دمنوش پاییزی یک پیشنهاد خوب و عالی برای کسانی است که به دنبال تنوع در انواع نوشیدنی های گرم و مناسب این فصل هستند. در واقع با دانستن طرز تهیه چای های پاییزی می توانید علاوه بر چای سیاه، سایر چای ها و دمنوش های خوش طعم پاییزی را نیز امتحان کنید. تانما در این مطلب علاوه بر معرفی تعدادی از دمنوش های پاییزی، موارد منع مصرف چای های پاییزی هم بیان می کند؛

چرا بدن در پاییز نیاز به چای و نوشیدنی های گرم دارد؟

در فصل پاییز شب ها معمولا سرد و مرطوب و روز ها گرم و خشک هستند. باید در طول زمان کم کم به این تغییرات روزانه عادت کنیم. این تغییرات دما می تواند باعث ایجاد بیقراری، هضم نامنظم و خشکی غشای مخاطی شود.

این خشکی بینی، ریه و مسیر های گوارشی را نسبت به گرد و غبار، گره و میکروب ها آسیب پذیر کرده و در نهایت منجر به بیماری می شود. جالب این جاست که بدن ما دقیقا می داند به چه چیزی نیاز دارد. بنابراین ممکن است دلتان یک لیوان چای داغ بخواهد، ولی حقیقت این است که بدن ما واقعا به گرما نیاز دارد. در زیر انواع چای و دمنوش های پاییزی را معرفی می کنیم:

دمنوش آشوگاندا

در مورد سرماخوردگی، آلرژی یا بیماری های تنفسی. چای آشوگاندا چای انطباق پذیر مورد علاقه اسکاربورو است و باعث افزایش استقامت و بهبود ایمنی در شروع فصل سرد و آنفولانزاست. این گیاه تلخ است، بنابراین بهتر است آن را با کمی عسل شیرین کنید.

دمنوش میخک

میخک، اثر نیرودهنده و ضدعفونی کننده دارد، محرک اشتها و تقویت کننده بدن است و برای درد کمر نیز مفید است. یک قاشق مرباخوری از خردشده گل میخک را با دو لیوان آب جوش در یک قوری بریزید. قوری را به مدت ده دقیقه روی شعله غیرمستقیم قرار دهید. سپس دمنوش مورد نظر را صاف و با شکر مخلوط کرده و میل کنید.

دمنوش آقطی

آقطی به عنوان گیاه تقویت کننده سیستم ایمنی شناخته می شود. این گیاه دارای خواص ضد التهاب، ضد باکتری و ضد ویروسی است، بنابراین در کاهش علایم التهاب سینوسی که در اثر آلرژی ایجاد شده، مفید است. می توانید دمنوشی که ترکیبی از آقطی، زنجبیل، چای ترش و میوه گل رز است و سرشار از ویتامین C که در فصل سرما از شما محافظت می کند را امتحان کنید.

دمنوش پوست درخت نارون قرمز

این گیاهان به خصوص برای کاهش التهاب تارهای حنجره مفیدند که به کاهش سرفه و درمان سریع تر گلو کمک می کنند، این گیاهان با پوشش غشای مخاطی باعث کاهش التهاب و درد گلو می شوند. بهترین بخش آن این است که شیرینی طبیعی آن هم اثر ضد التهابی داشته و از طریق دستگاه گوارش به بهبود عفونت های ادراری و سندرم روده تحریک پذیر کمک می کند.

دمنوش تولسی

تولسی از خانواده نعنا است و به عنوان ریحان مقدس (Holy Basil ) هم شناخته می شود و یکی از مقدس ترین گیاهان در هندوستان است. این گیاه انطباق پذیر است، بنابراین به تقویت عملکرد همه اندام های بدن کمک کرده و از سیستم گردش خون و سلامت تنفس حمایت می کند. جای تعجب نیست که یکی از دمنوش های گیاهی مورد علاقه در پاییز باشد.

چای سیاه

به گفته سیمون چنگ Simon Cheng مدیر عامل شرکت Pique Tea، بهترین چای برای نوشیدن در پاییز، چای سیاه است که با سرد شدن هوا به گرم شدن بدن و روده ها کمک می کند. چای سیاه به بدن مان کمک می کند خودش را با فصل سرد تطبیق داده و گرمای بیشتری تولید کند. این چای سرشار از آنتی اکسیدان بوده و تاثیر آرام بخش روی معده داشته و حاوی خواص آنتی باکتریال است.

دمنوش نعنا

این سبزی معطر خاصیت ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد و مصرف آن در فصل سرد نقش موثری در درمان و پیشگیری از گلودرد، سرماخوردگی، سرفه و آبریزش بینی دارد. علاوه بر این طبع گرم و خشک نعناع آن را به یک گزینه عالی برای تهیه دمنوش پاییزی تبدیل کرده است.

طرز تهیه دمنوش نعناع

دو قاشق غذاخوری نعناع خشک یا تازه را داخل قوری بریزید و ۳ تا ۴ فنجان آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را ببندید و ۱۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل یا نبات میل کنید.

موارد منع مصرف

  • در صورت ابتلا به رفلاکس معده ، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
  • مصرف این دمنوش به افرادی که دچار سنگ های صفراوی هستند توصیه نمی شود.
  • زیاده روی در مصرف دمنوش نعناع در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
  • در صورتیکه به بیماری خاصی مبتلا هستید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.

دمنوش زنجبیل

زنجبیل طبع گرم و خشکی دارد و نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد بدن شما را گرم نگه می دارد و با افزایش تعرق بدن به دفع میکروب ها و سموم بدن کمک می کند. همچنین این گیاه دارویی به دلیل دارا بودن خواص ضدالتهابی، ضدویروسی و آنتی اکسیدانی نقش موثری در درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و سرفه دارد.

طرز تهیه دمنوش زنجبیل

ابتدا زنجبیل تازه را پوست گرفته و آن را ورقه ورقه کنید، سپس آن ها را داخل قوری ریخته و مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را بسته و آن را روی حرارت قرار دهید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. شما می توانید این دمنوش را همراه با عسل و لیموترش میل کنید.

موارد منع مصرف

  • مصرف زنجبیل در دوران بارداری احتمال سقط جنین را افزایش می دهد.
  • افراد لاغری که قصد دارند وزنشان را افزایش دهند، از مصرف این دمنوش بپرهیزند.
  • مصرف دمنوش زنجبیل به بیماران مبتلا به اختلالات خونی مانند بیماران هموفیلی توصیه نمی شود.
طرز تهیه دمنوش نعنا

دمنوش نعنا

دمنوش اسطوخودوس

متخصصان معتقدند اضطراب و افسردگی در فصل های سرد سال شایع تر است. برای پیشگیری از اضطراب و افسردگی در فصل سرما دمنوش اسطوخودوس بنوشید. اسطوخودوس خاصیت آرامبخشی دارد و کیفیت خواب را بهبود می بخشد، از دیگر خواص اسطوخودوس که آن را به یک دمنوش پاییزی فوق العاده تبدیل کرده است می توان به خاصیت ضدمیکروبی و ضدالتهابی آن اشاره کرد.

طرز تهیه دمنوش اسطوخودوس

۲ قاشق چایخوری اسطوخودوس خشک شده را همراه با ½ پیمانه نعناع تازه داخل قوری بریزید و دو لیوان آب جوش به آن اضافه کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا این دمنوش دم بکشد، سپس آن را همراه با عسل میل کنید.

موارد منع مصرف

  • از مصرف این دمنوش در دوران بارداری و شیردهی بپرهیزید.
  • دو هفته قبل از جراحی مصرف این دمنوش را متوقف کنید.
  • مصرف دمنوش اسطوخدوس تعادل هورمونی در پسران را برهم زده و باعث رشد غیر طبیعی سینه در آن ها می شود.

دمنوش به

بسیاری افراد با شروع فصل پاییز دچار علائم آلرژی از جمله خارش گلو، آبریزش چشم و بینی، سرفه و یا عطسه های مکرر می شوند که برای این افراد استفاده از دمنوش به می تواند بسیار مفید بوده و به رفع یا کاهش شدت این علائم کمک کند.

برای تهیه دمنوش بِه برای هر نفر باید حدود یک قاشق غذاخوری معمولی از این میوه های بو داده شده را به همراه کمی زعفران در یک قوری با یک لیوان آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه روی بخار، خوب دم کنید و دراین صورت دمنوش آماده مصرف است.

دمنوش ریبوس

در فصل سرما که تمایل بیشتری به مصرف نوشیدنی های گرم دارید، می توانید با این چای یک دمنوش پاییزی فوق العاده درست کنید و آن را به جای چای سیاه و سبز بنوشید. از خواص این دمنوش می توان به کاهش استرس، بهبود خواب، درمان اگزما، تب یونجه و آلرژی های مربوط به برونشیت اشاره کرد.

طرز تهیه دمنوش چای ریبوس

یک قاشق غذاخوری چای ریبوس را داخل قوری بریزید و یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید، در قوری را ببندید و ۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود طعم این دمنوش بر اسای ذائقه تان مقداری شیر و عسل به آن اضافه کنید.

موارد منع مصرف

  • زیاده روی در مصرف چای ریبوس باعث افزایش سطح استروژن می شود، از اینرو مصرف این دمنوش به بیمارن مبتلا به سرطان سینه توصیه نمی شود.
  • افرادیکه تحت شیمی درمانی هستند، از مصرف این دمنوش بپرهیزند.
همچنین بخوانید:

دمنوش بهار نارنج

تقویت سیستم عصبی بدن و آرامبخشی از خواص چای بهار نارنج (orange blossom) است. همچنین این چای سردرد های عصبی و میگرنی را سریعا کاهش می دهد. از دیگر خواص چای بهار نارنج میتوان به تقویت معده و رفع اضطراب و استرس و تپش نامنظم قلب اشاره کرد. چای بهارنارنج تشنج ها و همچنین حملات قلبی را کنترل می کند.

طرز تهیه دمنوش بهار نارنج

برای تهیه چای بهارنارنج حدود ده گرم یا دو قاشق از گل بهار نارنج را در دو لیوان آب جوش بریزید و اجازه دهید حدود بیست دقیقه به ارامی بجوشد. (در قوری روی حرارت کم) سپس ان را با صافی صاف کنید و میل کنید. برای طعم دار کردن ان میتوانید از عسل استفاده کنید. میتوانید کمی بهار نارنج خشک شده، عرق بهار نارنج یا قدری چای سیاه به آن اضافه کنید.

موارد منع مصرف

  • عصاره بهار نارنج سبب بالا رفتن فشارخون و افزایش ضربان قلب می شود و افراد دچار بیماری قلبی باید از استفاده بیش از حد آن پرهیز کنند.
  • بهار نارنج در دوران بارداری و شیردهی با احتیاط مصرف شود.
  • زیاده روی در خوردن عرق نارنج بی خوابی ایجاد می کند.
  • دارو های ضدافسردگی با خوردن دمنوش بهارنارنج تداخل دارد بنابراین بهتر است قبل از مصرف با پزشک متخصص مشورت شود.
چای های پاییزی

دمنوش بهار نارنج

دمنوش جعفری

آنچه این گیاه را به یک گزینه عالی برای تهیه دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، میزان ویتامین ث موجود در آن است. جالب است بدانید میزان ویتامین ث در جعفری بیشتر از کلم، لیمو و پرتقال است.

طرز تهیه دمنوش جعفری

۳۰ گرم برگ جعفری تازه یا خشک شده را داخل ظرف بریزید و یک لیترآب جوش به آن اضافه کنید. ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد، سپس این دمنوش را صاف کرده و همراه با عسل و لیموترش میل کنید. توجه داشته باشید هرچه زمان دم کشیدن جعفری بیشتر باشد، طعم آن تلخ تر می شود.

همچنین بخوانید:

موارد منع مصرف

  • دمنوش جعفری اسیداگزالیک بالایی دارد و مصرف آن به افرادی که مبتلا به التهاب کلیه هستند، توصیه نمی شود.
  • دمنوش جعفری قاعده آور است و مصرف آن در دوران بارداری ممکن است باعث سقط جنین شود.

دمنوش آویشن

دمنوش گیاهی آویشن به دلیل اینکه خاصیت ضدعفونی و ضد باکتری دارد از بروز بیماری هایی همچون سرماخوردگی و آرتروز که باعث آسیب وارد شدن به بدن افراد می شود جلوگیری می کند.همچنین آویشن ضد سرفه و خلط آور است.

طرز تهیه دمنوش آویشن

  • برای تهیه دمنوش آویشن، یک قاشق مرباخوری آویشن خشک شده را داخل دو لیوان آب جوش بریزید.
  • قوری را روی شعله غیرمستقیم قرار دهید تا دم بکشد.
  • سپس به مقدار دلخواه، عسل به آن بیفزایید و میل نمایید.
  • همچنین می توانید موقع دم کشیدن، به آن لیموعمانی نیز اضافه کنید.

چای دارچین و عسل

دارچین مصونیت بدن را در مقابل امراض بالا می برد. اگر حس می کنید ضعیف شده اید و ممکن است مریض شوید، چای دارچین را فراموش نکنید. دمنوش دارچین برای دردهای عضلانی مفید است. به عنوان تب بر از آن استفاده می شود. رگ ها را باز می کند و باعث بهبود گردش خون می شود.

طرز تهیه چای دارچین

  • چند عدد چوب دارچین را در یک قوری بریزید.
  • یک لیوان بزرگ آب ۸۰ درجه به آن اضافه کنید.
  • بگذارید به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه دم بکشد.
  • در صورت تمایل می توانید برای شیرین شدن آن از نبات یا عسل استفاده کنید.
  • اضافه کردن چند قطره آب لیموترش به آن باعث می شود طبع گرم دارچین تعدیل شود.

چای اولانگ

با چای اولانگ می توانید یک دمنوش پاییزی عالی برای فصل سرما درست کنید، نوشیدن این چای در فصل سرما بدن شما را گرم نگه می دارد. همچنین این چای سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است، از اینرو فواید فراوانی برای سلامتی دارد. تقویت سیستم ایمنی، افزایش سوخت و ساز بدن، کاهش وزن و پیشگیری از پوکی استخوان از خواص چای اولانگ هستند.

طرز تهیه دمنوش چای اولانگ

۳ گرم چای اولانگ خشک شده را در قوری بریزید و ۲۰۰ میلی لیتر آب جوش به آن اضافه کنید، ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس چای را صاف کرده و بنوشید. در صورت تمایل می توانید چای اولانگ را همراه با چای سفید، جنسینگ و گل رز دم کنید، اینکار خواص این دمنوش را افزایش داده و طعم و عطر آن را بهبود می بخشد.

موارد منع مصرف

  • زیاده روی در مصرف چای اولانگ در دوران بارداری می تواند به جنین آسیب برساند.
  • چای اولانگ روی قند خون تاثیر می گذارد، بنابراین اگر به دیابت مبتلا هستید، قبل از مصرف این چای با پزشک مشورت کنید.
  • زیاده روی در مصرف این دمنوش باعث اسهال می شود.
  • کافئین موجود در این چای می تواند باعث بی خوابی، تپش قلب، اضطراب، سردرد و فشار خون بالا شود.
موارد منع مصرف چای های پاییزی

چای اولانگ

چای سفید

افزایش سوخت و ساز بدن، کاهش وزن، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدپیری از خواص چای سفید هستند. همچنین چای سفید سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، بنابراین در فصل سرما با نوشیدن این دمنوش پاییزی می توانید از سرماخوردگی در امان بمانید.

طرز تهیه دمنوش چای سفید

دو قاشق چایخوری چای سفید را داخل قوری بریزید و مقداری آب جوش به آن اضافه کنید. در قوری را ببندید و ۵ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود عطر و طعم این دمنوش می توانید در هنگام دم کردن چای مقداری برگ نعناع، آویشن یا چوب دارچین به آن اضافه کنید. زمانیکه دمنوش آماده شد، آن را از صافی رد کنید و همراه با عسل میل کنید.

موارد منع مصرف

  • اگرچه کافئین موجود در چای سفید کم است، اما زیاده روی در مصرف این چای ممکن است باعث اختلال در خواب، اضطراب و افزایش ضربان قلب شود.
  • از مصرف این چای در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک بپرهیزید.
  • زیاده روی در مصرف این چای احتمال ایجاد یبوست را افزایش می دهد.

چای سبز

آنچه چای سبز را به یک دمنوش پاییزی تبدیل کرده است، ویتامین ث موجود در آن است. این ویتامین سیستم ایمنی را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با سرماخوردگی کمک می کند.

طرز تهیه دمنوش چای سبز

یک قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری بریزید و یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید، ۸ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. برای بهبود عطر و طعم بهتر این دمنوش، مقداری شکر و آبلیمو به آن اضافه کنید.

  • موارد منع مصرف

  • مصرف چای سبز به افرادی که به فشارخون بالا، مشکلات کلیه، کبد، زخم معده و بیماری های قلبی مبتلا هستند، توصیه نمی شود.
  • اگر به دیابت، پوکی استخوان یا کم خونی مبتلا هستید، قبل از مصرف این دمنوش با پزشک مشورت کنید.
  • از مصرف چای سبز در دوران بارداری و شیردهی بپرهیزید.
  • چای سبز با دارو هایی همچون وارفارین، آسپرین و کلوزاپین، دارو های ضدافسردگی و قرص لیتیم تداخل دارد.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید