کلرودیازپوکساید یک داروی مؤثر برای درمان اضطراب است که پزشکان دوزهای متفاوت آن را برای بیماران در سنین مختلف تجویز می کنند. البته مصرف این دارو نیز مانند داروهای دیگر امکان دارد عوارضی را به همراه داشته باشد و باید نسبت به تداخل آن با داروهای دیگر احتیاط کرد. تانما در این مطلب نکات مهمی در خصوص فواید قرص کلرودیازپوکساید و عوارض و نحوه مصرف آن مطرح می کند؛

قرص کلرودیازپوکساید چیست؟

قرص کلردیازپوکساید (Chlordiazepoxide ) یک بنزودیازپین است که با اثر بر روی ناقل های عصبی منجر به انتقال آرامبخشی در سلول های مغزی می شود. این ناقل های عصبی نوروترانسمیتر نامیده می شوند که در افرادی که اضطراب دارند کمک می کند تا علائم اضطراب کاهش یابد.

به همین دلیل قرص کلردیازپوکساید معمولاً برای کاهش اضطراب به صورت کوتاه مدت تجویز می گردد. همچنین برای اضطراب پیش از جراحی نیز کاربرد دارد. علاوه بر درمان اضطراب با کلرودیازپوکساید، از دیگر موارد مصرف قرص کلرودیازپوکساید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

کلرودیازپوکساید همچنین یک شل کننده ی عضلانی نیز می باشد. یکی دیگر از موارد کاربرد آن در برطرف کردن علائم ترک الکل است. در افراد معتاد به الکل ، ۳تا ۸ ساعت پس از آخرین مصرف الکل ، علائم ترک آغاز می شود .

سم زدایی در شرایط ترک الکل همراه با علائمی می باشد که گرفتگی عضلانی یکی از این علائم می باشد که برای تسکین آن، کلرودیازپوکساید تجویز می گردد. در ضمن کلردیازپوکساید با مقادیر کم اثرات ضد اضطراب دارد و با افزایش میزان این دارو در بدن اثرات خواب آور از خود نشان می دهد.

قرص کلرودیازپوکساید چه عوارضی دارد؟

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف قرص کلردیازپوکساید، از بین می روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می بایست به پزشک اطلاع داده شود. عوارض قرص کلرودیازپوکساید بر بخش های مختلف بدن عبارتند از:

  • سیستم عصبی مرکزی: سرگیجه، خواب آلودگی، منگی، سردرد و اضطراب، ترمور، تحریک پذیری، ضعف و خستگی، دپرسیون، بی خوابی، توهم
  • گوارشی: یبوست، خشکی دهان ، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، اسهال
  • پوستی: راش، درماتیت، خارش
  • قلبی، عروقی: کاهش فشارخون وضعیتی، تغییرات ECG، تاکی کاردی، هیپوتانسیون

همچنین ممکن است بی نظمی های جزئی قاعدگی رخ داده و موجب کاهش یا افزایش میل جنسی شود. در خصوص افزایش وزن با قرص کلرودیازپوکساید گفته شده که در برخی از افراد مصرف این دارو باعث افزایش وزن و چاقی می شود.

همچنین قرص کلردیازپوکساید می تواند اعتیاد آور باشد به همین دلیل به طور موقت از آن کمک گرفته می شود و اینکه به عنوان یک داروی طولانی مدت و درمان اصلی ضد اضطراب از آن استفاده نمی شود به این دلیل که احتمال اعتیاد وجود دارد.

علائم اوردوز کردن با داروی کلردیازپوکساید

در صورت مصرف بیش از حد کلردیازپوکساید و بروز هر یک از این علائم، بلافاصله با فوریت های پزشکی تماس بگیرید:

  • تغییر در هوشیاری
  • عدم هماهنگی
  • از دست دادن هوشیاری
  • خواب آلودگی یا خواب آلودگی غیر عادی

البته برخی از عوارض جانبی کلردیازپوکساید ممکن است به مراقبت های پزشکی نیازی نداشته باشد. این عوارض جانبی ممکن است در طول درمان از بین بروند زیرا بدن، خودش را با دارو تنظیم می کند. همچنین متخصص مراقبت های بهداشتی در مورد روش های پیشگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی به شما اطلاعاتی را می دهد. . در صورت تداوم هر یک از این عوارض جانبی و یا احساس ناراحتی و یا هرگونه سؤال، با پزشک خود مشورت کنید.

موارد مصرف قرص کلردیازپوکساید

عوارض مصرف قرص کلردیازپوکساید

قرص کلرودیازپوکساید در بارداری چه اثراتی دارد؟

این دارو را نباید در سه ماه اول بارداری مصرف کنید زیرا می تواند ناهنجاری های مادرزادی را در جنین ایجاد کند. در 6 ماه دوم تنها در صورتی می توانید این داروها را مصرف کنید که پزشک تجویز کرده باشد.

قرص کلرودیازپوکساید در شیردهی چه اثراتی دارد؟

براساس اطلاعات مربوط به داروهای مرتبط، این دارو ممکن است به شیر مادر منتقل شود و میتواند علائم نامطلوبی در نوزاد شیرخوار ایجاد کند. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف داروی کلرودیازپوکساید در سالمندان چه تأثیری دارد؟

توجه داشته باشید که بدن سالمندان نسبت به افراد جوان تر ضعیف است و تحمل دوز بالای دارو را ندارد به همین دلیل معمولا پزشک درمان سالمندان را با دوز کمتر شروع می کند و سپس بر اساس تحمل بیمار می تواند دوز آن را افزایش دهد. دوز 10 از قرص کلردیازپوکساید برای افراد دارای کهولت سن به میزان یک بار در روز معمولا پاسخگو خواهد بود.

آیا قرص کلرودیازپوکساید باعث لاغری می شود؟

نکته مهمی که در خصوص قرص کلرودیازپوکساید و لاغری باید به آن توجه کنید، این است که این دارو کاهش وزن را به همراه دارد اما فقط برای 5 ماه. پس از این دوره، وزن مجدد به حالت قبل بر می گردد. پس توصیه می شود هرگز از این داروها برای لاغری و کاهش وزن استفاده نکنید.

قرص کلرودیازپوکساید با چه داروهایی تداخل دارد؟

مصرف قرص کلردیازپوکساید با داروهای زیر ممکن است عوارض خطرناکی که تهدیدکننده زندگی فرد هستند را در پی داشته باشد، بنابراین قبل از مصرف این داروها با قرص کلردیازپوکساید با پزشک حتما مشورت کنید چون تداخلات دارویی کلرودیازپوکساید مانند داروهای دیگر اهمیت دارد:

  • داروهای خواب آور
  • داروهای مسکن
  • داروهای ضدسرفه
  • داروهای آرام بخش
  • داروهای افسردگی و ضداسترس
  • همچنین در صورتی که از شربت های ضد اسید معده استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید.

موارد منع مصرف قرص کلرودیازپوکساید چیست؟

به تاریخ انقضای قرص کلرودیازپوکساید توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید. از آنجایی که قرص کلردیازپوکساید اعتیادآور است، هرگز آن را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان، به ویژه کسی که اعتیاد به مصرف مواد مخدر دارد، تجویز نکنید. در صورت داشتن هریک از شرایط یا بیماری های زیر به پزشک خود اطلاع دهید:

  • حساسیت به خانواده بنزودیازپین ها
  • دوران بارداری و شیردهی
  • مشکل در نفس کشیدن (بطور مثال تنگی نفس و احساس خفگی در خواب)
  • سابقۀ مشکلات کبدی، کلیوی، بیماری های اعصاب و روان (مانند افسردگی، وسواس، اختلالات شخصیتی و فوبیا)
  • اختلال آنزیمی ژنتیکی که باعث ایجاد علائم پوستی می شود.
  • بیماری پورفیری
  • مصرف قرص کلردیازپوکساید برای کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی شود.
نوه مصرف قرص کلردیازپوکساید

موارد منع مصرف قرص کلردیازپوکساید

نحوه مصرف قرص کلرودیازپوکساید به چه صورت است؟

قبل از هر چیزی باید بدانید که مقدار مصرف دارو و همچنین تعداد دفعات مصرف آن باید به صورت 100 درصد تحت نظر پزشک باشد و ما در ادامه تنها چند روش معمول دیده شده را خدمت شما ارائه می دهیم:

  • همانطور که گفتیم یکی از موارد مصرف این دارو، درمان اضطراب است که برای این منظور معمولا پزشک دارو را در 3 نوبت در روز تجویز می کند.
  • اگر دارو به عنوان شل کننده عضلات به کار گرفته می شود، معمولا تجویز آن به صورت 4 نوبت در روز خواهد بود که این میزان با گذشت زمان کاهش پیدا می کند.
  • یک مزیت قرص کلردیازپوکساید این است که با هیچ غذایی تداخل خاصی ندارد و به همین خاطر می توانید آن را قبل یا بعد از غذا میل نمایید که پیشنهاد ما به شما این است که آن را همراه غذا با مقدار آب کافی مصرف کنید.
  • اگر همزمان از داروهای درمان درد های معده استفاده می کنید، سعی کنید که بین هر دو نوع دارو حداقل 2 ساعت فاصله بیاندازید؛ همچنین اگر یک وعده دارو را فراموش کردید، بلافاصله پس از یادآوری آن را میل نمایید.
  • داروهای مربوط به سیستم اعصاب از جمله کلردیازپوکساید معمولا پس از 30 دقیقه شروع به جذب شدن می کنند و در بازه زمانی 30 دقیقه تا 2 ساعت روند جذب آن ها به صورت کامل انجام می شود. اثر درمانی دارو نیز نهایتا تا 8 ساعت پس از مصرف به طور کامل از بین می رود.
  • اگر می خواهید دارو سریع تر جذب گردد بهتر است که آن را با معده خالی از غذا مصرف نمایید تا سرعت جذب را افزایش دهید اما باز هم پیشنهاد ما تجویز پزشک و توصیه داروساز است.

میزان مصرف قرص کلرودیازپوکساید چگونه است؟

میزان مصرف قرص کلردیازپوکساید نیز مانند سایر داروها مهم است و هر فرد با توجه به سن و شرایط جسمی خود باید دوز مشخصی از این دارو را مصرف کند. در زیر میزان مصرف این قرص برای سنین مختلف را می خوانید:

درمان اضطراب در بزرگسالان

به منظور درمان اضطراب در بزرگسالان پزشک دوزهای زیر را برای موارد مختلف بیماری تجویز می کند:

  • خفیف تا متوسط : 5 تا 10 میلی گرم خوراکی هر 6 تا 8 ساعت
  • شدید : 20 تا 25 میلی گرم خوراکی هر 6 تا 8 ساعت
  • در سالمندان : 5 میلی گرم خوراکی 2 تا 4 بار در روز

درمان اضطراب قبل از عمل جراحی

به منظور درمان اضطراب قبل از جراحی، پزشک متخصص دوزهای زیر را برای موارد مختلف بیماری تجویز می کند:

  • 5 تا 10 میلی گرم خوراکی هر 6 تا 8 ساعت از چند روز پیش از عمل
  • و یا 50 تا 100 میلی گرم عضلانی 1 ساعت قبل از عمل

تسکین علایم محرومیت از الکلیسم حاد

ترجیح در استفاده از فرم تزریقی برای شروع است ولی اگر از فرم خوراکی در ابتدا استفاده شود 50 تا 100 میلی گرم در ابتدا و سپس تکرار دوز تا هنگامی که برانگیختگی فرد کنترل شود. حداکثر دوز 300 میلی گرم در روز است.

درمان اضطراب در کودکان بالای 6 سال

5 میلی گرم 2 تا 4 بار در روز که ممکن است در صورت نیاز به 10 میلی گرم 2 تا 4 بار در روز افزایش یابد . اگر از داروی کلردیازپوکساید برای مدت طولانی استفاده شود، آزمایشات آزمایشگاهی و یا پزشکی (به عنوان مثال، آزمایش عملکرد کبد، شمارش کامل خون) برای بررسی عوارض جانبی ممکن است به صورت دوره ای انجام شود. برای جزئیات بیشتر با پزشک معالج خود مشورت کنید.

دوز از دست رفته

اگر یکی از دوزها را (یک وعده مصرف دارو) فراموش کرده اید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید. اگر نزدیک زمان دوز بعدی است، دوز از دست رفته را رد کنید و از دوز بعدی خود در زمان عادی استفاده کنید. دوز مصرف را دو برابر نکنید.

مدت زمان اثر داروی کلردیازپوکساید چقدر است؟

داروهای مربوط به سیستم اعصاب از جمله کلردیازپوکساید معمولا پس از 30 دقیقه شروع به جذب شدن می کنند و در بازه زمانی 30 دقیقه تا 2 ساعت روند جذب آن ها به صورت کامل انجام می شود. اثر درمانی دارو نیز نهایتا تا 8 ساعت پس از مصرف به طور کامل از بین می رود. اگر می خواهید دارو سریع تر جذب گردد بهتر است که آن را با معده خالی از غذا مصرف نمایید تا سرعت جذب را افزایش دهید اما باز هم پیشنهاد ما تجویز پزشک و توصیه داروساز است.

نحوه نگهداری قرص کلرودیازپوکساید چطور است؟

قرص کلردیازپوکساید را دور از دسترس کودکان نگه دارید. همچنین قرص کلردیازپوکساید را در جایی خشک و خنک و به دور از گرما و تابش نور مستقیم نگه دارید.

تداخلات دارویی قرص کلردیازپوکساید

نحوه نگهدار قرص کلردیازپوکساید

نکات مهم مصرف قرص کلردیازپوکساید چیست؟

  • اگرچه مصرف این قرص در زمان بارداری عوارض جانبی متعددی دارد اما اگر حامله هستید و یا قصد باردار شدن دارید حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
  • چنانچه از دیگر داروها استفاده می کنید حتما آن را به اطلاع پزشک برسانید.
  • اگر مبتلا به مشکلات تنفسی و یا اختلالات کبد و کلیه هستید حتما این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • این دارو در بیماران با سابقه افسردگی و افزایش ریسک خودكشی و کسانی كه سابقه سو مصرف و وابستگی دارویی دارند، باید با احتیاط مصرف شود.
  • در طی مصرف این دارو تغییرات ناگهانی وضعیت ممكن است موجب سرگیجه شود. بنابراین قبل از بلند شدن، پاهای خود را برای چند دقیقه از تخت آویزان كنید تا از افتادن و صدمه دیدن جلوگیری شود.
  • از مصرف این دارو در دوران شیردهی خودداری شود.
  • سیگار كشیدن زیاد موجب افزایش متابولیسم كلردیازپوكساید و در نتیجه كاهش اثرات بالینی این دارو می شود.
  • از رانندگی و انجام وظایف یا اقدامات دیگر که لازم است هشیاری و بینایی بالایی داشته باشید، تا زمانی که متوجه شوید کلردیازپوکساید چه تاثیری بر شما خواهد گذاشت، اجتناب کنید.
  • همزمان از مصرف این دارو با الکل یا داروهای دیگر و محصولات طبیعی که باعث کاهش فعالیت شما می شود، پرهیز نمائید.
  • اگر شما ۶۵ ساله یا بیشتر هستید، این دارو را با احتیاط بیشتری مصرف کنید. مصرف این دارو می تواند عوارض جانبی بیشتری بر روی شما داشته باشید.
  • از مصرف سر خود و بی رویه دارو خودداری کنید چرا که ممکن است در طولانی مدت دچار اعتیاد به دارو شوید.
  • قطع مصرف دارو باید تحت نظر پزشک به صورت تدریجی انجام گیرد. قطع ناگهانی داروهای مربوط به سیستم عصبی موجب ایجاد عوارض جبران ناپذیری می شود.
  • اگر قرار است به زودی تحت عمل جراحی قرار بگیرید حتما پزشک و جراح خود را از روند درمانی خود آگاه سازید؛ چرا که احتمال کم یا زیاد شدن اثر داروهای بیهوشی وجود دارد.
آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید