کاشت دندان

راهنمای کامل معرفی انواع ایمپلنت

ایمپلنت یا کاشت دندان چیست ؟

کاشت دندان یا ایمپلنت عملکرد جایگزین برای دندان یا دندان های ازبین رفته می باشد .

در روش ایمپلنت یا کاشت دندان دندان کاشته شده رفتاری شبیه به دندان طبیعی خواهد داشت و به همان روش نیز از آن نگهداری می شود

کاشت دندان یا ایمپلنت این روزها سرو صدای زیادی به پا کرده است،ایمپلنت جایگزین مناسبی برای دندان های از بین رفته است . در روش ایمپلنت یک قطعه فلزی از جنس تیتانیوم درون لثه کار گذاشته می شود و بعد از التیام این پایه و الحاق آن با استخوان فک روکش یا دست دندان روی آن سوار می شود. در این روش نیازی به برش خوردن دندان های مجاور نیست .با ما همراه باشید تا ایمپلنت ایمپلنت بر اساس شکل های مختلف را بررسی کنیم.

روشهای کاشت دندان

کاشت دندان

کاشت دندان

براساس ساختار و آمادگی فک شما دندان پزشک طبق نیاز ، یکی از روش های کاشت دندان ( ایمپلنت یا بریج ) را برای شما انتخاب می کند. باید گفت که قبل از انجام هر کدام از این موارد جایز است اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید .

بریج فقط بیشتر به افرادی پیشنهاد می شود که یک دندان آنها افتاده است و البته لازم به ذکر است که دندان پزشک در این روش ناچار است دندان های کناری دنداه افتاده هر چند سالم شما را هم کمی بتراشد.

همچنین با وجود موارد ذکر شده بریج باعث جلو گیری از تحلیل لثه و استخوان فک نمی شود. ضمنا بریج دندان باعث می شود که ، دندان هایی که زیر روکش قرار می گیرند به دلیل آنکه تمیز کردن دندان امکان پذیر نیست، و دندان پوسیده می شود و متاسفانه بیمار کمتر متوجه ی این پوسیدگی ها می شود.

بهتر است از روش بریج زمانی استفاده کنید که دندان های کناری دندان مورد نظر شما ، قبلا پر شده باشند و آنها هم نیاز به روکش یا تاج گذاری داشته باشند و یا اینکه دندان افتاده مدت ها قبل از افتاده باشد وجای آن مدت زمان زیادی خالی بوده است ، و در ناحیه فک و لثه استخوان دچار تحلیل شده باشند . در چنین مواردی برای کاشت دندان به روش ایمپلنت نیاز به عمل های دیگری هم هست.

در سالهای پیش تنها روش برای کاشت دندان و جایگزینی دندان از دست رفته بریج بود. در روش استفاده از بریج ، وهمانطور که قبلا ذکر کردیم مشکل روش بریج آسیب زدن به دندانهای کناری بود وتراشیدن دندانهای کناری فقط برای ثابت کردن پروتز مربوط به دندان مصنوعی بوده است
عملکرد پزشک برای کاشت دندان با استفاده از روش ایمپلنت به این صورت است که فقط جای خالی دندان در گیر می شود ودندان های مجاور هیچ آسیبی نمی بینند ونسبت به بریج روش مناسب تری می باشد .

اگر دندان های مجاور دندان افتاده پوسیده ونیاز به روکش دارند بریج هم گزینه مناسبی برای ترمیم دندان شما می تواند باشد .

چه افرادی باید از روش ایمپلنت برای کاشت دندان استفاده کنند :

افرادی که غذا خوردن با دندان مصنوعی برای آنها مشکل است .

افرادی که نمی خواهند با انجام روش بریجدندان های کناری دندان مورد نظر آسیب ببیند
وافرادی که با وجود از دست دادن دندان های خود تمایلی به استفاده از دندان مصنوعی متحرک ندارند.

انواع ایمپلنت :

کاشت دندان

کاشت دندان

شاید بتوان گفت حدود صد نوع ایمپلنت در بازارهای دنیا وجود دارد ولی معیار سنجش خوبی ایمپلنت، بر پایه ی پاسخ بافت های پذیرنده ایمپلنت نسبت به آن می باشد، که موفق بودن عمل کاشت دندان را تعیین می کند.

ایمپلنت های معتبر دار یاستخوان سازی مناسب در مجاورت خود هستند، تحلیل استخوان اطراف آن ها کمتر است یا در حد صفر می باشد. به این ترتیب درصد شکست آنها بسیار پایین می آید.

اجزای تشکیل دهنده ی ایمپلنت

فیکسچر، اباتمنت ، روکش های دندانی

فیکسچر چیست ؟

یکی از اجزا تشکیل دهنده ایمپلنت فیکسچر می باشد که نقش ریشه دندان را کاشته شده را دارد و داخل استخوان فک جاسازی وکاشته می شود. شکل ظاهری فیکسچر شبیه به پیچ است ودر بعضی از سیستم های قدیمی فیکسچر مورد استفاده شبیه به میخ است ، فقط جنس فیکسچر از تیتانیوم می باشد در ایمپلنت یکی از اجزای اصلی ، فیکسچر است ؛ به دلیل اینکه فیکسچر حکم ریشه وثابت کننده ی دندان کاشته شده محسوب می شود و ایمپلنت بدون فیکسچر امکان ندارد .

فیکسچر بیشتر اوقات دارای سطح فلزی صاف است ، برخی از تولیدکنندگان، بافتی غلاف مانند بر روی آن کشیده تا بافت را در یک سطح میکروسکوپیک به طور منظم نگه دارند، همین امر سبب می شود میزان ارتباط سطحی بین ایمپلنت و استخوان فک به صورت منظم نگه داشته شود.

پوشش فیکسچر:

روی فیکسچر می تواند با مواد خاص بازسازی استخوان پوشیده شود، این فرایند بسیار برای بازسازی استخوان مفید است وسبب تسریع در باز سازی استخوان می شود .جز دوم ایمپلنت (اباتمنت ) نامیده می شود.

اباتمنت چیست ؟

بعد از فیکسچر که نقش ریشه را در دندان کاشته شده بازی می کند نوبت به معرفی اباتمنت می رسد ، اباتمنت درایمپلنت در قسمت بالای خط لثه قرار می گیرد ، این قسمت شبیه قطعه بالایی یک پیچ است که بیرون زده می باشد ، اباتمنت جز ای است که وظیفه پشتیبانی از پروتز های کار گذاشته در دندان کاشته شده را به عهده دارد.قسمت سوم یک ایمپلنت یا کاشت دندان )پروتز دندان) است.

پرتز دندان چیست ؟

روکش مصنوعی یا پروتز دندان که روی ایمپلنت گذاشته می شود و مثل دندان به نظر می رسد، پروتز دندان را دندان پزشک می تواند چسبانده و، پیچ شده شود و در جای خود آن ثابت ومحکم شود.

ایمپلنت براساس شکل به چند دسته تقسیم می شود ؟

ایمپلنت های ساب پریواستیل

ایمپلنتهای ساب پریواستیل (Subperiosteal Implants) بیشتر برای عمل های یک مرحله ای مورد استفاده قرارمی گیرد . ایمپلنت ساب پریواستیل روی استخوان فک و درون بافت لثه قرار داده می شود.ضمنا پُست از لثه بیرون میزند تا ترمیم (تاج یا اباتمنت) را نگه دارد. کاربرد اصلی این نوع ایمپلنت که مزیت آن محسوب می شود برای افرادی است که ارتفاع استخوانی لازم را ندارند ، می تواند دندان مصنوعی این افرادی را، محکم نگه دارد.

ایمپلنتهای اندواستیل

ایمپلنتهای اندواستیل، ایمپلنت های دندانی هستند که برای عمل های دو مرحله ای مورد استفاده قرار می گیرند. ایمپلنت اندو استیل را از طریق جراحی مستقیم ،درون استخوان فک کاشته و جایگزین بریج یا دندان مصنوعی متحرک می شود این ایمپلنت ها دارای چند نوع است که نام آنها : پیچی ، رزوه دار، استوانه ای ، صاف و تیغه دارمی باشد .

ایمپلنت تک مرحله ای به چه صورت است ؟

خصوصیت بارز ایمپلنتهای تک مرحله ای این است که از ایمپلنت به صورت بلند ویک قطعه ای استفاده شده وهمین امر سبب بیرون ماندن بخشی از آن در قسمت لثه می باشد وباعث می شود که زمان کار گذاشتن اباتمنت دیگر نیازی به جراحی مجدد برای اباتمنت وتاچ دندان کاشته شده نباشد

جا دارد ایمپلنت دو مرحله ای را هم توضیح دهیم :

رایجترین روش ایمپلنت ، ایمپلنت بر اساس روش کاشت دو مرحله ای است. در این روش دندانپزشک با جراحی درون استخوان فک ایمپلنت را در زیر استخوان لثه کاشته وبرای محکم کاری ومحافظت از ایمپلنت در برابر فشار در زمان التیام استخوان های مجاور بافت لثه ، آن قسمت را با بخیه زدن پوشش می دهد .بعد از سپری شدن دوره التیام، دوباره جراحی صورت گرفته وسطح روی ایمپلنت باز میشود تا اباتمنت و ترمیم، متصل شوند.

ایمپلنت براساس روش کاشت چند نوع است ؟

ایمپلنت فرورونده چیست ؟

یکی از رایجترین انواع ایمپلنت دندان روش فرورونده است، که در آن کاشت دندان با استفاده از جایگذاری بصورت پیچ یا استوانه در استخوان فک صورت می پذیرد .روی هر کاشت دندان امکان قرار گرفتن یک یا چند دندان دیگر وجود دارد.

ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی چیست ؟

افرادی که استفاده از دندان مصنوعی برای آنان سخت است ونمی توانند از دندان مصنوعی استفاده کنند، ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی بسیار برای آنها مناسب بوده والبته کسانی که جای دندان از بین رفته مدت ها خالی بوده است واستخوان فک در همین نقطه تحلیل رفته هم می توانند از این ایمپلنت بهره ببرند.

در روش ایمپلنت برسازی درون کاشت دندانی با ساخت قالبی فلزی برای نگهداری از دندان کاشته شده در حالی که چسبیده به استخوان فک ودر زیر لثه قرار میگیرداز دندان کاشته شده محافظت می شود .

ایمپلنت دارای چهارچوب راموس چیست ؟

دندان پزشک این روش کاشت دندان را برای افرادی به کار می برد که استخوان فک پایینی آنها برای استفاده از ایمپلنت دندان ریشه ای بسیار تحلیل رفته و نازک شده است . در این مدل دارای چارچوب راموس , در نزدیکی دندان های عقل قسمت گوشه عقب استخوان فک در دهان و نزدیک چانه قرار می گیرد. هنگامی که در محل مناسب جا گذاری شد و بافت مجاور آن ترمیم یافت ، در اطراف بالای لثه یک میله فلزی نازک مشاهده می شود.

دندان های مصنوعی که ساخته خواهند شد باید متناسب با این میله ی فلزی باشند. ایمپلنت با چهارچوب راموس مناسب استخوان فک های ظریف و ضعیف تر می باشد.

ایمپلنت بر اساس متصل کننده ها

ایمپلنت های دندانی طبق نوع یا شکل سرشان نیز تقسیم بندی می شوند:

ایمپلنت متصل کننده شش ضلعی داخلی

متصل کننده های شش ضلعی ، متصل کننده هایی شبیه به شش ضلعی (هگزاگونال) هستند و به صورت یک سوراخ در سر ایمپلنت وجود دارند که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن قرار داده و پیچ میکند.

ایمپلنت متصل کننده شش ضلعی خارجی

این متصل کننده شش ضلعی شکل، در مرکز و راس سر ایمپلنت قرار می گیرد.

متصل کننده هشت ضلعی داخلی:

ایمپلنت متصل کننده هشت ضلعی داخلی شکل (اکتاگونال) شکل سوراخی در سر ایمپلنت دندانی است که دندانپزشک اباتمنت یا ترمیم را در آن پیچ می کند .

مزایای ایمپلنت دندان

کاشت دندان

کاشت دندان

با وجود هزینه بالایی که دارد اما مزایای ایمپلنت دندانی بیشتر از هزینه ها است از این مزایا می توان به مقاومت بالا وکاربردی بودن آن وهمچنین راحتی، وتوانایی باز گرداندن عمل جویدن ، طبیعی بودن وزیبایی آن ، نام برد .

روش ایمپلنت به دلیل بسیار طبیعی بودن دندان کاشته شده باعث جلب رضایت بیماران شده است . اگر شما بهداشت دهان دندان را به صورت مرتب رعایت کنید این دندان ها دائمی خواهند بود.

با روش درمانی بی نظیرایمپلنت، دندان های سالم قربانی جایگزینی دندان از دست رفته نمی شوند. معمولا مدت عمر ایمپلنت دندان از سایر درمانهای جایگزین طولانی تر است و جالب است بدانید در صورت از دست رفتن ایمپلنت، امکان جایگزینی مجدد وجود دارد.

در روش بریج پس از گذشت ده سال دندان پوسیده شده واز بین می رود ولی در روش ایمپلنت ، دندان خراب وپوسیده نمی شود. ایمپلنت های دندانی هیچ مزاحمتی برای دندان های سالم ندارد و آسیبی به آنها نمی زنند و با مراقبت کردن درست از آن ها یک دوام طولانی ودائمی برای شما خواهند داشت.

کاشت دندان به روش ایمپلنت می تواند اعتماد به نفس فرد را که در اثر خرابی دندان ها از بین رفته باز گرداند،

چون. ایمپلنت ظاهری شبیه به دندان طبیعی دارد .ایمپلنت نسبت به روش های درمانی مشابه خود، از کمترین عوارض ومعایب برخوردار است. با این وجود متناسب با جنس ایمپلنت کیفیت آن ومیزان مهارت وعملکرد دندان پزشک در کاشت دندان این عوارض می تواند متغیر باشد. بعضی معایب ایمپلنت عبارت است:

احتمال شکستن بدنه ی ایمپلنت تقریبا بسیار ضعیف است اما غیرممکن نخواهد بود . اگر که فشار شدیدی به ایمپلنت وارد شود ممکن است بشکند. امکان ترمیم ایمپلنت شکسته وجود ندارد .

با اینکه امکان حرکت برای دندان ایمپلنتی وجود ندارد، اما اگر فشار شدیدی به قسمت هایی از ایمپلنت وارد شود ممکن است روکش ایمپلنت حرکت کرده وبیافتد اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

کاشت دندان از طریق روش ایمپلنت قادر است ازبه وجود آمدن مشکلاتی مثل تحلیل رفتن استخوان ها و فک پیشگیری کند . دندان مصنوعی و اطراف آن مکان تجمع پلاک و باکتری هستند ولی دندان ایمپلنت شده می باشد دیگر این مشکلات را ندارد .

انجام موارد بهداشتی برای دندان ایمپلنتی بسیار راحتتر از روش های دیگر است. وهمین امر سبب جلوگیری از پوسیدگی واز بین رفتن دندان می شود.

برخی با گذاشتن دندان مصنوعی بعضی از حروف را بخوبی نمی توانند تلفظ کنند واین مطلب سبب بروز مشکل درتکلم فردمی شود .

کاشت دندان به روش ایمپلنت این مشکلات را نخواهد داشت تاثیری

در کاشت دندان به روش ایمپلنت (فیکسچر) کاملا به استخوان فک وصل می شود وهمانطور که گفتیم نقش ریشه دارد، بنابراین احتمال حرکت و تغییر حالت دندان وجود نخواهد داشت ، شما می توانید بدون نگرانی از این روش برای درمان استفاده کنید .

تنها راه دارمان همیشگی ودائمی برای جایگزین کردن دندان های از بین رفته روش ایمپلنت است .در روش های دیگر درمانی دارای طول عمر کوتاهی هستند و بعد از چند سال بایداز بین می روند .

قیمت انواع ایمپلنت

کاشت دندان

کاشت دندان

قیمت انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع و جنس ایمپلنت ،انتخابی محاسبه می شود ؛ و برای تخمین زدن قیمت ایمپلنت به وضعیت استخوان فک فرد مورد درمان و نوع پروتز بستگی دارد. ایمپلنت دندان در بهترین شرایط مانند دندان طبیعی می باشد وبه همان مقدار به مراقبت نیاز دارد.

قیمت وهزینه خدمات دندانپزشکی وایمپلنت وکاشت دندان همیشه نسبت به سایر خدمات پزشکی بیشتر بوده است.

زیرا مسئولیت کاری بالایی که بر دوش دندانپزشک است، می تواند دلیل خوبی برای این مطلب باشد و همچنین مواد و متریال گران قیمت این درمان که باید حتما دارای کیفیت بالا ومناسب باشد تا درمان نتیجه مطلوب را به دنبال داشته باشد.

استفاده از ایمپلنت های ارزان قیمت بیشتر مواقع خسارت های جبران ناپذیری به بیمار وارد کرده است .

میانگین قیمت ایمپلنت دندان برای هر دندان در حدود 2 تا 3 میلیون تومان است که این مبلغ شامل ایمپلنت و تاج می باشد .

آیا این مطلب مفید بود؟
نظر خود را بنویسید! لطفا کلیک کنید