شیردهی به نوزاد مهمترین کار پس از تولد اوست زیرا تاثیر مستقیم با سلامت و رشد او دارد. بنابراین مادران باید در طول روز یک برنامه ی شیردهی منظم برای کودک خود داشته باشند تا سلامت او به خطر نیفتد. تانما در این مطلب نکات خوبی را در خصوص فواصل شیردهی به نوزاد، شیردهی نوزاد با شیر مادر و شیرخشک مطرح کرده است؛

برنامه شیردهی به نوزاد

تعداد دفعات شیر خوردن در میان نوزادان بسیار متفاوت است. برخی از آن ها دوست دارند حتی بدون گرسنگی و مداوم شیر بخورند، درحالی که دیگر نوزادان فقط زمانی شیر می خورند که گرسنه شده اند. در ۲۴ ساعت اول زندگی نوزاد، او آن قدر خواب آلود است که ممکن است شیر زیادی نخورد.

اما نوزادان معمولاً در ماه اول ممکن است هر دو تا سه ساعت، یک بار یعنی بین هشت تا ۱۲ بار در هر دورۀ ۲۴ ساعته شیر بخورند. این ممکن است خیلی زیاد به نظر برسد و شما را نگران کند که مبادا او در هر تغذیه به اندازۀ کافی شیر دریافت نمی کند، اما در نظر داشته باشید که شکم نوزاد شما کوچک است و نیاز به شیر خوردن مکرر در دفعات دارد.

نوزادتان ممکن است در ماه دوم، هشت یا نه بار در روز و در ماه سوم، هفت یا هشت بار در روز شیر بخورد و در ماه چهارم به دفعات بیشتری شیر بخواهد. اما هر بار برای مدت کوتاه تری شیر می خورد، زیرا ذهن او بیشتر درگیر اطراف و از شیر خوردن منحرف می شود.

پس از ماه چهارم، دوباره دفعات شیر خوردن نوزاد شروع به کاهش می کند. به احتمال زیاد تا شش ماهگی، وعده های تغذیۀ نوزاد در هر ۲۴ ساعت به حدود پنج یا شش بار می رسد و احتمالاً تا پایان دوران شیردهی در همین تعداد باقی خواهد ماند.

عوامل مؤثر بر مدت زمان شیردهی نوزاد

  • سرعت جریان شیر (آهسته یا سریع)
  • وضعیت قرارگیری نوزاد برای شیر خوردن و وضعیت اتصال دهان نوزاد به نوک سینه مادر
  • سن نوزاد - نوزادان بزرگتر ممکن است ۵ تا ۱۰ دقیقه برای هر پستان و نوزادان کوچکتر ۱۰ تا ۲۰ دقیقه زمان نیاز داشته باشند.
  • توانایی نوزاد برای مکیدن سینه مادر- اگر او می تواند به خوبی شیر بنوشد، شیردهی و جریان شیر مادر بهبود می یابد.
برنامه شیردهی به نوزاد

فواصل شیردهی به نوزاد

فواصل شیردهی به نوزاد

شیردهی منظم و صحیح نوزاد در ماه اول تولد اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا در این زمان تولید شیر در سینه مادر با تقاضای نوزاد هماهنگ می شود درنتیجه اگر به اندازه کافی شیردهی نداشته باشید، امکان مواجه شدن با مسأله کمبود شیر در ماه های بعدی بیشتر خواهد بود.

بعلاوه نوزادان بعد از تولد به طور نرمال مقدار بسیار کمی از وزن خود را از دست می دهند، عدم شیردهی مناسب سبب از دست دادن بیش از وزن در آنها خواهد شد در این زمان توصیه می شود که هر دو تا سه ساعت یکبار به نوزاد خود شیر بدهید، اما نباید اجازه دهید که فواصل شیر خوردن نوزاد از 4 ساعت بیشتر شود.

شیردهی به نوزاد با شیر مادر

آنچه در خصوص شیردهی به نوزاد با شیر مادر باید بدانید:

اولین ساعاتی که نوزاد به دنیا می آید مادر باید سینه خود را به روش صحیح در دهان نوزاد قرار دهد و بهتر است شیردهی همان ساعات و دقایق اولیه توسط مادر صورت گیرد. ممکن است 3 روز طول بکشد تا اثرات هورمونی بارداری که باعث سرکوب شیردهی می شود از بدن مادر پاک شود ولی در طول این مدت همان مقدار شیری که مادر به نوزاد می دهد برای نوزاد کافی است.

کفایت زمان شیردهی زمانی مشخص می شود که نوزاد ادرار خوبی داشته باشد. او در طول روز باید 6 یا 7 بار ادرارکند. بیشترین مشکلی که مادران با آن مواجه می شوند زخم شدن نوک سینه هنگام شیردهی است. این مشکل نشان می دهد مادر روش صحیح شیردهی به نوزاد با شیر مادر را نمی داند.

هاله قهوه ای رنگ نوک سینه باید کامل در دهان نوزاد قرار گیرد. لب بالای نوزاد به داخل و لب پایین نوزاد به بیرون برگشته باشد و صدای مکیدن شیر توسط نوزاد نباید شنیده شود. مادر باید 4 انگشت دست خود را زیر سینه قرار دهد و انگشت شست را در بالا به طوری که روی سینه را بگیرد و جلوی بینی نوزاد را آزاد بگذارد.

انگشت شست نقش اهرم را زیر آرواره نوزاد دارد و نوزاد را تحریک می کند شیر بخورد. هنگام شیردادن به نوزاد مادر باید تمام حواسش به نوزاد باشد. صورت مادر باید به سمت صورت نوزاد باشد.این نکته بسیار مهم است.

شیردهی به نوزاد با شیرخشک

تانما نکات زیر را برای شیردهی به نوزاد با شیر خشک به شرح زیر بیان می کند:

  • نوزاد را به حالت نیمه نشسته، نزدیک بدن خود قرار دهید.
  • شیشه شیر را نزدیک دهانش ببرید تا به سمت آن کشیده شود.
  • شیشه شیر را زاویه دار نگه دارید تا از ورود هوا هنگام مکیدن شیر جلوگیری کند.
  • در صورت مشاهده علائم نشان دهنده سیری یا عدم تمایل به خوردن شیر، شیشه را از دهان نوزاد خارج کنید.
شیردهی نوزاد با شیرمادر

شیردهی به نوزاد با شیرخشک

چند نکته برای پذیرش شیشه شیر

  • وقتی نوزاد آرام و خوشحال است، نه زمانی که خیلی گرسنه است، شیشه شیر را امتحان کنید.
  • از پدر یا شخص دیگری بخواهید تا شیشه شیر را به نوزاد بدهد تا نوزاد متوجه بوی شیر مادر نشود.
  • سرشیشه را با آب جوشیده ولرم، کمی نرم کنید.
  • نوزاد را در موقعیت متفاوتی از شیردهی معمول خود قرار دهید. بدین ترتیب او به شیوه جدید تغذیه عادت می کند.
  • سرشیشه های مختلف را امتحان کنید، ممکن است واکنش نوزاد متفاوت باشد.

بهترین زمان های شیردهی به نوزاد در شب

در چند هفته اول تولد، شیر دادن به نوزاد و شیرخوار، برای کودک و مادر ضرورت دارد، زیرا نوزاد به شیر خوردن به دفعات نیاز دارد و مادر نیز برای جاری شدن شیر باید به دفعات به نوزاد شیر بدهد. پس از مدتی مادر احساس می کند که در شب نیاز به استراحت دارد و به تدریج هم شیرخوار ، شب و روز را می فهمد و در این موقع است که مادر می تواند به کودک در شب شیر ندهد و عادت شیر دادن را قطع کند.

در سن ۳ تا ۶ ماهگی، کودکان نیازی به خوردن شیر در شب ندارند، زیرا در خلال روز به دفعات شیر خورده اند. در سن ۶ تا ۱۲ ماهگی اگر مادر، کودک را به شیر خوردن عادت نداده باشد، بهترین زمان های شیردهی به نوزاد در شب می تواند ساعت ۱۰ تا ۱۲ شب باشد و مادر می تواند سعی کند در خلال شب به نوزادش شیر ندهد.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید