کرونا ویروس به دلیل ایجاد تب و عفونت در بدن می تواند عوارض متعددی را روی افراد مختلف داشته باشد. یکی از این عوارض می تواند سقط جنین در کرونا باشد زیرا زنان باردار به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن، بیشتر استعداد ابتلا به بیماری های ویروسی را دارند و باید مراقبت ویژه ای از خود داشته باشند. تانما در این مطلب نکاتی را در خصوص سقط جنین و کرونا و خطرات کرونا ویروس بر مادر باردار بیان می کند؛

ویروس کرونا چیست؟

کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که می توانند حیوانات و انسان ها را بیمار کنند. تعداد زیادی از ویروس های کرونا که تاکنون شناخته شده اند، موجب ابتلا به طیفی از عفونت‎های دستگاه تنفسی در انسانها می شوند. که از سرماخوردگی تا ابتلا به بیماری های شدیدتری مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند.

ویروس کرونایی که به تازگی کشف شده است موجب بیماری عفونی کووید 19 میشود. این ویروس نوظهور و بیماری ناشی از آن، تا قبل از شروع طغیان اخیر در دسامبر سال 2019 در شهر ووهان،کشور چین، ناشناخته بود.

انواع کرونا

انواع متفاوتی از ویروسهای کرونا وجود دارند که شدت بیماری و شیوع آنها مختلف است. تا کنون 7 نوع از این ویروس یافت شده است که می توانند بر سیستم ایمنی انسانها اثر بگذارند و آن را درگیر کنند. رایج ترین ویروسها به شرح زیر هستند:

  • 229E (ویروس کرونا آلفا)
  • NL63 (ویروس کرونا آلفا)
  • OC43 (ویروس کرونا بتا)
  • HKU1 (ویروس کرونا بتا)

در موارد نادرتر، ویروس MERS-CoV نیز می تواند شیوع پیدا کند که بسیار خطرناکتر از ویروسهایی است که در بالا ذکر گردیدند. این ویروس سبب بروز سندروم دستگاه تنفسی خاورمیانه (MERS ) می شود. ویروس SARS-CoV مشابه همین ویروس است که سبب بروز بیماری سندروم حاد دستگاه تنفسی (سارس) می شود.

در سال 2019، نوع خطرناک و جدید این ویروس شیوع پیدا کرد که هنوز نامی رسمی بر روی آن گذاشته نشده است. عموم به این بیماری که از طریق این ویروس جدید انتقال پیدا می کند، بیماری کرونا می گویند. مقامات بهداشت و سلامت این ویروس را 2019nCov- (ویروس جدید کرونا 2019) می نامند.

کرونا چیست

انواع کرونا

نشانه های کرونا

علائم شایع

  • تب
  • سرفه ­ی خشک
  • خستگی
  • کوفتگی و درد
  • گلودرد
  • اسهال
  • ورم
  • سردرد
  • از دست دادن بویایی یا چشایی
  • جوش زدن پوست یا رنگ­ پریدگی انگشتان دست و پا

علائم جدی و خطرناک

  • به سختی نفس کشیدن یا کم ­آوردن نفس
  • درد یا فشار روی قفسه­ ی سینه
  • از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم
نشانه های کرونا

انواع کرونا

اثرات کرونا بر روند بارداری

الف)خطرات کرونا برای مادر باردار

با توجه به اینکه سطح ایمنی زنان باردار پایین تر است و ظرفیت های تنفسی آن ها در دوران بارداری تغییر می کند و ریه آن ها حساس تر می شود، زنان باردار پتانسیل ابتلا به نوع شدید کرونا ویروس را دارند. البته این موضوع به آن بستگی دارد که این مادران در چندمین ماه حاملگی به ویروس کرونا مبتلا شده اند. بنابراین مدیریت زایمان براساس مواردی چون شرایط عمومی زن، وضعیت جنین و دوره حاملگی تعیین می شود. غالباً زنانی که علائم ملایمی در ابتلا به ویروس کرونا دارند، بهبودی خود را باز می یابند و می توانند دوره حاملگی را ادامه دهند.

همچنین زنان بارداری که به بیماری های زمینه ای مانند مشکلات مزمن تنفسی، بیماری های کبد و کلیه، آسم، بیماری های قلبی، فشار خون، دیابت و سرطان مبتلا هستند در صورت ابتلا به ویروس کرونا، شرایط بسیار وخیمی خواهند داشت.

در صورت ابتلای این زنان به ویروس کرونا احتمال سقط جنین، مشکلات تنفسی و ریوی، زایمان زودرس و نیز برهم خوردن ماه های حاملگی (طولانی تر شدن یا کوتاه تر شدن دوره حاملگی) برای آنها وجود دارد. حتما باید زنان بارداری که به ویروس کرونا مبتلا می شوند تحت نظر پزشک قرار گیرند چون این زنان در گروه افراد پر خطر دسته بندی می شوند.

برخی از زنان باردار بیشتر از حد نرمال از کرونا می ترسند و به مراکز بهداشتی مراجعه نمی کنند و وضعیت خود مانند فشارخون بالا و کاهش حرکت یا رشد جنین را پیگیری نمی کنند و دچار مشکلاتی می شوند. زنان باردار مبتلا به کرونا اگر دچار شرایط خاصی مانند تنگی نفس، بدحالی و تب باشند، بستری می شوند اما کسانی که وضعیت پایداری دارند باید در منزل بمانند.

تأثیر کرونا بر زایمان مادر باردار

ابتلا به بیماری کووید-۱۹ به تنهایی دلیلی برای انجام سزارین در زنان باردار نیست، انجام زایمان در زن باردار مبتلا به بیماری کووید-۱۹، به روش زایمان طبیعی یا سزارین به شرایط خانم حامله و شدت بیماری اش بستگی دارد.

در کل زایمان طبیعی بر سزارین ارجحیت دارد، بنابراین تنها در آن دسته از خانم های حامله مبتلا به کرونا ویروس که به سندروم دیسترس تنفسی حاد یا مشکلات تنفسی شدید دچار شده اند و سطح اکسیژن خون آنها افت پیدا کرده به طوری که اکسیژن رسانی به جنین کاهش یافته است، ترجیح داده می شود که سزارین انجام و فشار از ریه زن باردار برداشته شود.

در زایمان طبیعی زنان باردار مبتلا به ویروس کرونا که وضعیت عمومی آنها خوب است، باید تمام مسائل حفاظتی و حمایتی رعایت شود و کسانی که در انجام زایمان طبیعی دخالت دارند، لباس های مخصوص و دستکش بپوشند و از عینک و شیلد های محافظ صورت استفاده کنند و زایمان در اتاقی مجزا و بدون حضور همسر یا اطرافیان خانم حامله انجام شود.

اثرات کرونا بر روند بارداری

خطرات کرونا برای مادر باردار

ب)خطرات کرونا برای جنین

بیمارانی که در ICU بستری می شوند ممکن است زودتر از موعد نیاز به ختم بارداری داشته باشند. با این وجود، مشکل خاصی برای جنین زنان باردار مبتلا به کرونا که علائم بالینی شدیدی ندارند، ایجاد نمی شود و حتی زمان و نحوه زایمان آن ها را تغییر نمی دهند.

همچنین مطالعه روی یک گروه ۱۶ نفری از زنان باردار مبتلا به کوویدـ۱۹ نشان می دهد این ویروس به جفت جنین هم حمله می کند. جفت اندامی است که در دوران بارداری به عنوان روده، کلیه ها، کبد و ریه های جنین عمل می کند.

در بررسی هایی که بلافاصله پس از تولد نوزادان این زنان انجام گرفت، مشخص شد جریان خون از بدن مادر به جفت و بدن جنین به میزان کافی نبوده است و لخته های خون درون جفت این نوزادان یافت شد. به اعتقاد محققان، این وضعیت می تواند در عملکرد جفت به عنوان یک اندام واسط برای تغذیه و اکسیژن رسانی به جنین و همچنین خارج کردن ضایعات از بدن آن اختلال ایجاد کند. بنابراین زایمان زودرس و اختلالات جفت که می تواند منجر به اختلال رشدی جنین شود از عوارض نامطلوب زنان باردار مبتلا به کووید ۱۹ است.

اگرچه شواهدی از عوارض مستقیم این بیماری برای سلامت مادر و جنین موجود نیست، اما این بیماری می تواند به بروز علائمی مثل تب منجر شود که به ویژه در سه ماهه نخست بارداری می تواند بر رشد جنین اثرگذار باشد. همچنین، کنترل علائم و درمان عفونت ویروسی حاد، مستلزم مصرف داروهایی است که می تواند برای جنین عوارضی به دنبال داشته باشد.

علل سقط جنین در اثر کرونا

زنانی که تا هفته دوازدهم حاملگی علائم شدید ابتلا به کرونا را دارند، ممکن است دچار سقط جنین شوند. همچنین کرونا در افراد حامله ممکن است سبب ابتلای جفت در ۳ ماهه اول و به وجود آمدن مشکلاتی برای جنین و همچنین عفونت جنین در ۳ ماهه سوم بارداری شود.

در خصوص علل سقط جنین در اثر کرونا هم باید گفت که این ویروس بر سیستم گردش خون جنین اثر می گذارد و ممکن است رشد جنین را مختل کند. بنابراین بیماری تنفسی حاد به ویژه کرونا می تواند زایمان زودرس، مرگ در رحم و سقط جنین را در پی داشته باشد.

علل سقط جنین در کرونا

خطرات کرونا بر جنین

پیشگیری از سقط جنین در اثر کرونا

اگرچه علایم این بیماری در بارداری خفیف تا متوسط گزارش شده، اما گروه کوچکی از بیماران، به خصوص در سه ماهه سوم بارداری ممکن است به نوع شدید بیماری مبتلا شوند. بنابراین، زنان باردار باید کاملاً به موازین پیشگیرانه و محافظتی پایبند باشند.

شستن مرتب دست ها

این توصیه را بارها و بارها شنیده اید، اما بهداشت دست واقعا می تواند ویروس را در مسیرهای خود متوقف نماید.

رعایت فاصله گذاری اجتماعی

از تماس با دیگران به ویژه در گروه های بزرگ خودداری کنید. زمانیکه در جایی هستید که ازدحام جمعیت زیاد است، سعی کنید فاصله خود را تا حد یک متر و بیشتر حفظ نمایید.

تزریق واکسن آنفلوآنزا

این واکسن از شما در برابر کووید ۱۹ محافظت نمی کند، اما خطر ابتلا به آنفلوآنزا که یکی دیگر از بیماری های شایع تنفسی است و می تواند برای مادران عوارضی را به دنبال داشته باشد کاهش می دهد.

ملاقات های مجازی تا جای ممکن

هر زمان که امکان داشت به جای ملاقات حضوری با پزشک، از ملاقات های مجازی از طریق اینترنت و گوشی های هوشمند بهره بگیرید. صرف وقت کمتر در اتاق انتظار مطب پزشک، ممکن است خطر ابتلا به ویروس را کاهش دهد. هرچند که برخی از ویزیت ها مانند انجام سونوگرافی، آزمایش جنین و برخی از مداخلات خونی نیاز است که به صورت حضوری انجام شود.

تماس با پزشک در صورت سرفه

در صورت بروز علائم تنفسی مانند سرفه، تب یا تنگی نفس از طریق تلفن یا ویزیت مجازی با پزشک خود تماس بگیرید. آن ها تعیین می کنند که آیا نیاز است که آزمایش انجام دهید یا نه و اقدام بعدی را که می بایست انجام دهید تعیین می کنند.

سقط جنین و کرونا

پیشگیری از سقط جنین در اثر کرونا

مدیریت استرس

بارداری، دوران نامشخصی است و احساس استرس طبیعی است. اما اقداماتی وجود دارد که می توانید با انجام آن ها استرس و اضطراب خود را کنترل نمایید. کتاب بخوانید، فاصله اجتماعی تان را حفظ نمایید و برای ارتباطات از تلفن استفاده کنید. تصور کنید در خانه در حال یادگیری مهارت و یا سرگرمی جدیدی هستید.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید