استفاده از واکسن ها به عنوان یک روش ایمن سازی به شمار می رود که والدین از طریق این وسیله به حفاظت کودکان خود در برابر بیماری های خطرناک می پردازند. ایمن سازی به عنوان بهترین و موثرترین روش برای جلوگیری از بیماری هاست واز این طریق سلول های ایمنی بسیاری ضروری بدن فرزند شما برای مبارزه در برابر هر عاملی که سبب بیماری می گردد، افزایش پیدا می کند. در ادامه قصد داریم به معرفی واکسن فلج اطفال تزریقی بپردازیم و بهترین زمان دریافت و عوارض واکسن فلج اطفال تزریقی آن را بررسی کنیم. فلج اطفال ویروسی است که از طریق دهان به بدن انسان وارد می شود و شدیدترین و بدترین عارضه فلج اطفال، فلج شدن است. فلج اطفال همچنین می تواند به مننژیت که باعث التهاب غشاء و جداره مغز می شود، سبب شود. در موارد حاد فلج اطفال، عضلاتی که تنفس را تنظیم می کنند، فلج شده و منجر به مرگ می شوند.

واکسن فلج اطفال

واکسن فلج اطفال

انواع واکسن فلج اطفال

دو نوع واکسن برای مقابله با فلج اطفال وجود دارد که این دو نوع به ترتیب واکسن فلج اطفال خوراکی و واکسن فلج اطفال تزریقی هستند. واکسن فلج اطفال تزریقی به بازو و یا پای کودک تزریق می شود و واکسن فلج اطفال خوراکی به صورت قطره به کودک خورانده می شود. برنامه زمانی دریافت واکسن فلج اطفال در ابتدای تولد، دو ماهگی، 4 ماهگی، 7 ماهگی، 18 ماهگی ، 4 تا 6 سالگی است. برای دوره اولیه واکسن ها معمولا سه نوبت 0.5 میلی لیتری استفاده می شود و در فواصل بین دو نوبت اول باید حداقل 4 هفته و ترجیحاً 8 هفته باشد. اولین و دومین نوبت را معمولاً با واکسن ثلاث و در سنین 4 و 8 ماهگی تجویز می کنند. سومین نوبت باید حداقل 6 ماه و ترجیحاً 12 ماه بعد از نوبت دوم تجویز شود. تزریق کامل این واکسن ضروری می باشد و کودکانی که آن را به طور کامل دریافت نکرده اند، باید 4 دوره خود را تکمیل کنند.

واکسن فلج اطفال

واکسن فلج اطفال

اثرات واکسن فلج اطفال تزریقی می تواند به صورت تب ظاهر شود که در ادامه به بررسی این عوارض می پردازیم.در بیشتر شرایط کودکانی که این واکسن را دریافت می کنند با هیچ گونه عارضه جانبی رو به رو نمی شوند اما در مواردی نادر برای برخی کودکان شاهد تب بالا، تغییرات رفتاری، واکنش های آلرژیک، تورم گلو و صورت، کهیر ، مشکل در تنفس، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، درد در اندام ها و خستگی و ضعف هستیم. فلج اطفال سبب ایجاد فلجی در کودکان می شود که نتیجه آن دائمی بوده و نتیجه این بیماری مرگ است و غیر از پیشگیری از این بیماری، هیچ گونه روشی برای درمان آن وجود ندارد. علائم ذکر شده در این جا معمولا چند ساعت پس از واکسیناسیون مشاهده می شوند و اگر کودکتان پس از زدن واکسن هر یک از این علائم را بروز داد، فوراً به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.

واکسن فلج اطفال خوراکی

واکسن فلج اطفال خوراکی

فلج اطفال بیماری است که در بسیاری از کشور ها ریشه کن شده اما هنوز هم در برخی کشورها، کودکان به این بیماری دچار می شوند. دقت کنید که یک تک ویروس برای شروع این بیماری کافی بوده وکودک باید طبق برنامه و برای جلوگیری به دور کامل واکسیناسیون را دریافت کند. این واکسن برای بیماری حاد و زماتی که کودک دچار تب است، نباید استفاده شود. اگر چه برای بیماری های خفیفی مثل عفونت ملایم دستگاه تنفس نباید در واکسیناسیون تاخیر کرد. در صورت سابقه حساسیت به هر یک از اجزاء واکسن یا بروز شوک آنافیلاکتیک در تزریق نوبت های قبلی از مصرف واکسن خودداری شود.

واکسن فلج اطفال به صورت تزریقی

واکسن فلج اطفال به صورت تزریقی

تزریق واکسن فلج اطفال در بزرگسالان به عضله دلتوئید و در کودکان به عضله ران توصیه شده است و اطراف عروق خونی و اعصاب، این تزریق نباید صورت گیرد. بعد از آسپیراسیون اگر خون یا مایع مشکوکی به داخل سرنگ وارد شد، تزریق نباید انجام شود. محتویات سرنگ را باید دور ریخت و باید با استفاده از یک آمپول جدید و در محلی متفاوت واکسن تزریق شود. برای کودکان استفاده از واکسن خوراکی نسبت به تزریقی ارجح تر است چرا که این واکسن ایمنی روده ای ایجاد کرده و برای کودکان راحت تر است. هر گونه تاخیر در فواصل بین نوبت های تزریق واکسن در ایجاد مصونیت نهائی تاثیری ندارد. بنابراین در صورت تاخیر نیازی به شروع یک دوره جدید نیست.

آیا این مطلب مفید بود؟ 3
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید