خواص بامیه به دلیل دارا بودن انواع مواد معدنی و ویتامین ها زیاد است و برای بهره مندی از خواص انواع بامیه می توان آن را در رژیم غذایی خود گنجاند. تانما در این مطلب علاوه بر خواص بامیه برای سلامت بدن، عوارض مصرف زیاد آن را نیز بیان می کند؛

بامیه چیست ؟

بامیه گیاهی است گلدار که در خانواده پنیر کیان دسته بندی می شود. زاگاه اصلی بامیه در مناطقی از قاره آسیا یا آفریقا است. میوه بامیه شبیه به هرم است و طول آن به طور متوسط بین ۲ تا ۴ سانتی متر است. بامیه در آب و هوای معتدل می روید. این گیاه دارای گل های بزرگی است که در نهایت به گیاه سبزغلاف مانند پر از دانه ای تبدیل می شود. بامیه از ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در مصر استفاده شده است.

ویتامین های موجود در بامیه

بامیه سرشار از اسید فولیك، ویتامین هایA وC است. همچنین منبع خوبی از ویتامین های گروهB ، منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی می باشد.

طبع بامیه

طبیعت این گیاه پر خاصیت (طبع بامیه) سرد و تر است. با توجه به اینکه طبع بامیه سرد و تر است ادویه جاتی چون فلفل، دارچین، هل و زنجبیل مصلحات مناسبی بوده و می توانید همراه غذا هایی که با بامیه طبخ شده اند، مصرف کنید.

ارزش غذایی بامیه

  • کالری=129
  • آب=90٫17 گرم
  • پروتئین=2٫00 گرم
  • چربی = 0٫10 گرم
  • کربوهیدرات=7٫03 گرم
  • فیبر=3٫2 گرم
  • قند=1٫20 گرم
طبع بامیه

ارزش غذایی بامیه

فواید بامیه

الف) خواص بامیه برای زیبایی

خواص بامیه برای پوست صورت

هر کسی که میخواهد پوستی زیبا داشته باشد، بامیه موادی را دارد که می توانند به بدن کمک کنند تا سلامت پوست حفظ شود. ویتامین ث و دیگر مواد مغذی نقش مهمی در مبارزه با رادیکال های آزاد که یکی از عوامل پیری پوست هستند؛ مقابله کنند. موسیلژ نیز می تواند برای مرطوب سازی پست به کار روند. ویتامین آ موجود در بامیه نیز برای سلامتی پوست حیاتی است. از جمله خواص بامیه در طب سنتی این است که جوشانده بامیه تقویت کننده و نرم کننده پوست است.

خواص بامیه برای مو

موسیلاژ موجود در بامیه سبز را می توان به عنوان یک نرم کننده طبیعی مو استفاده کرد. بدین منظور مقداری بامیه را خوب بشویید و غلاف آن را جدا کنید، بامیه ها را در یک ظرف آب بریزید و بگذارید یک شب بماند تا عصاره آن در بیاید. مو ها را بشویید و آب حاوی موسیلاژ بامیه را بر روی مو ها بمالید و خون ماساژ دهید، سپس با آب بشویید.

خواص بامیه برای لاغری

دیگر کاربرد خارق العاده پلی ساکارید های موجود در این گیاه کمک به تنظیم اختلالات سوخت و سازی و درمان چاقی است که در اثر رژیم غذایی با چربی بالا به وجود آمده است. این مواد تشکیل دهنده بامیه می تواند این کار را به وسیله کمک به تنظیم گلوکز خون، وزن بدن و افزایش تحمل در برابر گلوکز و به طور کلی با کاهش مقدار کلسترول بد، انجام دهد.

ب) خواص درمانی بامیه

خواص بامیه برای معده

از جمله خواص بامیه برای دستگاه گوارش در طب سنتی هند این است که بامیه برای التیام زخم های گوارشی استفاده می شود. فیتوشیمی؛ فیبر و دیگر مواد مغذی بامیه می توانند به خنثی سازی اسید قوی معده کمک کنند. از دیگر خواص بامیه در طب سنتی این است که کرم معده و کرمک را از بین می ‎برد زیرا دارای ماده ضدعفونی کننده است.

خواص بامیه برای یبوست

یکی از عوارض رژیم های کاهش وزن ابتلا به یبوست است که مصرف بامیه هم مانع یبوست می شود و هم به روند کاهش وزن کمک می کند.بسیاری از متخصصان معتقدند که بیشتر بیماری ها از روده آغاز می شوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماری هایی از قبیل:بواسیر و دیورتیکولیت را به شدت کاهش می دهد.

خواص بامیه برای روده

سندرم روده تحریک پذیر اختلالی است که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد. این سندرم می تواند باعث گرفتگی، نفخ، اسهال و درد شکمی شود. فیبر و موسیلژ موجود در بامیه می تواند حرکات روده بزرگ را گسترش داده و مانع از سندرم روده تحریک پذیر شود.

خواص بامیه برای مردان

در خصوص خواص بامیه برای نعوذ و خواص بامیه برای اسپرم تحقیقات اخیر نشان داده است که بامیه حاوی پلی ساکارید و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن آقایان است و می تواند جریان گردش خون را در اندام تناسلی آقایان افزایش داده و بسیاری از مشکلات جنسی مردان را درمان کند .

اما در خصوص خواص بامیه برای ناباروری مردان گفته شده با اینکه بامیه ماده منی را زیاد می نماید اما در مردانیکه ماده منی آنان رقیق است و تعداد درصد اسپرم ها به این علت کم بوده و به همین علت بچه دار نمی شوند در هنگام مداوا و مصرف داروهای ماسک منی باید از خوردن بامیه خودداری کنند.

خواص درمانی بامیه

خواص بامیه برای مردان

خواص بامیه برای تنبلی تخمدان

می توان پیشنهاد کرد با توجه به خواص آنتی اکسیدانی پودر بامیه که به ترکیب های فنلی و فلانوئیدی، خواص هیپوگلیسمی و ضد آپوپتوزی آن مربوط می شود، از آن به عنوان یک ترکیب کمک درمانی در بهبود هیپرگلیسمی و بهبود اختلالات تخمدانی و تولیدمثلی ناشی از دیابت استفاده کرد.البته در خصوص خواص بامیه برای کیست تخمدان مطلب علمی گزارش نشده است.

خواص بامیه برای قاعدگی

خواص ضداسپاسمی و منیزیم موجود در بامیه برای بهبود سندرم پیش از قاعدگی خانم ها موثر است.

خواص بامیه قبل از بارداری

اسید فولیک موجود در بامیه، نوزاد متولد نشده را از نقص هنگام تولد محافظت می کند (که به آن نقص لوله عصبی نیز گفته می شود). نقص لوله عصبی معمولاً ممکن است در طی چند هفته اول بارداری رخ دهد ، خیلی قبل از آنکه زن بداند باردار است.

خواص بامیه برای بارداری

بامیه حاوی مقادیر غنی از فولات است که برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است. فولات موجود در بامیه باعث می شود نقص های لوله عصبی در جنین به حداقل برسد. ضمن اینکه این ماده معدنی می تواند از سقط جنین و زایمان زودرس نیز جلوگیری کند.

خواص بامیه برای جنین

پوسته تازه بامیه حاوی مقداری فولات است. این مقدار حدود 22٪ در صد گرم است. مصرف منظم فولات در حین بارداری می تواند به رشد جنین کمک کرده و مانع از آسیب عصبی و دیگر مشکلات برای نوزاد شود.

خواص بامیه در شیردهی

فولات موجود در بامیه برای افزایش شیر مادر در دوران شیردهی موثر است.

خواص بامیه برای نوزادان

مقادیر بالای ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B، تیامین، نیاسین، فولات و ویتامین E و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، منیزیم، فسفر، آهن و روی موجود در بامیه نقش مهمی در رشد جسمی و روحی نوزادان و کودکان دارند. فیبر موجود در بامیه باعث افزایش حرکات روده شده و به درمان یبوست در نوزادان و کودکان کمک می کند. از دیگر خواص بامیه برای کودکان این است که آهن و مس موجود در بامیه باعث افزایش تعداد گلبول های قرمز خون شده و به درمان کم خونی و آنمی در نوزادان و کودکان کمک می کند.

خواص بامیه برای قند خون و دیابت

فیبر موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن می دهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمی برد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک می کند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.

خواص بامیه برای کبد

عصاره بامیه خواص محافظت کننده ای از کبد دارد به وسیله کاهش دادن آسیب هایی که توسط مواد شیمیایی به وجود می آید. افزایش مصرف بامیه ممکن است به کاهش دادن التهاب و حتی کاهش نکروز کبدی به خاطر محتوای بالای آنتی اکسیدانی خود شود.

خواص بامیه برای زیبایی

خواص درمانی بامیه

خواص بامیه برای استخوان

کلسیم و ویتامین کا به بدن کمک می کنند تا استخوان ها محکم بمانند. ویتامین کا اجازه می دهد تا کلسیم در مقدار موثرش جذب شود که این کار می تواند سلول های استخوان را تولید و ترشح کند و همه ما می دانیم که کلسیم یکی از مواد معدنی مهم برای تراکم استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان است.

خواص بامیه برای مفاصل

بامیه با قدرتی که دارد مفاصل را نرم می کند و از رماتیسم و آرتروز جلوگیری می کند.

خواص بامیه برای غضروف

بامیه سرشار از ویتامین C،A و مواد معدنی مختلفی مانند کلسیم، پتاسیم و... است. این میوه خواص آنتی اکسیدانی دارد که با اثرات مخرب رادیکال های آزاد مقابله می کند. بامیه حالت قلیایی بدن را بالا می برد و خواص ضدالتهابی دارد؛ در نتیجه برای حفاظت از غضروف ها و کاهش التهاب مفاصل موثر است و مصرف آن توصیه می شود.

خواص بامیه برای فشار خون

مصرف بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا می تواند اثر کمک کننده داشته باشد. همچنین می تواند برای پیشگیری از فشارخون بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی دوران بارداری مفید باشد.

خواص بامیه برای کلیه

کلیه ها نقش حیاتی در بدن دارند و کوچکترین مشکلی که در کلیه ایجاد شود می تواند کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد.ویتامین ها و مواد مغذی موجود در بامیه می تواند سلامت کلیه را افزایش دهد .

خواص بامیه برای قلب

فولات موجود در این گیاه تاثیر معکوسی بر روی بیماری های قلبی عروقی دارد. فولات موجود در بامیه می تواند از قلب شما با افزایش نیتریک اکسید محافظت کرده و با رادیکال های اکسایشی مقابله کند.اسید فولیک باعث کاهش هموسیستئین خون می شود که این ماده رگهای خونی را مسدود می کند.

خواص بامیه برای ریه

بامیه سرشار از فیتوشیمی یا مواد مغذی است که آنتی اکسیدان نام دارند. این مواد موجود در بامیه می توانند به جلوگیری از التهاب مخصوصا در ریه کمک کنند.

مضرات بامیه

  • میزان بالای اگزالات موجود در بامیه باعث افزایش اسید اوریک خون شده و علائم بیماری نقرس را تشدید می کند.
  • بهتر است افراد بلغمی با مزاج سرد و تر بامیه را در حد اعتدال مصرف نمایند. افراد بلغمی در صورت زیاده روی در مصرف بامیه، دچار علائمی از قبیل ضعف هضم، نفخ شکم، دردهای مفصلی، سینوزیت، افزایش ترشحات واژینال، کاهش حافظه و… می شوند.
  • بامیه در بعضی افراد ممکن است سوءهاضمه یا حالت تهوع هم به وجود آورد.
  • بعضی ها هم از ازدیاد تعریق پس از خوردن بامیه و تخم آن شکایت می کنند.
  • برای اشخاصی که سرد مزاج هستند خیلی مناسب به نظر نمی رسد. اگر این اشخاص بخواهند بامیه بخورند بهتر است آن را همراه با ادویه های گرم مانند دارچین یا زنجبیل میل کنند.
  • در خصوص خواص بامیه برای سنگ کلیه گفته شده که بامیه حاوی مقداری اگزالات است که می تواند احتمال ایجاد سنگ کلیه در افرادی که سابقه سنگ کلیه دارند و یا کلیه آنها سنگ ساز است را افزایش دهد .
  • همچنین سولانین موجود در بامیه می تواند دردهای مفصلی را در افرادی که دچار آرتروز و یا آرتریت روماتوئید هستند افزایش دهد .
  • بامیه حاوی مقدار زیادی ویتامین K است و در صورتی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین ، آسپرین ، پلاویکس و … استفاده می کنید باید در مصرف بامیه احتیاط کنید و زیاده روی نکنید .
  • در خصوص خواص بامیه برای سنگ صفرا گفته شده که بامیه به دلیل اینکه دارای اگزالات ( اسیدهای ارگانیک موجود در گیاهان ) می باشد می تواند به افزایش ایجاد سنگ صفرا کمک کند. به همین دلیل افرادی که مستعد سنگ صفرا بهتر است از مصرف بیش از حد بامیه خودداری کنند.
موارد منع مصرف بامیه

مضرات بامیه

موارد منع مصرف بامیه

  • استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به بیماری های کلیوی توصیه نمی شود.
  • توصیه شده در بیماران مبتلا به برونشیت، بامیه مصرف نشود.
  • در خصوص خواص بامیه برای تیروئید، مرکز پزشکی دانشگاه مریلند توصیه کرده که اگر تیروئید کم کار دارید از مصرف سبزیجاتی مانند بامیه خودداری کنید چون عملکرد تیروئید را کاهش داده و ممکن است با دارو های تیروئید تداخل داشته باشند.

نحوه خرید بامیه

  • صرفا بامیه هایی با پوسته سبز رنگ بخرید.
  • از خرید بامیه کهنه و آبکی خودداری کنید.
  • به دنبال بامیه ترد و کوچک باشید. پوسته تازه آن بوی خوب و طبیعی دارد.
  • از خرید بامیه های بیش از حد رسیده و لکه دار و بسیار نرم خودداری کنید.

نحوه مصرف بامیه

الف) خام

بامیه خام در تهیه سالاد با سایر محصولات گیاهی مثل نخودفرنگی، هویج، کاهو، خیار، کلم، گوجه فرنگی، پیاز و... مصرف می شود. بامیه هایی که برای سالاد انتخاب می شوند بهتر است ریز و به طول 3-2 سانتیمتر و از انواع بدون کرک باشند.

ب) پخته

بامیه تازه را با سایر سبزی ها به خصوص بادمجان، کدو، گوجه فرنگی، نخودفرنگی، لوبیا، هویج و سیب زمینی پخته یا به صورت خورش با برنج مصرف کرده یا به عنوان تزیین اطراف دیس غذاهای گوشتی سرو می کنند. همچنین بامیه میتواند در سوپ، به همراه گوشت، مرغ و ماهی پخته شود.

روش پخت بامیه

  • قبل از پختن، آن را با جریان آب بشویید و مطمئن شوید که گرد و غبار آن گرفته شده است. آن را قبل از اضافه کردن به غذا قطعه قطعه کنید.
  • اگر میخواهید آن را کباب کنید، به سادگی موسیلژ آن را با استفاده از آب لیمو جدا کنید.
  • برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیم های هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید، یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده کنید.
  • از پختن بامیه در ظروف آهنی، برنجی و مسی اجتناب کنید چون ظروف فلزی باعث تغییر رنگ بامیه می شوند و آن را تیره رنگ می کنند؛ ترجیحا از ظروف چینی یا شیشه ای استفاده کنید.
روش پاک کردن بامیه

روش پخت بامیه

نحوه پاک کردن بامیه و نگهداری آن

فریز کردن بامیه

زمانی که به خانه رسیدید، مستقیما آن را داخل یخچال بگذارید. این گیاه می تواند به مدت زمان طولانی نیز در فریزر ذخیره شود.برای فریز کردن بامیه به صورت خام ،ابتدا بامیه ها را بشویید و کمی از ساقه آن کوتاه کنید سپس آن ها را داخل کیسه بریزید و فریز کنید.

سرخ کردن بامیه

ابتدا بامیه ها را بشویید و کمی از ساقه آن کوتاه کنید به صورتی که خیلی کوتاه نشوند و سپس با کمی روغن تفت بدهید به صورتی که خیلی کم نرم شوند سپس اجازه بدهید سرد شوند و داخل کیسه های زیپ لاک یا کیسه فریزر بسته بندی کنید.

بلانچ کردن بامیه

ابتدا بامیه ها را بشویید و کمی از ساقه آن کوتاه کنید سپس در آب جوش بریزید و بعد از چند دقیقه جوشاندن آن ها را داخل آب سرد بریزید و آبکش کنید وقتی آب آن رفت داخل کیسه بسته بندی کنید و داخل فریزر نگهداری کنید.

قرار دادن بامیه ها در آب و نمک

ابتدا بامیه ها را بشویید و کمی از ساقه آن کوتاه کنید سپس یکی دو ساعت داخل آب سرد و نمک قرار بدهید و زیر آب بشویید و وقتی آب آن ها رفت داخل کیسه فریز کنید.

آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید