اضطراب جدایی در کودکان یکی از اختلالات نسبتا شایع است که در صورت شدید شدن این مشکل حتما باید از درمان های به موقع روانشناسان و مشاوران حوزه سلامت کودکان استفاده کرد زیرا عدم تشخیص درست و به موقع می تواند کودک را حتی در بزرگسالی دچار مشکلات زیادی کند. تانما در این مطلب روش های پیشگیری و درمان اضطراب جدایی در نوزادان و کودکان را بیان می کند؛

اختلال اضطراب جدایی چیست؟

اختلال اضطراب جدایی مرحله ای طبیعی از رشد به حساب نمی آید. در این اختلال، کودکی که از والدینش جدا می شود به واسطه ی نگرانی شدیدی که برایش به وجود می آید مشکلات احساسی بسیار جدی را تجربه می کند. هرچند اضطراب جداییِ طبیعی و اختلال اضطراب جدایی علائم مشابهی دارند، اما فهمیدن این موضوع که آیا کودک صرفا به زمان بیشتری برای درک این مسئله نیازمند است یا مشکل بزرگ تری دارد، کمی گیج کننده است.

تفاوت اصلی اضطراب جدایی طبیعی و اختلال اضطراب جدایی، به شدتِ ترس های کودک و اینکه آیا این ترس ها مانع از انجام فعالیت های عادی او می شوند یا نه بازمی گردد. بچه هایی که به اختلال اضطراب جدایی دچارند، حتی ممکن است از فکر جدا شدن از پدر یا مادرشان مضطرب شوند. ممکن است که آنها برای اجتناب از مدرسه رفتن یا بازی با دوستان شان بگویند که مریض هستند.

وقتی این نشانه ها به اندازه ی کافی شدید شدند، می توانند به اختلال تبدیل شوند. با این حال، مهم نیست که کودک تان درهنگام جدایی از شما تا چه حد بی قراری می کند، چرا که اختلال اضطراب جدایی قابل درمان است. راه های زیادی وجود دارند که به شما در ایجاد حس امنیت بیشتر در کودک و حل این مسئله برای او، کمک می کنند.

شیوع اضطراب جدایی

اختلال اضطراب جدایی یکی از انواع اختلالات اضطرابی است که پیش از این تنها در مورد کودکان تشخیص گذاری می شد، اما اکنون در مورد بزرگسالان نیز به کار می رود. با این حال نرخ شیوع اختلال اضطراب جدایی با افزایش سن کاهش می یابد و از 4% در کودکان به 1% در بزرگسالان می رسد.

اضطراب جدایی حدود 5 درصد از کودکان در سنین 7 تا 11 سال را تحت تأثیر قرار می دهد. میزان شیوع آن در پسران و دختران به یک اندازه می باشد. اما در حدود یک سوم از کودکان مبتلا شاید در بزرگسالی در معرض خطر ابتلا به بیماری روانی قرار گیرند.

علل اضطراب جدایی

شیوع اختلال اضطراب جدایی

علت اضطراب جدایی در خردسالان

گاهی اوقات ، اختلال اضطراب جدایی می تواند ناشی از استرس زندگی باشد که منجر به جدایی از یک عزیز می شود. ژنتیک نیز ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشد.

عوامل خطر اضطراب جدایی

استرس

استرس یا از دست دادن زندگی که منجر به جدایی می شود، مانند بیماری یا مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن حیوان خانگی محبوب، طلاق از والدین، یا رفتن به مدرسه.

ژنتیک

سابقه خانوادگی، از جمله خویشاوندان خونی که دارای مشکلات اضطرابی یا اختلال اضطرابی هستند، نشان می دهد که این صفات می توانند به ارث برسند.

مسائل زیست محیطی

مسائل زیست محیطی، مانند تجربه نوعی فاجعه که شامل جدایی است. به عنوان مثال جدایی و قرنطینه در طول بیماری اپیدمیک کویید-19.

علائم اضطراب جدایی

  • پریشانی غیرطبیعی هنگام بحث در مورد جدایی یا تجربه جدا شدن از شخص دیگری که فرد به آن وابسته است (والدین ، ​​سرپرست.)
  • ترس شدید از اینکه اتفاقی مضر برای شخصی که به او وابسته است رخ دهد.
  • نگرانی مداوم از اینکه اتفاقی غیر منتظره رخ دهد و باعث جدایی از شخصی که به او وابسته است شود.
  • از ترک شخص خودداری می کند.
  • فرد در مورد جدا شدن کابوس می بیند.
  • او از خواب رفتن و جدا شدن از شخص مقابل اضطراب دارد.
  • هنگامی که جدایی رخ می دهد، در مورد مشکلات جسمی و بیماری ها شکایت می کند.
  • این اضطراب در کودکان و نوجوانان حداقل یک ماه و در بزرگسالان معمولاً یک نیمه طول می کشد.
  • این اضطراب در محیط های اجتماعی، مدرسه، مشاغل و سایر زمینه ها تأثیر منفی می گذارد.
عوارض اضطراب جدایی در کودکان

علائم اضطراب جدایی در کودکان

عوارض اضطراب جدایی

  • افسردگی
  • وسواس فکری
  • حملات هراس
  • اختلال اضطراب اجتماعی
  • سایر اختلالات اضطرابی، مانند اختلال اضطراب عمومی

تشخیص اضطراب جدایی

بیماری اختلال اضطراب جدایی در کودکان هم همچون بزرگسالان، بر اساس علائم و نشانه های بالینی تشخیص داده می شود و در صورت وجود علائم و نشانه های بالینی، تشخیص داده می شود. در صورت وجود علائم، پزشک با انجام یک ارزیابی کامل به همراه معاینه فیزیکی دقیق، به ارزیابی می پردازد. البته همینجا اشاره کنیم که پزشک ممکن است از آزمایشات مختلفی برای رد بیماری های جسمی و یا عوارض جانبی داروها به عنوان علت زمینه ای استفاده کند.

نکات مهم تشخیص

  • این ترس یا اضطراب جدایی باعث پریشانی بالینی یا اختلال در زمینه های مهم زندگی می شود.
  • ترس بیش از حد فرد از جدایی را نمی توان به اختلال روانی دیگری نسبت داد.
  • بعضی از افراد ممکن است هنگام دور بودن از خانه یا چهره های دلبستگی خود، به سختی ناراحت شوند. علاوه بر این ، بسته به سن آن ها، ممکن است از هیولاها، تاریکی، آدم ربایان، بیماری ها و موقعیت های دیگری که ممکن است برای خود یا عزیزانشان تهدیدکننده باشد ترس داشته باشند.

پیشگیری از اضطراب جدایی

هیچ راهی مطمئن برای جلوگیری از اختلال اضطراب جدایی در کودک شما وجود ندارد، اما این توصیه ها ممکن است مفید باشد. اگر نگران هستید که اضطراب کودک شما بسیار بدتر از یک مرحله رشد طبیعی است ، هرچه سریعتر به دنبال مشاوره حرفه ای باشید. تشخیص و درمان به موقع می تواند به کاهش علائم کمک کرده و از بدتر شدن اختلال جلوگیری کند. برای کمک به جلوگیری از عود بیماری یا بدتر شدن علائم ، برنامه درمانی را رعایت کنید. در صورت داشتن اضطراب، افسردگی یا سایر نگرانی های مربوط به سلامت روان ، به دنبال درمان حرفه ای باشید.

درمان اضطراب جدایی کودکان

پیشگیری از اضطراب جدایی کودکان

پیش آگهی اضطراب جدایی در کودکان

اضطراب جدایی در بیشتر کودکان مبتلا، قابل درمان می باشد. اما علائم آن ها ممکن است به خصوص در صورت وقوع حوادث یا موقعیت های استرس زا دوباره بروز کنند. در صورت تشخیص و درمان زود هنگام و حمایت خانواده، بهبودی کودک افزایش پیدا می کند و پیش آگهی بهتر می شود.

درمان اضطراب جدایی

گفت وگو درمانی

این شیوه محیطی امن را برای کودک فراهم می کند تا درباره ی احساساتش صحبت کند. وجود کسی که با دقت به حرف های او گوش می دهد و کمک می کند تا اضطرابش را بشناسد، یکی از روش های درمانی قدرتمند به حساب می آید.

بازی درمانی

درمان با استفاده از بازی، روشی رایج و تأثیرگذار است که کودک را به صحبت درباره ی احساساتش تشویق می کند.

مشاوره برای خانواده

مشاوره ی خانوادگی می تواند به کودک کمک کند تا افکاری را که موجب ایجاد اضطراب می شوند، خنثی کند. در همین حین، شما به عنوان والدین کودک می توانید به او در یادگیری راه های مقابله با اضطراب کمک کنید.

مشاوره ی مدرسه

این شیوه می تواند به کودک کمک کند تا مطالبات اجتماعی، رفتاری و تحصیلی مدرسه را کشف کند.

درمان دارویی اضطراب جدایی کودکان

ممکن است که در موارد جدی اختلال اضطراب جدایی، از درمان دارویی استفاده شود. بهتر است که این شیوه در کنار سایر روش های درمانی مورداستفاده قرار گیرد.

درمان اضطراب جدایی

درمان دارویی اضطراب جدایی کودکان

درمان خانگی اضطراب جدایی

کسب اطلاعات

در مورد اختلال کودک تان، علایم، احساسات و افکار او در این شرایط، اطلاعات کسب کنید. در صورتی که بتوانید حالات او را درک کنید، رفتارهای آزار دهنده ی او را نیز بهتر درک خواهید کرد.

گوش دادن به احساس کودک

به احساسات فرزندتان گوش دهید. مراقب باشید تا در طی گوش دادن از توصیه و نصیحت استفاده نکنید. فقط و فقط به احساسات او گوش فرا دهید تا آرام تر شود.

کنترل اضطراب والدین

کودک دارای اضطراب جدایی در حال همانند سازی با والد خود است. بنابراین در صورتی که شما را در مدیریت اضطرابتان ناتوان ببیند، با شما مدل سازی خواهد کرد و چیزی جز اضطراب بروز نخواهد داد. پس به آرامی و به شیوه ای غیر مستقیم به کودک تان یادآوری کنید که در امنیت است و در آخرین جدایی نیز اتفاق خاصی برایش نیفتاد.

کمک گرفتن از دیگران

در صورتی که کودک تان نسبت به شما احساس وابستگی بیشتری دارد، اجازه دهید تا در زمان های جدایی مانند زمان خوابیدن، انتقال به مدرسه و.. همسرتان این کار را انجام دهد. استفاده از والدی که کودک نسبت به او احساس وابستگی کمتری دارد می تواند فرایندهای انتقال را راحت تر کند.

خوشحال بودن در مدرسه

برای کودک تان توضیح دهید که در زمان مدرسه چگونه می تواند با شما در ارتباط باشد. همچنین طراحی فعالیت های لذت بخش نیز به او کمک می کند تا در مدرسه خوشحال تر باشد و زمان جدایی را راحت تر سپری کند.

وضع محدودیت های دوستانه، مستمر و پایدار

به خاطر داشته باشید که کودک تان د مقایسه با کودکان مشابه، دچار اضطراب است. بنابراین با احساس او به اندازه ی کافی همدلی کنید و سپس، محدودیت لازم را قرار دهید. به عنوان مثال بگویید” من می دونم که جدا خوابیدن برایت سخته و دلت برای مامان تنگ میشه اما الان بهت شب بخیر می گم و فردا بیدارت می کنم تا با هم یه صبحانه خوشمزه بخوریم."

استفاده کودک از فنون آرامسازی

به فرزندتان یاد دهد تا بدنش را با فنون ریلکسیشن آرام کند. این تمرین می تواند شامل شمردن تا ده و یا آرام سازی بدن از طریق تجسم یک صحنه ی زیبا باشد.به کودکتان یاد دهید که می تواند با استفاده از این روش ها اضطرابش را کمتر کند و علایم بدنی اش مثل تپش قلب و لرزش دست را بهتر مدیریت کند.

تشخیص اضطراب جدایی کودکان

درمان خانگی اضطراب جدایی کودکان

دادن احساس امنیت به کودک

به عنوان مثال بهاو بگویید که ” ایرادی نداره برو مدرسه و اگر خیلی دلت تنگ شد به من زنگ بزنم یا از مدیر مدرسه اجازه بگیر و بیا پیشم”. شاید در ابتدا لازم باشد تا زمان های بودن در مدرسه کم شود تا کودک متوجه شود که می تواند از جدایی جان سالم به در ببرد و خطری متوجه او نیست.

حمایت از کودک برای شرکت در فعالیت های مختلف

او را به فعالیت های جمعی در مدرسه تشویق کنید و لذت و خوشحالی تان را بیان کنید.

کنترل اضطراب جدایی کودک در طول شب

گاهی هم ترس کودک از جدایی شما در شب برای او کاملاً واقعی است، بنابراین بهتر است سعی کنید ساعت های قبل از خواب تا جای ممکن تسکین دهنده، آرام و سرگرم کننده باشند و قبل از خواب وقت بیشتری را به کودک اختصاص دهید. برایش کتاب بخوانید، او را در آغوش بگیرید و با هم ترانه ای را زمزمه کنید.

همچنین بخوانید:

اگر پس از اینکه کودک را در رختخوابش گذاشتید برای دیدن شما گریه کرد، ایرادی ندارد که برای اطمینان خاطر او و اطمینان خاطر خودتان که او حالش خوب است پیشش بروید، اما این دیدارها باید کوتاه و بدون هیجان باشد تا کودک یاد بگیرد که بدون کمک زیادی از سوی شما به خواب برود.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید