آبان روز یا جشن آبانگان چه زمانی است وچه آداب ورسومی دارد

جشن آبانگان یا آبان روز مصادف است با چهارمِ آبان ماه به گاهشماریِ فعلی ودهمِ آبان ماه به گاهشماریِ یزدگردی) یکی از جشن های باستانی ایران زمین است که در ستایش و نیایش ایزدبانو آناهیتا که ایزد آب های روان بوده است، برگزار می شد.

در روایتی ذکر شده که پس از هشت سال خشکسالی در ماه آبان باران شروع به باریدن کرد و از آن زمان جشن آبانگان پدید آمد. در مطلب زیر بیشتردر مورد جشن آبان روز توضیح خواهیم داد با ما باشید :

آبان روز چیست

ریشه جشن آبانگان

ریشه جشن آبانگان

جشن آبانگان یکی از جشن های کهن ایرانی است که در ستایش و نیایش ایزدبانو آناهید که ایزد آب های روان بوده است و در روز دهم آبان ماه برابر با آبان روز و به یادبود آب، این عنصر با ارزش و فرشته آب برگزار می شود.

پیشینه جشن آبانگان

فلسفه جشن آبانگان

فلسفه جشن آبانگان

در کتاب آثارالباقیه ابوریحان بیرونی اینچنین آمده است که آبان روز دهم آبان ماه است و آن را عید می­دانند که به جهت همراه بودن دو نام، آبانگان می­گویند.

در این روز زو Zoo پسر طهماسپ از سلسله­ ی پیشدادیان به شاهی رسید، مردم را به کندن قنات­ها و نهرها و بازسازی آن­ها فرمان داد، در این روز به کشورهای هفت­گانه خبر رسید که فریدون، بیوراسب (ضحاک - آژی دهاک) را اسیر کرده، خود به پادشاهی رسیده و به مردم دستور داده است که خانه و زندگی خود را دارا شوند ..»

برای معرفی جشن آبانگان بهتر است بگوییم جشنی است که دربزرگ داشت سیاره درخشان «اَنَهیتَه / آناهید (زهره)» و رود پهناور و خروشان «اردوی / آمو (آمودریا)»، و بعدها ایزدبانوی بزرگ «آب»­ها در ایران (غیاث آبادی، 1382،ص77)
اَردوی سوره اَناهیتا Ardavi – Sura Anāhita ایزد بانویی ایرانی بسیار برجسته ­ای است كه نقش مهمی در آیین­های ایرانی دارد و پیشینه ­ی ستایش و بزرگداشت این ایزد بانو در فرهنگ ایرانی به دوره­ های پیش از زرتشتی در تاریخی ایران می­رسد.

تاریخچه جشن آبانگان

تصاویر جشن آبانگان

تصاویر جشن آبانگان

بخشی از کتاب اوستا به نام «آبان یشت»(یشت پنجم) که یکی از باستانی­ ترین ِیشت­ها می­باشد به این ایزد بانو اختصاص دارد، در این یشت، او زنی است جوان، بلند بالاو خوش اندام ، زیبا چهره، با بازوان سپید و اندامی برازنده،

كمربند تنگ بر میان بسته، به جواهر آراسته، با طوقی زرین بر گردن، گوشواری چهارگوش در گوش، تاجی با سد ستاره ­ی هشت گوش بر سر، كفش­هایی درخشان در پا، با بالاپوشی زرین و پرچینی از پوست سگ آبی.

اَناهید گردونه­ای دارد با چهار اسب سفید، اسب­های گردونه­ ی او ابر، باران، برف و تگرگ هستند. وی در بالاترین طبقه­ ی آسمان جای دارد و بر كرانه­ ی هر دریاچه ­ای، خانه­ ای آراسته، با سد پنجره­ ی درخشان و هزار ستون خوش تراش دارد.

او به فرمان اهورامزدا از فراز ابرهای آسمان، ، باران و برف و تگرگ را فرو می ­باراند. نیایشگاه­ های آناهیتا عموما در جوار رودها برپا می­شده و زیارتگاه­ هایی كه امروزه با اسامی دختر و بی بی مشهور هستند و معمولا در كنار آن­ها آبی جاری است، می­توانند بقایای آن نیایشگاه­ ها باشند.

رسوم جشن آبانگان

آیین های جشن آبانگان

آئین های جشن آبانگان

از رسوم جشن آبانگان می توان به مراسم زرتشتیان نیز در این روز اشاره کرد که مثل سایر جشن ها به آدریان ها (آتشکده ها) می روند و پس از آن برای گرامی داشت مقام فرشتهٔ آب ها، به کنار جوی ها و قنات ها رفته و با خواندن اوستای آبزور (بخشی از اوستا که به آب و آبان وابسته است) و به دستیاری مُوبَد خوانده می شود،

اهورامزدا را ستایش کرده و درخواست فراوانی آب و نگهداری آن را کرده و پس از آن به شادی می پردازند.

یکی از مراسم های جشن آبانگان که بسیار جالب بوده این است که اگر در این روز باران ببارد، آبانگان به مردان تعلق گرفته و مردان تن و جان خویش را به آب می سپارند و اگر بارانی نبارد، آبانگان زنان است و زنان آب تنی می کنند.

آئین های جشن آبانگان

مراسم جشن آبانگان

مراسم جشن آبانگان

در جشن آبانگان، ایرانیان به خصوص زنان در کنار دریا یا رودخانه­ ها، فرشته­ ی آب را نیایش می کنند. ایرانیان کهن آب را پاک (مقدس) می­ شمردند و هیچ­گاه آن ­را آلوده نمی­کردند و آبی را که اوصاف سه­ گانه­ اش (رنگ - بو - مزه) دگرگون می­شد برای آشامیدن و شستشو به­ کار نمی­ بردند.

دلیل برگزاری جشن آبانگان این است که نام روز و ماه نویدی از جشن و بهانه ای برای عبادت اهورامزدا است. این روزها جشن های ماهانه ی ایران باستان نام دارند که از جشن های مستحب ایرانیان به شمار می روند. یکی از این روزها، روز دهم آبان یا آبانگان است. این جشن از همزمانی روز آبان یعنی روز دهم هر ماه و ماه آبان به وجود می آید.

جشن آبانگان

جشن آبانگان

جشن آبانگان

جشن آبانگان

جشن آبانگان

جشن آبانگان

آیا این مطلب مفید بود؟ 51
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید