ورم بارداری یکی مشکل شایع در میان زنان باردار است و در اکثر مواقع جدی نیست و می توان با مراقبت ها و ورزش های خانگی آن را کنترل کرد. تانما در این مطلب علاوه بر علل پر خطر ورم بارداری، روش هایی را برای مقابله و بهبود ورم بارداری بیان می کند؛

ورم یا ادم بارداری چیست؟

در دوران بارداری، بدن برای پاسخگویی به نیازهای کودک در حال رشد، تقریبا 50 درصد بیشتر خون و مایعات تولید می کند. ورم بارداری، بخشی طبیعی از بارداری است که به واسطه خون و مایع اضافی ایجاد می شود.

ورم بارداری با تورم طبیعی (که ادم نیز نامیده می شود)، در دست ها، صورت، پاها، مچ پا و ساق پاها تجربه می شود. این حبس مایعات اضافی برای نرم کردن بدن لازم است، که این امکان را به وجود می آورد که نوزاد رشد کند. مایع اضافی همچنین به آماده سازی مفصل لگن و بافت ها برای باز شدن در هنگام زایمان، کمک می کند. این مایعات اضافی تقریبا 25 درصد وزن زنان را در دوران بارداری افزایش می دهد که با ورم بارداری همراه است.

انواع ورم بارداری

ورم طبیعی بارداری

بسیاری از مادران باردار در حالت طبیعی در انتهای بارداری دچار ادم می شوند. ادم یا ورم طبیعی و فیزیولوژِیک در آب و هوای گرم و در مراحل انتهایی بارداری و در باردارانی که مدت زیادی می ایستند، شایع است. ورم در پا، خصوصا در سه ماهه سوم بارداری شیوع نسبتا زیادی دارد، و بدلیل تجمع خون در سیاهرگها و بسته شدن جریان لنفاوی پاهاست، اغلب ورم های دو طرفه طبیعی بوده و به علت بیماری خاصی نیست.

ورم غیر طبیعی بارداری

اگر یکی از پاها نسبت به دیگری به طور قابل توجهی ورم کند، خصوصا در صورت وجود درد و حساس شدن آن نسبت به لمس در ناحیه ورم، علامت وجود لخته خونی در رگهاست که یکی از بیماری های جدی دوران بارداری است. بررسی ادم یا ورم، بیشتر در ناحیه جلوی ساق پا، مچ پا و روی پا ضرورت دارد. در صورتیکه ورم در کل بدن خصوصا دست و پا و صورت باشد و شدت آن نیز زیاد شده باشد باید نگران فشار خون بارداری بود.

ادم یا ورم صورت، خصوصا بعد از هفته 24 بارداری یکی از نشانه های مشخص فشار خون بارداری است که سبب می شود پوست صورت کشیده تر و درخشانتر به نظر بیاید. در این موارد با مشاهده ادم بیشتر باید نگران فشار خون بارداری بود:

  • حاملگی برای بار چندم
  • سابقه خانوادگی فشار خون
  • سن مادر بیشتر از 35 و کمتر از 20 سال
  • سابقه فشار خون یا بیماری خود ایمنی یا بیماری کلیوی مادر
  • دیابت مادر
  • چند قلویی
ادم بارداری چیست

انواع ورم بارداری

علل ورم بارداری

تجمع خون

بارداری و تورم اغلب با هم همراه هستند. در طول بارداری، حجم مایع و خون در بدن زن به طور چشمگیری افزایش می یابد. به همین دلیل، بیشتر احتمال دارد که سیال از عروق خونی کوچک بدن زن، به بافت اطراف نشت کند، که علت اصلی بروز ادم و ورم بارداری است. در نتیجه تجمع مایع، زن متوجه تورم بافت، اغلب در اندام و صورت خود می شود.

افزایش فشار خون

همانطور که نوزاد در طول بارداری رشد و تکامل پیدا می کند، افزایش سایز رحم می تواند فشار زیادی به اعصاب رحم (vena cava) وارد کند، که رگ خونی بزرگی است که عملکرد مهم بازگرداندن خون از پاها به قلب را انجام می دهد. این فشار اضافی می تواند پاهای زن را متورم کند و به صورت ادم بارداری به پایان برسد.

فشار خون بالا

احتباس آب و تورم پاها معمولا در افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند، رخ می دهد. از آنجا که این وضعیت می تواند علت اصلی نگرانی در دوران بارداری باشد، زنان باردار باید فشار خون خود را به طور منظم بررسی کنند، به خصوص اگر متوجه تورم در پاهای خود شوند.

سطح بالای مصرف سدیم

مصرف بیش از حد نمک می تواند موجب تورم پاهای زن باردار به دلیل احتباس آب شود. در صورتی که زن در طول حاملگی متوجه مشکل ادم شود، ضروری است که به رژیم غذایی خود نگاهی بیندازد و در صورت لزوم تغییراتی را در آن در نظر بگیرد. اطمینان حاصل کنید که زن باردار مصرف مواد غذایی با نمک زیاد، مانند میان وعده های شور، گوشت فرآوری شده و ادویه جات را کاهش می دهد.

عوامل خطرزا

  • حرارت تابستان
  • مدت زمان طولانی ایستادن
  • فعالیت طولانی روزانه
  • رژیم غذایی کم پتاسیم
  • سطح بالای مصرف کافئین
انواع ورم بارداری

علل ورم بارداری

علل پرخطر ورم بارداری

مسمومیت بارداری

ادم شدید ممکن است نشان دهنده یک اختلال تهدید کننده زندگی به نام پری اکلامپسیا باشد. اگر زن باردار یکی از شرایط زیر را تجربه می کند با پزشک تماس بگیرید:

  • تورم در صورت، از جمله پف کردن اطراف چشم و دست
  • تورم کلیه بافت ها، و نه فقط پا و مچ پا
  • بروز یا پیدایش مجدد ویار به طور ناگهانی
  • افزایش ناگهانی وزن بیش از 2 پوند در هفته
  • درد شكم و شانه
  • سردرد شدید(میگرن)
  • کمردرد

**پزشک قبل از تشخیص، علائم فشار خون بالا و پروتئین اضافی در ادرار بیمار را آزمایش می کند.

لخته شدن خون

اگر زن باردار متوجه شود که یک پا به لمس کردن حساس است و بیشتر از پای دیگر متورم است، با متخصص زنان و زایمان تماس بگیرید. ممکن است این وضعیت(لخته خون)، نشان دهنده یک مشکل سلامتی جدی به نام ترومبوز عمقی ورید باشد.

بیماری قلبی

زنان مبتلا به بیماری قلبی قبل یا در دوران بارداری معمولا در برابر ابتلا به ادم خونی بسیار آسیب پذیر هستند و توسط پزشک خود تحت نظارت قرار می گیرند.

پیشگیری از ورم بارداری

رژیم غذایی حاوی پروتئین

قبل از هر چیزی باید بدانید که داشتن رژیم غذایی متعادل می تواند هم بارداری شما را سالم نگه دارد و هم وزن را تحت کنترل. رژیم غذایی شما باید حاوی مقدار کمی (بین ۵۰ تا ۷۵ گرم) از پروتئین هایی چون باشد: گوشت بدون چربی، مرغ،ماهی،تخم مرغ، لوبیا و حبوبات

خوردن میوه و سبزیجات

خوردن حداقل پنج وعده میوه و سبزیجات در هر روز توصیه می شود. سعی کنید ترکیبی از رنگ ها را در میوه و سبزیجات انتخاب کنید.

کاهش مصرف نمک و غذاهای آماده

ضمن این که باید هدفتان کاهش مقدار نمک، شکر و چربی باشد. از مصرف غذاهای فرآوری شده و نیمه آماده خودداری کنید. زیرا این غذاها معمولا حاوی نمک زیادی هستند. مصرف نمک زیاد موجب می شود که بدن مایعات بیشتری را در خود نگه دارد.

درمان ورم بارداری

پیشگیری از ورم بارداری

آب زیاد بخورید!

از طرفی نوشیدن مقدار زیادی آب بدن را هیدراته کرده و موجب می شود که بدن آب کمتری را در خود ذخیره کند.

سیگار نکشید!

سیگار کشیدن ممکن است به تورم در بارداری کمک کند. بنابراین این موضوع نیز دلیل خوبی برای ترک سیگار در این دوران است.

مصرف غذاهای حاوی ویتامین C

  • میوه های خانواده مرکبات
  • فلفل سبز و قرمز
  • خربزه
  • سیب زمینی
  • گوجه فرنگی
  • توت فرنگی
  • کلم
  • کلم بروکلی

مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین E

  • روغن های گیاهی (به خصوص ذرت، سویا و روغن جوانه گندم)
  • دانه آفتابگردان
  • جوانه گندم
  • ذرت شیرین
  • کاشو و بادام

درمان ورم بارداری

1-درمان خانگی ورم بارداری

پیاده روی

پیاده روی در طول بارداری، به کاهش تورم پاها کمک می کند. این کار ،میتواند باعث ازبین رفتن مایع نگهداری شده توسط راه های مختلفی شود راه رفتن، یک فعالیت ایمن است، که در طول 9 ماه حاملگی ، باید ادامه یابد با حرکت آهسته تر شروع کنید و به تدریج سرعت خود را افزایش دهید و مدت زمان آن، 20 تا 60 دقیقه باشد.

بالا بردن پاها

بالا نگه داشتن پاها ،همچنین می تواند در طول بارداری باعث کاهش تورم پاها می شود این کار به حفظ گردش خون مناسب، جلوگیری از جمع شدن مایعات در پا و تسهیل حذف مواد زائد، کمک می کند. ارتفاع نیز، به ناراحتی هایی مانند التهاب و درد کمک می کند ، هنگام خوابیدن، پاهای خود را بر روی بالشتک یا بالشی قرار دهید. اگر نشستید، می توانید از یک چارپایه استفاده کنید و پای خود را روی آن قرار دهید در همان زمان، از ایستادن برای مدت زمان طولانی اجتناب کنید.

تمرینات یوگا

یوگا در دوران بارداری ،همچنین با بهبود گردش خون همراه است و به کاهش احتباس و جمع شدگی آب بافت ها کمک می کند همچنین می تواند در تقویت عضلات پاها نیز مفید باشد، که به نوبه خود باعث افزایش کارایی آنها در جلوگیری از جمع شدن مایع در مفاصل می شود.

درمان ورم بارداری با طب سنتی

درمان خانگی ورم بارداری

مصرف آب زیاد

بسیاری از تورم های پاها در طول بارداری، ناشی از عدم تعادل سدیم و آب است این عدم تعادل، ممکن است توانایی بدن را برای حفظ دمای راحت، تحت تأثیر قرار دهد و بیشتر اوقات احساس گرمای زیادی کنید در چنین مواردی، نوشیدن آب بیشتر، کمک خوبی خواهد بود.

برای به حداکثر رساندن خواص نوشیدن آب، کمی آب لیمو به آن اضافه کنید آب لیمو خاصیت ضد تورمی داردکه به کاهش سریع تورم کمک می کند ، در همان زمان، کافئین کمتری مصرف کنید این یک دیورتیک است، که به معنای افزایش میزان مایعاتی است که از طریق ادرار دفع می شود با این حال، آن نیز باعث کم آبی می شود.

نظارت بر مصرف نمک خود

فشار خون بالا ،می تواند در طول حاملگی باعث تورم و ورم شود برای کاهش فشار خون، نیاز به نظارت بر مصرف نمک خود دارید بدن، نیاز به یک مقدار کمی سدیم برای درست کار کردنش دارد، اما نمک بیش از حد باعث ایجاد صدمه به بدن می شود.

هنگام پخت و پز، نمک زیادی به غذا اضافه نکنید به جای آن، از گیاهان و ادویه جات برای اضافه کردن عطر و طعم به غذا بزنید همچنن از غذاهای فرآوری شده، فست فودها و نوشیدنی های ورزشی که سدیم بالایی دارند، حتی اگر آنها نمک طعم نداشته باشند، اجتناب کنید ، از غذاهای کنسرو شده، که اغلب حاوی سدیم بالایی هستند، اجتناب کنید.

ماساژ

ماساژ می تواند ،برای پاهای متورم عالی باشد و همچنین می تواند باعث افزایش آرامش شود ماساژ همراه با ضربه های کوچک و آرام، باعث ایجاد فشار روی پوست و مناطق عضلانی آسیب دیده، می شود. این کار ،سیستم لنفاوی را فعال کرده و باعث تخلیه مایع به طور طبیعی می شود یک ماساژ خوب، می تواند باعث آرامش و تازگی حس و حال شما شود، که برای زنان باردار بسیار ضروری است ، ماساژ از پا به سمت بالا و به سمت قلب، همراه با ضربات محکم و کمی فشار.ماساژ پای خودتان در طول حاملگی، می تواند برایتان پیشرفته دشوار باشد، ولی شما می توانید از کسی بخواهید آن را برای شما انجام دهد.

2-درمان ورم بارداری در طب سنتی

چای قاصدک

چای قاصدک، درمان گیاهی است که ممکن است برای جلوگیری از احتباس مایعات مفید باشد. اما اگر به یکی از مشکلات کیسه صفرا مبتلا هستید، از این چای استفاده نکنید. از چای گیاهی در دوران بارداری، در حد اعتدال استفاده کنید.

چای جعفری

جعفری یکی از موثرترین درمان ها برای از بین بردن ورم دست و پاست . جعفری یک گیاه ادرار آور است. میزان زیاد نمک و مایعات احتباس شده در بدن با مصرف چای جعفری از بین می رود. این سبزی سرشار از پتاسیم است و هیچ عارضه ای مانند دیورتیک ( داروهای ادرار آور) ندارد.

روش تهیه این چای معجزه آسا از قرار زیر است برگها و ساقه جعفری را خرد کنید به میزان یک سوم فنجان جعفری برای هر وعده کافیست. یک فنجان آب جوش به آن اضافه کنید. به مدت ۷ تا ۱۰ دقیقه بگذارید جعفری ها در آب جوش بمانند بعد چای را صاف کنید و برای طعم بهتر می توانید زنجبیل و عسل ولیمو هم به آن اضافه کنید. این چای را هر روز بنوشید تا نتیجه آن را به چشم ببینید.

درمان ورم بارداری

درمان ورم بارداری با طب سنتی

از دیگر راهکارهای طب سنتی برای کاهش ورم بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مالیدن روغن گل سرخ همراه سرکه
  • مالیدن و ریختن محلول سرکه و نمک روی پا
  • استفاده موضعی از برگ کلم پخته روی پاها
  • مالیدن ترکیب شوید و سرکه روی پا
  • در صورت ورم پا، ماساژ پا از ناحیه پنجه پا به سمت لگن مؤثر است.
  • غذای مناسب و با هضم آسان خورده شود.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید