لکه قهوه ای پوست بیشتر در سنین سالمندی بر روی پوست افراد ظاهر می شوند البته برخی افراد جوان نیز به دلیل در معرض نور خورشید بودن دچار لکه قهوه ای پوست بر روی برخی اعضای بدن خود می شوند. تانما در این مطلب ضمن بیان علل بروز لکه های قهوه ای روی پوست بدن، روش های درمان مناسب را مطرح می کند؛

لکه های قهوه ای روی پوست چیست؟

همانطور که سن افراد بالا می رود، لکه های ناخوشایندی که معمولاً به آنها لکه های قهوه ای می گویند، روی صورت و در پشت دست ها ظاهر می شوند. لکه های قهوه ای زمانی بروز می کنند که در لایه ی بالایی سطح پوست رنگدانه های زیادی بسط پیدا کند، رشد کند و مانند یک خال بزرگ به نظر برسد. ممکن است یک لکه به تنهایی ظاهر شود و یا اینکه چند لکه به صورت دسته ای و با هم بروز کنند.

برخی افراد زمینه های ارثی مبتلا شدن به لکه های قهوه ای روی پوست را دارند. به بیان دیگر لک پیری که گاهاً به آن ها لک کبدی نیز گفته می شود، اغلب بعد از افزایش سن (حدوداً ۵۰ سالگی) روی پوست صورت، سر و روی دست ها ایجاد شده و زیبایی آن را کم می کنند.

آیا لک های قهوه ای مسری است؟

درصد و احتمال مسری بود این بیماری بسیار پایین می باشد و جای نگرانی وجود ندارد اما نباید از لباس های زیر فرد بیمار مانند زیر پیراهنی، استفاده شود. این قارچ ها تقریبا در بدن همه افراد وجود دارد اما ذات بدن برخی افراد طوری است که در فصل گرما و محیط مرطوب تکثیر و تعداد آنها افزایش پیدا می کند و باعث می شود تا این لک ها ایجاد می شود.

علل ایجاد لکه قهوه ای روی پوست بدن چه هستند؟

لکه های قهوه ای ناشی از تولید بیش از حد ملانین یا رنگدانه های پوستی هستند. پزشکان همیشه دلیل ایجاد و رشد لکه های قهوه ای را نمی دانند. پیری پوست ، قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا دیگر اشکال ماوراء بنفش (UV) مانند حمام آفتاب گیری یا برنزه کردن پوست بدن، همه علت لک صورت هستند. احتمال ایجاد و رشد لکه های قهوه ای در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند، بیشتر است. ازجمله در نواحی زیر:

  • صورت
  • پشت دست ها
  • شانه ها
  • قسمت فوقانی کمر
  • ساعد یا بازو

افراد مستعد ایجاد لک قهوه ای پوست چه کسانی هستند؟

مردم در هر سن، جنس و نژادی که باشند، پوست آنها مستعد ایجاد و رشد لکه های قهوه ای است. با این حال لکه های قهوه‎ای در افرادی که برخی از عوامل خطر خاص را دارند، شایع تر است. این عوامل عبارتند از:

  • داشتن سن بیش از ۴۰ سال
  • داشتن پوست روشن
  • به صورت مکرر در معرض نور خورشید قرار گرفتن
  • استفاده ی مکرر از حمام آفتاب یا برنزه کردن پوست
علل ایجاد لکه قهوه ای پوست

افراد مستعد لکه قهوه ای پوست

لکه قهوه ای پوست چه علائمی دارد؟

افراد امکان دارد لکه هایی را در پوستشان ببینند که برای دانستن نشانه های لکه قهوه ای پوست به موراد زیر توجه کنید:

  • رنگ آنها طیف وسیعی از قهوه ای روشن تا سیاه دارد.
  • بافتی شبیه به بافت دیگر مناطق پوست دارند.
  • بدون درد هستند.
  • معمولاً در مناطقی از پوست که در معرض نور خورشید است، به وجود می آیند.

روش های تشخیص لکه های پیری کدامند؟

معمولا زمانی که این لکه ها در فرد ظاهر می شود نگرانی ابتلا به لک و پیس به وجود می آید و زمانی که به پزشک مراجعه می کند، پزشک توسط چراغ وود که یک تلالو زرد نخودی دارد می تواند زیر این نور نوع قارچ ها را تشخیص می دهد. اگر پزشک احتمال وجود قارچ را بدهد بیمار برای تائید وجود قارچ به یک آزمایشگاه قارچ شناسی فرستاده می شود.

پیشگیری از ایجاد لک قهوه ای پوست به چه صورت است؟

لکه قهوه ای پوست در طول شب به وجود نمی آید. بلکه نتیجه ی نور آفتاب است و به مرور اتفاق می افتد. در زیر توصیه هایی برای پیشگیری از این حالت آمده است:

به دنبال سایه باشید

بهتر است بیماران در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرند. تا حد امکان و حتی در فواصل کم هم از قرار گرفتن پوست تان در معرض نور آفتاب خودداری کنید.

از کلاه استفاده کنید

کلاهی که لبه ی پهن داشته باشد، می تواند سد حفاظتی خوبی برای صورت تان باشد. فراموش نکنید که صورت تان مستعدترین نقطه برای بروز هیپرپیگمانتاسیون است. اگر تحت درمان هستید، استفاده از یک سد محافظتی مانند کلاه بسیار مفید است. باید هرروز از یک کلاه لبه دار استفاده کنید، وگرنه کرم های درمانی هیچ تأثیری نخواهند داشت.

هرگز کرم ضدآفتاب را فراموش نکنید

باید هر روز از کرم ضدآفتاب با SPF ۳۰ استفاده کنید. هر پرتوی فرابنفشی که به پوست تان برخورد می کند، می تواند آسیب زا باشد. پرتوهای آسیب زا می توانند از ابرها و شیشه ها عبور کنند. بنابراین یک کرم ضدآفتاب مناسب همراه خود داشته باشید.

روش های درمان لک قهوه ای پوست کدامند؟

برای درمان خانگی لک قهوه ای پوست به روش های مؤثر زیر عمل کنید:

آب دوغ

با تکه ای پنبه آب دوغ را بر روی لکه های پوست تان بمالید. بعد از چند دقیقه صورت خود را با آب بشویید. اگر صورت تان چرب است یا آکنه دارد، می توانید کمی آب لیمو به آب دوغ اضافه و آن را مصرف کنید.

یک روش دیگر این است که چهار قاشق چای خوری آب دوغ را با دو قاشق چای خوری آب گوجه فرنگی ترکیب کنید و سپس آن را بر روی لکه های پوستی بمالید. این روش را یک یا دو بار در روز تکرار کنید و تا جایی ادامه بدهید که از نتیجه ی حاصل راضی شوید.

لیموترش

آب لیمو را به طور مستقیم بر روی نقاطی که لکه وجود دارد، بریزید. اجازه بدهید آب لیمو به مدت ۳۰ دقیقه در محل موردنظر باقی بماند. سپس آن نقاط را با آب سرد بشویید. این کار را دوبار در روز و به مدت دو ماه انجام بدهید تا از اثرات آن شگفت زده شوید. اگر پوست صورت تان حساس است، آب لیمو را با گلاب یا عسل مخلوط کنید.

ماست

ماست با خواص خود می تواند پوست تان را به طور طبیعی درخشان و روشن تر کند. مقداری ماست بر روی لکه های پوست تان بمالید و اجازه بدهید خودش خشک شود. پس از گذشت ۲۰ دقیقه آن را با آب سرد بشویید. برای نتیجه گیری سریع تر قبل از خواب ماست را بر روی پوست تان بمالید. بهتر است ماست در طول شب بر روی پوست تان باقی بماند.

همچنین می توانید یک قاشق غذاخوری ماست ساده، دو قاشق غذاخوری پودر جو دوسر و یک قاشق چای خوری آب لیموی تازه را با هم ترکیب کنید. ترکیب حاصل را بر روی پوست تان بمالید و بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه بر روی پوست تان باقی بماند. سپس آن را با آب سرد بشویید و کمی مرطوب کننده بر روی آن محل بمالید. این کار را چندبار در هفته تکرار کنید.

سیب زمینی

یکی از راهکارهای خانگی برای روشن تر کردن و درمان لکه های قهوه ای روی کمر استفاده از سیب زمینی است. شما می توانید یک سیب زمینی را رنده کرده و آن را بچلانید تا آب آن خارج شود؛ و یا یک سیب زمینی تازه را برش زده و مستقیما از آن روی نواحی لک دار استفاده کنید. اجازه دهید چند دقیقه آب سیب زمینی روی پوست شما بماند و سپس با آب بشویید. این کار را روزانه تا 8-7 روز تکرار کنید تا از اثرات درمانی سیب زمینی بهره مند شوید.

درمان لکه قهوه ای پوست

درمان خانگی لکه قهوه ای پوست

درمان لک قهوه ای پوست در طب سنتی

این روزها طب سنتی اثر زیادی بر درمان بیماری ها خصوصا بیماری های پوستی دارد. به کار بردن روش های زیر بی اثر نیست:

روغن کرچک

روغن کرچک خواص درمانی بالایی دارد و در رفع لکه های قهوه ای صورت به شما کمک می کند. برای درمان لکه های قهوه ای می توانید به همراه روغن کرچک از روغن ویتامین E، روغن نارگیل، روغن زیتون و روغن بادام استفاده کنید.

ابتدا به کمک پنبه، روغن کرچک را بر روی لکه ها بمالید. سپس آن نواحی را به آرامی برای چند دقیقه ماساژ بدهید. سپس بگذارید روغن کرچک برای چند ساعت بر روی پوست تان باقی بماند و درنهایت آن را با آب بشویید. این کار را یک بار در صبح و یک بار در شب انجام بدهید تا لکه ها از بین بروند و رنگ پوست تان یکنواخت شود.

سرکه سیب

سرکه ی سیب، درمانی مؤثر برای رفع لکه های قهوه ای صورت است. مقداری سرکه ی سیب را با مقدار مساوی آب مخلوط کنید. می توانید از کمی عسل نیز استفاده کنید. سپس این ترکیب را بر روی لکه های قهوه ای بمالید و پس از چند دقیقه آن را با آب بشویید.

این کار را یک بار در روز انجام بدهید و تا جایی ادامه بدهید که اثرات مثبت آن پدیدار شود. می توانید از سرکه ی سیب خالص هم استفاده کنید، ولی ممکن است باعث سوزش پوست تان شود.

همچنین می توانید نصف قاشق چای خوری سرکه ی سیب را با چند قاشق چای خوری آب پرتقال ترکیب کنید. آن را بر روی پوست تان بمالید و بگذارید خشک شود. سپس آن را با آب بشویید. این کار را یک یا دو بار در روز و به مدت چهار یا پنج هفته انجام بدهید.

آلوئه ورا

به آرامی ژل آلوئه ورای تازه را بر روی لکه ها بمالید. بگذارید به مدت ۳۰ دقیقه بر روی پوست تان باقی بماند. سپس محل موردنظر را با آب سرد بشویید. این کار را دوبار در روز و به مدت یک ماه ادامه بدهید. به احتمال زیاد پس از این مدت، نشانه های مثبتی خواهید دید. اگر ژل آلوئه ورای تازه در دسترس نبود، می توانید از آب آلوئه ورا استفاده کنید.

روغن بادام شیرین

انواع روغن های طبیعی هم می توانند در درمان لک های قهوه ای روی دست و صورت موثر باشند. به عنوان مثال گفته شده روغن بادام شیرین برای درمان تغییر رنگ های پوستی موثر است. در واقع وجود ویتامین E و نیاسین در روغن بادام به درمان هایپرپیگمنتیشن و بهبود رنگ پوست کمک می کند.

از آنجا که این روغن طبیعی غیر کومدون زاست (به این معنی که در منافذ پوست شما رسوب نمی کند)، شما می توانید آن را به عنوان یک پاک کننده طبیعی آرایش یا مرطوب کننده به روتین مراقبت از پوست هر شب خود اضافه کنید و از خواص روشن کنندگی آن بهره مند شوید.

زردچوبه

سال هاست بسیاری از مردم هند، بخش هایی از آمریکای مرکزی و سایر مناطق نیمه گرمسیری از زردچوبه به دلیل خواص درمانی بسیار آن، به خصوص در سنین بالا برای رفع مشکلات پوستی خود استفاده می کنند. ثابت شده که زردچوبه تولید بیش از حد ملانین پوست را متوقف می کند و از این طریق باعث درمان لکه های قهوه ای روی پوست دست می شود.

برای محو کردن لکه های قهوه ای روی پوست، عسل و زردچوبه را به نسبت مساوی با هم ترکیب کنید. علاوه بر این می توانید طبق دستورالعمل ویدیوی زیر از ترکیب زردچوبه با لیمو بهره مند شوید. لازم به ذکر است که اگر پوست حساسی دارید، در استفاده از لیمو و دیگر مرکبات روی پوست تان مراقب باشید؛ زیرا ممکن است باعث واکنش های حساسیت زا روی پوست شما شوند.

درمان دارویی لکه قهوه ای پوست

درمان لکه قهوه ای پوست با طب سنتی

درمان لک قهوه ای پوست در طب رایج کدامند؟

درمان دارویی

اولین راهکار برای درمان لکه های قهوه ای روی دست و دیگر نقاط بدن استفاده از کرم های موضعی است که بدون نسخه به فروش می رسند. معمولا کرم های رتینوئید حاوی مقادیر زیادی ویتامین A بوده و به بهبود و درمان کک و مک روی پوست صورت کمک می کنند.

در واقع ثابت شده که رتینوئیدها اشعه فرابنفش نور خورشید را به خود جذب کرده و از این طریق خاصیت ضدآفتابی دارند. در نتیجه استفاده از این کرم ها می تواند در پیشگیری از ایجاد لکه های جدید پوستی موثر باشد.

علاوه بر رتینوئیدها، هیدروکینون هم دارای استاندارد طلایی از بین بردن لکه های قهوه ای پوست است. شما می توانید هیدروکینون 2 درصد را بدون نسخه پزشک تهیه کنید. بسته به شدت لکه های تیره پوست شما باید از هیدروکینون به مدت دو تا 12 هفته استفاده کنید تا نتیجه مطلوب بگیرید. کوجیک اسید و آزالیک اسید هم مواد دیگری با خاصیت روشن کنندگی پوست هستند.

البته تمام این مواد عاری از عوارض جانبی نبوده و ممکن است باعث قرمزی، خشکی، سوزش و حساس شدن پوست شوند. بنابراین قبل از مصرف حتما آن را روی ناحیه کوچکی از پوست تان تست کنید. ناگفته نماند که معمولا این کرم ها برای درمان لکه های قهوه ای روی دست موثر نیستند و اگر پشت دست های تان لکه های قهوه ای ایجاد شده، باید به روش های درمانی دیگر که در ادامه معرفی می کنیم، روی آورید.

لیزر درمانی

امروزه دستگاه های جدید لیزر با نورهای مختلف ابداع شده اند که می توانند برای درمان لکه های پیری، موثر واقع شوند. یکی از این دستگاه های لیزر دستگاه کیوسوئیچ می باشد که با پالس های نوری شدید خود می تواند ملانین ها و رنگدانه های تجمع یافته زیر پوست را از بین ببرد.

تکنولوژی IPL

تکنولوژی IPL، به عکس برداری صورت نیز اشاره دارد، ظاهر پوست پیر شده، لکه های قهوه ای (کک و مک ناشی از نور خورشید)، خوش خیم ترین رنگدانه های قهوه ای و قرمزی ناشی از پاره شده مویرگ ها را بهبود می بخشد. این کار از طریق یک فرایند به نام عکس برداری جوان سازی برای صورت و بدن انجام می شود.

کرایوتراپی

کرایوتراپی لکه های قهوه ای را با استفاده از منجمد کردن آنها با یک محلول نیتروژن مایع از بین می برد. این کار باعث می شود پوست تیره با پوست انداختن از بدن دور شود.

لایه برداری شیمیایی

لایه برداری شیمیایی با استفاده از یک محلول شیمیایی که لایه ی بیرونی پوست را برمی دارد، کک و مک و ظاهر لکه های قهوه ای را بهبود می بخشد. معمولاً پوست جدیدی که جایگزین پوست قدیمی می شود، نرم تر است و چین و چروک کمتری دارد. لایه برداری شیمیایی برای افرادی که پوستشان لطیف و بور است، یک انتخاب خوب است.

پیلینگ مکانیکی (میکرودرم)

در پزشکی کلاسیک، پیلینگ مکانیکی از کریستال های درجه ی پزشکی استفاده می کند. این کریستال ها با استفاده از یک سیستم قوی مداربسته و کمک دست، در سرتاسر سطح بیرونی پوست با یک سرعت اولیه ی زیادی خالی می شوند. شما می توانید آن را برای صورت، گردن و سینه به عنوان یک انفجار شن و ماسه که کمی کنترل شده است در نظر گیرید.

کریستال ها بیرونی ترین لایه ی پوست را پوسته پوسته می کنند که این کار باعث می شود سلول های پوستی که نرم، صاف و پذیرای مواد مغذی هستند در معرض زیست قرار گیرند. پیلینگ مکانیکی منجر به یک تجدید پوست اساسی می شود. ترویج تولید کلاژن های جدید پوست را ضخیم می کند و مقاومت آن را نسبت به اثرات پیری بهبود می بخشد.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید