خواص خربزه فراوان است و البته با رعایت تعادل می توان از آن در فصل تابستان استفاده کرد و از فوایدش بهره برد. هر چند مطالب زیادی در خصوص برخی اثرات منفی خربزه بر بدن وجود دارد اما مطمئنا خواص انواع خربزه بیشتر است. تانما در این مطلب نکات خوبی را در خصوص خواص خربزه برای سلامت بدن مطرح می کند؛

خربزه چیست؟

خربزه نوعی ملون از خانواده کدوئیان است که شامل میوه ها و سبزیجاتی مانند کدو، کدوتنبل، خیار، کدو قلیایی و غیره نیز می شود. رنگ این میوه از زرد کمرنگ تا نارنجی است، گاهی رنگ عمیق تری مانند رنگ سالمون نیز دارد و مانند دیگر ملون ها بر سطح زمین رشدمی کند.

ویتامین های موجود در خربزه

خربزه سرشار از ویتامین های A ،D و C و قند های طبیعی است که فورا جذب خون شده و نیرو و فعالیت سلول ها را افزایش داده و خستگی را برطرف می سازد.

طبع خربزه

طبع خربزه شیرین، در اواسط درجه دوم، گرم و تر است و مزاج خربزه ای که تفه یا بی مزه باشد در درجه اول سرد و در درجه دوم تر است. مصلحاتی که حکما برای دفع ضرر ناشی ازخوردن خربزه ذکر کرده اند عبارت است از: سرکه و آب انار ترش، یا به عبارتی مصلح خربزه سرکه یا آب انار ترش است.

ارزش غذایی خربزه

  • کالری : 31
  • فیبر : 1 گرم
  • ویتامین سی : 37 میلی گرم
  • کلسیم : 12 میلی گرم
  • پتاسیم : 238 میلی گرم
  • کربوهیدرات : 8 گرم

فواید خربزه

الف) خواص خربزه برای زیبایی

خواص خربزه برای پوست

دریافت آب فراوان از این میوه به هیدراته نگه داشتن پوست کمک می کند. از این طریق از پیری و چروک شدن پوست جلوگیری خواهد شد. همچنین خربزه حاوی ویتامین K و مقادیری ویتامین E است. این دو ویتامین نقش به سزایی در سلامت پوست و زیبایی آن دارند. همچنین خربزه منبعی خوب برای بتائین و کولین است که برای جوانسازی پوست نیاز است.

خواص خربزه برای جوش صورت

برای افزایش درخشندگی پوست تان صورت تان پوره ی خربزه، بلغور جو دو سر، و ماست با یکدیگر مخلوط و این ماسک را روی پوست صورت و گردن تان بمالید و تا 20 دقیقه صبر کنید و سپس پوست تان را ماساژ دهید و سپس صورت و گردن تان را با آب گرم بشویید.

خواص خربزه برای مو

میوه خربزه حاوی برخی از انواع ویتامین B است که برای پیشگیری از ریزش مو می تواند بسیار موثر باشد. حتی برای برای رشد موی بهتر نیز موثر است. خربزه حاوی اینوزیتول است که مصرف منظم از آن به رشد بهتر موها می انجامد.

خواص خربزه برای لاغری

خربزه جزو میوه هایی است که اگر به صورت کنترل شده مصرف شود می تواند به لاغری کمک کند. ضمن اینکه این میوه هیچ گونه چربی و کلسترولی ندارد. علاوه بر این آب موجود و فراوان این میوه باعث سیری طولانی می شود که می تواند از پر خوری جلوگیری کند.

خواص درمانی خربزه

خواص خربزه برای زیبایی

ب) خواص درمانی خربزه

خواص خربزه برای مردان

داشتن رژیم غذایی صحیح می تواند بسیاری از مشکلات جسمی و روحی را از بین ببرد. اگر سرد مزاج هستید به سراغ غذاهایی با طبع گرم بروید. از نظر پزشکان، میوه خربزه طبع گرم دارد. گرمی آن می تواند سردی مزاج را برطرف کرده و میل جنسی را افزایش دهد. از سوی دیگر، رطوبت موجود در آن موجب رقیق تر شدن مایعات بدن می شود. این امر به سم زدایی بدن کمک شایانی می کند.

خواص خربزه برای اسپرم

ر اساس تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان، اثبات شده است که میوه خربزه در افزایش کمیت و کیفیت اسپرم ها نقش بسزایی دارد. مصرف این میوه، مایعات جنسی را افزایش می دهد. همچنین ترکیبات موجود در آن به شکل گیری نطفه کمک می کنند.

درمان پروستات با خربزه

یماری های مربوط به پروستات که ممکن است شامل التهاب، تورم و یا سرطان پروستات باشد، مختص مردان است. جالب است بدانید که، تاثیر مصرف خربزه در مردان به عنوان یکی از بهترین و قوی ترین داروهای پیشگیری و درمان بیماری های پروستات شناخته شده است.

خواص خربزه برای کلیه

خربزه خاصیت ادرار آوری دارد. از این رو می تواند به عنوان گزینه ای عالی برای دفع راحت تر سموم زائد از بدن محسوب شود. مصرف منظم خربزه برای مشکلات کلیوی و همچنین تقویت کلیه ها بسیار مفید و موثر است.

خواص خربزه قبل بارداری

ویتامین C و پتاسیمی که خربزه به همراه دارد، برای جریان خون بهتر مفید است. همچنین از لخته شدن خون می تواند جلوگیری کند. این موضوع به پیشگیری از بروز عوارض قاعدگی می انجامد. حتی گاهی می توان از خربزه به عنوان گزینه ای قاعده آور استفاده کرد.

خواص خربزه در بارداری

جالب است بدانید خربزه برای دوران بادراری یک اکسیر عالی می تواند باشد. این میوه حاوی فولات است. باید در نظر داشت که یکی از مینرال های ضروری برای دوران بارداری اسید فولیک است. اغلب مصرف مکمل آن به مادران در دوران بارداری توصیه می شود. از جمله خواص خربزه برای جنین این است که فولات بالا در خربزه به تولید و نگهداری از سلول های عصبی جنین کمک شایانی می رساند.

خواص خربزه در شیردهی

مصرف خربزه در دوران شیردهی، باعث افزایش حجم شیر مادر می شود.

خواص خربزه برای کودکان

خربزه حاوی مواد قندی و معدنی مفیدی است که در این مواد آنزیم هایی وجود دارد که باعث می شوند سرعت هضم غذا افزایش یابد. از این رو مصرف خربزه در کودکان باعث افزایش اشتها می شود که در نتیجه به رشد و فعالیت بیشتر سلول های بدن کودکان می انجامد.

خواص خربزه برای ریه

خربزه یکی از میوه هایی است که برای تقویت سلامت ریه بسیار مفید است. مصرف منظم و متعادل آن به دریافت ویتامین A می انجامد. این ویتامین برای تقویت ریه افرادی که سیگار می کشند، یا در معرض دود سیگار هستند، ضروری است. مصرف آن به جوانسازی و تقویت ریه کمک می کند. به ویژه برای افرادی که با سیگار کشیدن به ریه خود آسیب وارد می کنند.

خواص خربزه برای جذام

خربزه انسان را از جذام در امان می دارد.

خواص خربزه برای کم خونی

خربزه برای افراد مبتلا به سل ریوی و کم خونی مفید است. در رابطه با خواص خربزه برای غلظت خون هنوز گزارشی وجود ندارد.

خواص خربزه برای فشار خون

مصرف مرتب و متعادل خربزه برای تسکین بیماری فشار خون بالا بسیار مفید است؛ بیماری فشار خون بالا علت اصلی بروز انواع مختلف مشکلات قلبی و عروقی نظیر حمله ی قلبی، سکته ی قلبی، ضربان نامنظم قلب، ضعیف شدن نبض و غیره است.

خربزه با کمک پتاسیم موجود در خود می تواند به تسکین بیماری فشار خون بالا کمک کند. پتاسیم عامل اتساع عروق (گشاد کننده ی رگ ها) است و باعث شل شدن عروق خونی، کاهش فشار خون، و افزایش میزان جریان خون در عروق خونی می شود.

فواید خربزه

خواص درمانی خربزه

خواص خربزه برای قلب

یکی از مشکلاتی که در سراسر جهان، افراد در سنین مختلف را به خود درگیر می کند، مشکلات مربوط به قلب و عروق است. جالب است بدانید برای پیشگیری از مشکلات قلب و عروق، دریافت پتاسیم به مقدار متعادل می تواند چاره ساز باشد. خربزه یکی از مواد خوراکی است که این ترکیب را به همراه دارد.

همچنین خربزه حاوی ویتامین C است که از سفت و سخت شدن عروق جلوگیری می کند. مقادیری از فولات در ترکیبات خربزه یافت می شود که بر جلوگیری از حملات قلبی موثر خواهد بود.

خواص خربزه برای سنگ صفرا

خربزه به معالجه كیسه صفرا كمك می كند.

خواص خربزه برای کبد

خربزه دفع کننده حرارت کبد بوده و نارسایی کبد را درمان می کند همچنین خربزه درجه قلیایی خون و سلول های بدن را بالابرده و سموم آن را خنثی و دفع می کند

خواص خربزه برای کبد چرب

مصرف این میوه باعث پاکسازی کبد و کاهش بقایای چربی موجود در آن می شود. نوشیدن آب خربزه در ساعات بعد از ظهر، به درمان کبد چرب کمک می کند.

خواص خربزه برای معده

خربزه برای معده شما عالی است زیرا اثر خنک کنندگی و آرام بخش روی معده دارد. همچنین از دیگر خواص خربزه در طب سنتی این است که مصرف خربزه باعث شست و شوی معده و برانگیختن اشتها می شود.

خواص خربزه برای یبوست

خربزه به دلیل مواد فیبری و به خاطر وجود طعم و اسانس هایی که دارد یک محرک قوی شیمیایی برای دستگاه گوارش است لذا بسیار ملین بوده و مصرف آن برای مبتلایان به نقرس، رماتیسم، بواسیر و خصوصا برای کسانی که از یبوست رنج می برند، بسیار توصیه می شود. همچنین این میوه تاثیر خاصی در تخلیه میکروب و عفونت های موجود در روده ها دارد.

خواص خربزه برای روده

خربزه می تواند بهبود حرکات روده را به همراه داشته باشد. از این طریق بهبود عملکرد دستگاه گوارش حاصل خواهد شد. این موضوع به دلیل فیبر فراوانی است که به همراه دارد. حتی باید در نظر داشت که عملکرد بهتر برای دستگاه گوارش، می تواند از خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری کند.

خواص خربزه برای مثانه

خربزه با داشتن خاصیت ادرارآور بودن در درمان بیماری های سنگ کلیه و مثانه مفید است. همچنین از جمله خواص پوست خربزه این است که دم کرده ی پوست خشک شده ی خربزه سنگ مثانه را دفع می کند.

خواص خربزه برای اعصاب

بسیاری از فعالیت های روزمره می توانند زمینه ایجاد استرس را فراهم کنند. گاهی میل کردن چند قطعه خربزه می تواند به رفع عوارض استرس کمک کند. زیرا حاوی پتاسیم است و مواردی همچون تپش قلب ناشی از استرس و فشار خون را بهبود می بخشد.

پتاسیمی که این میوه به همراه دارد، به اکسیژن رسانی بهتر به مغز می انجامد. از این رو آرامش بهتری را می توان پس از مصرف آن کسب کرد. حتی ترکیبات آن از مرگ سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو جلوگیری خواهد کرد.

خواص خربزه در بدنسازی

هنگامیکه صبح از خواب بیدار می شوید، یک ماشین عضله سوزی هستید! در این زمان از روز، نیازی نیست که نگران تبدیل فروکتوز به چربی باشید، بنابراین میوه بخورید. این فروکتوز برای بالا بردن سطوح گلیکوژن کبد و خاموش کردن سیگنال سوزاندن پروئین عضله، مورد استفاده قرار می گیرد. در این راستا یک برش خربزه به شما کمک زیادی خواهد کرد .

خواص خربزه برای دیابت

مصرف متعادل خربزه برای آدم های مبتلا به دیابت خطرناک نیست. خربزه دارای قند اندکی است – ۱۰۰ گرم خربزه فقط حاوی ۸ گرم قند است.هم چنین، گفته می شود این میوه می تواند متابولیسم (سوخت و ساز) انسولین را نیز در بدن بهبود ببخشد؛ مصرف خربزه باعث افزایش ناگهانی سطوح قند خون نمی شود.

پس از مصرف خربزه، قند این میوه به آهستگی وارد جریان خون می شود؛ هم چنین، وجود برخی از فیبرهای غذایی (۰.۹ گرم به ازای هر ۱۰۰ گرم) در خربزه نیز به فواید آن برای بیماران دیابتی افزوده است.

مضرات خربزه

خواص تخم خربزه

خواص تخم خربزه

در خصوص خواص خربزه در طب سنتی گفته شده که مغز تخم خربزه ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی است. تخم خربزه طبیعت گرم داشته و دارای چربی، پروتئین، آهن و ویتامینE است و مانند تخم کدو ادرارآور، پاک کننده کلیه، مثانه و کبد، مسکن سوزش مجاری ادرار، ملین و افزایش دهنده میل جنسی است و برای تب های شدید مفید است.

خواص خربزه تلخ

خربزه تلخ منبع عالی از ویتامین ها و مواد معدنی است و برای پیشگیری و درمان بیماری های مختلف مانند ایدز، التهاب، سرطان، تومور و دیابت مفید می باشد. خربزه تلخ می تواند جایگزین مناسبی برای کاهش سطح قند خون برای بیماری دیابت باشد، محققین اعلام داشتند این گیاه بر هر دو نوع دیابت نوع 1 و 2 تأثیر مثبت دارد.

مضرات خربزه

  • برای خرید خربزه و بهره از این خواص بهتر است گزینه ای که رسیده تر است انتخاب شود. زیرا نرسیده ی آن ممکن است حتی اسهال را به همراه داشته باشد.
  • خوردن خربزه در افرادی که غلبه دم یا صفرا داشته باشند، می تواند باعث بروز رمد که نوعی درد چشم همراه با ورم است شود.
  • زیاده روی در مصرف این میوه ممکن است عوارضی همچون دل درد، نفخ و دل پیچه را در پی داشته باشد.
  • ‫ﺧﺮﺑﺰه ﮐﺎل ﺣﺎوی ﻣﺰه ﺗﺮﺷﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ ﺑﺮﺧﻼف ﺧﺮﺑﺰه رﺳﯿﺪه و ﺷﯿﺮﯾﻦ، ﺗﺮس را در اﻧﺴﺎن ﻣﯽ اﻓﺰاﯾﺪ و ﺷﺠﺎﻋﺖ را از ﺑﯿﻦ ﻣﯽ ﺑﺮد.
  • مصرف خربزه ﻗﺒﻞ از ﻏﺬا اﺳﻬﺎل و ورم رود را ﺑﻪ ﻫﻤﺮاه ﻣﯽ آورد.
  • خربزه چون دارای قند است بسیار چاق کننده بوده و از این رو افراد دارای اضافه وزن در مصرف آن احتیاط کنند.
  • میوه ها خطر زیادی برای مسمومیت غذایی دارند. میوه هایی چون طالبی، هندوانه و خربزه که روی زمین رشد می کنند به دلیل وجود باکتری لیستریا در معرض خطر مسمومیت غذایی قرار دارند که می توانند روی پوست آن ها رشد کرده و به داخل میوه راه یابند.
  • برای درمان مسمومیت با خربزه، به عنوان قانون عمومی در رابطه با کنترل و درمان بیماری های آلرژیک، اجتناب و پرهیز از برخورد و تماس با ماده حساسیت زا، قطعی ترین راهکار درمانی برای کنترل و درمان انواع آلرژی می باشد. در ارتباط با آلرژی به خربزه نیز باید حتما با نظر پزشک معالج به درمان و تسکین واکنش های آلرژیک ناشی از مصرف خربزه اقدام نمود.

موارد منع مصرف خربزه

  • خربزه در برخی از افراد باعث بروز صداع یعنی سردرد می شود. این افراد باید از مصرف خربزه خودداری کنند یا حتمأ آن را با مصلحش میل کنند.
  • دیابتی ها و مبتلایان به اضافه وزن از مصرف زیاد خربزه خودداری کنند.
  • به هیچ وجه نباید عسل را به همراه خربزه میل کرد.
  • توصیه می شود در مواقع سرماخوردگی و گلو درد این میوه استفاده نشود.
  • در خصوص خواص خربزه برای رحم گفته شده خربزه تلخ دارای محرک های رحم است و منجر به سقط جنین یا تولد زودرس می شود. بنابراین، زنان باردار باید استفاده از خربزه تلخ را به خصوص در سه ماهه اول محدود کنند.

نحوه مصرف خربزه

  • همینطور بهتر است آن را بعد از صرف غذا میل نکرد. زیرا هضم را دچار مشکل می کند.
  • اغلب بهترین موقع خوردن خربزه بین دو وعده غذایی است. یعنی وقتی که معده نه کاملا پر و نه کاملا خالی است.
  • باید از مصرف خربزه هنگام گرسنگی و ناشتا اجتناب کرد.
  • مصرف آب بعد از خوردن خربزه مضر است.
  • مصلحاتی که حکما برای دفع ضرر ناشی ازخوردن خربزه ذکر کرده اند عبارت است از: سرکه و آب انار ترش.
موارد منع مصرف خربزه

نحوه مصرف خربزه

نحوه نگهداری خربزه

  • به شدت به دما ، رطوبت و شرایط روشنایی پایبند باشید.
  • میوه باید کامل و بریده نشده باشد. یک پیش نیاز عدم آسیب ، پوسیدگی و پلاک روی پوست است.
  • هر 1.5-2 هفته محصول را بررسی کنید. موارد خراب و پوسیده را از محل ذخیره خارج کنید.
  • برخی از انواع کمی نارس از تختخواب برداشته می شوند. این کار به این منظور انجام می شود که آنها پس از برداشت بالغ شوند. هر هفته آنها را بررسی کنید و نمونه های رسیده را به میز بریزید.
  • خربزه را با انواع دیگر مانند سیب زمینی یا سیب ذخیره نکنید.
آیا این مطلب مفید بود؟
لینک های مرجع
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید