فعالیت شغلی در بارداری مسأله ای بسیار حائز اهمیت است زیرا مادر باردار شاغل به دلیل شرایط متفاوتی که در بارداری پیدا می کند باید برنامه ریزی دقیق تری برای حفظ سلامت خود و جنینش داشته باشد تا بارداری خوبی را پشت سر بگذارد و دچار آسیب نشود. تانما در این مطلب نکات مهمی را برای حفظ سلامت بیشتر زنان باردار شاغل بیان می کند؛

مشکلات زنان باردار در محیط کار

  • حالت تهوع و استفراغ
  • احساس خستگی
  • گرفتگی ماهیچه ها
  • سوزش سر دل
  • تغییر خلق و خو
  • خطرات محیط کار برای جنین

شغل های پر خطر در بارداری

کار در مجاورت مواد سمی

کار کردن در نزدیکی مواد سمی می تواند برای زنان باردار خطرناک باشد. مواد سمی خطرناک می تواند در محل کار هر کسی وجود داشته باشد که لازم است زنان باردار نسبت آنها اطلاعاتی داشته باشند. این اطلاعات را می توان از مدیر مجموعه، مدیر تولید یا مهندس بهداشت محیط کارخانه یا شرکت سؤال کنید.

اگر در مجاورت فلزات سنگین هستید، بهتر است در این مورد با پزشک خود صحبت کنید. کار کردن در مجاورت سرب یا جیوه تأثیرهای جبران ناپذیری بر بارداری شما خواهد داشت که از آنها می توان به سقط جنین، زایمان زودرس، ایجاد نقص های مادرزادی یا رشد نامناسب جنین اشاره کرد.

حلال های آلی هم می تواند اثری مشابه فلزات سنگین داشته باشد و در نهایت سلامت بارداری را به خطر اندازد. زنان آرایشگر نیز از جمله کسانی هستند که باید نسبت به محیط کار خود در دوران بارداری هشیارتر باشند. تماس طولانی با مواد شیمیایی که در سالن های آرایشی استفاده می شود، ممکن است مشکلاتی را برای جنین ایجاد کند. برخی از محیط های کاری که ممکن است زنان باردار را در معرض مواد سمی قرار دهد در زیر آمده است:

  • کارگاه چاپ
  • خشک شویی
  • کارگاه سفالگری
  • کارخانۀ لاستیک سازی
  • سالن های زیبایی، آرایش و کاشت ناخن
  • کارخانۀ ساخت تراشه های کامپیوتری
نبایدهای فعالیت شغلی در بارداری

شغل های پرز خطر در بارداری

کار در مجاورت خطرات محیطی

شرایط کاری برخی زنان به گونه ای است که دائماً در معرض هوای نامناسب هستند. زنانی که شغلشان رانندگی است مثل رانندگان تاکسی بانوان یا رانندگان سرویس مدارس، دائما در معرض هوای گرم و سرد هستند که ممکن است موجب سوختن پوست بر اثر سرما یا از دست دادن آب بدن در گرما شود.

همچنین در شهرهای شلوغ و آلوده این افراد بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار می گیرند. اگر در این شغل ها مشغول به کار هستید، بهتر است در طول روز تا حد امکان آب بنوشید. همچنین سعی کنید خود را در معرض سرما یا گرمای زیاد قرار ندهید. در هوای گرم لباس های نازک و نخی و در هوای سرد لباس های مناسب برای خارج از خانه بپوشید.

تمام مشاغلی که با خاک سروکار دارند مثل کار در گلخانه یا کارگاه های سبزی پاک کنی، ممکن است برای زنان باردار خطرناک باشد. خاک ممکن است حاوی انگل یا باکتری هایی مثل توکسوپلاسموز باشد که برای سلامت بارداری خطرناک هستند. ابتلا به بیماری توکسوپلاسما در بارداری می تواند باعث سقط جنین شود.

همچنین شغل هایی که با حیوانات اهلی یا گوشت آنها در ارتباط است نیز برای زنان باردار خطرناک است. زنانی که در محل زندگی یا محل کار با طیور یا دام اهلی مثل گاو و گوسفند در تماس هستند، در معرض خطر ابتلا به عفونت هایی مشترک بین انسان و دام خواهند بود. بهتر است در بارداری تا حد ممکن از حیوانات دوری کنید. اگر با محصولات حیوانی سر وکار دارید نیز حتماً از دستکش مناسب و ماسک استفاده کنید.

همچنین کار کردن در موقعیت های شغلی که نیاز آن انجام کارهای خطرناک برای زن باردار است نیز می تواند باعث تهدید سلامت بارداری او شود. کار کردن به عنوان فروشنده در مغازه یا فروشگاهی که نیازمند حمل بار سنگین یا بالا رفتن از چهارپایه یا نردبان است می تواند سلامت مادر باردار را تهدید کند. بهتر است اگر قصد ادامۀ کار در چنین محیط هایی را دارید، شرایط را با دقت بررسی و سعی کنید با رعایت موارد ایمنی تا حد امکان خطرات احتمالی را از خود و کودکتان دور کنید.

نکات مهم فعالیت شغلی در بارداری

الف) بایدهای فعالیت های شغلی در بارداری

1)راهکارهایی برای کنترل تهوع در محیط کار

مصرف دارو های ضد تهوع

برخی از داروهای ضد تهوع مخصوصا برای زمان بارداری درست شده اند. از اینگونه داروها برای رفع تهوع استفاده کنید. شما می توانید برای انتخاب بهترین دارو با پزشک خود صحبت کنید. برخی از این دارو ها می توانند همراه با کسالت صبح گاهی باشند و طراوت و شادابی شما را برای انجام کارهای روزمره بگیرند پس در انتخاب دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید و سرخود چیزی را مصرف نکنید:

  • مکمل هایی مانند B6 ممکن است بتوانند به شما کمک کنند.
  • داروی Dramamine برای استفاده در دوران بارداری تایید شده است. همچنین داروهای تجویزی مانند دکسیلامین و پیریدوکسین برای استفاده در بارداری مورد تایید قرار گرفته اند، اما مشخص شده اند که باعث ایجاد خواب آلودگی می شوند.

مصرف میان وعده برای کاهش تهوع

به فاصله­ زمانی کوتاه میان­ وعده میل کنید؛ وقتی حالت تهوع دارید، بیسکوییت و دیگر غذاهای شیرین به دادتان می­ رسند. یک بسته از این مواد غذایی را در محل کار نگه دارید تا به آن دسترسی راحت داشته باشید:

  • نعناع (اسانس، چای یا آب نبات)
  • زنجبیل (چای، شکلات های سفت، جویدن زنجبیل و یا مکمل ها)
  • درمان طب فشاری (مانند دستبند بیماری های حرکتی)
  • طب سوزنی
  • هیپنوتیزم
  • آروماتراپی
بایدهای فعالیت شغلی در بارداری

راهکارهایی برای کاهش تهوع در بارداری

2)راهکارهایی برای کنترل خستگی هنگام فعالیت شغلی در بارداری

مصرف غذاهای سرشار از آهن و پروتئین

خستگی می ­تواند نشانه­ کم ­خونی ناشی از کمبود آهن باشد؛ اما تنظیم رژیم غذایی به شما کمک می­ کند. از غذاهایی مانند گوشت قرمز، ماکیان، غذای دریایی، سبزیجات، غلات صبحانه­ کامل که با آهن غنی­ شده و لوبیا استفاده کنید.

استراحت­ های کوتاه و متناوب

کوتاه کردن زمان کار، و ایجاد وقفه های مکرر در آن می تواند به تقویت انرژی شما در هنگام کار کمک کند. استراحت چند دقیقه ای در یک محیط تاریک می تواند به بدنتان اجازه دهد تا انرژی کافی برای ادامه کار برای شما فراهم شود، این کار می تواند خلق و خوی شما را نیز آرام کرده و از خستگی حاصل از کار بکاهد. چنین وقفه ها را اغلب در طول روز کاری خود انجام دهید. با کارفرمای خود درباره کارهای کوتاه مدت در برنامه روزانه کاری خود صحبت کنید.

نوشیدن مایعات

یک بطری آب روی میز کار نگه دارید و در طول روز از آن بنوشید.

کاهش فعالیت

کم کردن فعالیت بعد از پایان روز کاری به استراحت بیشتر شما کمک می­ کند. می­ توانید خریدهای خود را به­ صورت آنلاین انجام دهید یا کسی را استخدام کنید تا خانه و حیاط را تمیز کند.

داشتن روتین فیتنس

اگرچه ممکن است بعد از یک روز طولانی، ورزش آخرین چیزی باشد که به ذهنتان می ­رسد، اما باید بدانید فعالیت فیزیکی و ورزش در دوران بارداری به افزایش میزان انرژی کمک می­ کند (به­ خصوص اگر تمام روز پشت میز نشسته باشید). با تایید و راهنمایی پزشک متخصص، بعد از تمام شدن کار پیاده­ روی کنید یا عضو کلاس فیتنس حاملگی شوید.

زود خوابیدن

هدفتان را روی حداقل هشت ساعت خواب کامل بگذارید. خوابیدن به پهلوی چپ رسیدن خون به جنین را به حداکثر می­ رساند و ورم را کاهش می­ دهد. برای راحتی بیشتر، بین پاها و زیر شکم بالشت بگذارید.

3) راهکارهایی برای راحتی بیشتر در محیط کار

نشستن

استفاده از یک صندلی راحت که به­ خوبی از کمر شما محافظت می­ کند انتخاب مناسبی است. به­ خصوص که با تغییر وزن و حالت بدن، باعث می­ شود نشستن طولانی­ مدت برایتان راحت ­تر شود. اگر صندلی راحت ندارید، از یک بالشت یا کوسن کوچک کمک بگیرید تا کمرتان را پوشش دهد. با قرار دادن بالشت زیر پا از ورم کردن آن جلوگیری کنید.

ایستادن

اگر مجبورید ساعت­ های طولانی بایستید، یکی از پاهای خود را روی زیرپایی، چارپایه یا جعبه بگذارید. هر چند وقت یک بار پایتان را عوض و استراحت کنید. کفش راحتی بپوشید که قوس مناسبی داشته باشد. می ­توانید از ساپورت و گن هم استفاده کنید.

خم شدن و بلند کردن

حتی وقتی می­ خواهید شیء سبکی را بلند کنید، حالت و نحوه­ قرار گرفتن درست، به آسیب ندیدن کمر کمک می­ کند. هنگام خم شدن، از قسمت زانو خم شوید، نه از کمر. فشار را نزدیک به بدن و روی پاها بگذارید، نه روی کمر. هنگام بلند کردن بدنتان را تاب ندهید.

نکات مهم فعالیت شغلی در بارداری

بایدهای فعالیت شغلی در بارداری

4) راهکارهایی برای کنترل استرس در محیط کار

  • استرس کار، انرژی لازمی را که باید برای مراقبت از خود و جنین بگذارید می­ گیرد. بنابراین به­ منظور به حداقل رساندن استرس و فشار کار:
  • کنترل امور را به دست بگیرید؛ وظایف روزانه­ خود را بنویسید و آن­ها را اولویت ­بندی کنید. می ­توانید بعضی از این وظایف را به دیگری واگذار یا به کل حذف کنید.
  • درمورد فشار کاری صحبت کنید؛ احساس خستگی خود را با یک همکار، دوست یا عزیز در میان بگذارید.
  • آرامش خود را حفظ کنید؛روش ­های ریلکسیشین مانند نفس ­های شمرده یا تصور خود در مکان آرام را امتحان کنید. با تایید پزشک، کلاس یوگا را امتحان کنید.

5)در مورد مرخصی زایمان برنامه ریزی کنید

شما می توانید برای زمان گرفت مرخصی زایمان با کار فرمای خود صحبت کنید همچنین برای روزهای پیش بینی نشده نیز باید برنامه ریزی داشته باشد و ترجیحا کار فرمای خود را از این گونه موضوعات که آنی پیش می آیند باخبر کنید. سعی کنید قبل از آنکه مرخصی زایمان بگیرد محل کار خود را مرتب کرده و لوازم شخصی خود را بردارید و پس از تحویل دادن وسایلی که در اختیارتان بود محل کار خود را ترک کنید.

6) تناسب اندام خود را حفظ کنید

  • شاید داشتن تناسب اندام در دروان باردای از ذهنتان فاصله بگیرد. (به ویژه اگر احساس خوبی نداشته باشید) با این حال داشتن تناسب اندام و حفظ آن در دوران بارداری می تواند به افزایش سطح انرژی به شما کمک کرده و برای سلامتی شما و کودکتان بسیار مفید واقع شود.
  • سعی کنید بعد از کار هر شب پیاده روی کنید (یا حتی در هنگام ناهار).
  • به دنبال کلاس های تناسب اندام قبل از تولد (مانند یوگا، Zumba، یا ایروبیک در آب) در محل سکونت خود باشید.
  • مراقب باشید که بیش از حد به خودتان فشار نیاورید.

7)نگذارید بدنتان کم آب شود

سعی کنید که بدنتان را با کمبود آب رو برو نکنید به ویژه اگر شما مستعد ابتلا به بیماری صبحگاهی هم باشید. بیاد داشته باشید وقتی نیاز بدنتان به آب را تامین کنید این موضوع در زمان حاملگی برای سلامت و احساس راحتی کردنتان کمکتان می کند. در ضمن آب آشامیدنی بعد از خوردن غذا نیز ممکن است به جلوگیری از سوزش سر دل موثر واقع شود.

آب بدون افزودنی بهترین گزینه برای مصرف است برای شما است، اما آب میوه های سالم وطبیعی مثل، آب نارگیل، شیر غیر لبنی و آبمیوهای دیگر گاه به گاه می توانند انتخاب خوبی برای شما باشند.

بعد از استفراغ کردن مصرف مایعات بسیار مهم است. برای بعضی از زنان باردار مصرف آب جوش وقتی که خنک شد می تواند به کاهش تهوع کمک کند.

8)حقوق خود در محیط کار را بشناسید

درباره حقوق قانونی خود در رابطه با کار و حاملگی اطلاعات کافی را جمع آوری کنید. معمولا قانون های هر کشور با هم فرق دارد شما می توانید با خواند قانون مربوط به دوران حاملگی و کار در کشور خود به نکات جالبی دست یابید که تا آن زمان از آن موارد بی اطلاع بوده اید.

9) راهکارهایی برای کنترل تغییرات خلق و خو در بارداری

تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است باعث تغییر خلق وخوی شما شود. این تغییرات خلق وخو در محیط کار ممکن است باعث ناراحتی و رنجش همکاران یا مشتریان شود. شاید بد نیباشد اگر از هر نوع ناراحتی و عصبانیتی پرهیز کنید و پیشاپیش از همکارانتان بخواهید که شرایط شما را درک کنند و در صورت تغییر خلق وخو به شما برای تحت کنترل نگه داشتن خودتان کمک کنند. اگر شدت تغییر خلق وخوی شما زیاد است، شاید بهتر باشد با پزشک خود موضوع را مطرح کنید تا راه حل مناسبی برای شما پیدا کند.

بایدهای فعالیت شغلی در بارداری

راهکارهایی برای کنترل استرس در بارداری

نبایدهای فعالیت های شغلی در بارداری

1)اجتناب از شرایطی که باعث حالت تهوع می شود

حالت تهوع در میان زنان باردار حالت های گوناگونی دارد. عموما یک چیزی سبب می شود تا معدشان بهم بریزد. این شاید دشوار باشد که بفهمییم چه چیزی امکان دارد باعث ایجاد تهوع شود. ممکن است در موقع ایستادن در محل کار و یا رفتار برخی از کارمندان باعث بروز حالت تهوع در زنان باردارد شود. در ادامه با برخی از رفتار ها که ممکن است باعث ایجاد حالت تهوع در زنان باردار شود آشنا می شویم:

  • بوی مواد غذایی
  • عطر و بوی خاص
  • قهوه
  • غذاهای پر چرب
  • محرک های بصری، مانند تماشای تصاویر دردناک
  • دود حاصل از سیگار و یا مواد دیگر
  • قرار گرفتن در معرض مواد مضر
  • ایستادن طولانی­ مدت
  • بلند کردن وسایل سنگین، بالا رفتن یا حمل کردن
  • سروصدای زیاد
  • ارتعاش سنگین، مانند ماشین­ های بزرگ
  • دمای زیاد

2) اجتناب از مواد خطرناک و فعالیت های خطرناک در محیط کار

بعضی از مواد شیمیایی تاثیر منفی بر رشد جنین دارند. علاوه بر این، برخی از فعالیت ها مانند بلند کردن اجسام سنگین یا انجام کار در محیطی که دارای اشعه ایکس است، برای زنان باردار بسیار خطرناک هستند. اگر شما در زمان بارداری و شیردهی در چنین محیطی خطرناکی کار می کنید، باید تقاضای انتقال به محیط امن تر که در آن از مواد شیمیایی و اشعه ایکس خبری نیست منتقل شوید.

اگر شما در یک محیط صنعتی که با مواد شیمیایی سر و کار دارد کار می کنید، باید به دنبال این باشید که چه موادی برای شما ایمن و چه موادی می تواند برای شما و جنین تان مضر باشد. با حقوق قانونی خود آشنایی کامل داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که محل کار شما آنها را نقض نمی کند.

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید