و جنین و احتمال صدمه به جنین حین عمل جراحی وجود ندارد. خونریزی و عفونت بسیار کم است. گرچه عوارض بیهوشی و جراحی در عمل سزارین به حداقل رسیده، باز هم سزارین یک عمل جراحی بزرگ محسوب می‌شود. طول مدت بستری در بیمارستان کم، برگشت به زندگی عادی و درد بعد از زایمان نیز کمتر است.<>

آیا در زایمان طبیعی زیاد است؟

بعضی خانم ها از دردهای کاذب زایمان می ترسند و گمان می کنند ممکن است زمان زایمان زودتر از موعد  فرارسد و کسی نباشد که به آنها کمک کند.
 اگر خانم در مورد دردهای زایمانی اطلاعات کافی داشته باشد، می تواند آن را از دردهای کاذب تشخیص دهد. احتمال زایمان زودرس جز در موارد خاص بسیار پایین است ولی آمار نشان می دهد دوسوم زنان قبل از زمان موعد زایمان به بیمارستان مراجعه می کنند تا بستری شوند. روند زایمان طولانی است و با آغاز دردها فورا اتفاق نمی افتد. خونسردی خود را حفظ کنید و با آغاز درد با اورژانس تماس بگیرید تا شما را به بیمارستان برساند.

زایمان طبیعی هزینه ش بیشتر است یا سزارین؟

هزینه زایمان طبیعیو سزارین قابل‌مقایسه نیستند. در زایمان طبیعی خانم در اتاق زایمان بستری می‌شود و گاهی حین زایمان نیز جراحی سرپایی و کوچکی در کانال زایمانی انجام می‌گیرد، ولی در سزارین باید امکانات اتاق عمل، جراحی، داروهای بیهوشی و... در نظر گرفته شود که هزینه‌ زیادی دارد. 

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید