پاییز 1394 تعدادی از کارگردانان ایرانی برای سریال سازی به ترکیه مهاجرت کردند و در شبکه‌ی ماهواره‌ای فارسی زبان جم مشغول به کار شدند. حضور مهدی مظلومی به عنوان کارگردان در ترکیه و در ادامه انتشار خبر کارگردانی سعید ابراهیمی‌فر سازنده فیلمی چون «نار و نی» شروعی بود برای رهسپار شدن هنرمندان ایرانی که امیدی به آیند‌ی هنری خود در ایران نداشتند. این مطلب علاوه بر معرفی این هنرمندان  به علت ترک ایران بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه می‌پردازد.

 

شبکه جم

شبکه جم

 

مختصری از شبکه جم

شبکه تلویزیونی جم GEM GOUROP اولین شبکه گروه جم است که در سال ۲۰۰۶ پخش خود را از لندن برروی ماهواره‌ی هات‌بِرد آغاز نمود. اکنون این شبکه از ماهواره یاهست قابل دریافت است و خاورمیانه و شمال آفریقا را پوشش می‌دهد. اوضاع ایرانیان پیوسته به جم خوب بود تا  در اولین دقایق بامداد یکشنبه دهم اردیبهشت ۱۳۹۶ العالم خبر داد سعید کریمیان مدیر شبکه‌های جم در خیابانی در ترکیه توسط دو ضارب نقابدار در خودرو شخصی اش در استانبول ترکیه به ضرب ۲۷ گلوله ترور شده‌است.

رسانه‌های ترکیه گزارش داده‌اند کریمیان در اتومبیل خود مورد سوءقصد قرار گرفته و هنگام ترور یک فرد دیگر با نام «مسلک» که شریک کویتی او بوده، همراه او بوده که او هم جان خود را از دست داده‌است. سی ان ان ترک البته گزارش داده که فرد همراه کریمیان، ایرانی بوده‌است.

ظاهراً عوامل ترور پس از سوءقصد اتومبیل خود را برای رد گم کردن سوزانده‌اند.

 

سعید کریمیان

سعید کریمیان مدیر عامل جم

 

هنرمندان فعال در شبکه جم

بازیگران

  • بهمن مفید
  • مرتضی عقیلی
  • پردیس افکاری
  • چکامه چمن‌ماه
  • مانی کسراییان
  • ابوالفضل عطار
  • هرمز سیرتی
  • سارا باهنر
  • مرتضی تمی
  • صدف طاهریان
  • بهارک صالح‌نیا
  • ساناز زرین‌مهر
  • بنیامین احمدی
  • مهران مؤذنی
  • نادر کی مرام
  • زانیار قاسمی
  • مجید احمدی
  • مهسا مجرد
  • کسری رئوف
  • رامسین کبریتی

کارگردان‌ها

  • محمدتقی راوندی
  • مهدی مظلومی
  • سعید ابراهیمی‌فر
  • عباس مرادیان
  • احمدرضا گرشاسبی

 

مختصری از هنرمندان مقیم ترکیه

چکاوه چمن ماه

چمن‌ماه در فیلم «آبی عشق» و «منو تنها نذار»که به عنوان فیلم جنایی و عاشقانه معرفی می‌شود با مانی کسرائیان همبازی شده بود.  دو بازیگری که البته در سال‌های اخیر چندان فعال نبودند. «اوتوپیا» و «ماگنولیا» از دیگر کارهایی هستند که چمن‌ماه در آن‌ها نقش‌آفرینی کرده است.

 

چکاوه چمن ماه

چکاوه چمن ماه

 

مانی کسرائیان

مانی کسرائیان نیز «بانوی اردیبهشت»، «عشق طاهر»، «هفت پرده»، «مانی و ندا» و «داستان یک شهر» را در کارنامه داشت بعد از ۱۰ سال دوری از سینما در سال ۱۳۹۲ در فیلم «ساکن طبقه وسط» به کارگردانی شهاب حسینی ظاهر شده بود. او در فیلم «سال‌های عاشقی» محسن ربیعی نیز بازی می کند.

 

مانی کسرائیان

مانی کسرائیان

 

 رابعه اسکویی

رابعه اسکویی در فیلم تلویزیونی «پیاده‌روهای خالی» به کارگردانی مهدی مظلومی در نقش زنی که قدرت تکلم خود را از دست داده بود بازی کرد. این نخستین حضور او در یکی از محصولات شبکه جم بعد از خروج از ایران بود.

اسکویی که اتفاقا از بازیگران مکمل پرکار ایران محسوب می شد، کارنامه ای شامل بیش از ۲۰ فیلم سینمایی و نزدیک ۱۰ سریال را طی ۱۷ سال فعالیت داشت. «سگ کشی»، «پوپک و مش ماشاالله »، «میزاک»، «شیرتوشیر»و … در رزومه او دیده می شود.

او در سال‌های اخیر در فیلم‌هایی که برای شبکه نمایش خانگی تولید می‌شد، حضوری پررنگ داشت. از جمله آخرین کارهای او در سینمای ایران می‌توان به «نیمه شب اتفاق افتاد» به کارگردانی تینا پاکروان و «یحیی سکوت نکرد» ساخته کاوه ابراهیم‌پور اشاره کرد. او فیلم «تمام من» را نیز در شبکه جم بازی کرده است.

 

رابعه اسکویی

رابعه اسکویی

 

صدف طاهریان

صدف طاهریان را هم می‌توان جزو نخستین گروه بازیگران مهاجر ایرانی به جم دانست. او تقریبا همزمان با اسکویی از ایران خارج شد و تاکنون بیش از آنکه کاری با بازی او به نمایش درآمده باشد، عکس‌های او در خارج از کشور در شبکه‌های مجازی انتشار یافته است.

از او به عنوان بازیگر «زمین ناهموار» به کارگردانی راوندی یاد شده است. بازی در فیلم‌های سینمایی «عصر یخبندان»، «هیچ کجا، هیچ کس» و «پس‌کوچه‌های شمرون» از جمله حضورهای طاهریان در سینمای ایران محسوب می‌شوند.

 

صدف طاهریان

صدف طاهریان

 

هرمز سیرتی

 هرمز سیرتی  در آستانه ۷۷ سالگی ایران را ترک کرده است. او از سال ۱۳۳۸ کار هنری خود را آغاز کرده بود و سال ۱۳۴۰ به استخدام وزارت ارشاد درآمده بود. از جمله مجموعه‌های تلویزیونی که با بازی او روی آنتن رفته‌اند می‌توان به «باغ گیلاس» و «سمک عیار»، «رنج و سرمستی» و فیلم‌های «سازمان۴»، «قانون» و «نقش عشق» اشاره کرد. او بعد از ترک ایران در سریال «شهر قشنگ» به کارگردانی مظلومی مقابل دوربین رفت.

محمد نجفی(بازیگر فیلم ۴باندی به کارگردانی محمدجعفر باقری نیا) نیز در «شهر قشنگ» حضور دارد.

 

رابعه اسکویی

هرمز سیرتی

 

 

 

مهدی مظلومی

مهدی مظلومی از جمله کارگردانان شناخته شده و با سابقه در ایران بود که به ترکیه رفت و البته فعالیت بیشتری از سایرین در مدت حضور خود در ترکیه داشته است. مظلومی بالاخره در دی ماه سال گذشته بعد از انتشار خبرهایی در گوشه و کنار از مهاجرت او با نوشتن متنی به این شرح در فیس بوک، روشن کرد همه آنچه درباره حضور او در ترکیه شنیده می شود شایعه نیست:«من فیلمسازم...من مرز نمیشناسم...من برده افکار خاص نیستم...هرجا بتوانم با فیلمم حرف بزنم فیلم میسازم...

من نه اهل سیاستم، نه مذهب،نه با کسی مشکلی دارم ونه نسبت به کسی عقده ای...من فیلمسازم پس هر کجای این جهان بتوانم فیلم میسازم... برای من مهم نیست نشریات و تفکرات زرد درباره ام چه قضاوت میکنند... برای من حرفی که میزنم مهم است و کسانی که فضای آزاد برای حرف زدن فراهم میکنند...من با افتخار به عنوان یک ایرانی فیلم میسازم...من از انسانیت ، از عشق، از تلخی جنگ حرف میزنم...فیلمهایی که هیچ وقت اجازه ساخت ندادند رو میسازم...چون من یک فیلمسازم»

مظلومی که در ایران با مجموعه های تلویزیونی «بدون شرح»، «کمربندها را ببندیم» و «بانکی ها» و چند فیلم در شبکه نمایش خانگی از جمله «سیگنال» شناحته می شود، در مدت حضور خود در ترکیه فیلم های تلویزیونی «ماگنولیا»، «منو تنها نذار»، «پیاده روهای خالی»، «ساحل تا دریا» و همچنین سریال «شهر قشنگ» را کارگردانی کرده است.

ملودرام، تم مشترک تمامی فیلم های تلویزیونی است که مظلومی کارگردانی کرده است و در مورد سریال سازی نیز تلاش شده در فضایی نزدیک به سریال های ترکیه ای کار را پیش ببرد.

 

مهدی مظلومی

مهدی مظلومی

 

ترک ترکیه و بازگشت به ایران

ماهور بساکی از بازیگران این شبکه «حقوق ندادن به پرسنل، مشکلات اخلاقی و فرهنگی شدید حاکم بر آنجا و سوءاستفاده از حسن نیت و سادگی افراد» را از دلایل استعفای خود «با زیان فراوان مالی و موقعیتی» دانست.

رابعه اسکویی نیز پس از بازگشت از جم مجدداً در صداوسیما فعالیت را آغاز کرد.

مهدی مظلومی کارگردان سریالهای طنز نیز از جم جدا شده و از مرز استارا به ایران بازگشت.

هرمز سیرتی بازیگر ایرانی نیز از این شبکه جدا شد و افراد فعال را «نابازیگر و ناکارگردان» توصیف کرد.

رامسین کبریتی نیز ضمن اعلام جدا شدن از این شبکه گفت که بسیاری از افراد پشت دوربین هم از این شبکه جدا شده و بی سرو صدا به ایران بازگشته اند. «طبعاً اگر ممنوعیت کاری من را ببخشند و اجازه کار به من را بدهند هر چه سریعتر به ایران برمی گردم.»

خبرگزاری فارس در گزارشی وضعیت مالی و اقامتی برخی از بازیگران پیوسته به این شبکه از جمله پردیس افکاری را اسفبار توصیف کرد.

سعید ابراهیمی‌فر کارگردان سینمای ایران نیز از جم خارج شده و به ایران بازگشت.

عباس مرادیان (کارگردان)، میثم لهاک و مهسا کرمی (بازیگران سریال «رولت») و بهارک فرامرزی دستیار کارگردان، ماریا کریمی بازیگر و دوبلور، محمدرضا کریمیان بازیگر، ادریس بهرامی بازیگر و دوبلور، مجتبی شمس بازیگر و دوبلور و آتنا محمودی برنامه‌ریز و دستیار کارگردان از دیگر افرادی هستند که به فعالیت در این شبکه خاتمه داده و عمدتاً به ایران بازگشتند.

بهناز سلیمانی نیز به دلیل «عدم رضایت از فضای پشت صحنه ای که مناسبات مدیران و دست‌اندرکاران جم را تشکیل می‌دهد.» از این شبکه جدا شد.

از چکامه چمن ماه ، بهارک صالح‌نیا نیز بعنوان بازیگرانی که قطع همکاری کرده‌اند نام برده شده‌است.

 

چرا هنرمندان ایرانی به ترکیه می‌روند مگر ترکیه چه دارد؟

اگر به جای آن‌که دنبال عکس‌های بدحجاب بازیگرانی که از ایران خارج شده‌اند بگردیم به دنبال علت رفتن آن‌ها از ایران بودیم اوضاع کمی فرق می‌کرد. نیازی نیست که نگاهی دقیق بیندازیم با یک نگاه اجمالی می‌شود فهمید که اکثر و یا حتی تمام این هنرمندان به خاطر کم‌کار و یا بی‌کار بودن و مشکلات اقتصادی مجبور به ترک خانه و خانواده خود شده‌اند . باندبازی و دست‌های پشت پرده هم در سینما و تلویزیون ایران از عوامل دیگر این مهاجرت گروهی‌است.

رامسین کبریتی در این باره که چرا علیرغم پایین بودن کیفیت محصولات «جم»، راضی شده به حضور در این شبکه،. بیان داشت: « به لحاظ تولید، «جم» تازه در ابتدای راه بود و بنا بود شرایط تغییر کند ولی به هر حال سعید کریمیان کشته شد و کل روند تولید خوابید.

 البته من برخلاف میل درونی ام بود که به جم پیوستم و ترجیحم این بود که در کشورم کار کنم، ولی وقتی کار نبود چه باید میکردم؟ در هر صورت آدم زنده نیاز به زندگی دارد و باید کار کند. در ایران کار نبود و من هم به جم رفتم تا فقط کار کنم و زندگیم بچرخد. در آنجا هم نه فیلم سیاسی بازی کردم نه در نما‌های خلاف شرع و عرف بازی کردم.  آقای محمدرضا شریفی نیا تعیین کننده سینما و نقش ها بود، او تعیین می کرد که چه کسی بازی کند و چه کسی بیکار شود؛ یا مدیران شبکه اسامی را رد می کردند و می گفتند که چه کسی باشد و چه کسی نباید باشد؛ روابط سینما آن قدر کثیف است که که ترجیح می دهم در موردش صحبت نکنم؛ چرا خانم یا آقای 30 ساله نقش مادر و پدربرزگ را بازی می کنند در حالی که بازیگران پیشکسوت ما باید در خانه بیکار بنشینند؟

بازیگر سریال ستایش در ادامه عنوان کرد: این سیستم کثیف توسط خود عوامل سینما تشکیل و کنترل می شود، شریفی نیا یکی از این افراد بود که البته بیشتر بر سر زبان ها هم افتاده بود، اما امثال او در سینما زیاد است؛ من به دنبال عوامل و اسامی دیگر نیستم، چرا که الان نه در سینما هستم و نه بازی می کنم، اینها تنها خاطراتی هست که گذرانده ام و دل پر دردی دارم، اما همیشه سکوت کرده ام و کنار نشسته ام و گذرا از آن گذشته ام، از این چیزها زیاد داریم؛ آدم داریم که حتی دیپلم هم ندارد اما در دانشگاه تهران تدریس می کند و رئیس یکی از انجمن های این دانشگاه است، از این آدم ها زیاد داریم.

کبریتی ادامه داد: « من حدود ۲ سال تمام بیکار بودم و هیچ کاری بهم پیشنهاد نمی‌شد؛ البته پیشنهاد می‌شد، اما مجانی و بدون دستمزد و در راه خیریه! من یکی دو کار خیریه قبول کردم بلکه اوضاع بهتر شود، اما بعدش کار به جایی رسیده بود که دیگر هر پروژه‌ای که نمیخواست پول بازیگران را دهد سراغ من می‌آمد و به نوعی اسمم شده بود «خیرالله»

اگر سر صحبت این هنرمندان بنشینیم از این داستان‌ها کم نیست.

پایان این مهاجرت تلخ نیز این است که هنرمندان بعد از بازگشت یا باید آب توبه سر بریزند و یا منتظر پایان ممنوع‌الکاریشان.

 

تصاویر بازیگران مقیم ترکیه

 

بهمن مفید

بنیامین احمدی

 

مرتضی عقیلی

مرتضی عقیلی قبل از انقلاب

 

صدف طاهریان

صدف طاهریان

 

بهمن مفید

بهمن مفید قبل از انقلاب

 

پردیس افکاری

پردیس افکاری

 

بهمن مفید

بهمن مفید

 

هرمز سیرتی

هرمز سیرتی

 

بیوگرافی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

بیوگرافی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

 

پردیس افکاری بازیگر جم

تصاویر بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

 

بیژن مفید وبابک صحرایی و مرتضی عقیلی

بیژن مفید وبابک صحرایی و مرتضی عقیلی

 

بیوگرافی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

سارا با هنر و رامسین کبریتی

 

رابعه اسکویی

رابعه اسکویی

 

مانی کسرائیان

مانی کسرائیان

 

معرفی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

معرفی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

 

معرفی بازیگران ایرانی شاغل در ترکیه

رامسین کبریتی

 

آیا این مطلب مفید بود؟ 2
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید