آیا معاملات بیت کوین منع قانونی وشرعی دارد حتما بخوانید

آیا بیت کوین منع شرعی و قانونی دارد؟ جالب است بدانید کریپتوکارنسی ها بازاری تازه کاربه شمار می روند که با ورود ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین و اتریوم به جریانی مهم تبدیل شده اند. بیشتر کریپتوکارنسی ها که به طور مختصر «کریپتو» نیز نامیده می شوند، از تکنولوژی بلاک چین استفاده می کنند.

کریپتوکارنسی ها با ارزهای فیاتی تفاوت هایی دارند. این ارزهای دیجیتال دارایی هایی غیرمتمرکز هستند که برخلاف ارزهای فیات تحت کنترل مرجع نظارتی یا بانک مرکزی قرار ندارند.در مطلب زیر در مورد منع قانونی وشرعی معاملات بین کوین وهمچنین نحوه عملکرد آن توضیح داده شده است با تانما همراه شوید :

بیت کوین چیست

بیت کوین

بیت کوین

می توان به زبان ساده گفت که بیت کوین نوعی ارزدیجیتال است که می توانید با آن خرید کنید، سفارش آنلاین انجام دهید، به هر کسی که دوست دارید در هر نقطه از جهان پول بفرستید یا حتی آن را به عنوان نوعی سرمایه گذاری در نظر بگیرید.وبه بیان بسیار ساده که خیلی از جنبه های بیت کوین را نادیده می گیریم می توانیم بگوییم بیت کوین نوعی پول در شکل دیجیتال است .

پیشینه بیت کوین

بیت کوین اولین ارز دیجیتالی است و هیچ کس نمی داند که سازنده آن کیست. بیشتر ارزهای دیجیتالی در خفا تولید می شوند. برای مثال، گفته می شود که سازنده بیت کوین، فردی به نام ساتوشی ناکوموتو(Satoshi Nakomoto) است. دقیقا مشخص نیست که ساتوشی ناکوموتو واقعا یک فرد است یا گروهی از افراد تحت این نام، اقدام به تولید بیت کوین کرده اند.

بعد از اینکه رمزارز بیت کوین به دنیا پا نهاد، دیگر خبری از ساتوشی ناکوموتو نیست. بعد از این رمزارز، رمزارزهای متفاوت دیگری مانند لایت کوین، اتریوم و… هم به دنیا معرفی شده اند. یکی از مزایای اصلی بیت کوین، این است که می توان آن را در حالت آفلاین هم در یک سخت افزار امن ذخیره کرد.

به این حالت، ذخیره سرد گفته می شود. با وجود ذخیره سرد، امکان به سرقت رفتن بیت کوین و رمزارزها وجود نخواهد داشت. ذخیره سرد، در مقابل ذخیره گرم قرار دارد. ذخیره گرم، نوعی ذخیره سازی است که طی آن، داده ها روی سطح اینترنت ذخیره می شوند و در نتیجه، امکان به سرقت رفتن آن هم به وجود می آید.

بیشتر از 11 سال ازعمر بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتالی می گذرد و بسیاری از افراد به استخراج و خرید و فروش بیت کوین مشغول هستند. استخراج بیت کوین دانش فنی و البته سرمایه اولیه قابل توجه ای برای برپایی فارم و هزینه های فنی و جانبی آن می طلبد. موضوع مهم دیگری که باید به آن اشاره کرد، بحث امنیت سرمایه گذاری در بیت کوین است.

بسیاری از افراد سرمایه گذاری روی بیت کوین را کاملا بی خطر می دانند. آنها استدلال می کنند که ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز و معامله کنندگان آن ناشناس هستند.

هیچ نهاد اقتصادی یا دولتی بر آن کنترل ندارند و فعالیت ها در آن شفاف است. در نتیجه سرمایه گذاری در آن نیز از امنیت بالایی برخوردار است. اما باید بدانید که کارشناسان نقدهایی جدی به حوزه کرایپتوکارنسی وارد می کنند.

عملکرد بیت کوین

بیت کوین

بیت کوین

ازاساسی ترین نگاه، بیت کوین یک برنامه کامپیوتری است. بخش بزرگی از این برنامه یک فایل دیجیتال است. این فایل دیجیتال که دفتر کل (ledger) نام دارد، شبیه به دفتر حساب و کتاب سنتی عمل کرده و حساب ها و موجودی هر نفر را در خود ثبت می کند.

یکی ازمعیارهایی که بیت کوین را از سیستم های متمرکز متمایز می کند، طریقه نگهداری و به روزرسانی دفتر کل است.

در بیت کوین به جای یک نهاد مرکزی، دفتر کل به صورت گروهی و اشتراکی توسط اعضای شبکه نگهداری می شود. این یعنی هرکسی می تواند از دفتر کل نگهداری کرده و آن را به روز کند. به هر کامپیوتری که به طور مستقیم به شبکه متصل شود و دفتر کل را دریافت کند، نود (Node) گفته می شود.

در سیستم های متمرکز شما مجبور به اعتماد کورکورانه هستید. وقتی در سیستم بانکی برای کسی پول واریز می کنید، درواقع به بانک اعتماد کرده اید که پول را به حساب فرد واریز خواهد کرد و پول شما بلوکه نخواهد شد. اما در بیت کوین با ریاضیات، منطق و رمزنگاری نیاز به اعتماد از بین می رود. درواقع به جای اعتماد به یک نهاد متمرکز که می تواند مرتکب خطای عمدی یا غیرعمدی شود، به منطق و ریاضیات اعتماد می کنید.

تمام چیزی که در بیت کوین با آن سروکار داریم را می توان در این یکی دو جمله خلاصه کرد: 1- سیستمی که به همه (کامپیوترها) اجازه می دهد در نگهداری سابقه تراکنش ها سهیم باشند 2- ویژگی های امنیتی برای جلوگیری از تقلب و حمله به شبکه.

همه افراد می توانند در حفظ و نگهداری دفتر کل بیت کوین سهیم باشند. در ساده ترین توضیح، هنگام ارسال بیت کوین به شبکه اعلام می کنید که مقداری از حساب شما کسر شود و به حساب گیرنده واریز شود. نودها یا همان کامپیوترهای موجود در شبکه بیت کوین، پیام شما را دریافت کرده و آن را در دفترهای خود اعمال می کنند. سپس پیام را به دیگر نودها پاس می دهند

منع شرعی بیت کوین

بیت کوین

بیت کوین

بر طبق احکام اسلامی کالاهای اصلی و حقیقی می توانند به عنوان پول استفاده شوند و تنها باید دارای پشتوانه ای حقیقی باشند؛ در واقع ضرورتی وجود ندارد که پول صرفا سکه، کاغذ یا به صورت دیجیتال باشد.

حجت الاسلام سیدعباس موسویان نظریه پرداز بانکداری اسلامی که عضو شورای فقهی بانک مرکزی نیز می باشد ، وی درباره تعریف اسلام از پول گفت: در اسلام صرفا کالاهای حقیقی از جمله طلا یا سکه طلا، نقره یا سکه نقره، برنج، خرما، گندم، جو و نمک به عنوان پول به رسمیت شناخته می شوند

و اگر بخواهیم با این تعریف به بیت کوین یا نمونه های مشابه نگاه کنیم، بیت کوین به هیچ وجه کالا محسوب نمی شود چرا که دارای ارزش ذاتی و پشتوانه نیست.

وی ادامه داد: با توجه به آیه قرآنی وَ لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا به معنای «و خداوند هیچ گاه برای کافران نسبت به جامعه مومن و با ایمان راه تسلط باز نخواهد کرد»،

باید گفت که بیت کوین یا ارزهایی مشابه که باعث می شود ثروت جامعه با ایمان و مسلمان به جیب کافران راهی شود و شرایط برای تسلط آنها در جامعه ایجاد کند یک روش مالی نامشروع و ناصحیح است.

موسویان تاکید کرد: معامله با بیت کوین و پول های مجازی از لحاظ شرعی اشکال دارد.

نظرمراجع تقلید درباره بیت کوین و ارزهای رمزینه

آیت الله هاشمی شاهرودی: بر اساس ابهامات فروان در نوع معامله با ارزهای مجازی استفاده از این پول جایز نیست.

آیت الله صادقی گلپایگانی: معامله با پول های دیجیتالی حرام است و به کل باطل است.

آیت الله شبیری زنجانی: در صورتی که استفاده از این ارزها خلاف قانون باشد و باعث ایجاد فساد اقتصادی باشد، هرگونه معامله با این ارزهای مجازی اشکال شرعی دارد.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی: معامله با بیت کوین و ارزهای رمزنگار به دلیل اینکه نسبت به آنها ابهامات زیادی مطرح می شود، اشکال دارد.

آیت الله وحید خراسانی: معامله با پول های مجازی باطل است.

آیت الله نوری همدانی: ورود در معامله پول های مجازی اشکال شرعی دارد.

حجت الاسلام سیدعباس موسویان: معامله با بیت کوین و پول های مجازی از لحاظ شرعی به دلیل عدم اعتماد اشکال دارد.

منع قانونی بیت کوین

معاملات بیت کوین در ایران هنوز به طور کامل به رسمیت شناخته نشده است، اما سرمایه گذاری، نگهداری یا استفاده از بیت کوین در کشور جرم هم نیست.

براساس ماده ۲ قانون مجازات عمومی، «هر فعل یا ترک فعل که مطابق قانون قابل مجازات یا مستلزم اقدامات تأمینی یا تربیتی باشد جرم محسوب است و هیچ امری را نمی توان جرم دانست مگر آنکه به موجب
قانون برای آن مجازات یا اقدامات تأمینی یا تربیتی تعیین شده باشد.»

بنابراین، به دلیل عدم وجود مجازات برای خریدوفروش ارزهای دیجیتال یا نگهداری بیت کوین در زمان نگارش این مطلب، نمی توان این اعمال را جرم دانست.

جرم نبودن استفاده از بیت کوین و نگهداری آن تنها در صورتی است که بیت کوین ابزار جرم دیگری نباشد یا قانون بالا دستی را نقض نکند. به عنوان مثال، از آنجایی که پول شویی جرم است، اگر با بیت کوین پول شویی یا هر فعالیت مجرمانه دیگر انجام شود، مشمول مجازات خواهد بود.

نهادهایی مانند نیروی انتظامی در قبال کلاهبرداری های حوزه فناوری مسئولیت و اختیار دارند. بنابراین، جدای بحث چیستیِ ارزهای دیجیتال، به عنوان یک فناوری، قانون می تواند پیگیری های لازم را تا جایی که ممکن باشد، انجام دهد.

به طور کلی خرید و فروش و نگهداری بیت کوین برای مردم جرم نیست، اما در مقیاس وسیع و حوزه پرداخت های کلان کشور، فعلاً مجوز خاصی صادر نشده است.

آیا این مطلب مفید بود؟ 1
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید